Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: pumpingiron - 12 Ocak 2015, 00:14:25

Başlık: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: pumpingiron - 12 Ocak 2015, 00:14:25
Birçok arkadaşımız skandi taşlamalı bushcraft bıçak yapıyorlar Saygısızlık etmek istemem ama fikrimi söylemek zorundayım.
Ben bu 4mm skandi ağızlı bıçakların iyi bir kesim performansı sunmadığını düşünüyorum. Sebebi çok küçük bir taşlama alanına sahip olması. Bıçak aniden çok kalınlaşıyor bu da keseceğimiz nesneye tabiri caizse oturması demek. Bu noktada keseceğimiz nesneyi kesmek değil de ikiye bölmek için parçalamak gerekiyor.
Zira skandi taşlamalar İskandinav isminden geliyor. Ünlü İskandinav markaları Mora, marttiini, gerek Helle ve Enzo bıçakların skandi vé bushcraft modelleri ince çelik kullanarak yapılmışlar.En kalını Enzo ve 2,5 mm kalınlığında çelikten bıçağı var.
 Yurtdışı kaynaklı sitelerden öğrendiğim kadarıyla bushcraft scandi bıçaklar ekstra güce ihtiyaç duyulan kullanım amacına yönelik yapılmış bıçaklar.
Ben 4 mm kalınlığında  çeliklerden yaptığım bıçakların high flat (yüksek taşlama) yapmaya çalışıyorum. Belki hallow (iç bükey) taşlama daha iyi bile sonuç verebilir iyi bir kesim için. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyuyor isek bence kullandığımız çeliği değiştirmeliyiz. Kalın bir çelikten bushcraft yada scandi taşlamalı bir ağız yapmamalıyız.
Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin saygılar.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Osman Kurt - 12 Ocak 2015, 00:26:02
Geçen günlerde forumda scandi ve bushcraft denince akla gelen ilk isim olan Bülent usta bu konudaki görüşünü belirtmişti.


Ağırlıklı olarak paylaştığım işler scandi ağız yapısında,aynı bıçağın scandi ağız olanını farklı farklı malzemeden (440c,D2,M390) çokça yaptım,kullanan kişilerden de şimdiye kadar olumsuz bir geri dönüş alamadım..

Yüksek taşlama işler her zaman kesme, doğrama performası daha iyi olan işlerdir,doğada dolaşan her kişinin bıçak setinde de olmasını tavsiye ederim..

Fakat,

''Tek bıçakla doğa da kalsam ne seçmeliyim ? '' sorusunun cevabı bu işi (şahsi fikrimde bu şekilde)yapan bütün yerli ve yabancı kullanıcı da yüksek taşlama değildir.

Neden scandi dersek;

Çünkü scandi her şekilde keser..

Açılı ağız yapısına sahip yüksek taşlama bıçaklara göre daha kolay bilenir,zorlama sonucu ağız kırılması olmaz,ateş yakmak için yaracağınız ağacı kolaylıkla (yaracağınız odun üstüne sırtından başka bir odun vurmak şeklinde) yarar,sizin verdiğiniz örneği zaten yapar ama daha acımasız kullanalım dersek gerekirse daha kalın bir dalı balta gibi kullanarak sorunsuz keser..

Veya yemek yapmak için kullanacağınız domatesten,et parçasına kadar her şeyi keser,

ilk aklıma gelen ''neden scandi'' sorusunun cevabı bu şeklinde..
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Osman Kurt - 12 Ocak 2015, 00:32:01
Kendi yorumuma gelirsek benim ne doğayla nede dağbayırla işim olmadığı için scandiyi kullanmıyorum pekte sevmem.Doğayla işim olsa scandi yerine kalın ağız(1,5-2mm) bırakılmış bir tam taşlama seçerdim.Benim anlatığım tarzda işler var mı bilmiyorum nasıl arayacağımı çözemediğim için aramayada girişmedim.

Ha bu arada Enzonun kalınlığı 3.5mm yanlış olmasın.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: pumpingiron - 12 Ocak 2015, 00:44:18
Bülent ustamız şüphesiz bu konuda en net referanstır. Kendisi de zaten yararak keseceğini söylemiş. Yüksek taşlama da kesme işlemleri için tavsiye etmiş.
 ben domatesimi sucuğumu vurarak yada yararak kesmek istemem. Muhakkak yanıma içbükey yada yüksek taşlanmış bıçağımı alırım. Bu arada uzun süredir doğa sporları ile uğraşıyorum kampçılık hobiden çıktı ve alışkanlık haline geldi. Ve eğer ateş için odunla uğraşacaksam ilk tercih edeceğim alet bir testere olur.
Sizce kullanılan çeliğin kalınlığı bushcraft ve scandi ikilisi için ne olmalı
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 00:49:28
Skandi bileme ağır hizmet bıçağı gibi algılanmalı yanımda sadece sağlam ve keskin bir bıçak olsun diyenler için ok ama herşey sağlamlık ve keskinlik demek değil biraz kullanımda estetik ve kullanma konforuda önemli bende tam taşlama bıçağı hafif konveks (göbekli)ağızla seviyorum .Bıçak kullananlar tecrübe sahibi oldukça bana hak vereceklerdir...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 12 Ocak 2015, 00:50:54
Bülent Ustanın işçiliğine hayranım. Ustamızın kusursuzluğu standart hale getirmesi korkunç bir olay. Aklım almıyor.

Fakat, scandi hakkındaki fikrine katılmıyorum. Scandi her koşulda kesmez, scandi her koşulda yarar!

Çok hor kullanılacak bıçaklar hariç, scandi bana göre kullanılmamalı. Kişisel görüşüm bu.

Şu da var, S90V gelirse şayet, bir parçasını Bülent Ustaya gönderip, -kabul ederse- bir scandi bushcraft sipariş etmeyi planlıyorum.

O çeliğe, o işçilik yakışır! Hor kullanmayacak olsam bile, zor anda güvenebileceğim bir bıçağım olsun. Değerli bir kolleksiyon parçası da olur hem...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: sefaçabuk - 12 Ocak 2015, 00:52:54
Halkımız, doğa bıçağı denildiğinde ağır güçlü ve büyük bıçak anlıyor biraz. Bu tür kullanım amaçlı bıçakların hepsinin yarattığı algı hayati idame algısı gibi. Oysa gerçekten de yaran değil de iyi kesen bir bıçak iyi iş görüyor. Bu noktada Kaya'nın söylediklerine de aynen katılıyorum, hafif bir dışbükeylik neredeyse her derde deva.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 00:53:35
Bülent ustamız şüphesiz bu konuda en net referanstır. Kendisi de zaten yararak keseceğini söylemiş. Yüksek taşlama da kesme işlemleri için tavsiye etmiş.
 ben domatesimi sucuğumu vurarak yada yararak kesmek istemem. Muhakkak yanıma içbükey yada yüksek taşlanmış bıçağımı alırım. Bu arada uzun süredir doğa sporları ile uğraşıyorum kampçılık hobiden çıktı ve alışkanlık haline geldi. Ve eğer ateş için odunla uğraşacaksam ilk tercih edeceğim alet bir testere olur.
Sizce kullanılan çeliğin kalınlığı bushcraft ve scandi ikilisi için ne olmalı
bushcraft bıçak 5 mm uca doğru incelen yapıda  ,skandi için ise 3,2  mm  olur.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Soytürk Dönmez - 12 Ocak 2015, 00:56:38

     Benimde gözlemlediğim ve yaparken arkama hiç dönüp bakmadığım ağız şekli dışbükey ve iki açılı tam taşlama .
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 12 Ocak 2015, 01:19:28
Scandiyi satan en kuvvetli argüman, bir ıskarpelayı taşa dayayıp da açıyı şaşırmadan biler gibi bunu da yapısından dolayı doğru açıda bileyebilip fazla el melekesi gerektirmeden bıçağı çok keskin bir hale getirebilmek. Kullanım avantajı olarak da çok kontrollü bir şekilde talaş kaldırabilmek, örneğin güzel bir featherstick yapabilmek geçiyor.

Taşlamanın kabalığını diğer taşlama tipleriyle karşılaştırırsak scandinin dış bükey taşlamadan bile daha kaba olduğunu görürüz. Ne de olsa dış bükeyde ağızdaki en büyük açı yine ağızda olacak ve bileme açısına denk gelecektir.

Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Ekte bir çizim verdim. Çizimde aynı genişlik ve kalınlıkta olup bileme açısı aynı olan bıçakların taşlamalarına göre değişen kesitleri gösterilmekte.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: mehmet dülcek - 12 Ocak 2015, 01:28:08
benimde bu sıralar epeyce sıkandi  bushcraft yapmama rağmen tercihim tam taşlama hafif konforlu bi bıçaktan yana amma velakin doğada gönlüm den geçen bıçak nedir derseniz de yeri gelmişken paylaşayım http://www.moontrail.com/leatherman-steens.php
yarma işi içinde ufak bi balta ama baltayı yanımda taşımama  konaklama yerine bırakma şartıyla
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 01:43:01


Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Eylem söylemine bir kendi düşünceme göre bir düzeltme gereği görüyorum .dışbükey bileyleme kesme konforu yüksek bir bileyleme türü bunuda keskinliğinden değil geometrisinden alıyor .dışbükey bileylenmiş bir kesiti ele aldığımızda  ilk kesme anının hepsinde eşit olduğunu varsayarsak kesiş ilerlemesi esnasında dışbükey ağız profilinin azalan bir hızla artan dirence maruz kaldığını konveksin max noktasında ise bir rahatlama olacağını düşünmeliyiz .bu durumda Tam taşlamada kesme direnci aynen devam ederken konveks taşlamalarda gittikçe rahatlayan bir kesme direnci görmüş oluruz .
Buda başlangıçta yüksek kesme direncine maruz kalsada gittikçe azalan sürtünmeden dolayı bu bileyleme kesitini en az zorlanan konumuna yükseltecektir..

