Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: Metin KILIÇ - 13 Aralık 2014, 21:16:49
-
İzmit bit pazarında şu halde bir eğe parçası buldum.
Kalınlık : 8 - 8,5 mm ;D
Ucunu dövmüşler, sonra bir yerlere vurup yamultup atmışlar.
(http://i.hizliresim.com/O3kQ9Q.jpg)
(http://i.hizliresim.com/z2gdl6.jpg)
Sap kısmında da taşı kaçırıp eğeden yedikleri kısmı testereyle kestim.
(http://i.hizliresim.com/GpEL26.jpg)
kabaca şöyle bir plan yaptım.
(http://i.hizliresim.com/yAmboy.jpg)
Şu anki hali budur.
(http://i.hizliresim.com/6lQ357.jpg)
-
İlk bıcağı gördükten sonra beklentim yüksek. Kolay gelsin.
-
Planladıklarım. Bıçağın ilk 1,5 - 2 cm kadarını olduğu gibi bırakıp sonra her iki yanaktan 1,5 mm incelterek 5 mm'lik bir kalınlık elde etmek. Tam taşlama yapmayı düşünüyorum. 5mm bakır balçak sonrasında muhtelif ahşap ve linerle dikey lamine edilmiş ve 3mm bakırla sonlandırılmış bir kabza düşünüyorum.
Ustalarımın tüm fikirlerine ihtiyacım var. Olurları ve olmazları bilirsem emekler boşa gitmez.
-
Kuyruk nasıl uzatılacak parça mı kaynatacaksınız yoksa dövme yapmayı düşünürmüsünüz.?
-
Dövme yapma imkanım yok. Kaynak yaptıracağım. Kaynağın türü önemli midir?
Ekleme yapayım. Kaynak edilecek parçanın evsafı önemli midir?
-
Kuyruk nasıl uzatılacak parça mı kaynatacaksınız yoksa dövme yapmayı düşünürmüsünüz.?
Hakikaten güzel fikir. kalınlık gayet güzel dövülebilir. Keşke imkan olsa.
-
Kaynak yapılacak parçanın özel bir tür çelik olması gerektiğini sanmıyorum.Adi karbonlu bir çelik kaynatılsa olur.Kaynak türü konusunda ustalar daha net bilgi verir.
-
oh profil hazırmış. kuyruga civata kaynatırsın. kabza sorundaki metale civatanın dişinden açarsın on numara olur. kaynagı elektrotla degil, gaz altı yaptırmak temiz olur. kolay gelsin
-
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Sondaki bakırda delik açmak istemiyorum. Bakıra bir tane somun kaynatsam da öyle sıkıştırsam olur mu?
-
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Sondaki bakırda delik açmak istemiyorum. Bakıra bir tane somun kaynatsam da öyle sıkıştırsam olur mu?
sondaki bakıra delik açmayacaksın. kabza ahşabından çıkan civatanın ucunu kısa tutacaksın. sondaki bakırı atıyorum yarıya kadar delip diş açacaksın. bu şekilde sıktıkça ahşap balçak hepsi sıkışacak. epoksi kuruyunca bir daha çıkmayacak
-
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Sondaki bakırda delik açmak istemiyorum. Bakıra bir tane somun kaynatsam da öyle sıkıştırsam olur mu?
sondaki bakıra delik açmayacaksın. kabza ahşabından çıkan civatanın ucunu kısa tutacaksın. sondaki bakırı atıyorum yarıya kadar delip diş açacaksın. bu şekilde sıktıkça ahşap balçak hepsi sıkışacak. epoksi kuruyunca bir daha çıkmayacak
3 mm yetmez öyleyse. 5 mm yeter mi?
Ya da başka bir fikir iki adet 3 mm'lik bakırdan birine diş açsam ve bunları araya bir parça liner koyarak pimle birleştirsem?
-
bence son parça için 3-5 az. 10 falan olmalı
-
Şimdi bıçagı komple aagız açma işleri vs bittiktensonra balçak malzemesini (ön arka) bide saplamayla seni misafir edicez hatta ısıl işlem yapar arka kısma diş çeker frezede balçagı açar saplamayı kaynatırız(sefa hocam bize bi hamon formülü verirse hamon bile deneriz) sonra mnrviş yapar kabza işlerini bitirirsin xalo
-
Bu tip ömrünü tamamlamış parçaların tekrar hayata dönmesi harika bir olay. Takipteyiz.
-
Şimdi bıçagı komple aagız açma işleri vs bittiktensonra balçak malzemesini (ön arka) bide saplamayla seni misafir edicez hatta ısıl işlem yapar arka kısma diş çeker frezede balçagı açar saplamayı kaynatırız(sefa hocam bize bi hamon formülü verirse hamon bile deneriz) sonra mnrviş yapar kabza işlerini bitirirsin xalo
-yav ağam senin dilin ne söylir? (şener şen modu)
En kısa zamanda hazırlamaya çalışacağım Mehmet Ustam. Bir yerlerde şamotlu bir formül vardı. Onu bulur malzemeleri tedarik ederim.
Bu tip ömrünü tamamlamış parçaların tekrar hayata dönmesi harika bir olay. Takipteyiz.
