Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Katlanır namlu => Konuyu başlatan: halis ESEN - 27 Aralık 2010, 17:15:14

Başlık: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 27 Aralık 2010, 17:15:14
eğe  çeliğinden  döverek  önce su ve hemen arkasından  yağda  sertleştirildi   belli belirsiz  hamnon hattı  mevcut   170 derecede 1 saat  fırında  pişti  fakat    taşta  bileylerken  belli aralıklarla  duyduğum  çıt sesleri sonucu  bileylendikçe  incelen ağzın  mikro küçüklüklerde  kırıldığını  gördüm  ve yeniden 200 derecede  bir saat  daha  meneviş yaptım   resimde  namludaki altın rengi  meneviş sonucu oluşan renk  şu an  sertlik   son  derece iyi ve esnek   

kabze  koç boynuzu  . ilk defa  böyle bir malzemeyle  deney amacıyla  yapıldı   biraz fazla  kabaca  oldu  sonucu  bir an  önce görmek için  detaylara  fazla  dikkat etmedim   ama   boynuzu  bu  hale  getirebildim  sonuçta   :))  biraz daha  zımpara  biraz  daha   işçilik   yapacağım
pinlerde 6 mm lik çivi  kuyruk kısmına  pirinç  borudan   ip yeri    bıçak  biraz   iri  oldu tam  12  numara  opinele  denk:)  ustura  niyetine de kullanılabilir  bileğimdeki tüyler  tertemiz oldu:)
ağız tutuşu  müthiş    en sert   ahşaplarda  ilk  temas ettiği  yeri kesiyor  ileri geri kayarak  kolay yer aramıyor   hani ahşabın  sert  bölgelerine  gelen   kötü bıçak ne kadar keskin olursa olsun  hafiften   rota  değiştirirya    bunda   öyle bişey yok :) en  çok  o  özelliğini sevdim
ağız kısmı 9 cm tüm namlu 12   açıkken   22.5 cmm   resimler linkte .
http://img832.imageshack.us/g/dsc00347ri.jpg/
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: spyderCollector - 27 Aralık 2010, 17:52:27
 :2up :2up


tebrikler Halis bey, harika

12 tane 12 nolu opinele değişmem ben bunu, ellerine sağlık
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: emrekipmen - 27 Aralık 2010, 18:00:28
Halis Bey, süper olmuş, çelik anlattığınıza göre tam olması gerektiği sertlikte şu anda, ellerinize sağlık, keçi boynuzu nasıl bir malzeme sizce? Bu arada perdah ve yivler de oldukça güzel görünüyor. Elinize sağlık  :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 27 Aralık 2010, 18:39:55
teşekkürler  mehmet   geçen çarşamba   gelemedim   bu çarşamba    ordayım  inşallah   

