Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: deserteagle - 19 Ocak 2011, 11:28:12
-
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ercan ile olan konuşmamızı Dövme Katana (http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-%28eserlerimiz-galerisi%29/dovme-katana/) konusundan böldüm:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...
Ben uzun Hada dan çekiniyorum...su verme işlemi için ısıtırken ken ısı kaybı oluyor, uzun bir ocak veya fırın lazım Japonlarınki gibi.
Ercan Ustam, senin ocağın şekli gördüğümden beri değişmedi di mi? Biraz ateş tuğlası falan da tedarik edip kendine yeni ve uzun bir ocak yapmayı bir düşün derim. Yanları da Gökhan'ın dediği gibi yükseltirsin.
-
Eylem, biraz tuğla aldım ama yinede uzunluk yetmiyor, havanın geldiği bölüm tabiiki daha çok ısınıyor. Diğer bölümlerde gereken ısıyı sağlamakta zorlanıyorum.
Burak doğru, elim sürçmüş C:-)
-
Ocağın altında paralel giden, uzun ve aralıklı olarak delinmiş bir boru havanın boydan boyda dengeli bir şekilde ocağa verilmesini sağlamaz mı?
-
Şimdi Eylem ustam,
Evet dediğin doğru ama bazı sıkıntılar var;
Benim ocak şu sistemde...bir kare levhanın ortasında yuvarlak bir delik var, buraya artık ismi ne ise arabanın tekerleğini döndüren bir çeşit mil konmuş (ismi neydi yahu?) bu sağlam bir çelikten ve bu noktada have girişi alttan bir boru ile sağlanıyor, borunun ucunda elektrikli körük var (yani üfleme cihazı). Uzun bir ocak için yepyeni bir tasarım gerekli. Bunun yanında normal dövme işlemleri için geniş hava üfleyen bir sistem çok fuzuli, hem çok kömür harcanır hemde ateş boşa yanar çünkü çalışacağın bölümün ısınması yeterli biliyorsun sende.
Şu aklıma geldi, biraz daha ateş tuğlası alıp su verme işleminden önce bol kömür kızartıp bu tuğlalar ile bir fırın gibi örmek. Yani tamamını, sadece yanları değil. Bolca kızarttığımız kömürü de bu fırının içine sereceğiz böylelikle içeride ısıyı çok daha yüksek tutabiliriz, bir nevi Japon stili. Tabii ki yinede ateşin gözü (veya kalbi) havanın geldiği yer olacaktır ama bu arada diğer yerlerin hemen soğumaması sağlanabilir.
Bilmiyorum ne düşünürsünüz bu konuda? En temizi uzun bir Ytong elektrikli fırın olabilir , bir ''He'' desen hemen talibim :D
-
Hava üfleyen delikli borunun arka ucuna galiba bir piston koyup borunun ne kadarına havanın ulaştığını ayarlayan da varmış. Yani pistonu it, hava ocağın sadece baş kısmına üflensin. Pistonu çek, uzun bir alanda hava versin.