Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Katlanır namlu => Konuyu başlatan: halis ESEN - 27 Aralık 2010, 17:15:14
-
eğe çeliğinden döverek önce su ve hemen arkasından yağda sertleştirildi belli belirsiz hamnon hattı mevcut 170 derecede 1 saat fırında pişti fakat taşta bileylerken belli aralıklarla duyduğum çıt sesleri sonucu bileylendikçe incelen ağzın mikro küçüklüklerde kırıldığını gördüm ve yeniden 200 derecede bir saat daha meneviş yaptım resimde namludaki altın rengi meneviş sonucu oluşan renk şu an sertlik son derece iyi ve esnek
kabze koç boynuzu . ilk defa böyle bir malzemeyle deney amacıyla yapıldı biraz fazla kabaca oldu sonucu bir an önce görmek için detaylara fazla dikkat etmedim ama boynuzu bu hale getirebildim sonuçta :)) biraz daha zımpara biraz daha işçilik yapacağım
pinlerde 6 mm lik çivi kuyruk kısmına pirinç borudan ip yeri bıçak biraz iri oldu tam 12 numara opinele denk:) ustura niyetine de kullanılabilir bileğimdeki tüyler tertemiz oldu:)
ağız tutuşu müthiş en sert ahşaplarda ilk temas ettiği yeri kesiyor ileri geri kayarak kolay yer aramıyor hani ahşabın sert bölgelerine gelen kötü bıçak ne kadar keskin olursa olsun hafiften rota değiştirirya bunda öyle bişey yok :) en çok o özelliğini sevdim
ağız kısmı 9 cm tüm namlu 12 açıkken 22.5 cmm resimler linkte .
http://img832.imageshack.us/g/dsc00347ri.jpg/
-
:2up :2up
tebrikler Halis bey, harika
12 tane 12 nolu opinele değişmem ben bunu, ellerine sağlık
-
Halis Bey, süper olmuş, çelik anlattığınıza göre tam olması gerektiği sertlikte şu anda, ellerinize sağlık, keçi boynuzu nasıl bir malzeme sizce? Bu arada perdah ve yivler de oldukça güzel görünüyor. Elinize sağlık :2up
-
teşekkürler mehmet geçen çarşamba gelemedim bu çarşamba ordayım inşallah
teşekkürler emre koç boynuzu bu klasik tip çakılarda sağlam ve dayanıklılık bakımından süper iki matkap deliği bir testereyle açılan namlu yatağı olay bitiyor ama bu hammadeyi çok daha güzel işlemek lazım mesela sefa ustanın yaptığı çakıda kabzenin yan yüzleri olarak kullanmak daha güzel görünür yada av bıçaklarında kırmızı mavi fiber le birlikte daha hoş durur bu kullandığım çok taze bir boynuz uzun süre kurutulmuşu nasıl bilmiyorum şerit testerede diklemesine biçilerek preslenirse bir boynuzdan iki bıçak kabzesi rahatlıkla çıkar adresini ileti kutuma yolla birkaç tane göndereyim dene en güzeli denemek bence:)
-
carsamba gelirken yörük çakı'yi da getirme ihtimali var mi?
-
:2up valla bayıldım, çok sıcak estetik ve güzel olmuş, sırttan ağıza kadar tek açıyla yapıldığından müthiş keser bu, hammadesi de eğe oılduğundan kolay kolay körelmez belli. Boynuz daha ince zımparayla çok hızlı zımparalansa ya da polisaja tutulsa çok iyi parlayacaktır sanıyorum. Sözün kısası, ellerine sağlık, kutlarım :2up
-
Halis bey elinize sağlık, harika olmuş :2up
-
ellerine sağlık ayrıca kan oluğuda muhteşem olmuş tek kelime ile süper
-
elinize saglık gayet hoş olmuş kibar bir işçilik
-
eline sağlık gerçekten çok hoş olmuş :)
-
Halis Bey harika olmuş gayet oturaklı
ellerinize sağlık
-
Ben de cok begendim, elinize saglik, Birseyler daha yapacaksaniz ,son halini de resimleyin lutfen.( Boynuzun baska yuzey hallerini de gorelim diye yani )
-
Halis Abi eline sağlık.
Bizim İzmit ekibi atılım üstüne atılım yapıyor. Bir ben kaldım tembel. Benide ilk bıçağımın ısıl işlemde vefat etmesi yıktı. Travmayı hala atlatamadım. :(
-
Gerçekten opinellere değişilmez şıklıta, kalitede bir çakı. Ellerinize sağlık.!