teşekkürler  emre   koç boynuzu  bu  klasik tip çakılarda   sağlam ve  dayanıklılık  bakımından süper  iki matkap deliği  bir  testereyle açılan  namlu yatağı   olay bitiyor    ama    bu hammadeyi  çok daha  güzel işlemek  lazım  mesela   sefa  ustanın  yaptığı  çakıda   kabzenin  yan  yüzleri   olarak  kullanmak  daha  güzel  görünür    yada  av  bıçaklarında  kırmızı   mavi   fiber  le birlikte daha  hoş durur   bu kullandığım   çok  taze  bir boynuz  uzun süre kurutulmuşu nasıl  bilmiyorum      şerit  testerede  diklemesine  biçilerek   preslenirse  bir  boynuzdan   iki  bıçak  kabzesi  rahatlıkla çıkar  adresini   ileti kutuma  yolla   birkaç tane  göndereyim   dene   en  güzeli  denemek bence:) 
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: spyderCollector - 27 Aralık 2010, 18:53:48
carsamba gelirken yörük çakı'yi da getirme ihtimali var mi?
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sefaçabuk - 27 Aralık 2010, 19:18:01
 :2up valla bayıldım, çok sıcak estetik ve güzel olmuş, sırttan ağıza kadar tek açıyla yapıldığından müthiş keser bu, hammadesi de eğe oılduğundan kolay kolay körelmez belli. Boynuz daha ince zımparayla çok hızlı zımparalansa ya da polisaja tutulsa çok iyi parlayacaktır sanıyorum. Sözün kısası, ellerine sağlık, kutlarım :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: tolga arıkan - 27 Aralık 2010, 20:28:12
Halis bey elinize sağlık, harika olmuş  :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: tarık - 27 Aralık 2010, 20:56:04
ellerine sağlık ayrıca kan oluğuda muhteşem olmuş tek kelime ile süper
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: durukan - 27 Aralık 2010, 21:09:39
elinize saglık gayet hoş olmuş kibar bir işçilik
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: tarpoon - 27 Aralık 2010, 21:26:10
eline sağlık gerçekten çok hoş olmuş   :)
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: Metin Sakin - 27 Aralık 2010, 21:33:37
Halis Bey harika olmuş gayet oturaklı
ellerinize sağlık
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: circassian - 28 Aralık 2010, 00:03:56
Ben de cok begendim, elinize saglik, Birseyler daha yapacaksaniz ,son halini de resimleyin lutfen.( Boynuzun baska yuzey hallerini de gorelim diye yani )
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: muharip - 28 Aralık 2010, 11:10:14
Halis Abi eline sağlık.
Bizim İzmit ekibi atılım üstüne atılım yapıyor. Bir ben kaldım tembel. Benide ilk bıçağımın ısıl işlemde vefat etmesi yıktı. Travmayı hala atlatamadım. :(
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sadık - 28 Aralık 2010, 11:23:12
Gerçekten opinellere değişilmez şıklıta, kalitede bir çakı. Ellerinize sağlık.!
Bunları kullanırken elimde olmadan, bıçağın geri atacağı endişesini yaşıyorum. Yabancı bir forumda bir marka (adını hatırlayamadım) katlanabilen bıçakları sabitleyip, saplarını tutarak barfiks çekilmesini ve (tarzan merdiveni diye tabir ederdik başka adı varmı bilmiyorum) asılarak ileri gitme hareketlerini yapabileceği kadar dayanıklı bıçak/sap bağlantıları vardı. Bizim bu güzelim çakılarımızda, katlanan bıçaklarımızda o güveni sağlayabiliyormuyuz, sağlayabilirmiyiz acaba?
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: gökhan bakla - 30 Aralık 2010, 11:28:37
hali bey çakı gerçekten hoş olmuş, elinize sağlık ;)
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 04 Ocak 2011, 21:13:52
http://img522.imageshack.us/g/dsc00371o.jpg/

yörük çakısının son hali : sefa  hocamın   talimatı ile  biraz daha  zımparaladım   parlattım   baş parmak  tırtıkları    ekledim  . perçinli  pimi  sökerek   alyenli   civata  ile  demonte edilebilir hale getirdim .http://img522.imageshack.us/g/dsc00371o.jpg/
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sefaçabuk - 04 Ocak 2011, 21:39:08
Aman estafurullah :(  Halis ( valla ben bey demeyi pek soğuk bulduğumdan herkese ismiyle hitap ediyorum sakıncası varsa söyleyin ^-^)İnan ki yeni fotoğraflara baktığımda gözüm gönlüm açıldı. Boynuz parlayınca kehribar gibi olmuş, çok yakışmış bence. Bu hali ilk halinden daha güzel olmuş doğrusu. Tırtıklarda sanki eskiden beri hep oradaymış gibi oturmuş bir halde. Ne diyeyim, baştan beri bu bıçak bana çok sıcak geldi. Hadi biraz görgüsüzlük de yapayım,Değiş tokuş etkinliğinde bana böyle bir bıçak çıksa acayip sevinirdim gibime geliyor ;) Ellerin dert görmesin, tebrikler.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: deserteagle - 04 Ocak 2011, 22:50:17
Bu çakı hele de bu parlayışıyla çok güzel olmuş.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 04 Ocak 2011, 23:11:22
teşekkürler  beğenileriniz için .. sefa  hocam senin işlerini  gördük  böyle bir çakıyı    20 dakikada  yaparsın sen  :)    daha  güzelini  yapamazsam   değiştokuş etkinliğine bunu koyacağım:))
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: zafer - 04 Ocak 2011, 23:14:48
Elinize sağlık, hakkatten çok hoş ve karizmatik duruyor  :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sefaçabuk - 04 Ocak 2011, 23:16:27
Daha güzelini  yapsan da bence bunu koy ;)
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: spyderCollector - 04 Ocak 2011, 23:23:29
siz bir de bu çakıyı elinize şööyle bir alıp evirip çevirip, tartma şansınına erişseniz (benim gibi   ;D   )
fotoğraflar aslında hiç bir şeyi anlatamıyor ...( Halis bey alınmasın )