 
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 12 Ocak 2015, 01:47:05
Doğru valla, bir de sürtünme faktörü var.  :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: hüseyin75 - 12 Ocak 2015, 07:02:09
Ustalar cok guzel yorum yapmissiniz. Ben sunu anladim okuduklarimdan . Kaportasi saglan olsun isteyen alman . motoru iyi olsun diyen japon arabasini seciyor. Bence dagbayir icin domates kesmesede olur isirarakta yenir yeterki dayanikli olsun. Bi ucurumdan gecmek zorunda kalinca bicagi topraga yada tas taki catlaklara saplayarak hafifte olsa destek almak hayat kurtara bilir adi ustunde dag bayir.  Ama skandi ile tam taslamayi tartismak suna benziyor. Esmerle beyazi tartismak gibi. (Yanlis anlasilmasin ekmegi kastediyorum)  :2up
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 08:45:55
Hüseyin Bey uzun yillar dagcilik ve doga yürüyüsleri ve hatta tirmanislarda bulundum
Ama hic , bicagin söylediginiz tarzda kullanimina sahit olmadim :).viktorinox yada basit   
Coban cakisi bile cok is görecektir.Bu is dediginiz gibi
zevk ve tercih meselesidir
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: hüseyin75 - 12 Ocak 2015, 08:56:12
Birkere fazla yuksek olmaya 4  metre yukseklikte cok dik kaygan killi bir yerden gecerken dusmustum derenin icine. Bir bicagim olsaydi kile saplayip islanmaktan ayagimin burkmasindan kurtulurdum. O zamanlar cocuktum tabi . 4 metre boyumun belki 4 kati. Biz cocukken kim bize bicak verir o da ayri. Ama ben cocuklarima bicak verecm.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: gokhand - 12 Ocak 2015, 10:16:46


Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Eylem söylemine bir kendi düşünceme göre bir düzeltme gereği görüyorum .dışbükey bileyleme kesme konforu yüksek bir bileyleme türü bunuda keskinliğinden değil geometrisinden alıyor .dışbükey bileylenmiş bir kesiti ele aldığımızda  ilk kesme anının hepsinde eşit olduğunu varsayarsak kesiş ilerlemesi esnasında dışbükey ağız profilinin azalan bir hızla artan dirence maruz kaldığını konveksin max noktasında ise bir rahatlama olacağını düşünmeliyiz .bu durumda Tam taşlamada kesme direnci aynen devam ederken konveks taşlamalarda gittikçe rahatlayan bir kesme direnci görmüş oluruz .
Buda başlangıçta yüksek kesme direncine maruz kalsada gittikçe azalan sürtünmeden dolayı bu bileyleme kesitini en az zorlanan konumuna yükseltecektir..


Kaya abi aslında pratikte daha doğrusu bir odun yontma gibi işlerde bu çok efektif değil (belki peynir keserken işe yarar :) , nedeni dışbükey blemede yontmak istediğiniz kısıma bıçağın ağzını dayadığınızda dışbükey kısmın bombesinin kesici ağızın efektif kesme açısıyla oduna saplanmasını  engellemesi. tabiri caizsse odunun yüzeyinden kayması. Bu yüzden hiçbir ıskarpela dış bükey olmaz. Tahtaya basan tarafı düz diğer tarafı tam düzgün açı ile olur zaten bu ağız çeşidine chisel diyoruz. Hatta balta gibi darbe dayanımı gerektiren aletlerde dışbükey ağız kullanırsanız ağzı daha uzun dayanır ama efektif bir kesmeyi yine scandi bir balta ile sağlarsınız . kaynak için bakınız  http://www.tuatahiaxes.com/racingaxes.html  . Hatta marangoz baltası diye bir balta türü özellikle scandi bilenir.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 12 Ocak 2015, 10:56:26
Gökhan, aynı bileme açısına sahip olan scandi ve dış bükey taşlamada senin dediğin geçerli olmaz. Dış bükey taşlamalardaki bileme açısı sağlamlık ihtiyacından dolayı yüksektir. Bu açının yüksekliğinden dolayı da haliyle ince işler yapmak zordur. Ancak eğer aynı bileme açısına sahip bir ağız scandi olarak devam etseydi bu sefer hiç verim alınamazdı.

Iskarpelaların düz taşlanmasının nedeni ıskarpelanın dalmaması, kontrollü bir biçimde talaş kaldırması içindir. (Tabi önceden dediğim bileme kolaylığı da avantaj.)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 13:43:21
Gökhan chisel balta bicak dedigin alet ve takimlarin hepsini uzun zamandir kullaniyor ve bileyliyorum. Kendi capimdada zengin bir bileme garnitürünede sahibim teori olarak dediklerin dogru , ama bir cok profesyonel  marangozda iskarpelalarini konveks bileyler bu da kesmeye basladigi andan ziyade kesmeyi bitirdigi ani etkiler mono acili bilemeleri mantik olarakta keskin yapmak mümkün degildir mutlaka ikinci bir mikro aci gerekir Buda mikro anlamda ucta bir konvekslik yaratir . Bicaktaki kesmeyi sadece dalma, Yarma gibi islevlerini göz önüne aldigin zaman  bicaktaki kesme mantiginin sadece kücük bölümünü ele almis olursun . Fonksiyon olarak bicak soyma . Traslama , ve kesme  gibi islevleride vardir . Bushcraft bicagi dedigimiz zaman bicagin marangoz islevleri yüksek  kullanim bicagi olarak anliyorum sadece marangozluk olarak algilasaydim  onu o zaman takim olarak degerlendirirdim. Bicak benim icin dogada ve tabiatta hayatimin her ani a entegre ettigim bir gerectir .( peynir kesmek ayrica olmazsa olmazlardandir:)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: pumpingiron - 12 Ocak 2015, 13:50:53
Dışbükey taşlama hakkındaki teknik bilgiler çok faydalı oldu. Ben birçok açıdan Kaya hocama katılıyorum. Verdiği bilgiler çok faydalı oldu.
Ancak Dışbükey bir bıçakla sert birşey kesecek isem (keserken kendiliğinden ayrılmayan)  zorlanacağımı düşünüyorum.

Ben dışbükey taşlamayı vurarak kesim yapacağım veya yarma işlemi yapacağım balta için tercih ederim. Eylem hocanın izmirden aldığı balta dikkat edilecek olursa dışbükeydir. Yine kendisinin söylediği gibi dışbükey bir bıçakla ince işlerin yapılması zordur.
Bu arada Hüseyin beyin söylediğine katılmıyorum domatesi sucuğu ısırarak yiyecek isem neden bıçak sanatına gönül verip bıçak yapıyoruz ki.
Hala 4 mm çelikten scandi bir bıçağın kullanışlı olmayacağını düşünüyorum. Benim görüşüm et kalınlığı scandi için maksimum 3 mm olmalı
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: gokhand - 12 Ocak 2015, 16:34:08
kaya kardeş, şimdi görev sana düşüyor. En güzeli aynı cins 4 mm bıçaktan biri scandi biri full flat biri yüksek taşlama scandi biride convex ağız açıyorsun :)  sonra 20 mm has kendirden yapılma orjinal halat kesiyorsun bakalım kaç parça kesecez.  tabi birde PEYNİR yalnız peynir olarak şu hollandalıların mavi küflü olanlarından kes parçalarınıda buraya yolla :) selamlar saygılar
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Ufuk Dede - 12 Ocak 2015, 16:52:36
Scandi taşlamalı Morakniv (highq robust)bıçağımla diğerlerini karşılaştırdığımda mesela opinellerim ya da leatherman çakılarımı karşılaştırdığımda mora scandi olmasına rağmen ilk başta onlar kadar keskindi.Kağıt ve kıl testini başarı ile geçti. Tüm yaz boyunca köyde doğada kullandım ev işlerine de kullandım ağız yapısında en ufak bir bozulma yok keskinliğini hafif derece de kaybetti ama hala bileme gereği duymadım. Scandi bana zor işlerde güven veriyor diğer çakılarımla asla böyle bir işe girişmem zaten bunun içinde yapılmamışlar. 4 mm meselesine gelince hiç bu boyutta scandi ağızlı bıçak kullanmadım.Mora bile 3,2 mm kalınlıkta ancak 3,2 ile 4 arasında devasa bir fark yok o yüzden bence zor işlerde gerçekten kullanılacaksa 4mm scandi gerekli ama doğaya çıkmayacaksa,beklenti keskinlik ise scandi saçma gibime geliyor.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 17:11:42
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Metin KILIÇ - 12 Ocak 2015, 17:26:52
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)

Bari ikiye böl de gorgonzolanın tadına bakalım :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: gokhand - 12 Ocak 2015, 17:54:36
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)

eskiden bi peynir bıçağım vardı kayboldu gitti. ağzı zülfikar gibi iki parçaydı kestiğin peyniri tbağına koyuyorsun . şaka bi yana peynire yapışan ve yapışmayan çelik cinsi diye birşey varmıdır merak ettim şimdi. seramikleri hiç kullanmadım da 
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 12 Ocak 2015, 18:08:56
Peynir biçaklarında özel bir çelikten ziyade özel ağız profilleri var .kıl testere gibi kesici kısmı sadece tel olanlarıyla birlikte rende formunda spatula fileto bıçağına benzeyen formlarıda var daha çok peynirin türü önemli neredeyse her peynir türüne ayrı bıçak var.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: a.yuce - 12 Ocak 2015, 19:15:04
Forumda  ( özgür usta ? ) et kesimi için kullandığı bıçakların perdahını 400-600 civarı bıraktığını, daha yüksek perdahlı bıçakların yüzeyine etin yapışıp sıkıntı çıkarttığını söylemişti. Eğer karşılaştırmalı test yapılacak ise bazı durumlarda yüzey perdahına da dikkat etmek gerekiyor.

