Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Firmalar, Ustalar, Tedarik Bilgileri => Konuyu başlatan: Salim Türk - 21 Aralık 2014, 02:18:03
-
Bir araştırma sonucu polimer kil ile kabza yapıldığını öğrendim. Fırınlayarak sert plastik haline gelen bir hamur. Siz ne dersiniz?
Bazı örnek resimler;
(http://40b2dfbdb754195eb8c3-6b6aab9b52515c246d7c60100d45b61a.r90.cf5.rackcdn.com/4410-1.jpg)
(http://i29.photobucket.com/albums/c280/joelcb/Knives%201/Knives%202/Picture352.jpg)
(http://i188.photobucket.com/albums/z271/reloader1959/fixed%20blades/mule.jpg)
(http://www.pcpolyzine.com/2004may/avknives1.jpeg)
-
Uwenin damastı bıçağı görmemiştim çok güzel bir bıçak olmuş .polimerle çok rahat yapabilirsin Salim fırınlıyorsun sertleşiyor kolay zımparalanıyor, işlemek için harika bir malzeme..Bauhauslarda satılıyor burada hobi bölümlerinde aramak lazım bende küçük modeller yapmak için kullanmışlığım olmuştur halen bir parça yeşil iki açılmamış mavi paket olacaktı biryerlerde..
-
Sahte fil dişi nasıl yapılır diye ararken gördüm. Bu hamurla acayip işler yapılıyor. Bıçak sapında neler neler yapılır :) Birçok yerde satılıyor. Bulmak sıkıntılı değil.
Fildişi yapımı: http://www.wikihow.com/Make-Faux-Ivory-With-Polymer-Clay
(http://michigan-made.com/images/reborn-dolls/reborn-doll-mini-121.jpg)
-
Harika fikir!
-
Kızıma pembe saplı bir bıçak yapmayı düşünüyordum. Kabza için mikarta diyordum ama bu daha kolay, renkleri daha parlak ve ucuz. Teşekkürler.
-
Harika fikir!
Mustafa senin oyun hamurlarını bir fırınla bakalım sertleşiyorlarmı 175 derecede yarım saat yapıyordum yanlış hatırlamadıysam ..
-
.... 175 derecede yarım saat yapıyordum yanlış hatırlamadıysam ..
Kaya Ustam bu sıcaklıkta fırınlarken bıçak bir nevi menevişlenip sertlik kaybeder mi?
-
.... 175 derecede yarım saat yapıyordum yanlış hatırlamadıysam ..
Kaya Ustam bu sıcaklıkta fırınlarken bıçak bir nevi menevişlenip sertlik kaybeder mi?
Bıçağın kabzasına kaplamak yerine kabza boyutlarında parçalar yapıp sonra bıçağa takılıyordur diye düşünüyorum gerekli yapışmayı sağlamaz heralde bıçak üstünde fırınlamak.
175 derecede çeliğine göre bir miktar sertlik kaybı olur.
-
Bıçağı fırına atmanıza gerek varsa bunu normal meneviş saatinizden düşürün tabiiki ben hiç bıçakla birlikte atma ihtiyacı duymadım ama söylediğiniz pratik olarak mümkün 175 derece sertliğe etki edebilecek bir sıcaklıktır..
-
teşekkürler Salim fikir için :2up.
fimo hamuru diye geçiyor sanıyorum; (eşim bu hamurdan takı yapıyor) fırında 110 °C yada suda kaynatılarak da istenen sertleştirme sağlanabiliyor (su içerisinde çözünme olmuyor), güzel renklerin ve karışımların çıkarılabileceği denemeye değer bir malzeme.
(http://i.hizliresim.com/ZAJ2P0.jpg) (http://hizliresim.com/ZAJ2P0)
-
Kesinlikle içerisine sedef ,bronz ,pirinç kırpıntıları da koyabilirsin İbrahim vede istediğin formu verip sertleştirdikten sonra işlemeside çok kolay...
-
Mükemmel paylasim Salim abi teşekkürler. Acaba yapilankabzalarin suya ve darbeye karsi dayanimi nnazil
Sonuçta ben yaptigim bicaklari aktif kkullanıyorum avda
-
Yapıştırma performansı da önemli. Epoksi tutuyor mu?
-
Darbe kırılma direnci nasıl acaba. Bu tür sıcaklıkla sertleşen malzemelerde genellikle darbe direnci düşük oluyor. Deneyimi olan var mı?