üzerindeki eğe izlerini (dişlerini) fotoğrafta görebilen var mı ? gibi..


Tekrar tekrar ellerinize sağlık Halis abi... :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 05 Ocak 2011, 00:06:09
üniversite yılarında   analog  bir  yashica  35   makinam  vardı  çok güzel   fotoğraflar çekerdim     şimdi  ya   digital   ile uyum sağlıyamıyorum    yada   gözler   eskisi  gibi  görmüyor   .. haklısın mehmet   bundan sonra  bıçak   resimlerini sana    havale edeceğim :)   ha   sende  şu  2010  yılında   ısıl işlem   noktasına  kadar  getirdiğin  bıçakları    resimle artık  zaman aşımına uğramasınlar  .

:)
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sefaçabuk - 05 Ocak 2011, 01:12:47
Halis Yashica Elektro35 olmasın o, ne makinaydı, baklava dilimi bir netlik noktası vardı ^-^
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 05 Ocak 2011, 01:51:09
 :2up evet  o  kromlu  tip
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: sefaçabuk - 05 Ocak 2011, 02:02:43
epey bir süre bende kullanmıştım  bu makinayı ^-^
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: emin albayrak - 05 Ocak 2011, 09:51:33
gerçekten çok güzel bir çakı Halis bey, çok sıcak... sanıyorum bunun boynuz malzemesini de siz ham boynuzdan bu hale getirdiniz ;) tahminimde yanılmıyorsam "herşeyiyle" size ait bir çakı ve çok çok güzel gerçekten :2up
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 05 Ocak 2011, 19:43:57
teşekkürler   emin  kardeşim  . boynuz  kurban  bayramından    tedarik edilen yani çok  taze    bir iki yılllık  kurumuş olan  daha  iyi   oluyormuş    evet   herşeyiyle   bana  ait  diyebilirim   çünkü  eğe  yi  dahi  döverek  formunu   değiştirdim :) şimdi   bu  boynuz  kabzeli  çakılara   nasıl  bir  kilit  sistemi uygulanabilir onu  düşünüyorum   sırttan  yay  sistemi   uymuyor  . paslanmaz saçtan kabze  yaparak  yan kısımlar  boynuz  kaplanabilir  ama  tüm  boynuz  olması daha   güzel .  kilit  olmayınca   sıkı perçin  yapmak  gerekiyor  ben   alyenli   başsız  civata  kullandım   zamanla   civata  gevşeyecek  ağız   kendiliğinden  kapanıp açılacak  duruma gelecek   bu duruma   bir  yol bulmak  gerek  .
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: tarpoon - 05 Ocak 2011, 21:47:08
Halis bey okapi cakılarda olan sıstemı uydurabılırsenız bence  çok daha farklı gözukecektır.. ancak   ust taraftakı saç prçayı yapmak uğraş ısteyecektır. tabı bunları yenı yapacağınız çakıda denemelısınız  namlunun arka kısmı tamamen farklı yapılıyor.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 06 Ocak 2011, 02:32:58
teşekkürler taner   bu sistemi  iran  çakılarında  görmüştüm   ama  kaba  duruyor   estetik yok .böyle  bir  uygulama  yapsak dahi  çok  kaliteli bir paslanmaz kullanmak  lazım  yani   boynuzla  uyum sağamalı 
gizli  gözükmeyen  bir kilit  sistemi  bulmak lazım   opinelin    sistemi   de güzel  biraz  modifiye edilebilr mi ?  kafa  yoruyurum  bakalım:)
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: deserteagle - 06 Ocak 2011, 14:15:40
navaja kilitlerine bakın derim.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: halis ESEN - 06 Ocak 2011, 22:50:46
teşekkürler  eylem   googleden  birkaç  navaja  modeli buldum
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: Atom Karinca - 07 Ocak 2011, 01:05:45
Çok güzel omuş elinize sağlık.
Çok da keskin görünüyor.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: idris hacısüleymanoğlu - 14 Ocak 2011, 23:00:01
eline sağlık usta boynuz sap geleneğinin  ülkemize trakya dan girdiği söyleniyor ama bizde belki 150 senelik laz kamaları var onlarında sapı  geyik,koç ,manda boynuzundan yapılmış buralarada trakyalı bıçak ustalarının gelmiş olabileceğine ihtimal vermiyorum pek.boynuza gelince kesilen koçun  yaşına göre boynuz  kalitesi değişir.daha yeni kurbanlık yaşına gelmişse boynuz yumuşak olur zımpara yaparken sadece zımpara doldurur.4.5, 5 yaşını geçmişsede içi koflaşmaya başlar ortadan dikine biçildikten ve yumuşatıldıktan sonra kama kınlarını kaplamada kullanılır çok güzel zımpara tutar ve kının kaplamasında  güzel durduğunu söyleyebilirim ama pıçak sapı olmaz.saplık boynuz ise 2den 4 yaşına kadarki koçlardan en kaliteli biçimde elde edilebilir.hem az zımparalandığında kendinden parlaklığı vardır hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.         
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: yavuz selim - 16 Şubat 2011, 15:09:57