Tam bir tüketim toplumuna dönüştüğümüz bu dönemde böyle hassasiyetlere ihtiyacımız var. Meselenin para-ekonomi üzerinden değil, kullanılabilirlik, sürdürüleblir geri dönüşüm olduğunu anlamak lazım. 10-20 liraya gayet güzel bir çelik alabiliriz elbette. Fakat salınan karbonun dönüşümü insanlığa maliyeti parayla ölçülemeyecek derecede.
-
Önce eğeyi yumuşatacaksın sanıyorum ;) bu durumda yumuşatma tavlaması uygulaman gerekiyor, hazır yumuşatma tavlaması yaparken oldu olacak kuyruğa da bir kaç çekiç vursan uzar gider ;)
Benim yaptığım hamon işlemi çok basit, öyle formülü filan yok ki ::) http://vimeo.com/26295276 , yineden kafanıza takılan bir şey olursa konuşuruz. Kolay gelsin.
-
Sefa Hocam eğenin burnunu eğe ile işledim. Gayet kolay çalıştım. Sanıyorum eğeyi ilk alanlar yumuşatma tavlaması yapmışlar. Kuyrukta da eğe kolay çalıştı.
-
Epey zaman geçti üzerinden ama unuttum sanmayın.
Bant zımpara olunca çalışmaya başladım. Taslağı çıkarttım. Ağzını açtım. Bir de hamon deneyeyim dedim.
Suyunu suda verdim. Suyu ısıtmadım.
Sonuç...
(https://i.hizliresim.com/1L87zB.jpg) (https://hizliresim.com/1L87zB)
(https://i.hizliresim.com/r3AyPa.jpg) (https://hizliresim.com/r3AyPa)
(https://i.hizliresim.com/7qlQRL.jpg) (https://hizliresim.com/7qlQRL)
-
Hamon da çıkmış ama.
-
öğrenmenin yeri ve zamanı olmuyor.. 3,5 yıl sonra bile..
geçmiş olsun.. hamon iyiymiş doğrusu..
-
Evet hocam hamon çıktı da sanırım bekleme süreleri konusunda çalışmam gerekiyor. Daldır, çıkar, bekle tekrar daldır...
Vazgeçmek yok Ömer Usta. Öğrenene kadar devam.
-
Valla geçmiş olsun üstadım :-[
Bugün ben de aynen benzer bir konu yazıyordum ki işim çıktı yarım kaldı.
Şimdi tamamlamak için oturmuştum ki sizin paylaşımı gördüm.
Hissiyatınızı çok iyi anlıyorum.
Bir dahakine inşallah :(
-
Teşekkür ederim Bülent Ustam.
İki günde iki kırım yaşadım. Haliyle moral bozucu ve bir o kadar da eğitici oluyor.
-
Kırımın nedeni ne olabilir ?
-
Bir çırak olarak söyleyeceklerim eksik ya da yanlış olabilir.
Hamon, bıçağın kesici ağzı ile sırt ve gövdesinin farklı sertliklerde olması için yapılan bir işlem. Bunun sonucunda farklı sertlikteki iki kısmın birleşim yerinde oluşan desen.
Hamondan beklenen kesici ağzın kolay körelmeyecek kadar sert, gövdenin ise kolay kırılmayacak kadar esnek olması.
Bunun için bıçağın daha yumuşak olması istenen kısımları şamot çamuruyla sıvanarak ısıl işleme hazırlanır.
Bıçak gerekli sıcaklıkta tavlanarak su ya da yağda soğutulur. Şamotlu kısım biraz daha yavaş soğuyarak ağza göre daha az sertlik alır. Teoride beklenen budur.
Ancak;
Bildiğimiz gibi ısınan madde genleşir, soğuyunca çeker.
Biz ise tek bir iş parçasının farklı yerlerinin farklı hızlarda soğumasını bekliyoruz.
Her ne kadar farklı bir soğuma hızı istiyor olsak da fizik bunu belirli bir aralıkta kabul ediyor. Bıçağın ağzı çok hızlı soğurken sırt kısmı "fazla" yavaş kalırsa -genleşme-çekme- oranı sınırı aşarsa. Bir taraftaki aşırı gerilim en zayıf noktadan başlayarak ayrılmaya başlar ve kırım gerçekleşir.
Ben bıçağı fırından çıkardıktan sonra 1-2 saniye kadar suda tutup, 1 saniye dışarıda tuttum ve tekrar suya daldırdım. Ve 5 saniye kadar sudan çıkarmadım. Çıt sesini de burada duydum. Biraz daha kontrollü soğutma yapmam gerekiyordu. Henüz o kadar tecrübeli değilim. ;D
Öğreneceğiz artık.
Video çekmiştim. Hatalarım daha iyi görünüyor.
https://youtu.be/olb3Ue000p8
-
Teşekkürler, açıklamanız faydalı oldu benim için. İyi çalışmalar.
-
Kesintili su vermişsin, ilk başta doğru gitmiş aslında, birinci daldırma süresi iyi, ikinci daldırma da iyi ama sonuncu da fazla beklemiş. Sonuncu daldırma işleminin süresini ilk daldırdıkların gibi yapsaydın şu an güzel hamonlu bir bıçağın olabilirdi. Çok iyi seçemedim ama sanki çamur çok kalın gibi geldi gözüme ::)
-
Video korku filmi gibi :o :o :o