Stanley'in rendelerinin yanında nasıl bileneceğine dair küçük bir bilgi kağıdı da gelir. İnternette de vardır sanırım, bakarsanız aynı bilgiyi bulacaksınız. Dışarıdan bakınca rende tığı skandi ağızlı zannedilebilir. Ancak 25 derecelik ana ağız açısında kılağı oluşturduktan sonra, en uca 30-35 derecelik mikro bir kesici ağız daha açılır. Çift açılıdır yani.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: sefaçabuk - 13 Ocak 2015, 00:50:28
Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta. Örneğin yanagiba veya benzer japonikler de dışbükeydir aslında ( hamaguriba) ama kesme performansı şaşırtıcıdır. Örneğin, (deneme amaçlı yapmıştım) hiç dokunmadan domatesten incecik bir zar kesebiliyorsunuz.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 13 Ocak 2015, 01:25:20
Gökhan hepsinden bende zaten var yeteri kadarda kestim Şu dediğin küflü Hollanda peynirini bilmiyorum ama Fransız Roquefort ve İtalyan Gorgonzola var gel şunları skandiyle kesmeyelim yazık olur bütün sana yollayayım :) ;)

Bari ikiye böl de gorgonzolanın tadına bakalım :)
Insallah buyur basimin üstüne misafirim olun peynir nedir. Yanina size pastirami yapariz:)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 13 Ocak 2015, 01:26:36
Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta. Örneğin yanagiba veya benzer japonikler de dışbükeydir aslında ( hamaguriba) ama kesme performansı şaşırtıcıdır. Örneğin, (deneme amaçlı yapmıştım) hiç dokunmadan domatesten incecik bir zar kesebiliyorsunuz.
+ 1
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 13 Ocak 2015, 01:54:02
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/caki_1/ck1_15.jpg)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: sefaçabuk - 13 Ocak 2015, 07:15:25
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/caki_1/ck1_15.jpg)

Tam söylemek istediğim buydu  :2up
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: hüseyin75 - 13 Ocak 2015, 07:50:50
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=203.0.      Çakı bu olsa gerek.    :2up
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: BLACK08 - 13 Ocak 2015, 13:05:09
Birçok arkadaşımız skandi taşlamalı bushcraft bıçak yapıyorlar Saygısızlık etmek istemem ama fikrimi söylemek zorundayım.
Ben bu 4mm skandi ağızlı bıçakların iyi bir kesim performansı sunmadığını düşünüyorum. Sebebi çok küçük bir taşlama alanına sahip olması. Bıçak aniden çok kalınlaşıyor bu da keseceğimiz nesneye tabiri caizse oturması demek. Bu noktada keseceğimiz nesneyi kesmek değil de ikiye bölmek için parçalamak gerekiyor.
Zira skandi taşlamalar İskandinav isminden geliyor. Ünlü İskandinav markaları Mora, marttiini, gerek Helle ve Enzo bıçakların skandi vé bushcraft modelleri ince çelik kullanarak yapılmışlar.En kalını Enzo ve 2,5 mm kalınlığında çelikten bıçağı var.
 Yurtdışı kaynaklı sitelerden öğrendiğim kadarıyla bushcraft scandi bıçaklar ekstra güce ihtiyaç duyulan kullanım amacına yönelik yapılmış bıçaklar.
Ben 4 mm kalınlığında  çeliklerden yaptığım bıçakların high flat (yüksek taşlama) yapmaya çalışıyorum. Belki hallow (iç bükey) taşlama daha iyi bile sonuç verebilir iyi bir kesim için. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyuyor isek bence kullandığımız çeliği değiştirmeliyiz. Kalın bir çelikten bushcraft yada scandi taşlamalı bir ağız yapmamalıyız.
Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin saygılar.

Başlığı görünce ''ne kadar güzel bir arkadaş çıktı bu sınıfla ilgili bize bilgi verecek'' diye düşünmüştüm,

Yalnış anlamışım, meğer scandi bıçaklarından çok şikayetçiymiş onları anlatmak için konu açmış..

Konuya yorum yapan çok kıymetli arkadaşlarımız ve ustalarımız var,ama başlık bence yalnış olmuş asıl bu konunun başlığı ''en kullanışlı,ağız hangisi ?'' olmalıymış..

Pumpingiron (ismen hitap edemiyorum kusura bakmayın..)arkadaşımız elinde ki örneklerle nasıl bir deneme yaptı bilmiyorum ama böyle bir sonuca varmış...

Yapılan yorumlar sonucu genel netice scandi yapıyı yerden yere vurarak (o bıçak kesmez) olarak neticelenmiş..

Başlığı açan siz olduğun için bilgim dahilinde özellikle size cevap yazıyorum ama ustalarımızda yazdıklarım hakkında yorum yaparsa sevinirim ;

İlk cevap;

Gerçek bir bushcraft bıçak en az 4mm ve üstü kalınlıkta olmalıdır,ticari kaygı düşünmeyen,ucuz sınıf iş yapmayan her üretici bunu bu şekilde yapıyor,örnekleri çokça mevcut..

ikinci cevap;

Konuyu okuduktan sonra kahvaltı hazırlığı içindeydim ve aklıma bunca yazılan cevap var acaba ''scandi gerçekten kesmiyor PATLATIYOR MU !!'' ben bunca zaman yalnış mı bilgilendirdim sorusu geldi,hemen bıçak çekmecemden scandi ağız bir bıçak aldım mutfağa geçtim..

Neleri kestim derseniz;

*Orta sertlikte bir sucuk kangalından istediğim kalınlıkta (kusura bakmayın test olduğu için yazdım) dilimler aldım sorunsuz..

*Eski kaşar severim,4-5cm kalınlıkta epeyce sert bir dilimden kahvaltı için parçalar kestim, sorunsuz..

*Yumuşak diyebileceğim çeri diye tabir edilen domatesleri istediğim incelikte söğüs salata modunda(bir tanede salatalık aynı muamameliyi gördü) dilimledim,sorunsuz..

* Kahvaltıyla alakası yoktu ama bir portakalın kabuğunu patates soyar gibi (hiç koparmadan :) ) soydum,daha sonra dilimledim,sorunsuz..

*Gene kahvaltıyla akalası yoktu ama bir patatesi soydum,en keyif aldığım buydu,tabir ''yağ gibi kaydı'' çok uygun olur,soyduktan sonra yapısı gereği sert olan patateste hafif çatırtılı bir şeklide dilimledim,belki patatesi üç ana parçaya bölsem öyle bir sorun olmayacak izlenimi oldu,%75 başarı diyeyim..

Yukarda 5 tane farklı materyalde kesme testi yazdım,beni şahsen tanıyanlar ve uzunca süredir telefon ve mail trafiği olarak tanıştığım arkadaşlarım,ustalarım var,doğru yazdığıma inanacaklardır..

Ama gene de yaptığım testin doğruluğuna inanmayan bir arkadaşımız varsa (eğer kendisini tanıyorsam kendisine, tanımıyorsam konuyla alakalı doğru testleri yapıp netice verecek bir ustamıza gönderebilirim..) ayrıca özel mesaj ile adres bildirirse sevinirim, test yaptığım bıçağımı ona da göndereyim bir denesin..

Birde burda dahil olmayan sert test dediğimiz odun yarma,dal sıyırma,halat kesme vb testler konusunda çokça bilgi zaten var,yüksek taşlama bıçakla odun yaran kimse görmedim,scandi yapının o sınıfta zaten rakibi yok..

En büyük avantajı da tekrar bilemek zorunda olduğunuzda herhangi bir açı ölçerli cihaza ihtiyaç duymadan bilenebilmesidir,taşla bileme yapan arkadaşlarımız bunu daha iyi anlayacaktır,

İyi bir kesme performası için düzgün bir ''V'' açısı daha başarılı diye düşünüyorum,scandi ağızda düzgün bir ''V'' için en iyi örnektir..

Zaten 2mm civarı ağız kalınlığı bırakılmış ve dereceli ağız açılan bıçaklar da açılan ağız ''V'' değil mi,ben mi yalnış biliyorum ??