        elinize kolunuza sağlık, tebrik ederim...
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: XauPau - 16 Şubat 2011, 16:09:03
Halis abi süper olmuş bu. Gördüğüm en güzel boynuz saplı  çakı diyebilirim. Şimdi konuyu okuyunca benimde kurbandan ayırdığım boynuz geldi aklıma. En son doğal olsun diye kurtlara emanet etmiştim, akşam gidip bir bakayım.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: Ş.Kaan Eren - 17 Şubat 2011, 14:54:54
Gerçekten harika olmuş. Yörük çakısının en büyük özelliği yörüklerin oyma işinden hayvan kesmeye kadar her işte kullanmasıdır. Umarım sizinkide aynı performansı verir. Tekrar tebrikler.
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: durukan - 18 Şubat 2011, 01:18:08
eline sağlık usta boynuz sap geleneğinin  ülkemize trakya dan girdiği söyleniyor ama bizde belki 150 senelik laz kamaları var onlarında sapı  geyik,koç ,manda boynuzundan yapılmış buralarada trakyalı bıçak ustalarının gelmiş olabileceğine ihtimal vermiyorum pek.boynuza gelince kesilen koçun  yaşına göre boynuz  kalitesi değişir.daha yeni kurbanlık yaşına gelmişse boynuz yumuşak olur zımpara yaparken sadece zımpara doldurur.4.5, 5 yaşını geçmişsede içi koflaşmaya başlar ortadan dikine biçildikten ve yumuşatıldıktan sonra kama kınlarını kaplamada kullanılır çok güzel zımpara tutar ve kının kaplamasında  güzel durduğunu söyleyebilirim ama pıçak sapı olmaz.saplık boynuz ise 2den 4 yaşına kadarki koçlardan en kaliteli biçimde elde edilebilir.hem az zımparalandığında kendinden parlaklığı vardır hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.         
kitaplarda bulunmayan bu bilgiler için teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: YÖRÜK ÇAKISI
Gönderen: DUMRU - 29 Eylül 2011, 14:09:29
Hali ustam, eline sağlık. Tam benlik bir bıçak olmuş:) Geçenlerde bakımsız bir bahçede eskimiş gevremiş bir  boynuz buldum.Bakalım bakalım ben becerebilecekmiyim.