Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: arfyldz - 28 Ağustos 2014, 01:27:09

Başlık: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: arfyldz - 28 Ağustos 2014, 01:27:09
         Uzun süredir araştırıyorum iyice aklım karıştı. Bana sizden başkasından fayda yok. 120*50*60 ebatlarında bir akvaryumum var. Bunda bitki yetiştirmek istiyorum ama aydınlatmak için çok çok yüksek maliyetler çıkıyor. Burada ki ustalarım her konuda olduğu gibi bu konuda da bana yardımcı olacağından eminim. Neticede aramızda mühendisler ve ustalar var.
         Hem malzemeyi alırken ucuza alabileceğim hem günde ortalama on saat yanacağı için elektrik masrafının az olacağı hemde yüksek kalitede aydınlatmam lazım. Anlıyanlar için söylüyorum (çünki bende anlamıyorum) 350 -400 w gibi olacak 10000k geçmeyecek içinde gün ışığı beyaz gibi renkleri barındaracak ve ışık tabana kadar inecek. İnşallah doğru anlatabilmişimdir.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: ecorotti - 28 Ağustos 2014, 07:21:47
Power led şerit halinde var. Su gecirmeyenlerinden al. Ben mutfakta kullandım memnunum.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: apeiron - 28 Ağustos 2014, 08:16:19
Gömme (sıva altı) aydınlatma kullanışlı olursa, COB LED aydınlatmalar oldukça ekonomik, farklı kelvin değerlerinde ürün bulunabilir.
5W-10W-15W-20W-30W seçenekleri var ama tüketim gücü arttıkça fiyat ta artıyor.

örnek:
http://www.ledreyonu.com/5W-COB-LED-SPOT,PR-64.html


Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: tayfunsan - 28 Ağustos 2014, 08:55:10
Yıllardır akvaryum ile uğraşan biri olarak verdiğim linkteki bilgileri okumanızı tavsiye ediyorum.Bitkili akvaryumlar çok keyif veren bir hobidir,aynı zamandada çok özen ister,olmazsa olmazları vardır,aydınlatma bunların başında gelir.Madem bir hobiniz var ve emek harcıyorsunuz öncelikle uyumlu malzemelei bulup onların ekonomik olanını elde etmeniz gerekiyor(yani fiyatı ucuz olsun diye veya az enerji tüketsin diye şerit led kullanmayın).

http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: ecorotti - 28 Ağustos 2014, 09:12:36
Yıllardır akvaryum ile uğraşan biri olarak verdiğim linkteki bilgileri okumanızı tavsiye ediyorum.Bitkili akvaryumlar çok keyif veren bir hobidir,aynı zamandada çok özen ister,olmazsa olmazları vardır,aydınlatma bunların başında gelir.Madem bir hobiniz var ve emek harcıyorsunuz öncelikle uyumlu malzemelei bulup onların ekonomik olanını elde etmeniz gerekiyor(yani fiyatı ucuz olsun diye veya az enerji tüketsin diye şerit led kullanmayın).

http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp


Şerit led ucuz demek veya enerji tasarrufu demek değil. İstediğiniz değerlerde ışık alınabiliyor hatta renk sklasını ve ışık gücünü kontrol etmek florosan lambalara göre oldukça kolay. Led aydınlatmanın nasıl bir zararı olur paylaştığınız yazıdan anlayamadım. Lütfen anlatırsanız sevinirim.(Yazıda YTL'den bahsettiğine göre en az 7-8 senesi var)
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: tayfunsan - 28 Ağustos 2014, 10:05:39
Ben şerit ledin zararı olur demedim,yazıdada bu şekilde bir yorum var demedim,anlamamış olmanız bu sebepten normal.Ben şerit ledin tercih edilip edilmemesi konusunda fikir verdim,eğer gerekli olan şerit led ise,şerit led alınmalı,ama tercih edilme sebebi ucuzluk veya ekonomi değil bitkilere faydası olmalı anlamında.Renk sklası,ışık gücü kontrolü bunlar ledlerde kontrol altına alınabiliyor tabikide,ama bunları doğal olarak barındıran floresanlarda var,ayrıca hangi bitkileri kullandığınızda çok önemli,her bitki farklı ışıklara tepki verir,yani mavi ışıkla beslenen kırmızı bitkiler olduğu gibi,gün ışığı ile beslanan yeşil bitkilerde vardır,kullanacağınız bitkilere göre aydınlatma yapılmalıdır,görüntü amaçlı değil.Mutfakta tezgah altında kullanılan bir led ile bitkili akvaryuma kullanılması gereken ledi karşılaştırmak mantıklı gelmedi bana.Ayrıca yazıda ytl yazmasının zararı nedir onu anlayamadım.SANIRIM BENİM LEDLERİ UCUZ DİYE KULLANMAYIN YORUMUMU ÜSTÜNÜZE ALINDINIZKİ DİREK TEPKİ VERDİNİZ,BENCE BUNA GEREK YOK,BENİM AMACIM SİZİN ANLADIĞINIZ DEĞİLDİ..
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: tayfunsan - 28 Ağustos 2014, 10:08:23
http://www.atlasakvaryum.com/index.php?id=372