Kampta,doğa gezisinde,hayatı idame için vb.''tek bıçak seçeyim,ne seçeyim ?? '' sorusunun cevabı scandi olur..

''scandi, her zaman keser'' diyordum artık ''scandi herşeyi keser'' diyorum..

Saygılar,

Başlık: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Sergun - 13 Ocak 2015, 13:22:42
Bülent ustaya sonuna kadar katılıyorum. Ben de scandi bıçak kullanıyorum, şimdiye kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Ağız yapısı görsel olarak kişiye göre değişen beğenilerdendir. Gerçi bana göre görsel olarak bütün bıçaklar güzeldir, çok büyük ayrım yapmam.
Ama scandinin yeri bir başkadır. Keskinlik açısından teknik olarak; ustalar dururken bir şey söylemem yakışık almaz. Ustası yapıyorsa her bıçak gayet güzel keser. Kimi bıçak narin işlerde kullanılır kimi de kaba işlerde...
Bülent ustanın da dediği gibi ''scandi herşeyi keser'' denemeyle sabit...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Emrah - 13 Ocak 2015, 17:02:37
Benim için skandinin bir artısı yok. Dogada kullanacagım bıçagın dış bükey olmasını tercih ederim. Şu scandi bıçakla odun bölme konusu bana çok tuhaf geliyor. Çok dogaya çıkıyorum ateş yakıyorum ama hiç odun bölmeye ihtiyacım olmuyor. Odun toplarken yanacak boyuttaki dalları toplarım. Ayrıca dogada asla bölünmesi gereken bir odun bulunmaz zaten. Odunun dikine parçalanması için önce boydan dogranması gerekmez mi? Bileme konusunda da Bülent abi ye tamamen katılmıyorum. Evet scandiyi bilemek açı konusunda kolay ama acemi biri bıçagın orta kısmını fazla sürterse kesici agız içe dogru çukurlaşacak ve bir daha yag-su taşında bilenemez hale gelecek. Yeniden makinede agız açmak gerekecek
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 13 Ocak 2015, 19:55:45
Bülent tabiiki keser konuyu çok hassas olduğun bir anda okuyup yanlış anladığını düşünüyorum.Aslında biz bu tartışmayı nedenlerle sebeblerle açıklamalarla yetebildiğimiz ölçüde bilimsel anlamda tartışıyoruz .Bu konuda sendende amatör ruhunu muhafaza edebilmiş bir profesyonel biri olarak konuya katkıda bulunmanı bekleriz.Eminimki konuyu şimdide okuduğunda bize doğru taraftan hak verebilecek konuyu geliştirmeye yönelik bir iki satır yazacaksın.Bence bu bir takım taraftarlığı edasında sürdürülmesi gereken bir konu değil .
Geleneksel olmuş bir takım formlar yeni bulunan bir takım form ve profiller testler vs bunun için var ve bunun için burada hepimiz ayrı çekiç olup ama aynı çiviye vurmalıyızki konu bir yere gelebilsin yoksa cam parçasıylada koyun kesebilir tahta yontabiliriz .Herkes tabiiki sevdiği marka ve modeller olacaktır.Bu modeller zamanla insanların dahada seveceği biçimde geliştirilmiştir.Bu gelişimin olabilmesi için tartışma ve etüd gerekli birşeydir .Ben bu konunun taraftar edasıyla çatışarak değil herkesin tecrübe ,test ,görüş ,fikirlerini ,olumlu ve olumsuz yönlerini belirterek tartışmayı geliştirme taraftarıyım.Bu arada ki isteyeceğimiz en son şey birini incitmek olur.Ben bu bıçakların bir çoğu modelini sualtında,doğa gezilerinde ,ormanda ve uçarken bir çok kıtada taşıdım ve kullandım ister istemez bir takım  tecrübe ve görüşler sahibi oldum bunları ilgili arkadaşlarımlada paylaşmakta bir sakınca görmüyordum ama  söylediklerinden sonra ne diyeceğimi bilemedim... ::)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: tatenkof - 13 Ocak 2015, 20:11:29
Herkese iyi aksamlar, scandi yapinin bir çok avantajlari ve dezavantajlari olactir tabi. Sadece tartisma ortaminda scandinin dezavantajlari daha cok konusulmustur. Zaten kendini kanitlamis bir ağız yapisi benimde cok hosuna gider. Bu arada Emrah abi çukurlaşmayi pek canlandiramadim zihnimde bana kalirsa scandi bileylenirken aci kaybolursa agiz zaten convex e kayacaktir.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 13 Ocak 2015, 20:34:50
Ben şu bilemesi kolay fikrine katılmıyorum. Açısını kaybetmeden bilemek için kolay ama normal bir ağza göre bilemesi daha uzun ve zahmetli.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ecorotti - 13 Ocak 2015, 20:39:28
Biz forum olarak neden iç bükey bıçak sevmiyoruz?
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 13 Ocak 2015, 20:40:32
Yerine göre ben çok seviyorum  ;)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 13 Ocak 2015, 21:04:40
Bende çok seviyorum  ,mesela geniş çap konkav kalın biçaklarda çok asil duruyor...Ayrıca Yatağan stili taşlamayı hiç saymıyorum..
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Emrah - 13 Ocak 2015, 22:16:46
Herkese iyi aksamlar, scandi yapinin bir çok avantajlari ve dezavantajlari olactir tabi. Sadece tartisma ortaminda scandinin dezavantajlari daha cok konusulmustur. Zaten kendini kanitlamis bir ağız yapisi benimde cok hosuna gider. Bu arada Emrah abi çukurlaşmayi pek canlandiramadim zihnimde bana kalirsa scandi bileylenirken aci kaybolursa agiz zaten convex e kayacaktir.
Bileylerken açı kaybolmuyor, aksine aynı açıda bilemek daha kolay oluyor. Yalnız eni dar bileme taşı veya çıtaya yapıştırılmış zımparayla bilerken dikkatli olmak gerekiyor. Yoksa bıçagı geniş yüzeye sürterek bilerken asla sıkıntı olmaz.
Bende çok seviyorum  ,mesela geniş çap konkav kalın biçaklarda çok asil duruyor...Ayrıca Yatağan stili taşlamayı hiç saymıyorum..
Abi Yatağan stili taşlamayı hiç duymadım. Bilgi verir misin?
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: mehmet dülcek - 13 Ocak 2015, 22:35:50
bıçak meselesi tamamen keyfe kalmış bir durumdur insanlar zaman içinde kendine en uygun bıçak sitilini buluyor ve kullanıyor bu tool tamtaşlama sıkandi agırhizmet çakı vs uzar gider başkalarının yaptıgı bıçaklar üzerine bişey söyleyemem bu işte iddaa  lı bi firmanın skandi bıçagını ve kendi bıçaklarım üzerinde yaptığım acımasız testlerin ışığında şunu söyleyebilirim ki skandi kullanışsız ve vasat bir ağız şeklidir kendi  yaptığım işlerde de hep bıçağın bi tarafı eksik kalmış  hissederim aramızda doğada ranboculuk yapan günlerce doğada kalıp yılan yakalayıp yiyen varmıdır bilmem ama benim bıçakla yaptığım iş üç beş ağaç yontup domates kesmenin ötesine geçmez o yüzdende ya çakı yada tam taşlama hafif konforlu bi bıçak tercihimdir
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Ersin Özdemir - 13 Ocak 2015, 22:49:09
''Nerede mutlu olursan hep o yöne cevirirsin başını''
Bıçak işide böyle her şeyde oluğu gibi herkes sevdiği istediği modeli yapıyor beğenip saygı duymak gerekir
zevkler ve renkler tartışılmaz :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: pumpingiron - 13 Ocak 2015, 22:57:40
Formların adlarından çok nasıl uygulandığına kıymet vermek gerek.

Dışbükey denildiğinde öyle abartılı bir dışbükeylik algılamayın bıçakta.

Bir ara bir çakı yapmıştım. Fotoğrafın üzerinden açıyı bulmaya çalıştım, 15 derece gibi bir şey çıktı. Belki ağıza yakın bu açı daha artıyordur ama formun fazla kaba olmadığı kesin.
(http://www.eylemcengiz.com/workshop/caki_1/ck1_15.jpg)

Tam söylemek istediğim buydu  :2up
Dışbükey olayında daha fazla bir açıda yaptığımız damast bir bıçakla deneme fırsatım olmuştu ancak performansı tatmin etmedi.açı olarak 15 derece denememdeki içün biraz küçük bir değer. ben daha yüksek açılı düşünmüştüm. Teşekkür ederim

 sevgili Black08 hocam eğer çok kullanışlı olsaydı usturalardan şef bıçaklarına iskarpelalardan kılıçlara hep skandi Bileme ile üretilirdi. Çünkü zaten sağlamlar sizde  herşeyi çok güzel kesiyorlar demişsiniz. Ben elbette bir fikir atacağım ve bunun üzerine tartışacağım göremediğim noktaları farketeceğim yeni şeyler öğrenebilmek adına kaygılarmı sıkıntılarımı aleyhte de olsa yazmak zorundayım.

