Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Emrah ÖZCAN - 14 Temmuz 2015, 16:20:40
-
Gough'tan esinlenerek yaptığım ilk çalışmam. Kabzası ufak bir kaza geçirdi (sonundaki sık paralel çizgiler.) .
Çeliğin türü: 4116
Uygulanan su verme ortamı : Yağ ile
Menevişlenme sıcaklığı : Menevişlenmedi
Toplam boy : 268 mm
Kalınlık : 4 mm
Namlu boyu : 135mm (keskin kısım)
Kabza boyu : 130 mm
Ağız genişliği : 40 mm
Sap malzemesi : Şimşir ağacı
(http://i.hizliresim.com/ZVgypV.jpg) (http://hizliresim.com/ZVgypV)
(http://i.hizliresim.com/GkQrWr.jpg) (http://hizliresim.com/GkQrWr)
(http://i.hizliresim.com/B0mBNM.jpg) (http://hizliresim.com/B0mBNM)
(http://i.hizliresim.com/958BAN.jpg) (http://hizliresim.com/958BAN)
-
Tebrikler enişte :2up bıçağını sahada kullanmaya başladım . Tam benlik bir model olmuş . Birkaç değişik boyunuda ben yapmayı düşünüyorum :)
-
çok başarılı bir çalışma. gough bıçakların formunu ben de çok beğeniyorum. bu arada su verme ortamı yağ demişsiniz? ısıl işlem fırını kullanıldı mı? yoksa ocakta mı su verildi?
-
Bu aralar ilk bicaklara bakınca, kendi ilk ve tek bicagimi düşünüyorum. Ben gerçekten çok yeteneksizim galiba.
Çok güzel bir bıçak olmuş, ellerinize sağlık. :2up
-
Tebrikler enişte :2up bıçağını sahada kullanmaya başladım . Tam benlik bir model olmuş . Birkaç değişik boyunuda ben yapmayı düşünüyorum :)
Menevis yapılmadan mi kullanıyorsunuz?
-
Evet menevislenmeden kullaniyorum suan bi sıkıntı yok :)
-
Evet menevislenmeden kullaniyorum suan bi sıkıntı yok :)
Ustalar daha iyi yorumlayacaktir ama bence hata yapıyorsunuz, bıçak her an elinizde kalabilir ???
-
Suyunu sizmi verdiniz?
-
Elinize sağlık görünüş olarak çok iyi olmuş.
Ancak menevişleme işlemini yapmamanız büyük bir hata birde ısıl işlem ortamını bilmiyoruz oksijensiz ortam ve demleme zamanına uymadıysanız zaten karbon yanıp gidecek sertleşmesi güzel gerçekleşmeyecektir.
-
Suyunu sizmi verdiniz?
Sanyide verildi sanirim ama yagli su verme islemini bende yapmak istiyorum. Arastirmalarim suruyor:)
Elinize sağlık görünüş olarak çok iyi olmuş.
Ancak menevişleme işlemini yapmamanız büyük bir hata birde ısıl işlem ortamını bilmiyoruz oksijensiz ortam ve demleme zamanına uymadıysanız zaten karbon yanıp gidecek sertleşmesi güzel gerçekleşmeyecektir.
Ustam su verme islemi hakkinda yeteri kadar bilgi sahibi degilim . sanayide verildi .
-
evet suyunu ben verdim. Propan ocakta loş bir ışıkta rengi sarı bir hal alıncaya kadar ısıtıldı ve bu ısıda birkaç dakika bekletildi. Akabinde önceden ısıttığımız kanola yağına daldırıldı. Sonuç olarak eğe testini geçti diyebilirim. Pferd eğeyi sürttüğümde talaş kaldırmadı fakat çok sert bir hal aldığını da söyleyemem. Çünkü bileme taşı ile ağız açması kolay oldu. Be nedenle Menevişlemeye sokmaya gerek duymadım. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler
-
Ellerinize sağlık güzel bıçak olmuş tam taşlamayı siz seviyorsunuz galiba kayınçonuzla birlikte :D
-
Bu bıçak formunu çok beğendiğim için yaptım. Ertan da çok beğendi ve kendisine hediyem oldu. Yakın zamanda bir çalışmam daha bitecek, onu da buradan beğenilerinize sunacağım inşallah.