-
Sefa hocam benimde en merak ettiğim konu darbe ve kırılma direnci. Fikir güzel gibi ama hele birde darbe dayanımı var ise o zaman değerlendirilir. Elinde olan arkadaşlar test ederse çok memnun oluruz.
-
Çok harika bir malzeme ve paylaşım olmuş bir kaç deneme yapılırsa dahada güzel olacak.
-
Takipteyim
-
merhaba,
En yayın marka "FIMO" dur. Genelde bir kibrit kutusu büyüklüğünde satılıyor(kibrit kutusunun yarı inceliğinde) . Eğer hiç fire vermeden bu hamurla kabza yapılırsa en az 4 adet hamur gerekir. O da yaklaşık 25-30 tl eder. Sanatsal çalışmalar için uygun bir malzeme ama bıçak amaca uygun kullanacaksa, bu malzemenin kabza için uygun olmadığını düşünüyorum. Çakı süslemesi için güzel sonuçlar verir.
http://www.guvensanat.com/Products/Hobi-Urunleri/Kil-Hamuru/Fimo-Kil-Firinlanabilir-Seramik-Hamuru/
-
Peki kırılganlığı falan mı var? yekpare hamur ile bilezik falan yapıldığını gördüm. Çok fazla kırılgan bir malzeme olmasa gerek. Daha sert olması istenilen durumlarda fırınlanma sonrasında buzlu suya sokun diyorlar. Bunu yapmayacağımız kesin. Özellikle oyma işleri için düşünüyordum, tabi uygun ise. Çakılar için kesinlikle kullanılabilinir görünüyor. Ne olursa olsun ben bir bıçakta mutlaka deneme yapacağım. Tabi Ağır şartlarda kullanılacak bir bıçakta yapmam herhalde. 130 ve 110 derece gibi değerler var. Önerilen sıcaklıkta fırınlama en mantıklısı ama örneğin 130 yerine 110 derece ile fırınlandığında daha mı az sert oluyor?
-
Teknik açıklamalarına göre, uygun fırınlanmaz ise renginde değişme ya da çatlama yapabilir diyor.
Kırılgan bir malzeme olduğunu düşünüyorum. meyve sebze şeklindeki buzdolabı süslerinde sıkça kullanılıyor. Belki test için kullanabileceğiniz bir buzdolabı süsü vardır :)
Bence ,bu malzeme mozaik pin alternatifi olarak da düşünülebilir.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/d4/83/a9/d483a9d28c6284691aaffe65820fb4ad.jpg (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/d4/83/a9/d483a9d28c6284691aaffe65820fb4ad.jpg)
-
oğlumun yaptığı 20x50x6mm ölçülerine yakın malzemeyi suda kaynatıyoruz, şimdi çıkmam gerekiyor ilerleyen saatlerde üzerindeki test sonuçlarını yazarım.
-
Testi merak ile bekliyoruz. Pim olayı da değişik bir düşünce :) Bunun ile pim yapılacak ise herhalde gizli pim kullanmakta yarar var.
Yüksek sıcaklıklarda fırınlanır ise rengi değişiyormuş, daha doğrusu yanıyormuş.
-
üzerinde denemeler yaptığım polimer kil (fimo hamuru) ile ilgili notlar:
başlangıç,
suda kaynatma ile yeterli sertleştirme sıcaklığına çıkamadığımı düşündüğümden fırında 130°C de 30dk. pişirdim.
(http://i.hizliresim.com/bgYBX0.jpg) (http://hizliresim.com/bgYBX0)
-
Harika fikir!
Mustafa senin oyun hamurlarını bir fırınla bakalım sertleşiyorlarmı 175 derecede yarım saat yapıyordum yanlış hatırlamadıysam ..
En kısa sürede fırına servis edilecektir!
-
Malzeme mutlaka kırılgan olduğunu söylemek gerekir. benim daha önce döküm modelleri hazırladığım oldu .malzemeyi güçlendirmek mümkün içerisine fiber lifler vs katarak güçlendirmek mümkün avantajları zımparalama,eğeleme imkanı sunabilmesi başlıbaşına iyi bir özelliği üzerinde durmaya gerek görüyorum ,yinede en iyi alternatif olmayacaktır..
