Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: erhantuglu61 - 13 Ekim 2014, 19:43:35

Başlık: ekmek bıçağını normal bıçağa çevirdim
Gönderen: erhantuglu61 - 13 Ekim 2014, 19:43:35
Ustalarım biliyorum bu yaptığımla ancak çırak kalfası olurum, ancak elime daha önce eğe almamıştım. Maksat eğe ile çalışmak olsun diyerek aldım eğe takımını, yaklaşık 3 sene önce pazardan aldığım çin yapımı ekmek bıçağını yığdım önüme.

1. resim; bıçak ilk formunda, dokunulmamış.
http://i.hizliresim.com/Z1XORg.jpg
2. resim de bıçağın dişleri düz eğe ile köreltilip kalıntılar zımparalandıktan sonra çekildi.
http://i.hizliresim.com/Vy93GP.jpg
3. Resim bıçağın kesici ağzı yeni formuna göre ayarlandıktan, kesici ağız 220 kum zımpara kullanılarak açıldıktan ve böylece tüm işlem bittikten sonra çekildi.
http://i.hizliresim.com/Vy93nq.jpg

Su verilmiş çelik olduğu için fazla bir işlem yapamadım. Ekmek bıçağından bu şekil çıktı. Gayet güzel kesiyor. Kağıt kesme testini yaptım, sorun yok. Çelik ne çok sert ne çok yumuşak. Kabzayı sökemedim, sökebilsem o kısmıda eğeyle törpüleyip elime göre yapabilirdim. Sonra yeni bir kabza yapardım. Ama o pimler bir türlü çıkmadı. Biliyorum hiç hoş olmamış. Mutfakta meyve sebze kesmek için kullanırım artık  :-[
Başlık: Ynt: ekmek bıçağını normal bıçağa çevirdim
Gönderen: Salim Türk - 13 Ekim 2014, 20:00:24
Sertleştirilmiş çeliklerde eğe ile çalışılmaz.
Başlık: Ynt: ekmek bıçağını normal bıçağa çevirdim
Gönderen: devrim - 13 Ekim 2014, 20:38:06
salim ustam zaten söylemiş fakat eldeki malzemeyi birazcık kullanmak için iyi etmişsiniz bence çin yapımı çakılarla uğraşın çünkü ben her aldığım çakının su verilmediğine dair şüphelere kapılıyorum ::) ve gerçekten çok yumuşak oluyor çelik :)) demir mi diye düşündüğüm oldu o çakıları  :2up