-
Bu bıçak formunu çok beğendiğim için yaptım. Ertan da çok beğendi ve kendisine hediyem oldu. Yakın zamanda bir çalışmam daha bitecek, onu da buradan beğenilerinize sunacağım inşallah.
inşallah bakalım görelim diyecem de şu 1 yıldır foruma hiç girmedim, bu sıralar da vakit bulup giremiyorum ki doğru düzgün ama okul açılsın o zaman vaktim olur inşallah girerim ;) sözüm olsun inceliyeceğim bıçaklarınızı O:-)
-
elıne saglık yapmak ıstedıgım modellerden bırı youtubeden ızlemıstım bu bıcagı cok goz dolduruyor
-
Öncelikle elinize sağlık, ilk bıçak için gerçekten de güzel işçilik yapmışsınız ve epeyce uğraşmışsınız. Yalnız dikkatimi çeken bir durum var ve yanıltıcı olmaması için konuyu biraz açmak isterim izninizle,
evet suyunu ben verdim. Propan ocakta loş bir ışıkta rengi sarı bir hal alıncaya kadar ısıtıldı ve bu ısıda birkaç dakika bekletildi. Akabinde önceden ısıttığımız kanola yağına daldırıldı. Sonuç olarak eğe testini geçti diyebilirim. Pferd eğeyi sürttüğümde talaş kaldırmadı fakat çok sert bir hal aldığını da söyleyemem. Çünkü bileme taşı ile ağız açması kolay oldu. Be nedenle Menevişlemeye sokmaya gerek duymadım. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler
Buradaki söyledikleriniz hem teorik olarak hem de kişisel deneyimlerime göre biraz farklı, kullandığınız çeliğin 1.4116 olmama olasılığı var mı acaba. Bunu şu nedenle sordum, 1.4116 karbon içeriği anlamında zaten neredeyse sınırda bir çelik, geriye içeriğindeki ekstra Molibden ve Vanadyumun karbürleri kalıyor ki zaten onların oranı da gözetilerek; ısıl işlemin doğru yapıldığını varsaysak bile ( ki aslında sıcaklığı kontrol edememişsiniz ve bekleme süreniz de çok yetersiz) menevişleme işlemi öncesi sertliği en fazla 55 HRC olacaktır. Bu durumda bile, gerçek Pferd bir eğe bu çelikten sertleştirme işlemi sonrası talaş kaldırır. Kullandığınız çelik bu sertliği aldıysa bence 1.4116 değildir diyorum. Söylediklerime kızmayın alınmayın ama, sertleştirme işlemi sonrası menevişleme işlemi kişisel bir tercih değil, bir zorunluluktur, çünkü bıçağın kırılganlığını gidermenin bir başka yolu yoktur ve kullanım sırasında akla hayale gelmeyen kazalara yol açabilir. Bu nedenle menevişleme işlemini yapmanızı kesinlikle öneririm.
Bunları, işlemi yapabilme olasılığı olan bir başka arkadaşımıza yol göstermesi açısından yazdım.
http://www.lucefin.com/wp-content/files_mf/1.411691.pdf
-
Elinize sağlık güzel bir çalışma.Ustalara katılıyorum menevişleme şart.Bu menevişleme işinin diğer adı çeliğin stresini almaktır.Adı üstünde stres almaeğer bunu yapmazsanız o sizi strese sokar :2up.Çlışma çok güzel ama tebrikler.Devamını bekliyoruz.