Emrah hocama katılıyorum doğada ateş yakacakanız bölmek yada yarmak için bir kütük bulamazsınız. Kütükler çiftlik evlerin ambarlarında bulunur. Çiftlik evinde iseniz zaten kesici aletlere merakınızdan birkaç çeşit baltanız olur. Ve yine kolay bilenme konusunda da bıçak yapan insan için her çeşit bilemenin de aynı zorlukta olduğunu hatta belki daha fazla yüzey alanını tesviyeleme yapacağımız için skandi biraz daha zor olabilir.
 Kaya bey ve mehmet hocam ile aynı fikirdeyim.ayrıca Kaya hocamın farklı konularda yapmış olduğu son yorumlarda Türkçeyi kullanma ve kendine ifade etme konusunda çok başarılı yetenekli zengin dili ve yapıcı felsefesi için ekstra teşekkür ederim. saygılar sevgili ustamlarım.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: pumpingiron - 13 Ocak 2015, 23:01:19
bıçak meselesi tamamen keyfe kalmış bir durumdur insanlar zaman içinde kendine en uygun bıçak sitilini buluyor ve kullanıyor bu tool tamtaşlama sıkandi agırhizmet çakı vs uzar gider başkalarının yaptıgı bıçaklar üzerine bişey söyleyemem bu işte iddaa  lı bi firmanın skandi bıçagını ve kendi bıçaklarım üzerinde yaptığım acımasız testlerin ışığında şunu söyleyebilirim ki skandi kullanışsız ve vasat bir ağız şeklidir kendi  yaptığım işlerde de hep bıçağın bi tarafı eksik kalmış  hissederim aramızda doğada ranboculuk yapan günlerce doğada kalıp yılan yakalayıp yiyen varmıdır bilmem ama benim bıçakla yaptığım iş üç beş ağaç yontup domates kesmenin ötesine geçmez o yüzdende ya çakı yada tam taşlama hafif konforlu bi bıçak tercihimdir

+1
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: BLACK08 - 14 Ocak 2015, 01:27:01
Aslında konu çok geniş bir konu,

Bahsettiğimiz testler ve uygulamalar tamamen tercihler doğrultusunda yapılmış testlerdir..

Gerçek alanı belli olan her sınıfa ait bir ağız yapısı vardır,aralarında çok uçlara kaçamadan çeşitlilik gösterir ama mutlaka o iş için denenmiş bir yapıdır..

Ben bugün verdiğim 5 tane farklı örneği ''sadece bir tane bıçağım olsa'' örneğini genişletmek için yaptım,testin ana amacı buydu,yaptıklarımda scandi bıçak neler yapar için örneklerdi,

Odun yarmak için tabiki odun lazım,ormanda da hazırda yok,ben gerekirse o işide yapar diye örnek çoğalttım..

Ama tek bıçağınız var,benim yazdığım senaryo bu ..

Mesela kendimden örnek vereyim;

*Mutfak kullanımı için tam taşlama 22cm namlulu bir şef,farklı farklı bıçaklarımda var ayrıca kendi yaptıklarım var,

*Tıraş olmak için içbükey çelik ustura ve Premium Silvertip porsuk fırça olmazsa olmaz Tabac sabun (çelik ustura iki adet ) kullanıyorum..

*Atölye de ahşap işlerinde kullanmak için tek ağız bilenmiş rende ve ıskarpela kullanıyorum..

Hiçbirinin ağız yapısını scandi'ye çevirmiyorum,çünkü sınıf dışı ve kullanışsın olurlar..

Sonuçta bütün kesici aletler bir şekilde bilemişse keser ama sınıfına uygun ve doğru bilenmişse daha düzgün hizmet eder..

Hiçbir ağız yapısı (bıçak için söylüyorum) bütün kesme işlerini %100 başarılı yapamaz, ama bir çizgi içinde değerlendirirsek hangisi daha çoklu alanda iş görür onu bulmak lazım..

Burda bahsi geçen daha doğrusu benim anlatmaya çalıştığım scandi daha fazla alanda hizmet eder demekti,

Bushcraft scandi bir bıçak sınıfı gereği çoklu kesme alanını kapsar,bunun içinde ormanda yaşamaya gerek yok,

Bence bu yüzden Rey mears'ta scandi bıçak seviyor,diğer kesici aletlere de mutlak ihtiyaç duyuyor,

Çünkü bende sınıfına uygun kesici aletlere ihtiyaç duyuyorum..

Ama tek bir kesici alet yanıma almam gerekirse;

ustura,ıskarpela,ahşap rendesi,22cm şef bıçağı,balta,testere,yüksek taşlama bir av bıçağı,içbükey av bıçağı veya scandi bir bushcraft bıçak..

O zaman tek tercihim scandi bushcraft olur,çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 14 Ocak 2015, 02:09:05
... çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

Çoklu alanda iş çıkaracağı konusunda sizinle hemfikirim. Ama bu kabiliyetini kesiyormuş gibi yaparak elde ediyor. :)

Tek bir bıçak seçme hakkım olsa, evet scandi seçerim. Aslında kesmediğini, kesiyormuş gibi yaptığını da aklımda tutarım.

Bileme konusunu denemedim, bir şey söyleyemem. Scandi ağızı denedim ama...

Ayrıca size bir sitemim var Bülent Ustam. Sizin yeteneğinizdeki biri, başka tür taşlamaları da arada bir yapmalı, diye düşünüyorum...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Volkan - 14 Ocak 2015, 22:49:58
Aslında konu çok geniş bir konu,

Bahsettiğimiz testler ve uygulamalar tamamen tercihler doğrultusunda yapılmış testlerdir..

Gerçek alanı belli olan her sınıfa ait bir ağız yapısı vardır,aralarında çok uçlara kaçamadan çeşitlilik gösterir ama mutlaka o iş için denenmiş bir yapıdır..

Ben bugün verdiğim 5 tane farklı örneği ''sadece bir tane bıçağım olsa'' örneğini genişletmek için yaptım,testin ana amacı buydu,yaptıklarımda scandi bıçak neler yapar için örneklerdi,

Odun yarmak için tabiki odun lazım,ormanda da hazırda yok,ben gerekirse o işide yapar diye örnek çoğalttım..

Ama tek bıçağınız var,benim yazdığım senaryo bu ..

Mesela kendimden örnek vereyim;

*Mutfak kullanımı için tam taşlama 22cm namlulu bir şef,farklı farklı bıçaklarımda var ayrıca kendi yaptıklarım var,

*Tıraş olmak için içbükey çelik ustura ve Premium Silvertip porsuk fırça olmazsa olmaz Tabac sabun (çelik ustura iki adet ) kullanıyorum..

*Atölye de ahşap işlerinde kullanmak için tek ağız bilenmiş rende ve ıskarpela kullanıyorum..

Hiçbirinin ağız yapısını scandi'ye çevirmiyorum,çünkü sınıf dışı ve kullanışsın olurlar..

Sonuçta bütün kesici aletler bir şekilde bilemişse keser ama sınıfına uygun ve doğru bilenmişse daha düzgün hizmet eder..

Hiçbir ağız yapısı (bıçak için söylüyorum) bütün kesme işlerini %100 başarılı yapamaz, ama bir çizgi içinde değerlendirirsek hangisi daha çoklu alanda iş görür onu bulmak lazım..

Burda bahsi geçen daha doğrusu benim anlatmaya çalıştığım scandi daha fazla alanda hizmet eder demekti,

Bushcraft scandi bir bıçak sınıfı gereği çoklu kesme alanını kapsar,bunun içinde ormanda yaşamaya gerek yok,

Bence bu yüzden Rey mears'ta scandi bıçak seviyor,diğer kesici aletlere de mutlak ihtiyaç duyuyor,

Çünkü bende sınıfına uygun kesici aletlere ihtiyaç duyuyorum..

Ama tek bir kesici alet yanıma almam gerekirse;

ustura,ıskarpela,ahşap rendesi,22cm şef bıçağı,balta,testere,yüksek taşlama bir av bıçağı,içbükey av bıçağı veya scandi bir bushcraft bıçak..

O zaman tek tercihim scandi bushcraft olur,çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

+1
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ecorotti - 15 Ocak 2015, 09:28:48
... çoklu kesme alanına kapsayan bana göre en doğru yapıdır..

Çoklu alanda iş çıkaracağı konusunda sizinle hemfikirim. Ama bu kabiliyetini kesiyormuş gibi yaparak elde ediyor. :)

Tek bir bıçak seçme hakkım olsa, evet scandi seçerim. Aslında kesmediğini, kesiyormuş gibi yaptığını da aklımda tutarım.

Bileme konusunu denemedim, bir şey söyleyemem. Scandi ağızı denedim ama...

Ayrıca size bir sitemim var Bülent Ustam. Sizin yeteneğinizdeki biri, başka tür taşlamaları da arada bir yapmalı, diye düşünüyorum...

Kesiyormuş gibi konusunu anlayamadım.

Bahsettiğimiz ecnebilerin push cut yani bastırarak kesme mi yoksa pull cut dedikleri itip çekerek kesme mi?

Push cut için konuşursak biley, ağız açısı, kesici ağız önemli. Tam taşlama yiyecek keserken ideal fakat sert cisimlerde scandi çok daha başarılı.
Pull cut için konuşursak çeliğin cinsi, biley tipi önemli. Kendi tecrübemle honlanmamış ve 1000 kumda bileme sonlandırılmış bir bıçak pull cut işini daha iyi yapıyor. Özellikle D2 bu konuda rakipsiz gibi(Ucuz çelikler içinde toz metaller hariç).

