Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: bursa16 - 28 Temmuz 2015, 13:02:17
-
Ck 55 ten bıçak olur mu?
-
Tavsiye edilmiyor. Karbon oranı tam sınırda. Ck67 seçin onun yerine.
-
karbon sınırı kaçtır
-
Basit karbonlu çeliklerde, karbon oranı %0.55 - %0.60 iken, çelik sertlik açısından bıçak için uygun olmaya başlar.
Karbon oranı %0.85 değerine kadar, basit karbonlu çelik amatörler için nispeten kolayca su verilebilir halde olur. Bu değerden sonra, basit karbonlu çeliklerde su verme işi çetrefilleşmeye başlar.
Özetle, ısıl işlemi de kendisi yapmak isteyen amatörlere bu forumda sıklıkla Ck67 veya Ck75 tavsiye ediliyor... (%0.60 - %0.85 aralığı yani)
Isıl işlemde deneyimliyseniz veya çeliği profesyonel ellere teslim edecekseniz, %0.85'lik karbon oranı önemini yitirir. Örneğin, Taner Salar Ustanın sıklıkla ısıl işlemini yaptığı, D2 soğuk takım iş çeliğinde karbon oranı %1.55-%1.60'lar civarındadır. (D2, basit karbonlu çelik değildir.)
-
teşekkürler :2up
-
Basit karbonlu çeliklerde, karbon oranı %0.55 - %0.60 iken, çelik sertlik açısından bıçak için uygun olmaya başlar.
Karbon oranı %0.85 değerine kadar, basit karbonlu çelik amatörler için nispeten kolayca su verilebilir halde olur. Bu değerden sonra, basit karbonlu çeliklerde su verme işi çetrefilleşmeye başlar.
Özetle, ısıl işlemi de kendisi yapmak isteyen amatörlere bu forumda sıklıkla Ck67 veya Ck75 tavsiye ediliyor... (%0.60 - %0.85 aralığı yani)
Isıl işlemde deneyimliyseniz veya çeliği profesyonel ellere teslim edecekseniz, %0.85'lik karbon oranı önemini yitirir. Örneğin, Taner Salar Ustanın sıklıkla ısıl işlemini yaptığı, D2 soğuk takım iş çeliğinde karbon oranı %1.55-%1.60'lar civarındadır. (D2, basit karbonlu çelik değildir.)
Harikasın Mustafa Abi. :2up
-
Olur.
-
Ck 55 ten bıçak olur mu?
Olur
- Karbon çeliklerde çeliklerde karbon oranı düştükçe su verme sıcaklığı artmakta. Suda su vermek için 830 derece ve üstüne çıkın, yağda ise 850 ve üstü. Çelik ve vakit konusunda ciddi bir sıkıntınız yoksa risk alıp %5 tuzlu su çözeltisinde su vermeyi deneyin. Kırılma olasılığını ihmal etmeyin suya doğru sokun.
- Menevişleme/temperleme sıcaklığını biraz düşük tutarak ağzın daha sert olmasını sağlayabilirsiniz. Bunu abartırsanız bıçağın kırılgan bir ağzı olacaktır, aşırı hırslı olmamakta fayda var.
Bu çelikte meneviş renklerini görebileceğiniz bir sıcaklık bir bıçak için biraz fazla bir meneviş sıcaklığıdır. Ben olsam 200 dereceden yukarısına çıkmaya gerek görmezdim. Önceden ısıtılmış bir mutfak fırınında, rezistansları mümkünse direk görmeyecek bir şekilde temperleyebilirsiniz.
Bundan sonra da ağzı ıslak tutarak sırtı iki sıcak plaka arasına alıp sırtı daha fazla tyemperleyerek sırtı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Ağzı kollayarak sırtı 500 derecelere kadar ısıtabilirseniz çok güvenilir bir ısıl işlem yapmış olursunuz. Bu işi sap için de yapmalısınız.
- Bütün bunların sonunda bu çelikten azami verimi alabilirsiniz.
-
Bir örneği şudur. Renklere bakılarak çıkılan sıcaklıkları bulabilirsiniz. Temperlemenin de etkisinin logaritmik gibi olduğunu söyleyeyim. Bir sıcaklıkta ilk 1 dakikadaki etkiyi ikiye katlamak için 10 dakika bir daha ikiye katlamak için 100 dakika geçmesi gerektiği gibi...
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/differential_temper2.jpg)
Saptaki açık renkli hat yanıltıcı. İki ayrı temperlemeden sonrakisi öncekinin renklerini etkilediğinden arada az ısınmış bir hat varmış gibi yanıltıcı bir görüntü veriyor.