Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Timucin - 08 Mart 2015, 13:51:44

Başlık: Şef Bıçağı
Gönderen: Timucin - 08 Mart 2015, 13:51:44
Şef bıçağı ve bıçak seti lazım ne önerirsiniz??
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: alperuzel - 08 Mart 2015, 14:36:33
Esse de Zwilling'ler indirimde , kyocera nın seramikleride harika iki markayıda öneririm
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Timucin - 08 Mart 2015, 15:51:17
Bazı ustalarımızın yaptığı şef bıçaklarını gördüm gerçekten çok güzel olmuş özel birşey olması açısından böyle birşey yaptırsam nasıl olur?
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: alperuzel - 08 Mart 2015, 16:17:18
Bazı ustalarımızın yaptığı şef bıçaklarını gördüm gerçekten çok güzel olmuş özel birşey olması açısından böyle birşey yaptırsam nasıl olur?

   Gayet iyi olur kafanıza göre istediğiniz sap malzemesi ve çelik çeşidini istediğiniz modelde alabilirsiniz..
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Timucin - 08 Mart 2015, 16:30:09
Sonuçta ekonomik olarak bakıldığında kyocera falan da fiyat olarak çok ucuz değil birde icook isimli markanın şef bıçağı şekil olarak hoşuma gitti ama kalite konusunu bilmiyorum.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: BLACK08 - 08 Mart 2015, 17:10:33
Timuçin bey merhaba,

Kendinize özel birşey yapmak için yardımcı olabilirim,

Yaptığım bütün işler forumda mevcut,çok yakın zaman Japonya'da oranın iyi bir mekanında sıcak masa şefi için bir iş yaptım,forumda mevcut

Selamlar,Bülent
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Osman Kurt - 08 Mart 2015, 17:41:55
Banada yapmak için mutfak bıçağı çizimi lazım genişliğimiz 4cm namlu boyu 17-18cm olan bir profil çizimi olan varsa paylaşabilir mi?  :2up
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Salim Türk - 08 Mart 2015, 18:41:03
Osman ekteki gibi bişey olur mu?
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Osman Kurt - 08 Mart 2015, 18:51:33
Teşekkürler abi.
Olur abi mutfakta her işe koşulacak bir bıçak yapmak istiyorum.Özgür ustanın yanında küçük boylu bir tane yapmıştım bir tanede büyük boy yapıp evdekilere fayda sağlayayım hala çinmalları var mutfakta bilemekten bıktım. :)

Elinde varsa birtanede klasik şef modeli paylaşabilirmisin abi.
Özgür ustanın bir tasarımı var ama gizli kuyruk beni aşıyor.Bülent ustanın bitirişini yaptığı bir bıçak.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3289.0
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Salim Türk - 08 Mart 2015, 19:32:37
Japon amcaların bıçaklarından bir model. İstediğin daha farklı tarzda bir bıçak var ise çizerim sorun olmaz.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Osman Kurt - 08 Mart 2015, 19:37:24
Teşekkürler abi son model işimi görür kabza sonu hariç çok beğendim.Eline sağlık. :2up
Bitmiş halide aşağıdaki gibiymiş
http://bestchefkitchenknives.com/wp-content/uploads/2013/12/premier_chef_s_knife_8-.jpg
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Salim Türk - 08 Mart 2015, 20:14:22
Aynen Osman. Gizli kabza ile uğraşmak istemezsin diye böyle gönderdim. 
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Osman Kurt - 08 Mart 2015, 20:29:43
Teşekkürler abi.Çizimde kabza hoş gelmemişti ama bitmişini görünce beğendim. :2up
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 08 Mart 2015, 21:22:41
Kai shun -sanırım vg10 çelik.Çok daha iyi modelleri var aslında  ;)
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 08 Mart 2015, 21:28:56
Salim ustamın gönderdiği Tim Malzer tasarımıymış.Örneğin ben şu modeli çok beğenirim,sıradışı bir tasarımı var.KAİ SHUN  ONİON
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: a.yuce - 08 Mart 2015, 21:41:15
Salim ustamın gönderdiği Tim Malzer tasarımıymış.Örneğin ben şu modeli çok beğenirim,sıradışı bir tasarımı var.KAİ SHUN  ONİON

Tipine işçiliğine değil de bu tip mutfak bıçaklarının tasarımına da yorum yapabilirmisiniz arkadaşlar ? Yani şurasını şöyle yapmış bu bu işlerde iyi oluyo, ama şurası bizim mutfağa uymuyor vs. diye. Forumda pek böyle yorumlara denk gelmedim, özellikle tasarım  (estetiği kasdetmiyorum ) açısından mutfak bıçağı formları üzerine değerlendirmeler duymak isterim. 
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Serkan KUŞÇU - 08 Mart 2015, 21:44:30
Osman ekteki gibi bişey olur mu?

