Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: chefinthehouse - 24 Aralık 2014, 19:06:12
-
(http://www.kadinsaglikmoda.com/wp-content/uploads/2013/09/kirmizi-et.jpg) (http://www.kadinsaglikmoda.com/wp-content/uploads/2013/09/kirmizi-et.jpg)
Yıllardır süregelen bir tartışma konusu kırmızı et yararlı mı zararlı mı? Yararlı ise ne kadar yemek gerekiyor? Günlük ne kadara kadar tüketmek vücut için faydalı? Ne kadardan sonrası vücuda zarar veriyor? Bilim adamları bu araştırmaların üstünde yıllardır duruyor.
Doktorların sebze ve meyve ağırlıklı beslenin uyarıları ne kadar doğru? Herkes için sebze ve meyve ağırlı beslenmek doğru mu? Öncelikle her besinin yeteri kadar, sınırları aşmadan tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu kırmızı et için de geçerli. Bazı araştırmalar et tüketenlerin tüketmeyenlere oranla daha az yaşadığını ortaya koysa da kararında yenilen etin çok faydalı olduğunu ortaya koyan araştırmalar da var.
Aşırı miktarda tüketilen et kalp rahatsızlıklarının çıkmasına neden olabiliyor. Kolesterol seviyesini yükseltip damar tıkanıklıklarına sebep olurken kalp krizine de davetiye çıkartıyor. Fazla kırmızı et tüketimi kilo problemlerine sebep olabilir. Vücutta yakılamayacak kadar et tüketimi direkt olarak depolanacaktır. Ayrıca etteki yağ karaciğerinizde de yağlanmalara sebep olacaktır. Yapılan bazı araştırmalar fazla miktarda etin sinir sistemini de olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Ayrıca sindirim sisteminizi, böbreğinizi de fazla yoracak ve hazımsızlığa sebep olacaktır. Apandisit rahatsızlığına sebze ağırlıklı beslenenlerin yakalanmadığı gözlenmiştir.
Önemli bir demir kaynağı olan kırmızı etin yararları da azımsanacak ölçüde değil. Az tüketilmesi kansızlığa sebep olabilir. İçerdiği demirin vücuttaki eksikliği zeka geriliğinden baş dönmesine kadar birçok soruna davetiye çıkartabilir. Kırmızı et B12 vitamini açısından oldukça zengindir ve B12 vitamini zihinsel aktivitelerimiz ve sinir sistemimiz için çok gerekli.
Kaliteli proteinin en yaygın tüketilenlerinden olan kırmızı etin hamilelerde ve çocuklarda özellikle tüketilmesi gerek. Bedensel ve zihinsel gelişime büyük katkı sağlayan kırmızı et aynı zamanda güzelleştiriyor. Saçlarınızı olduğundan daha dayanıklı yapıyor ve sağlıklı tırnaklara sahip olmanızı sağlıyor.
Uzmanlar haftanın sadece bir gününde değil hafta içine yayılmış bir kırmızı et tüketimini daha faydalı buluyor. Tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı vücut kilosuna ve yapısına göre değişiklik gösteriyor. Uzmanlar ortalama olarak hafta içine yayarak 500 gramı geçmeyecek şekilde tüketilen etin sağlıklı yaşam için ideal olduğunu belirtiyor.
Kaynak: kadinsaglikmoda.com (http://www.kadinsaglikmoda.com/kirmizi-et-yemeli-miyiz/)
-
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.
-
Düzenli spor, yeterli ve dengeli beslenme hayatımızda yoksa sonumuz pek hayırlı olmuyor.
-
rahmetli dedem geldi aklıma kolesterol deyince ::) 2004 senesinde babam doktora götürmüştü dedemi doktor başlamış saymaya şunu yemiycen bunu yemiycen tereyağ yemiycen diye, dedem de sabırla dinlemiş , doktorun sözü bitip kapıdan çıktıktan sonra başlamış sövmeye >:( ve demiş tereyağsız yemek mi yenir ??? ben rahmetlinin hiç bir zaman tereyağsız yemek yediğini görmedim, 86 yaşında vefat etti sebebi ise akciğer kanseriydi yani demek istediğim yeni yapılan araştırmalara göre uzmanların yaptığı açıklamalarca da söylenildiği üzere kolesterol diye bir şey yok yani bir zararı yok zaten bizim memlekette sebze fazla yenmez, hamur işi ve et yenir , 70ten erken öleni de görmedim 1 sene yaşamama rağmen ;)
-
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.
