Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: adem42 - 04 Mart 2015, 15:56:23
-
Evde bazı şeylere başlamak için attığım ilk adım. Profil ve lama siparişlerim var ama daha elime ulaşmadı. Bende evdeki bıçakları deneme tahtası yaptım. Ayrıca birde eski eğe çalışması başladım ama yumuşatma işlemi yapmadığım için yavaş ilerliyor. (Küçük çakımın fotosunuda koyayım sizlerle paylaşıyım dedim. Bursa yapımı.)
-
Buda Çakı
-
kolay gelsin.. güzel uğraşlar içerisindesiniz..
deneme tahtası niyetine, bıçaklara ne yapıyorsunuz..?
-
Oncelikle agzini aciyor ve ahsap sapi bulasik makinesinde bozula bicaklara yeni sap yapmaya calisiyorum. Profiller gelene kadar el aliskanligi edinmeye calisiyorum.
-
Hafta sonu eski eğeden profil çıkarma işi bitti gibi. Birkaç ince işi sonrası ağız açma işlemine başlayacağım. Ama takıldığım bir nokta var. Biginiz gibi eğe çok sert ve bu sertlikle kullanılmaz. Eğeyi tamamen yumuşatıp sonra tekrar su verme işlemi yapamayacağım. Onun için uygun sertliğe getirmek (bıçak olarak kullanılacak setlik) için evde ne yapabilirim? Önerileriniz nelerdir?
-
Diğer resimler.
-
+1
-
+1
-
Zannedersem menevişleyerek sertliği biraz daha aşagı çekilebilir. Zaten menevişlemeden kullanmanın tehlikeli olduğunu özgür ustam belirtmişti. Menevişlemenin nasıl yapılması gerektiğini ustalar belirtirse hepimiz için faydalı olacak.
-
Ustalar daha iyi bilir tabi , benim okuduklarıma göre mangalda iyice korladıktan sonra kendi halinde mangalla birlikte soğumaya bırakılması eğeyi yumaşatmasına yetiyormuş ben hiç denemedim ama bu konuda sitede iyi bilgiler mevcut.
-
Mutfak fırınında en yüksek derecede 1 saatlik meneviş yeter sanıyorum.
Ağzı ne ile açacaksınız.Meneviş sonrası sertlik yine yüksektir eğe vs. yemez.
-
Ustalar daha iyi bilir tabi , benim okuduklarıma göre mangalda iyice korladıktan sonra kendi halinde mangalla birlikte soğumaya bırakılması eğeyi yumaşatmasına yetiyormuş ben hiç denemedim ama bu konuda sitede iyi bilgiler mevcut.w
Ben bu yöntemi denedim biraz zayif. Profil tam yumaşamadı delikleri delerken tekrar yumuşatmak gerekti. Eğeyi mangalda tavladıktan sonra küle veya sönmüş kirece gömmek daha iyi malzeme lokum gibi oluyor :D
-
O zaman bize bir mangal yakmak şart oldu. :2up Artık mangalın üzerinde ne pişer bilmiyorum ama içinde bizim profil olacak o kesin.
Yeteri kadar yumuşarsa sap için delik deleceğim yoksa sapta ip kullanacağım. Ağız açmak için küçük bir bant zımpara bakıyorum ama istediğim gibi bulamadım. Aramaya devam!!!!!
-
Sefa hocam egeben bicak yapmisti yanilmiyorsam spiralle agizini acmisti ve yumusatmadan diye hatirimda kalmis