-
Tabiki ustalarımızın tüm öneri ve önerilerini ciddi bir şekilde dikkate alıyorum, ne kendilerinin selamlıyorum. Bıçağa su verme işlemi akabinde arkadaşlar elden ele alıp incelerlerken iki defa beton zemine düşmüştü ve çok şükür kırılmamıştı. Daha sonra taşlama çizgisi hizasında bir yamulma olduğunu fark etmiştim. Bıçak hafifçe sağa doğru yamulmuştu. Bende bıçağı mengeneye sıkıştırdıktan sonra sola doğru bir miktar esnettim ve halen daha bıçak sağlamdı. Zaten ben bıçağı bu kadar da zorlamam diye düşünmüştüm. Daha sonra eğeyi bıçağın sol üst kenarına sürttüm baktım ki eğe bıçağın üzerindeki yağdan dolayı oluşan kiri alıyor ve çeliğe bir zarar vermiyor bende mevcut sertliğini daha da düşürmesin diye menevişleme yapmadım.
Bıçak şu an ERTANdA. kendisi sapını söker ve sevgili kayınvalidemin yapmakta veya yapacak olduğu böreklerin, baklavaların yanında fırına verir, iki saat fırında bırakır artık. Sonrası zımpara işi de ellerinden mucuk mucuk öper :D :D
Benim gibi bıçak yapmaya başlayacak yeni arkadaşlar Menevişleme işlemini atlamasınlar, sonra emekleri heba olur gider.
-
Tabiki ustalarımızın tüm öneri ve önerilerini ciddi bir şekilde dikkate alıyorum, ne kendilerinin selamlıyorum. Bıçağa su verme işlemi akabinde arkadaşlar elden ele alıp incelerlerken iki defa beton zemine düşmüştü ve çok şükür kırılmamıştı. Daha sonra taşlama çizgisi hizasında bir yamulma olduğunu fark etmiştim. Bıçak hafifçe sağa doğru yamulmuştu. Bende bıçağı mengeneye sıkıştırdıktan sonra sola doğru bir miktar esnettim ve halen daha bıçak sağlamdı. Zaten ben bıçağı bu kadar da zorlamam diye düşünmüştüm. Daha sonra eğeyi bıçağın sol üst kenarına sürttüm baktım ki eğe bıçağın üzerindeki yağdan dolayı oluşan kiri alıyor ve çeliğe bir zarar vermiyor bende mevcut sertliğini daha da düşürmesin diye menevişleme yapmadım.
Bıçak şu an ERTANdA. kendisi sapını söker ve sevgili kayınvalidemin yapmakta veya yapacak olduğu böreklerin, baklavaların yanında fırına verir, iki saat fırında bırakır artık. Sonrası zımpara işi de ellerinden mucuk mucuk öper :D :D
Benim gibi bıçak yapmaya başlayacak yeni arkadaşlar Menevişleme işlemini atlamasınlar, sonra emekleri heba olur gider.
Alırım bıçağın stresini enişte :D
-
Sapı sökmüşken forumda ısıl işlem yapan ustalardan birine yollayında üstün kötü yerine profesyonel ısıl işlem görmüş bıçağınız olsun. :D ;)
-
Mengeneye sıkıştırıp esneterek var olan eğriliği düzeltebildiniz mi?
-
Ya eğeniz eğe değil, ya da çeliğiniz çelik değil. Bu anlattıklarınız benim öğrendiklerimle çelişiyor.
-
Ellerinize sağlık Emrah bey, öncelikle ilk bıçak olduğunu unutmadan ne kadar güzel olduğunu belirteyim. Form zaten çoğu bıcak severin hoşuna giden bir model Master Gough ya çok teşşekkürler :) Tek sorun ısıl işlem konusunda fazlasıyla aceleci davranmanız olmuş; yeterli ekipmalar olmadan paslanmaz bir çeliğe su vermenız cidden çok zor. Teşebbüste bulunmanız takdire şayan ama meneviş işlemi gerçekleşmeden kullanmamanız gerekir ki, mengenede düzeltebildiyseniz ısıl işlem başarı ile gerçekleşmemiş sanırım. Osman kardeşimin söylediği gibi hazır kabzeler çıkacak ise ısıl işlemi tekrardan kitabına uygun yaptırmanız. Çok güzel bir deneyim olmuş sizin için tekrar kutlarım. İyi çalışmalar.