Micro bevel konularına filan da girsek çok iyi olur. O konuda çok fazla tecrübem yok.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 15 Ocak 2015, 12:15:54
Ayrıntıya girelim diyorsunuz yani. Peki. Önce kesme performansını matematiksel olarak kendimce tanımlayayım.

d Kalınlığındaki kesici parçaya, 1 Newtonluk kuvvet, 1 saniye süresince uygulanıyor olsun. Kesici parçanın bu süre sonunda daldığı derinliğe L diyelim. Kuvvet kesilecek materyale (örneğin et olsun bu materyal) tam dik doğrultuda uygulanırsa "put cut", açılı uygulanırsa "pull cut" olur.

Eş kalınlıktaki kesici parçalar için, farklı taşlamalar yapılmış olsun. Bu kesici parçalar, bu işlemin sonunda, kesilecek malzemeye (yani et'e) farklı L derinliklerinde dalacaklardır.

Bu işlemin sonunda, en derine dalan (yani L uzunluğu en fazla olan parça) en başarılısıdır. Ama bu, tek bir kesme işlemi için ölçülmüş bir başarıdır.

Bu işlemi mesela 10.000 defa uygularsak, ve ölçtüğümüz L dalma uzunluklarının ortalamasını alırsak, (Bu ortalama uzunluğa Lo diyelim) kesici parçanın et için genel kesme performansını bulmuş oluyoruz.

Neden scandi kesiyormuş gibi yapıyor dedim peki? Şundan: Kestiğimiz şeylerin %90'ı yiyecek sertliğinde, yani ortalama et sertliğinde. Bu sertlikteki malzemeler için ortalama dalma derinliği Lo, scandide en yüksek değil. Konvex uçlu yüksek taşlamada en yüksek. O yüzden scandi kesiyormuş gibi yapıyor dedim.

Ama öte yandan, kesilen parçanın sertliği arttırırsak, scandi taşlama en yüksek Lo'ya sahip oluyor. Bu da Bülent Ustanın tercihini açıklıyor. Koşullar extrem ise, güvenilebilecek taşlama scandidir.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 15 Ocak 2015, 14:03:26
Yukarıdaki tanımlama "Put Cut" için yapılmıştır. "Pull Cut" kesişlerde ikinci bir faktör devreye girer, yani 1 Newtonluk kuvvetin uygulama açısı. O açı tanımlanırsa ve kesişlerde değişmez kalırsa, yukarıdaki tanımlama "pull cut" türü kesişler için de geçerli olacaktır.

D2'nin "Pull Cut" türü kesişlerde üstün olmasının nedenini Emre Kipmen Usta devasa karbür yapısının köpek balığı dişleri gibi davranmasına bağlamıştı. Yani şöyle: iterek/çekerek keşişte -ağız yeterince keskin olmasa dahi- D2'deki yekpare büyük karbürler, aşırı sert yapılarından dolayı kesici diş gibi davranıyorlar, Kopan karbür parçanın yerini de yenisi alıyor. Tıpkı köpek balığının kopan dişlerinin yerine hızla yeni diş gelmesi gibi...

Micro bewel tarzı ağızların kesme performansına etkisini tam anlayabilmek için ise, bence önce taşlama yüzeyi dışında kalan yüzeylerin kesilen materyal ile olan etkileşimini de anlamak gerekiyor.

Et örneğine geri dönersek, Özgür Özdemir Usta et bıçaklarında 600 kuma kadar taşlama yaptığını, daha yüksek derecelerdeki kumlarla yapılan perdahlarda etin bıçak yüzeyine yapıştığını söylemişti.

Yine bazı şef bıçaklarında, kesilen yiyeceklerin bıçak yüzeyine yapışmasını engellemek için çukur taşlamalar yapılmıştır, bu sayede oluşan hava boşlukları yapışmayı engelliyor.

Japonların olaya yaklaşımı ise daha incelikli ve dahiyane olmuş. Sefa Hocanın bir örneğini yaptığı bazı japon bıçaklarında, çukur yan yüzey ve karmaşık mikro bewel uç, kesilen materyalin yüzeye yapışmasını engelliyor.

Çünkü karmaşık mikro bewel kesici uç, bir nevi "kavitasyon torpidosu" gibi davranıyor. Kesilen materyali görece geniş bir açı ile ayrırarak, taşlama harici yan yüzeye temas etmesini ve dolayısıyla sürtünmeyi engelliyor. Az sürtünme daha yüksek Lo değerine yol açıyor. Bu da bıçağın genel kesme performansının artması demek.

Bu yüzden kesme işinin kurdu olmuş kişiler, (Sefa Hoca gibileri yani) Japon Bıçaklarına ayrı bir ilgi duyuyor diye düşünüyorum...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ozgurozdemir - 15 Ocak 2015, 14:10:56
mustafa abi o d-2 çelikler için gecerli karbür yapısı büyük olduğundan   d-2 vakumla yapıp ette yapışma yapıyor .
ben okadar usta değilim bu konularda idda da etmem ama konunun asıl başlığının hangi agız yapısı nerde kulanılır olmalıydı  ;)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 15 Ocak 2015, 14:29:26
Asıl başlığının hangi ağız yapısı nerede kullanılır olmalıydı  ;)

Aynen katılıyorum. Bu şekilde çok daha faydalı olurdu.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 15 Ocak 2015, 14:46:26
Mustafa bey kadar fizik bilgim olmasa da demek istediklerini anladım.Scandi ağızlı bıçakların kesici ağız genişliği sanırım 8-10mm genişlikte oluyor,muhtemelen buraya kadar rahatça kesme yapıp,sonrasında lamanın gerçek kalınlığına ulaşınca eski rahat kesmeyi yapamıyacaktır.Bence ''kesiyor gibi yapacaktır,,kelimesi buradan ileri geliyor.Tabi dağda-bayırda bir odun kesip-yaracak olsanız bu defa da Scandi modeller sınıfında liderliği alacaktır.Bir nevi balta,tahra görevi yapabilir,daha doğrusu hor kullanmaya gelir.Peki örneğin,6-7mm kalınlıkta  bir lamadan bıçak yaptığımızı varsayalım.Bunu aşamalı olarak 4mm kalınlığa kadar yanak açıp,sonrasında Scandi olarak ağız açsak daha iyi olmaz mı?Belki o zaman her tür kesmede rahatlıkla kullanılabilir.Böyle bir model Bushraft olmaktan çıkar mı?
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 15 Ocak 2015, 14:49:21
mustafa abi o d-2 çelikler için gecerli karbür yapısı büyük olduğundan   d-2 vakumla yapıp ette yapışma yapıyor .
ben okadar usta değilim bu konularda idda da etmem ama konunun asıl başlığının hangi agız yapısı nerde kulanılır olmalıydı  ;)

Diğer çeliklerde yüksek kumlarda yapışma olmuyor ha? Çok ilginç. :) Bu noktayı kaçırmışım, teşekkürler.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ozgurozdemir - 15 Ocak 2015, 14:54:38
odun kesmek için = balta yok taşıyamam derseniz karbon çeliğinden sırt kalınlığı 5-6mm olan 25-26 cm agızı yarıya kadar acılmış bir bıçak
yontma işlemi için = scandi ağız (kalınlık v.s önemli değil ) bıçak çeliğe göre  kesici agız 20 derece ile 30 derece arası değişir her celik her acıyı kaldırmaz
balık için fleto bıçağı
şefler için el çeşit agız yapısı bu böyle uzar gider  yahu

amaca göre bıçak en uygunudur isteyen scandi kulanır isteyen yarım taşlama isteyen full taşlama yapacağı işi bilmeyen birinin eline scandide verseniz diğer türleride verseniz onun için iş görmüyorsa o değersizdir 

saygılar
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 15 Ocak 2015, 14:59:33
...
örneğin,6-7mm kalınlıkta  bir lamadan bıçak yaptığımızı varsayalım.Bunu aşamalı olarak 4mm kalınlığa kadar yanak açıp,sonrasında Scandi olarak ağız açsak daha iyi olmaz mı?Belki o zaman her tür kesmede rahatlıkla kullanılabilir.Böyle bir model Bushraft olmaktan çıkar mı?

Fazla analitik, el melekesiyle göz kararıyla çalışmaktan çok prosedürel olarak ilerleyen bir insana adım adım dış bükey taşlama yaptırırkenki bir ara ürünün tarifi oldu bu aslında.  8)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 15 Ocak 2015, 15:12:55
 ;D valla Eylem ustam ve Özgür ustam nedeseniz haklısınız,tartışma sürüp gidiyordu.Ben de arayı bulayım diye böyle bir formül buldum  ;) ama doğru,bu dış bükey bıçak tarifi olmuş  :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 15 Ocak 2015, 15:21:33
Konu güzel konu ancak bu konuyu bir şekilde outdoor mangal partisine çevirmek istiyorum da zaman ve zemin bulamamaktan korkarak tutuyorum kendimi. Yoksa ateş hazırlama bahanesiyle odun kırar, çıraları liğme liğme eder, çay kaşığı ve masat tahtası yontarken birbirlerimizin bıçaklarıyla denemeler yapar güzel eğleniriz de... Zamanı, doğayı ve sucuğu bir araya getirebilmek mesele.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 15 Ocak 2015, 15:32:16
Muhtemelen böyle bir etkinliğe gelemem ama çok güzel olurdu.
Bu arada D2 ile et parçaladım hiçbir yapışma olmadı. Ayrıca bıçak ilk günkü gibi durumunu koruyor. Kararma falan da olmadı. Acaba Özgür usta bana D2 diye başka birşey mi gönderdi :) Şaka bir yana çok iyi yapılmış bir perdah D2 de çok önemli onu anladım. Mümkün olduğunca yüksek kumlara çıkın. 1200 kumda yaptığım perdahta lekelenmelerin olduğunu gözlemledim. İyi bir perdah bıçağın görünüşünün yanında bıçağı korumaya da yarıyor.
 