+1 Ben de etoburlardanım ustam ^-^
-
Etobur olmayan erkek pek yoktur herhalde :) Aslında ne yediğimiz değilde ne kadar kaliteli ürün yiyoruz o önemli. Doğal olan ve tabi çok fazla aşırı olmamak şartı ile yiyeceklerin hiçbiri vücut için tehlikeli değildir bence. Et konusunda biraz seçiciyimdir. Her yerden et almam. Etin nereden geldiği çok önemli. İnsanlar nedense hormona takmış durumda ama hormondan daha tehlikeli olan ise ilaç kalıntılı yiyecekleri ve bu yiyecekler ile beslenen hayvanların ürünlerini yemek. İşte insanoğlunu asıl hasta eden böyle şeyler.
-
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.
+1 Ben de etoburlardanım ustam ^-^
+1 Bende. Sırf iyi et yemek için 250 km yol katetmişliğim vardır. :) Neyse ki köyden adam gibi et bulabiliyorum ayrıca.
-
ben kedindime kırom şiş yaptım 6*6mm kare
-
Şişlerin resmi 8)
(http://i.hizliresim.com/jv1aRg.jpg)
-
Taner Usta şimdi millet şiş yaptırmak için sıraya girecek. :D
Bir Urfa'lı olarak kendimi zor tutuyorum.
-
Bunları görünce insanın aklına cartlak geliyor, patlıcan geliyor, ciğer geliyor >:D >:D Bu olmadı hiç Taner usta.
-
Taner Usta şimdi millet şiş yaptırmak için sıraya girecek. :D
Bir Urfa'lı olarak kendimi zor tutuyorum.
yook herkez kendi şişini kedi yapsın zaten band zınparada kolay.
-
Bunları görünce insanın aklına cartlak geliyor, patlıcan geliyor, ciğer geliyor >:D >:D Bu olmadı hiç Taner usta.
hocam konu kırmızı et olunca otomatikmen katılıyorum.
-
Orta Asya da ki soydaşlarımıza bakın. neredeyse 3 öğün et yiyorlar, içlerin de bir tane obez yok. yemedikleri tek sey hayvanın derisi ve kemigi. Ayrıca Efendimiz de buyurmuş, et yemeklerin efendisidir diye.
şiş muhabbeti olunca aklımdaki bir soruyu burada sormak isterim. galvaniz malzemeden mangal-ızgara yapsak, saglıga zararlı mıdır? bir türlü tatmin edici cevap bulamadım
-
Kesinlikle zararlıdır, ne şişte ne de mangalda kullanmamak lazım. galvaniz ister çinko isterse kadmiyum olsun her ikisi de zararlıdır, çinko ve kadmiyumun zararlarına bakmak yeterli.
-
Galvanizli malzemeleri ısıtmaktan kaçının derler.Buharının zararlı olduğunu biliyorum.
-
http://www.gimdes.org/turkiyede-domuz-eti-yemeyen-kalmis-midir.html
Bu konu gerçekten çok hassas bir konu.. Tarım ve hayvancılık ülkesi olduğumuz söylenir ancak, yediğimiz etlerin nerden nasıl üretildiği hakkında bir çoğumuzun bilgisi yok.. Lokantalarda, otellerde, büfelerde servis edilen etlerin mahiyetinden kimsenin haberi yok.. Hatta market ve kasaplarda satılan etlerin ihtivasından.. Elbette ilgili kurum ve kuruluşlar denetimler yapıyorlardır ama toplumun sağlıklı et yemesi büyük ölçüde, bu işleri geçim kaynağı edinmiş insanların vicdanına kalmış..
Belki bir çoğumuz rastlamıştır ancak bir hatırtlatma babından yukarıda linkini verdiğim makaleyi okumanızı tavsiye edeceğim.. Zira ben okuduktan sonra kendinin kestiği kurban etinden başka et yiyemez oldum..
-
Çok et tüketenler şu benzetmeyi anlatırlar.