bunuda bir incelemenizde fayda var arfyldz bey.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: ecorotti - 28 Ağustos 2014, 10:32:07
Mutfakta kullanılan akvaryumda kullanılmaz derseniz nedenini de anlatmanızı beklerim. Güçlü, su geçirmeyecek ve renk değiştirebileceğimiz bir led sisteminin iyi olduğunu savunuyorum. Florasan gibi kısa ömürlü olmayacak, okistlenmeyecek, starter arızası vermeyecek.
YTL olmasının mahsuru şu 8 sene önce ledler bu kadar yaygın ve ucuz değildi. Renk değiştirme imkanları ve güçleri çok sınırılı şekilde bulunabiliyordu çoğunlukla bununamıyordu.

Tayfun bey alındığım gücendiğim bir şey yok. Hatta alınacağım en son insansınız çünkü sizi tanımam etmem. Yanlış düşünüyor da olabilirim. Referans verdiğiniz yazıda bunları bulamadım. Eğer bir konuda bilginiz varsa bize de öğretebilirseniz sevinirim.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: a.yuce - 28 Ağustos 2014, 10:50:21
Bitkilerin dalga boyu ihtiyacını bilmiyorum. Ama göze beyaz görünen led bildiğimiz gün ışığından da florasandan da akkor ampülden de farklı birşey. Beyaz LED için en çok kullanılan teknik, -basitçe- mavi renkli LED yongası üzerine, sarı fosfor kaplı plastik mercek yerleştirmek. Gözünüze maviye kaçan yahut sarıya kaçan beyz led gibi görünen şey temelde iki spektral noktada tepesi olan, gün ışığından epey farklı bir ışık. Yapı itibari ile de ömrü (genelde parlaklığın yarıya düşmesi oalrak verilir) kırmızı, amber gibi ledlere göre epey kısadır. Kırmızı LED 100.000 saat dayanırken harcı alem beyaz led 15.000 ~ 20.000 saat gibi ortalama önre sahip olabilir. Dip toplamda

- Eğer içerdiği dalga boyları ve ışık şiddeti yeterli ise, "bilinen" esnek bant üzerinde üzeri epoksi kaplı şerit LED değil ama 3'lü plastik kılıflı paketlerin uc uca eklen tip şerit LED kullanabilirsiniz. LED aydınlatmada verim ( çıkan ışık şiddeti/giren elektrik) açısından epey iyi olur, elektrik sarfiyatı düşer.

- Şerit LED sürmek için trafolu kaynak yerine SMPS'li güç kaynaklarını tercih edin, verim = elektrik parası daha iyi olur. 350-400W epey yüksek, PC güç kaynaklarını kullanabilirsiniz belki.

- Sulu ortamda kullanacaksınız, gerek LED gerekse güç kaynağının CE onaylı olmasına, üzerinde VDE TUV UL gibi güvenlik lab. ları onayı olmasına dikkat edin. Bu onayların kalite ile doğrudan pek alakası yoktur ( performans, dayanıklılık, arıza yapmama vb.), daha çok güvenlik ile ilgilidir.

Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: a.yuce - 28 Ağustos 2014, 11:11:45
Gün ışığından spektral fark nedir tam anlatabilmek için bir grafik vereyim. Normalde hepsi beyaz ama tonu farklı dediğimiz

* Güneş ışığı (noon sunlight)
* LED
* florosan ( fluorescent / mercury vapor / CFL )
* akkor ampul (incandescent / tungsten lamp)

dalga boyu dağılımı :

https://www.navigantresearch.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/03/Spectra-of-Common-Light.jpg


güneş ışığını birebir simüle edeni yok, bitkelere hangisi en çok yarıyor ise öncelikle o aydınlatma teknolojisini kullanmanız lazım.




Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: eypcan35 - 28 Ağustos 2014, 11:29:52
Ben en iyi verimi tasarruflu ambullerden aldım.Hesabıda ortalama litre basına 0.7 watt olarak yapabiliriz. Şerit led kullandığınızda bizim başımızın belası kahve rengi alg veya yeşil alg problemi oluyor o yüzden şerit led önermiyorum hele su buharından etkilenmesin diye silikonlardan almak isteyeceksiniz dediğiniz gibi günde bitkiye göre değişir ama ortalama 9-12 saat arası bir çalışma olacak silikonlar gerek nemden gerekse genleşip büzüşmeden dolayı sertleşip koku yapıyor ve buhardan etkilenip üzerinde ısığı engelleyen bir tabaka oluşturuyor.bu boyutlardabir akvaryuma benim tavsiyem floresan kullanmanız olur.Floresantlarıda akvaryumun üzerine buhar camı kestirip onların üzerine koymanızı öneririm. Bağlantı yerlerine ise plastik kapaklı floresan duyları var onları kullanabilirsiniz.En sağlıklısı bu olacaktır beyaz gün ışığı tercih ediniz ve ışığı birkere yanım bir kere söndürmeyiniz yani sabah 6 da yanıp akşam 6 da sönmesin yani zaman rölesi ile 2 saat yansın yarım saat dursun gibi bir ayar yapmanızı tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: armagan baran - 29 Ağustos 2014, 00:39:24
    Çok uzun yıllar balık besledim ve ürettim hatta odanın birini tamamen akvaryumlara ayırdım.Evlendikten sonra 1 akvaryuma düştü daha sonra oda bir arkadaşa verildi .
  Öncelikle  akvaryumda yalnız bitki mi olacak hem bitki hem balık mı ? Yalnız bitki içinse akvaryum başlangıç için çok büyük .Dediğin ebatta akvaryumu bitkilendirmek 1000  civarında olacaktır yalnız bitkilerin fiyatı .Bitki sayısı fazla olacağı için CO2 makinasına da ihtiyacın olacak onun da tahmini fiyatı 200-300tl civarındadır , taban gübresi gerekiyor buda 100-150tl  akvaryumun üst kapağı da olmayacak çünkü Akvaryum bitkilerinin büyük kısmı gelişimini suyun üzerinde devam ettirirler bu tür bitkilerin üretimi içinde bu şarttır .Ayrıca bu yoğunlukta ki bitkiler için ışığı ancak halogen aydınlatma ile sağlarsın .Buda tasarruflu olmuyor Benim naçiz önerim bitki için küçük bir akvaryumda başlaman
  Balık ve bitki karışık olacaksa bu çok daha iyi .Biyolojik filitrasyonu iyi yapılmış nitrit-nitrat dengesi kurulmuş bir akvaryumda (bitkilerde bunu destekleyeceklerdir  nitratı besin olarak kullanacaktır  ) taban gübrelemesi ve kök tutunabilmesi ve ph değerine göre seçeceğiniz zemin kaplaması ( bakacağınız balık cinsi için çok önemli ) ve haftada iki sefer vereceğin CO2 tabletleri ile seyrekten başlayarak bitki yetiştirebilirsin .floresan lamba ile işi çözersin en ucuzu da bu şekilde olur  önerim de budur Sylvania Grolux 24w  60 cm 3 adet
Sylvania daylightstar  15w 2 adet Bu ışıklandırmayı elektronik balans ve reflektör görevi görecek bir yansıtıcı ile kullanırsan yeterli olur  düşüncesindeyim
 (  Sylvania bu marka uzun ömürlü olduğu ve denediğim için özellikle belirttim )
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: arfyldz - 29 Ağustos 2014, 03:22:16
Power led şerit halinde var. Su gecirmeyenlerinden al. Ben mutfakta kullandım memnunum.


         Daha önceki akvaryumda kullandım ama bitkili değildi. Akvaryum için uygun olmuyor çok çabuk defermasyona uğruyor.



[/quote]
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: arfyldz - 29 Ağustos 2014, 03:27:03
Yıllardır akvaryum ile uğraşan biri olarak verdiğim linkteki bilgileri okumanızı tavsiye ediyorum.Bitkili akvaryumlar çok keyif veren bir hobidir,aynı zamandada çok özen ister,olmazsa olmazları vardır,aydınlatma bunların başında gelir.Madem bir hobiniz var ve emek harcıyorsunuz öncelikle uyumlu malzemelei bulup onların ekonomik olanını elde etmeniz gerekiyor(yani fiyatı ucuz olsun diye veya az enerji tüketsin diye şerit led kullanmayın).

http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp
         Bu siteye üyeyim gerçekten çok aktif ve bir çok bilgiyi bulabileceğimiz bir site. Ancak ağzı olan konuşuyor hesabı çok fazlacada kafa karıştıran bilgiler mevcut. Sizinle aynı fikirdeyim kötü mal alacak kadar zengin değilim. Daha önceki yaptığım hatalara tekrar düşmek istemiyorum. Her gördüğünü alan çoğunu kullanmadan geri atan lüzümsuz yere para harcamamak için araştırıyorum. Bir kere olsun tam olsun istiyorum.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: arfyldz - 29 Ağustos 2014, 03:29:41
Ahmet, Eyüpcan, Armağan arkadaşlarımı da teşekkür ederim. Florasan en iyi seçenek gibi görünüyor.
Başlık: Ynt: Akvaryum aydınlatma
Gönderen: tayfunsan - 29 Ağustos 2014, 09:25:49
Akvaryum işinde hakikattende ağzı olan konuşuyor,akvaryum.com bilgi alma açısından çok önemli bir site ama doğru kişileri bulmak lazım yoksa sonuç hüsran olur.Armağan beyinde dediği gibi Sylvania bu konuda çok başarılı,fiyat konusunda çokta dengesiz satılan bir üründür ayrıca:))Ben akvaryumlarıma küçükyalı da bulunan bir elektrik toptancısından alıyordum en uygun oradaydı fiyatı.