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ozgurozdemir - 15 Ocak 2015, 15:34:37
Muhtemelen böyle bir etkinliğe gelemem ama çok güzel olurdu.
Bu arada D2 ile et parçaladım hiçbir yapışma olmadı. Ayrıca bıçak ilk günkü gibi durumunu koruyor. Kararma falan da olmadı. Acaba Özgür usta bana D2 diye başka birşey mi gönderdi :) Şaka bir yana çok iyi yapılmış bir perdah D2 de çok önemli onu anladım. Mümkün olduğunca yüksek kumlara çıkın. 1200 kumda yaptığım perdahta lekelenmelerin olduğunu gözlemledim. İyi bir perdah bıçağın görünüşünün yanında bıçağı korumaya da yarıyor.

karışmıştır o salim n695 olabilir  :D
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 15 Ocak 2015, 15:39:16
Yok o zamanlar n695 yoktu elinde :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 15 Ocak 2015, 15:43:07
Konu güzel konu ancak bu konuyu bir şekilde outdoor mangal partisine çevirmek istiyorum da zaman ve zemin bulamamaktan korkarak tutuyorum kendimi. Yoksa ateş hazırlama bahanesiyle odun kırar, çıraları liğme liğme eder, çay kaşığı ve masat tahtası yontarken birbirlerimizin bıçaklarıyla denemeler yapar güzel eğleniriz de... Zamanı, doğayı ve sucuğu bir araya getirebilmek mesele.
Valla siz İstanbul'da yaşayanlar biraraya gelebilme konusunda bizler gibi şehir dışında yaşayanlardan bir adım öndesiniz,yani şanslısınız.Fakat bahar veya yaz aylarında böyle bir etkinlik düzenlense çok güzel olurdu.Mangal bahane,tanışmak şahane olurdu.Katılımın da kalabalık olacağından hiç şüphem yok.Bu görev de siz Moderatörlere düşüyor  ;)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ecorotti - 15 Ocak 2015, 15:50:07
Mustafa Ustam gayet güzel tanımlamalar fakat bunlar pratikle bağdaşmadığı için afaki kalıyor. Bu tanımlara pratik tecrübelerimiz de eklemeliyiz.

Senin mantığına göre bıçağın en derine dalmasını kesme olarak tanımlıyorsun ama en derine dalma kesmek demek değildir. Bence bıçak yapılan işe göre kontrollü dalması gerekli.

İtme bastırma ve çekme ile kesimlerdeki bıçağa verilecek açı kesim mesafesini arttırmaktan başka bir işe yaramaz bu yüzden kesilecek materyali dik kesim kabul etmeliyiz.

Ben de gerçek bir scandi bıçak yapmadan önce Bülent ustanın dedikleri konusunda şüphe duyuyordum fakat yaptığım D2 scandi bıçağın mutfaktaki kesim maharetlerine ben de hayran kalıp Bülent ustaya hak veriyorum.

Japon bıçakları basit bir konu değil. Geometrik yapıları ve kullanımı alışmak istiyor. Avrupa şef tarzı bıçaklara alışkın birisi için tavuk dilimlerken parmağınızı kesmemeniz işten bile değil.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 15 Ocak 2015, 18:53:44
Konunun karmakarışık bir noktaya geldiği hedefinden saptığı düşüncesine kapılıyorum .lütfen birisi bana doğru anlayıp anlamadığımı teyit etsin .Buschcraft bıçağın türüdür ,konveks ,konkav,scandi ,kompleks vs her şekilde olabilir.Scandi taşlama türüdür.Bushcraft bıçağında scandi optimalmidir gibi bir şeyler anlamıştık .Konuya fikri olan ve bilgisi olan arkadaşlarımız yorumlarda bulundular en sonunda scandi en sağlam ağızdır gibi bir noktaya geldi .Bakınız scandi ağız agresif ve keskin bir ağızdır buna kimsenin bir lafı olamaz kesermi keser. Hemde hiç bir soru işaretine gerek bırakmadan .Konkav  taşlama ağızlar en keskinidir mesele keskinlik olunca hiç bir ağız yapısını "işi bilen "birisi diğerleriyle karşılaştırmaz.Eğer konu kesme ağızında sağlamlık olduğu zaman konveks ağızlar şampiyondur.Bunu sadece aldığım kursların kitap ve dökümanlarından değil kendi tecrübe ve birikimlerimdende söylüyorum.Burada bushcraft denince benim aklıma dışarı çıktığımda sırt çantama attığım en kullanışlı bulduğum bıçağım geliyor.Ben bu soruya en samimi şekliyle kullanımıma uygun bıçağın iyi özelliklerini yazdım ,kötü taraflarınıda hiç bir çekince sıkıntı duymadan yazabilirim .konu kesme yarışması falansa scandinin karşısına içbükey bileme bir bıçak koyalım ,konu sağlamlıksa karşısına konveks bileylenmiş yada ikinci ağızı konveks bileylenmiş bıçak koyarız .Aslında ben burada konunun gelişebileceği kompleks bir ağız yapısının ortaya çıkabileceği gibi bir hayale kapılmıştım fakat burada konu bazı kaygı ve korkular sebebiyle tıkanıp neredeyse dostlukları bozma noktasına getirdi.Konu arkadaş ve dostlukları bozacak,insanlar objektif bir şekilde teknik bir konuyu tartışamayacaksa ben bu konuya bir daha yazı yazmaktan imtina ederim
Saygılar..
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: deserteagle - 15 Ocak 2015, 19:20:31
Dur, daha da karıştırayım.

Bushcraft diye forumda çok adlandırılan bıçak,
scandi, yani tek açılı taşlamalı, kola şişesi saplı, kambur burunlu bir bıçak. Çok defa söylediğim üzere bu tabir yanlış kullanılıyor; bizim kullanmamız gereken ad Woodlore (klonu).

Bushcraft bir bıçak tanımı değil bir etkinliğin tanımıdır. Doğadan toplanılanları kullanarak yaptığın bir kamptır. İşin içinde dağ bayır marangozluğu vardır. Nasıl mutfak bıçağı denince sebze bıçağı da yanagiba da anlaşılıyorsa bushcraft da birebir tek bir bıçak tipini anlatmaz.

Bushcraft tanımının woodlore'u da kapsayan ancak daha geniş bir tanım olduğuna örnek olarak bu linkteki, farklı tiplerde ancak aynı amaca hizmet eden bıçaklara bakabilirsiniz:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife (http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 15 Ocak 2015, 19:26:54
Haklısın hemen bende düzeltme yapayım ...
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: egeleme_rampasi - 15 Ocak 2015, 19:36:08
Hedefinden saptığı kesin de, dostluk bozma noktasına geldiğini şahsım adına düşünmüyorum. Bülent Ustanın ustalığına hayranım. Sayın ecorotti ile de ayrı bir hukukumuz var diyeyim. Onları kırmak aklımdan geçmez.

Ağız yapılarının performansını Varyasyonlar Hesabıyla dahi açıklayabilirim. Aşırı teknik olur, kimsecikler de bir şey anlamaz ama açık nokta kalmaksızın açıklanır mı, açıklanır... Belki "kesiyormuş gibi yapıyor" ifadesi biraz agresif oldu ama daha dikkat çekici şekilde nasıl izah edilir bilemedim.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ozgurozdemir - 15 Ocak 2015, 19:42:02
ben bilmem buluşup sucuk yiyozmu herkez kendi bıçağını getirsin kendi sucuğunu kessin kendi ateşini yaksın karnımız doyunca tartışırız hangisi kesiyo veya kesmiyo diye   :D

allahtan ben scandi demişim  :D
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Kaya - 15 Ocak 2015, 19:46:20
Mustafa kesmesine kesiyor .Kapı dışarı bir etkinlikte en iyisi bu noktası diğerlerindeki yeni fikirleri ve yeni fikir arayışlarının önünü tıkar .İllaha ki İngilterede bir bıçak formu tartışılsın birisi bu yeni formu yapsın bizde o form için a çok güzelmiş şöyle güzelmiş  yada yok değilmiş gibi tartışmamız yerine o yeniliğin kendisini tartışmamız ve bulmamız yakışır diye düşünüyorum ,ayrıca bu yeniliği tartışmak için illaha bilgi sahibi falanda olmak gerekmiyor herkes acaba şöyle olsa diyerek konuyu geliştirir bizde yeni yapı ve formlar bulabiliriz.
Bunu bulabilecek tecrübe burada oluştu diye düşünüyordum..
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 15 Ocak 2015, 21:10:27
 fakat burada konu bazı kaygı ve korkular sebebiyle tıkanıp neredeyse dostlukları bozma noktasına getirdi.Konu arkadaş ve dostlukları bozacak,insanlar objektif bir şekilde teknik bir konuyu tartışamayacaksa ben bu konuya bir daha yazı yazmaktan imtina ederim
Saygılar..
[/quote]  +1   Kaya ustama aynen katılıyorum.Kendi adıma da böyle bir izlenime kapıldım açıkcası   :(  Ama dallandırıp budaklandırmaya hiç gerek yok.Ustalarımız zaten doğrusunu söylemişler.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ecorotti - 15 Ocak 2015, 21:23:27
Mustafa Bey ile hukumuz bu kadar basit bir konuda bozulmaz. Benim amacım burada septik sorular sorarak ustalardan doğru cevapları alabilmek ve doğruyu bulmak.
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: ozgurozdemir - 15 Ocak 2015, 21:33:30
sucuk yattı desenize  ;)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: a.yuce - 15 Ocak 2015, 21:50:07
sucuk yattı desenize  ;)

Özgür usta son iki haftadır istanbul dışındasın galiba, sucuk yapacak hava mı vardı yahu.