"Mandanın kuyruğuna bas bir dakika sonra ıhh der sana bakar ama aslanın kuyruğuna bastığın an peçeyi yersin."
*****************************************************************************************
Orta asyadakiler sığır etinin yanında çoğunlukla kotun eti tüketirler, kuzeye çıkıldıkça at etide ağırlığını hisettirir.
*****************************************************************************************
Her ne kadar beyaz et tüketimi artsa da et denilince kırmızı et baş köşeyi alır.
Et tüketirken yeşil biber ve maydonoz ağırlıklı bol yeşillik tüketilirse et o kadar daha yarayışlı oluyormuş.
Et tükettin, arkasından çay içtin, yediğin et işe yaramıyormuş.
************************************************************************************
Sonuç dengeli beslenmeden geçiyor.
-
Yaz mevsimindee yuksek rakimli bir koye gidilip bir keci alacan parasini verip en az bir ay hicbir ilac vermeden beslemesini soyleyecen sonbaharda alip kendin kesecen en saglikli si bu. Cogu ilacin uzerinde yazar verdikten sonra su kadar sure etini su kadar sure sutunu tuketmeyin diye . Hem tadini baya bi degistiriyor hemde zerarli. Ayrica bu sekilde koyluden direk hayvani satin almak kasaptan alinandan en az%20 daha ucuza geliyor.
-
et oburlar listesinde bende varım toplum olarak alerjisi olmayan her türk et yer orta asyaya doğru gitiğimde bol bol at eti
azerbaycanda bol bol koyun eti
güney amerikada özellikle bolivya da sığır eti ki burda hayvanlar doğal beslenir ve etler cok lezzetlidir.
Ama aslında 6 ay kadar kırmızı et yememeliyiz ki satıcılar biraz akıllanasın dünyayı gezmiş biri olarak dünyanın nerdeyse en pahallı eti bizde hayvan yetiştirmekten bir haberiz
köylü meralarını satmış ahırda hayvan besliyor veriyor besiyi veriyor besiyi etler yenmiyor.
yemiyelim arkadaşlar yemeyelim akılları başlarına gelsin .............................lerin
bu arada ilk satıcı ile son alıcı arasındaki fiyat farkı %50 leri buluyor büyük şehirlerde ;)
-
rahmetli dedem geldi aklıma kolesterol deyince ::) 2004 senesinde babam doktora götürmüştü dedemi doktor başlamış saymaya şunu yemiycen bunu yemiycen tereyağ yemiycen diye, dedem de sabırla dinlemiş , doktorun sözü bitip kapıdan çıktıktan sonra başlamış sövmeye >:( ve demiş tereyağsız yemek mi yenir ??? ben rahmetlinin hiç bir zaman tereyağsız yemek yediğini görmedim, 86 yaşında vefat etti sebebi ise akciğer kanseriydi yani demek istediğim yeni yapılan araştırmalara göre uzmanların yaptığı açıklamalarca da söylenildiği üzere kolesterol diye bir şey yok yani bir zararı yok zaten bizim memlekette sebze fazla yenmez, hamur işi ve et yenir , 70ten erken öleni de görmedim 1 sene yaşamama rağmen ;)
+1
-
et oburlar listesinde bende varım toplum olarak alerjisi olmayan her türk et yer orta asyaya doğru gitiğimde bol bol at eti
azerbaycanda bol bol koyun eti
güney amerikada özellikle bolivya da sığır eti ki burda hayvanlar doğal beslenir ve etler cok lezzetlidir.
Ama aslında 6 ay kadar kırmızı et yememeliyiz ki satıcılar biraz akıllanasın dünyayı gezmiş biri olarak dünyanın nerdeyse en pahallı eti bizde hayvan yetiştirmekten bir haberiz
köylü meralarını satmış ahırda hayvan besliyor veriyor besiyi veriyor besiyi etler yenmiyor.
yemiyelim arkadaşlar yemeyelim akılları başlarına gelsin .............................lerin
bu arada ilk satıcı ile son alıcı arasındaki fiyat farkı %50 leri buluyor büyük şehirlerde ;)
Özgür ustam kaçak et kesimi mevzusu da var ona ne yapacağız? :D
-
Etsiz olurmu usta..uludağda sucuk ekmek,piknikte ızgara cızbızz misss,antrikot kurutulmuş löplöp kötür .etin her hali bir başka lezzet vazgeçilmezlerimden fakat sporuda hayatımızdan eksiketmemek gerek lakin yediklerinizi enerjiye dönüştürmelisiniz bunu yapamıyorsanız o zaman size yağ kolesterol damar hastalıkları olarak geri döner DİKKAT derim.