Fırın sıcaklığını düşükten başlayıp denemekte fayda var ben o an spontane hatırladığımı söylemiştim yinede düzeltme yapalım yanlış anlaşılma kalmasın
-
yaklaşık 3mm çapında bakır teli koparacak güçte baskı ile koparma denemesi (farklı renkteki hamurlar birbirinden hafifçe ayrıldı; hamuru yoğurma ve kaynaştırma ile ilgi olduğunu düşünüyorum)
(http://i.hizliresim.com/vQRPJO.jpg) (http://hizliresim.com/vQRPJO)
yaklaşık 20c yükseklikten sivri uçlu bıçağın üzerine düşürülmesi sonucu oluşan izler,
(http://i.hizliresim.com/rmR15M.jpg) (http://hizliresim.com/rmR15M)
(http://i.hizliresim.com/7VPDav.jpg) (http://hizliresim.com/7VPDav)
bilemesi yeni yapılmış brusletto ile (58 HRC sanıyorum) kesme denemesi, (izler sonrasında kendiliğinden biraz kapandı)
(http://i.hizliresim.com/bgY6Vd.jpg) (http://hizliresim.com/bgY6Vd)
aynı bıçak ile üzerine çekiç vurularak yapılan kesme görüntüsü, (benzer hareketle 12mm zeytin ağacını ikiye ayırabildim)
(http://i.hizliresim.com/5o2yNj.jpg) (http://hizliresim.com/5o2yNj)
mengenede delicesine sıkma-itme denemesi (delicesine çok bilimsel bir terminoloji oldu ;D )
sonrasında şeklini korumada kararlılık gösterdiğini söyleyebilirim.
(http://i.hizliresim.com/k1J68W.jpg) (http://hizliresim.com/k1J68W)
(http://i.hizliresim.com/N9WD2O.jpg) (http://hizliresim.com/N9WD2O)
eğe ile talaş kaldırılabiliyor fakat eğe girintileri arasına doluyor talaşları (fırça ile sık temizlemek gerekiyor)
(http://i.hizliresim.com/rmR1X7.jpg) (http://hizliresim.com/rmR1X7)
zımpara ile bitmiş bir yüzey elde etmek mümkün,
(http://i.hizliresim.com/99ENl5.jpg) (http://hizliresim.com/99ENl5)
yanmaz yani alev almaz özellikli; işlem sırasında koyu siyah duma çıkarıyor,
(http://i.hizliresim.com/A0gzPL.jpg) (http://hizliresim.com/A0gzPL)
yüzeyinde 30sn. kadar aseton beklettim, ince bir katmanı tırnakla aşındırabildiğimi söylemeliyim.
(http://i.hizliresim.com/BR4zgp.jpg) (http://hizliresim.com/BR4zgp)
diğer notlar:
*suda batıyor, yoğunluğu 1'den büyük olmalı (g/cm3)
*ısıyı kolay iletiyor (kenarına yaptığım zımpara işleminde orta kısmı bile ısınıyordu, -18°C çıktığında bardakta buz yerine kullanılabilirdi)
*el ısısında bile hafif yumuşama gözlemleniyor; belki pişirme sıcaklığını artırmak daha uygun olabilir.
-
İbrahim harikulade arşiv niteliğinde bir test .Benim kullandığımda biraz daha sert olabiliyordu .Gözlemlediğim malzemede herhangi bir şekilde sorun var (paketi açık bekleme,düşük sıcaklıkta pişirme,rutubetlenme gibi).
Benim çalışma yaptığım malzeme sertleştirdikten sonra daha kolay eğelenip zımparalanabiliyordu ,kırmak gibi bir düşünce vaktiyle aklıma gelmemişti ama gözlem ve izlenimlerim daha sert yapıyı işaret ediyor ,benim yaptığım parçalara bakacağım garajda o kadar karton koli vs varki bulabileceğime dair söz veremiyorum .Seninde belirmiş olduğun gibi ısıyı arttırıp bir deneme daha yapılabilir .Olmazsa bende malzemeleri bulabilirsem sertleştirmeye çalışırım ...
-
yakın zamanda bir de 200°C sıcaklığı deneyelim bakalım, şimdilik sağlıcakla kalın. :)
-
İbrahim çok yararlı testler olmuş, gerçekten de ışık tutacak nitelikte. Ellerine emeklerine sağlık, teşekkürler.
-
Çok sağolasın, çok iyi oldu bu testler. Büyük oranda merakımı giderdi. Bence değerlendirilebilinir bir malzeme. Aklımda kullanmayı düşündüğüm bir bıçak var :)
-
test için ve bunu bizimle paylaştıgınız için tesskurler güzel çalısma olmuş elinize saglık
-
bilgi ve testler için teşekkürler :2up özellikle gizli kuyruk bıçaklarda kullanılabilir gibime geliyor ::)