-
Anladığım kadarı ile ısıl işlemde sıkıntılar var. Bu kadar emeğe yazık oluyor. Bundan sonraki çalışmalarda ısıl işlemi düzgün yaptır bence, çünkü ilk bıçak için çok güzel iş çıkarmışsın. Isıl işlem konusunda forumdaki ustalarımızdan destek alabilirsin.
-
Hocam güzel çalışma olmuş, fotokonseptide çok beğendim :)
-
:-[ :-[
-
Hocalarım malum bıçak artık bende ,önümüzdeki bayramdan sonra ekonomik kriz olmazise yaptırmayı bende isterim. Şuan kabzeyi çıkarmadım. Niyetlenirsem çıkaracağım :) :2up
-
arkadaşlar işlerin yoğun olması nedeniyle geç cevap veriyorum. Önce sefa hocamızın sorusuna cevap vermek istiyorum. Yamulan kısmı mengenede çok az düzeltebildim. Bıçağa su verme işleminden önce, ısıl işlemden sonra perdahı kolay oldun diye 1200 kum zımpara ile zımparalayıp öyle ısıl işleme sokmuştum. Acaba bundan dolayı yanılmış olabilir miyim?. Eğeyi bıçak taşlama alanına çok bastırmamak kaydı ile sürttüğümde adeta kaydı gitti. Bu da beni aldatmış olabilir mi?. Zaten bu işteki bilgisizliğim malum, öğrenecek çok şey var. Ayrıca PFERD eğelere söylenecek bir şey yok, gerçekten kaliteli malzemeler.
-
Ayrıca bayramdan hemen sonra profesyonel bir ısıl işleme göndertip, elde yapılan ile uzman ellerde yapılan arasındaki farkı da böylece görmüş olacağız.Bu da bana ve ertan'a (buşgut) mükemmel bir tecrübe olacak. İnanın çok emek verdik, eğelemesi, zımparalaması... Ama şu hali bile çok güzel.
Bu bıçak sayesinde elde yapılan ürünlerin ne zahmetle ortaya konduğunu çok iyi de anlamış oldum.
-
Gough Bu modelini çok beğeniyorum zaten denemeyen yapmayanda usta yoktur.
İşçiliği cok beğendim çok güzel olmuş şimşire zaten ayrı bir sevgim var . Ancak ne kadar temiz işçlik ne kadar güzel namlu , model, sap yapsanızda bence en önemli kısım olan ısıl işlemde iş bitiyor. Ben şimdiye kadar hiç deneyemedim çünkü o kadar uğraşıp çalışmamı çöpe atmak istemem. O yüzden ben profesyönel fırını olan ısıl işlemcilere yaptırıyorum Vede çok mutluyum :)
-
menevişleme yapılmayan bıçakların ağzında çok küçük kırılmalar olup daha çabuk köreliyor genelde.
-
:2up Yakışıklı olmuş, emeklerine sağlık...
-
:2up Yakışıklı olmuş, emeklerine sağlık...
Teşekkür ederim. Daha güzelleri sizlerin olsun :D
-
Öncelikle ellerinize sağlık, çok beğendiğim bir modeli yapmışsınız. gayette şık olmuş,. ısıl işlem konusunda söylenecekler söylenmiş, size düşen bu konuya daha fazla eğilmek ve bu sayede bıçaklarınızı kendiniz ve sevdiklerinizle uzun yıllar kazasız belasız zevkle kullanmanızı sağlayacaktır. Tekrar ellerinize sağlık
-
Öncelikle ellerinize sağlık, çok beğendiğim bir modeli yapmışsınız. gayette şık olmuş,. ısıl işlem konusunda söylenecekler söylenmiş, size düşen bu konuya daha fazla eğilmek ve bu sayede bıçaklarınızı kendiniz ve sevdiklerinizle uzun yıllar kazasız belasız zevkle kullanmanızı sağlayacaktır. Tekrar ellerinize sağlık
Tavsiyeleriniz kulağıma küpe oldu. Teşekkür ederim