Osman istiyorsan bu modelin aynısından var bende fazla profil yollıyayım sana
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 08 Mart 2015, 21:54:41
Salim ustamın gönderdiği Tim Malzer tasarımıymış.Örneğin ben şu modeli çok beğenirim,sıradışı bir tasarımı var.KAİ SHUN  ONİON

Tipine işçiliğine değil de bu tip mutfak bıçaklarının tasarımına da yorum yapabilirmisiniz arkadaşlar ? Yani şurasını şöyle yapmış bu bu işlerde iyi oluyo, ama şurası bizim mutfağa uymuyor vs. diye. Forumda pek böyle yorumlara denk gelmedim, özellikle tasarım  (estetiği kasdetmiyorum ) açısından mutfak bıçağı formları üzerine değerlendirmeler duymak isterim.
Ahmet ustam çok haklısınız aslında.Şuana kadar olan modellerin hepsi 50/50 diye geçen,bizim tabirimizle 2 eşit bileme açısı olan ve Türk mutfağına da uygun modellerdi.Bir de Yanagiba(suşi-balık)bıçağı,Deba(daha ziyade tavuk parçalamada kullanılır)gibi tek kenar bileme bıçaklar var.Bunlar bizim kültürümüzde pek bilinmez ve de kullanılmaz.Ustalarımız daha güzel bilgiler verecektir mutlaka  ;)
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: a.yuce - 08 Mart 2015, 22:03:59
Yazmanın böyle bir sıkıntısı oluyor, herkes kendi iç sesi ile okuyor. Tonlama farklılıkları da değişik anlamlar çıkmasına neden olabiliyor. Benimki sitem değil bıçak tasarlarken nelere dikkat etmeliye yönelik soru, yanlış anlama olmasın.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 08 Mart 2015, 22:44:37
Estağfurullah Ahmet ustam,yanlış anlama yok.Bilakis siz daha güzel,daha öğretici olanını söylemişsiniz,tarif etmişsiniz.Yönlendirmeniz için kendi adıma teşekkür ediyorum  :)
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Salim Türk - 08 Mart 2015, 23:08:59
Ahmet abi bence kullanıma bağlı değişkenleri unutarak bir cevap vermek daha doğru olabilir. Örneğin sebze doğrama bıçağı için genelde 15-16cm boydaki bir bıçak bana yeterli geliyor. Bıçağın ucunu sabitleyip kesim yapanlar için biraz daha uzun namlu kullanmakta fayda var. Kabzada da tutuş farklılıklarına göre değişse de bana göre Osman'ın resmini paylaştığı benimde son gönderdiğim çizimdeki gibi bir bıçakta olduğu gibi oval bir kabza iyi iş görür diye düşünüyorum. Benim gibi kabza ve namluyu tutarak kesme yapanlar içinse de balçak üst kısmı ve namluya doğru kısmın incelmesinde fayda var.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: a.yuce - 08 Mart 2015, 23:35:31
Sağoalsın Salim, peki namlu formu üzerine ne dersin ? Mesela aşağıda salladığım 5 form, büyük olur küçük olur o ayrı ne tip mutfak işlerinde uygun olur neden ?

(http://i.hizliresim.com/dnlkqX.jpg) (http://hizliresim.com/dnlkqX)

Timuçin kardeşim kusura bakma senin konunu dağıttık bu arada.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 09 Mart 2015, 00:00:09
Mutfak için, kullanımı belirleyen aslına bakılırsa sadece namlu değil, namlu-sap kombinasyonudur. Örneğin 5 nolu çizimdeki namlu her türlü sebze, et için uygun görünürken bu namluya, namluyla aynı eksende bir sap yapılsa uygun olmayacaktır veya tam tersine sap namlu ekseninin üzerinde olsa tam sebze ve et bıçağı olarak düşünülebilir, gibi...
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Salim Türk - 09 Mart 2015, 00:10:15
Mutfakta kullanılacak ise tam taşlama yapılmış ve ikinci bir taşlama yapılmış bıçaklar tercihim. Güzel açılmış dışbükey mutfak bıçakları da güzel iş görür. Sefa hocama katılmakla beraber genelde,
1 numara genel kullanım için uygun olabilir. Piyasada bulunan pek çok bıçak ve hanımların herhalde en çok kullandığı bıçak türü.
2 numara namlu boyunu daha uzun düşünürsek balıkta kullanılabilinir veya bu boyda tavuk için kullanılabilinir. Ucunun sivriliğinden dolayı eklemler arasına girerek kolay kesim sağlar.
3 Numara genelde sıyırma bıçaklarında gördüğümüz tarzda bir namlu. Namlunun ince olması büyükbaş hayvanların eklemler veya kemik arası kesimler için uygun.
Bence burada en kullanışsız olanı 4 numara. Genelde yüzme amaçlı belki kullanılabilinir. Buna benzer bir bıçağım var deri işlerinde sıyırma bıçağı olarak kullanıyorum. Ama bu 4 numarayı biraz değiştirirsek zırh tarzında kıyma yapmak için bir bıçak yapılabilinir.
5 numara gibi bir taşlama genelde puukko tarzı bıçak namlularına benzettim. Mutfakta ne kadar başarılı olur bilemedim.
Başlık: Ynt: Şef Bıçağı
Gönderen: Kaya - 09 Mart 2015, 00:55:16
Ahmet Abi zırh sana anahtar cümle en iyi form