Bunları kullanırken elimde olmadan, bıçağın geri atacağı endişesini yaşıyorum. Yabancı bir forumda bir marka (adını hatırlayamadım) katlanabilen bıçakları sabitleyip, saplarını tutarak barfiks çekilmesini ve (tarzan merdiveni diye tabir ederdik başka adı varmı bilmiyorum) asılarak ileri gitme hareketlerini yapabileceği kadar dayanıklı bıçak/sap bağlantıları vardı. Bizim bu güzelim çakılarımızda, katlanan bıçaklarımızda o güveni sağlayabiliyormuyuz, sağlayabilirmiyiz acaba?
-
hali bey çakı gerçekten hoş olmuş, elinize sağlık ;)
-
http://img522.imageshack.us/g/dsc00371o.jpg/
yörük çakısının son hali : sefa hocamın talimatı ile biraz daha zımparaladım parlattım baş parmak tırtıkları ekledim . perçinli pimi sökerek alyenli civata ile demonte edilebilir hale getirdim .http://img522.imageshack.us/g/dsc00371o.jpg/
-
Aman estafurullah :( Halis ( valla ben bey demeyi pek soğuk bulduğumdan herkese ismiyle hitap ediyorum sakıncası varsa söyleyin ^-^)İnan ki yeni fotoğraflara baktığımda gözüm gönlüm açıldı. Boynuz parlayınca kehribar gibi olmuş, çok yakışmış bence. Bu hali ilk halinden daha güzel olmuş doğrusu. Tırtıklarda sanki eskiden beri hep oradaymış gibi oturmuş bir halde. Ne diyeyim, baştan beri bu bıçak bana çok sıcak geldi. Hadi biraz görgüsüzlük de yapayım,Değiş tokuş etkinliğinde bana böyle bir bıçak çıksa acayip sevinirdim gibime geliyor ;) Ellerin dert görmesin, tebrikler.
-
Bu çakı hele de bu parlayışıyla çok güzel olmuş.
-
teşekkürler beğenileriniz için .. sefa hocam senin işlerini gördük böyle bir çakıyı 20 dakikada yaparsın sen :) daha güzelini yapamazsam değiştokuş etkinliğine bunu koyacağım:))
-
Elinize sağlık, hakkatten çok hoş ve karizmatik duruyor :2up
-
Daha güzelini yapsan da bence bunu koy ;)
-
siz bir de bu çakıyı elinize şööyle bir alıp evirip çevirip, tartma şansınına erişseniz (benim gibi ;D )
fotoğraflar aslında hiç bir şeyi anlatamıyor ...( Halis bey alınmasın )
üzerindeki eğe izlerini (dişlerini) fotoğrafta görebilen var mı ? gibi..
Tekrar tekrar ellerinize sağlık Halis abi... :2up
-
üniversite yılarında analog bir yashica 35 makinam vardı çok güzel fotoğraflar çekerdim şimdi ya digital ile uyum sağlıyamıyorum yada gözler eskisi gibi görmüyor .. haklısın mehmet bundan sonra bıçak resimlerini sana havale edeceğim :) ha sende şu 2010 yılında ısıl işlem noktasına kadar getirdiğin bıçakları resimle artık zaman aşımına uğramasınlar .
:)
-
Halis Yashica Elektro35 olmasın o, ne makinaydı, baklava dilimi bir netlik noktası vardı ^-^
-
:2up evet o kromlu tip
-
epey bir süre bende kullanmıştım bu makinayı ^-^
-
gerçekten çok güzel bir çakı Halis bey, çok sıcak... sanıyorum bunun boynuz malzemesini de siz ham boynuzdan bu hale getirdiniz ;) tahminimde yanılmıyorsam "herşeyiyle" size ait bir çakı ve çok çok güzel gerçekten :2up
-
teşekkürler emin kardeşim . boynuz kurban bayramından tedarik edilen yani çok taze bir iki yılllık kurumuş olan daha iyi oluyormuş evet herşeyiyle bana ait diyebilirim çünkü eğe yi dahi döverek formunu değiştirdim :) şimdi bu boynuz kabzeli çakılara nasıl bir kilit sistemi uygulanabilir onu düşünüyorum sırttan yay sistemi uymuyor . paslanmaz saçtan kabze yaparak yan kısımlar boynuz kaplanabilir ama tüm boynuz olması daha güzel . kilit olmayınca sıkı perçin yapmak gerekiyor ben alyenli başsız civata kullandım zamanla civata gevşeyecek ağız kendiliğinden kapanıp açılacak duruma gelecek bu duruma bir yol bulmak gerek .