Bileme ile ilgili herkezin bir fikri tecrubesi var, ama bir de bunu iş edinmiş dert edinmiş hatta bundan hayatını kazanan kişiler var. Elimde bileme üzerine iki üç kitap var, en beğendiğim aşağıda linkini verdiğim .Numerik örnekler olduğu için de çok hoşuma gitmişti. Örneğin kesici ağızın bittiği noktada kalınlık ne olmalı ? Hangi değerin üzerine çıkarsa tekrar ağız açmak gerekli gibi.

Maalesef tablette kitabı açmak için program bulmam lazım, okuyalı epey vakit oldu ama aklımda kalanı, aklıma yatanı söyliyeyim. Çift açılı ağız dayanıklılık ve keskinlik açısından optimum. Scandi gibi formlarda bilemek için kaldırmanız gereken talaş miktarı fazla. Ana ağız açısı için değer vermişti 10 derece gibi birşeydi.

10 derecelik ana ağızın ucuna 0.5mm lik kesici ağız aç, kesici ağızın açısı fleto için 18 , genel kullanım 22, ağır işler için 30-40 derece gibi birşey olsun. Aklımda kalan, özet bu.

Elde bileme yaptığım için açılar konusunda emin değilim.  Dolayısıyla kitap şunu denemiş benim tecrubem de şu diyecek kadar kontrollü bileme yapamadım şimdiye kadar.  Ama  hedef koldaki kılları traş etmekse, o o kadar  zor bir şey değil. Sorun fazla körelmiş bıçağa el ile tekrar ağız açmak bence. Taner ustanın aparatından edinir yahut bir benzerini yaparsam, ölçülebilir ve sabit açıda bileme yapabileceğim için açı ile ilgili tam bir fikrim oluşacak.

http://www.amazon.com/The-Razor-Edge-Book-Sharpening/dp/096660590X
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: BLACK08 - 15 Ocak 2015, 22:04:18
Konu başlığı ''bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında'' ,

Yapılan yorumlarsa bıçaklar için bileme ve ağız geometrileri hakkında tartışma hatta atışma seviyesine geldi..

Doğru bir başlık altında bunları yazsak belki ağız yapıları hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılara arşiv niteliğinde olur,

Konu da malesef ki bir yere varamıyoruz,havada su dövmekten öteye gitmiyor,

Bütün ağız yapılarını test edemiyoruz,etsekte tarafsız olamıyoruz..

Bir şeyler yazdım ama sonra pişman oldum,keşke hiç taraflı gibi konuşmasaydım dedim..

Çok büyük ustalarımız var,onlara cevap yazmak adına değilde kendi adıma konuşayım,

Açılan konu için bence toplu karar yani netice şu;

Scandi kullanışsız bir ağız yapısıdır,ağız yapısı bile değildir,

Yalnış biliyormuşum,kabul ettim..

Son olarak,

Seyirci,yorumcu,klavye silahşörü olarak değil, bıçak üreten kimliğimle yazıyorum;

Çok hafife alıp ''ben scandi ağızı gözüm kapalı,hatta tek elle açarım,hey hey..'' havasında olup ciddiye ye almayan kişiler olsa da gene de ağırlıklı olarak (kolay ama idare edin)scandi bıçak yaparım,ama ustura da yaparım..

Tarz meselesi, bir dalda en iyisini yapmaya çalıştığına inanmak,(bunu sadece kendi fikirlerinle değilde görüp yorum yapan kişilerle de pekiştirmek ) daldan dala atlayıp her işi yarım bırakmaktan,her başladığını eline yüzüne bulaştırmaktan iyidir..

Ağız yapısı tartışacaksak başka bir başlık istiyorum,o zaman kim ne biliyorsa orda yazsın..



Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: a.yuce - 15 Ocak 2015, 23:30:36
Dur, daha da karıştırayım.

Bushcraft diye forumda çok adlandırılan bıçak,
scandi, yani tek açılı taşlamalı, kola şişesi saplı, kambur burunlu bir bıçak. Çok defa söylediğim üzere bu tabir yanlış kullanılıyor; bizim kullanmamız gereken ad Woodlore (klonu).

Bushcraft bir bıçak tanımı değil bir etkinliğin tanımıdır. Doğadan toplanılanları kullanarak yaptığın bir kamptır. İşin içinde dağ bayır marangozluğu vardır. Nasıl mutfak bıçağı denince sebze bıçağı da yanagiba da anlaşılıyorsa bushcraft da birebir tek bir bıçak tipini anlatmaz.

Bushcraft tanımının woodlore'u da kapsayan ancak daha geniş bir tanım olduğuna örnek olarak bu linkteki, farklı tiplerde ancak aynı amaca hizmet eden bıçaklara bakabilirsiniz:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife (http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife)

Woodlore un hikayesi, scandi başladım baktım buschcraft çılar bilemeye çalışırken kalın ikinci bir ağız açıp bıçağın kesme kaabiliyetini bozmuşlar, acemiler kolay ve hızı bilesin diye hafif içbükey taşlamaya geçtim diyor ? !  Hoppala, orjinal woodlore lar scandi mi hafif içbükey mi şimdi ?

http://www.alanwoodknives.com/the-woodlore-knife-story.html
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: Salim Türk - 15 Ocak 2015, 23:50:42
Tabi kullanıcı hatasından dolayı böyle bir karar vermiş. Scandi bir bıçağı düzgün bilemek gerekiyor ve bu biraz zahmetli. Şunu da söylemem gerekiyor her ne kadar scandi bıçağı sevmeyenlerin bile elinde bir tane olmasında fayda var. Ben dağbayır dolaşıp çok zorlu ortamlarda bulunmayacağım için tercih etmiyorum. Ama atölyemde Bülent ustamızın eğeden yapılma scandi bıçağını devamlı kullanırım. Günlük kullanım veya seyahat sırasında necker bıçağım her daim yanımdadır (Ufak bir hatırlatma bu bıçak her ne kadar ufak olsa da avcılar ve bushcraft kullanıcıları için üretilmiştir). Bilemesi de düz değil dışbükey bileme yaptım. Hem ağız çok dayanıklı hemde her işimi görüyor. Konu scandi bıçağı tartışmak ise doğru yapılmış bir scandi bıçak hakkını veriyor. İlk defa scandi kullananları bile memnun ettiğini gördüm. Gerisi sizin kullanım alanıza veya zevkine göre seçim yapmanız. Aslında çok fazla tartışılacak bir konu değil. Scandi diğer doğru bilemeler gibi kendini kanıtlamış bir bilemedir. 
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: maytir - 25 Şubat 2015, 11:23:46
Scandiyi satan en kuvvetli argüman, bir ıskarpelayı taşa dayayıp da açıyı şaşırmadan biler gibi bunu da yapısından dolayı doğru açıda bileyebilip fazla el melekesi gerektirmeden bıçağı çok keskin bir hale getirebilmek. Kullanım avantajı olarak da çok kontrollü bir şekilde talaş kaldırabilmek, örneğin güzel bir featherstick yapabilmek geçiyor.

Taşlamanın kabalığını diğer taşlama tipleriyle karşılaştırırsak scandinin dış bükey taşlamadan bile daha kaba olduğunu görürüz. Ne de olsa dış bükeyde ağızdaki en büyük açı yine ağızda olacak ve bileme açısına denk gelecektir.

Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Ekte bir çizim verdim. Çizimde aynı genişlik ve kalınlıkta olup bileme açısı aynı olan bıçakların taşlamalarına göre değişen kesitleri gösterilmekte.

Off, sonunda öğrendim, scandi neymiş. Bir haftadır göbeğim çatladı :)
Başlık: Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
Gönderen: orkunaydin350 - 15 Nisan 2019, 14:04:40
Faydalı ve zengin içerikli bir başlık. Emeği geçen bilgilendirme yapan herkesin eline sağlık. Belli aralıklarla sık sık dönüp okuyacağım bir başlık. Ufkum açıldı diyebilirim. :)