-
Et girmeyen eve dert girer, diyorlarmış eskiler.
Bilmiyorum ne kadar doğru ama bende çok severim.
-
köylü meralarını satmış
Meraları hiç kimse satamaz, bir karışına bile el süremezler.
-
Neymiş o şişler arkadaş taner ustam sipariş almaya başladığında beni de yaz. ^-^ iştahım o şişleri görünce iki katına çıktı
Et obur olmak da ne demek zaten normali bu değilmi yememeyi seçmek insan doğasına aykırı.
Ama soru her et yenirmi kaliteli ve doğal et yiyelim se ona katılırım. İyi et bulmak şu an çok zor
-
Bana gore bicak deri ahsap ates dagbayir kis mevsimi et . Bu kelimelerden herhangi biri diyerlerini de hatirlatiyor. :2up bicak la agac yontmasak yonttugumuz agacla ates yakmasak bicagimizla kestigimiz eti ateste pisirmesek .ne tadi olurki. Ozaman bicagi asalim duvara . ;D kusur islediysem affola.
-
et oburlar listesinde bende varım toplum olarak alerjisi olmayan her türk et yer orta asyaya doğru gitiğimde bol bol at eti
azerbaycanda bol bol koyun eti
güney amerikada özellikle bolivya da sığır eti ki burda hayvanlar doğal beslenir ve etler cok lezzetlidir.
Ama aslında 6 ay kadar kırmızı et yememeliyiz ki satıcılar biraz akıllanasın dünyayı gezmiş biri olarak dünyanın nerdeyse en pahallı eti bizde hayvan yetiştirmekten bir haberiz
köylü meralarını satmış ahırda hayvan besliyor veriyor besiyi veriyor besiyi etler yenmiyor.
yemiyelim arkadaşlar yemeyelim akılları başlarına gelsin .............................lerin
bu arada ilk satıcı ile son alıcı arasındaki fiyat farkı %50 leri buluyor büyük şehirlerde ;)
Katılıyorum, bizimkiler iyice azitti. Et diye neredeyse kamyon lastiği yedirecekler.
Benim favorim de Kosova ve Kazakistan, en doğal Besiciligi yapıyorlar.
Haa bir de unutmadan, "Et yemeyene güven olmaz" demiş ecdadimiz ;D
-
Yaradanın verdiği hangi nimet zararlı ki?
Ardından şöyle bir sözde eklersek 'herşeyin fazlası zarar'.
Fazla yemek hem israftır hemde zarardır.
Ürünlerin kalitesi farklı bir durum.
'Rabbim gökten pişmiş bıldırcın eti ve sıcak helva indirmiş'.İnsanoğlu yine mızmızlanmış!
xx
-
Bizdeki meralara devlet fabrika kurdu. Halbuki Kırklareli'nin Kuzey'inde kalan alan kample taşlık...
Eti severim iyidir.
İzmir'deki, balta da almış olduğum Ömer usta, farklı şişleri paslanmazdan çekiyor. Ben oradayken Urfa'lı Antep'li olup da İzmir'de yaşayan şiş kültürü kuvvetli müşteriler bir gün içinde dahi çok defa şiş için geldiler. Bir daha gidince ben de ciğer için şiş yaptıracağım.
-
Böyle yemek konuları açılınca eskiden bir üyemiz vardı "fatma 82"
Bu yemek konuları onu aklıma getiriyor.
Sağlık sorunu olup sanşsız bir şekilde aramızdan ayrılmıştı.
Üyeler olarak epeyce üzülmüş ve gelecek iyi haberi beklemiştik.
Şimdiler bir kenarda eski yaşanmışlıklarıyla ve dertleriyle oturuyordur.
Sanal alemden ona bol selam gönderiyorum.