-
Halis bey okapi cakılarda olan sıstemı uydurabılırsenız bence çok daha farklı gözukecektır.. ancak ust taraftakı saç prçayı yapmak uğraş ısteyecektır. tabı bunları yenı yapacağınız çakıda denemelısınız namlunun arka kısmı tamamen farklı yapılıyor.
-
teşekkürler taner bu sistemi iran çakılarında görmüştüm ama kaba duruyor estetik yok .böyle bir uygulama yapsak dahi çok kaliteli bir paslanmaz kullanmak lazım yani boynuzla uyum sağamalı
gizli gözükmeyen bir kilit sistemi bulmak lazım opinelin sistemi de güzel biraz modifiye edilebilr mi ? kafa yoruyurum bakalım:)
-
navaja kilitlerine bakın derim.
-
teşekkürler eylem googleden birkaç navaja modeli buldum
-
Çok güzel omuş elinize sağlık.
Çok da keskin görünüyor.
-
eline sağlık usta boynuz sap geleneğinin ülkemize trakya dan girdiği söyleniyor ama bizde belki 150 senelik laz kamaları var onlarında sapı geyik,koç ,manda boynuzundan yapılmış buralarada trakyalı bıçak ustalarının gelmiş olabileceğine ihtimal vermiyorum pek.boynuza gelince kesilen koçun yaşına göre boynuz kalitesi değişir.daha yeni kurbanlık yaşına gelmişse boynuz yumuşak olur zımpara yaparken sadece zımpara doldurur.4.5, 5 yaşını geçmişsede içi koflaşmaya başlar ortadan dikine biçildikten ve yumuşatıldıktan sonra kama kınlarını kaplamada kullanılır çok güzel zımpara tutar ve kının kaplamasında güzel durduğunu söyleyebilirim ama pıçak sapı olmaz.saplık boynuz ise 2den 4 yaşına kadarki koçlardan en kaliteli biçimde elde edilebilir.hem az zımparalandığında kendinden parlaklığı vardır hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.
-
elinize kolunuza sağlık, tebrik ederim...
-
Halis abi süper olmuş bu. Gördüğüm en güzel boynuz saplı çakı diyebilirim. Şimdi konuyu okuyunca benimde kurbandan ayırdığım boynuz geldi aklıma. En son doğal olsun diye kurtlara emanet etmiştim, akşam gidip bir bakayım.
-
Gerçekten harika olmuş. Yörük çakısının en büyük özelliği yörüklerin oyma işinden hayvan kesmeye kadar her işte kullanmasıdır. Umarım sizinkide aynı performansı verir. Tekrar tebrikler.
-
eline sağlık usta boynuz sap geleneğinin ülkemize trakya dan girdiği söyleniyor ama bizde belki 150 senelik laz kamaları var onlarında sapı geyik,koç ,manda boynuzundan yapılmış buralarada trakyalı bıçak ustalarının gelmiş olabileceğine ihtimal vermiyorum pek.boynuza gelince kesilen koçun yaşına göre boynuz kalitesi değişir.daha yeni kurbanlık yaşına gelmişse boynuz yumuşak olur zımpara yaparken sadece zımpara doldurur.4.5, 5 yaşını geçmişsede içi koflaşmaya başlar ortadan dikine biçildikten ve yumuşatıldıktan sonra kama kınlarını kaplamada kullanılır çok güzel zımpara tutar ve kının kaplamasında güzel durduğunu söyleyebilirim ama pıçak sapı olmaz.saplık boynuz ise 2den 4 yaşına kadarki koçlardan en kaliteli biçimde elde edilebilir.hem az zımparalandığında kendinden parlaklığı vardır hemde diğerlerine göre daha dayanıklıdır.
kitaplarda bulunmayan bu bilgiler için teşekkür ederim...
-
Hali ustam, eline sağlık. Tam benlik bir bıçak olmuş:) Geçenlerde bakımsız bir bahçede eskimiş gevremiş bir boynuz buldum.Bakalım bakalım ben becerebilecekmiyim.