Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Firmalar, Ustalar, Tedarik Bilgileri => Konuyu başlatan: ahkbjk - 30 Mayıs 2014, 18:31:08
-
Bu siteden kendime yapmak için profil almayı düşünüyorum. İlk olacak benim için. Fiyat gayet makul fakat kalitesi nasıldır ? Forumda kendi bıçaklarını yapan ustaların ısıl işlem uyguladıklarını gördüm. Bu ürünü alırsak ısıl işlem uygulamamıza gerek varmı? Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim :)
-
Ağız açma işleminden sonra ısıl işlem şart su vermesi iyi yapılırsa 420hc orta-iyi arası bir kalitededir.
-
Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam. Süreç uzayacak demekki :(
Sabredelim bakalım iyi olur inşallah.
Ağız açma tekniği olarak ne öneririrsiniz forumda bir ustamın videosunda gördüm eğe ile açıyor ağzı. Ben tek ağızlı bir bıcak yapmak istiyorum. Bu yöntem zor olurmu benim için. Profili mahvetmekten korkuyorum.
-
Tek ağızdan kasıt scandi ise scandi ağızı açarken bence eğeleme aparatı kullanın açıyı daha rahat tutturulsunuz serbest elle çalışarak açmak için daha önceden baya eğe tecrübesi gerekir.
-
Terimlere pek hakim değilim hocam ama sanırım scandi yapmak istiyorum.Tek ağız.Tek açı. ;D
Elim yatkındır bu tür işlere alet çantam falan var tecrübeliyim aslında ama bi korku işte birde aceleciyim fazlasıyla..
-
Kolay gelsin diyelim o zaman toplam açı 24-25 derece civarında sağlamca olur bunun altında kırıklar oluşabilir.
-
Düşündüğüm profil bu hocam
http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/product&path=169_166&product_id=183
4mm et kalınlığı var 24 dereceden aşağı inemezmmiyiz bana fazla geldi biraz sanki hocam
-
Düşündüğüm profil bu hocam
http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/product&path=169_166&product_id=183
4mm et kalınlığı var 24 dereceden aşağı inemezmmiyiz bana fazla geldi biraz sanki hocam
tek ağız dediğiniz için toplam açı 24 derece civarı dedim 22nin altında kesinlikle ağızda minik kırıklar yaşanır gibi geliyor bana. Bu arada toplam açıdan bahsediyoruz her yanak 11-12 derece yani ;) scandiden vazgeçersen istediğin açı ile ağzı açarsın en son kesici ağzı 24 derece yaparsın. ;)
-
hıııııımmm toplam açııı ;D
aki elimle bi 48 50 derece açılı ağız yaptım dedim bu nasıl ağız böyle :D
Tek ağızın bilenmesi, kullanımı kolay diye tercih ediyorum açıkcası ama bilmediğim bir dezavantajı falan varsa öğrenmek isterim hocam
-
İyi yanı doğru açıda bileme kolaylığı(yoksa tam taşlama gibi ağızlar daha hızlı bilenebiliyor) dayanıklı olması kötü yanı ben çok kullanmadım yorumum yok zaten sevmiyorum scandi ağzı :D
-
Anladım hocam çok teşekkür ederim :)
-
Yalnız tek yönlü ağız ısıl işlemde yamulmaya sebep olmaz mı?
-
Yamulma mı ? ???
-
Yalnız tek yönlü ağız ısıl işlemde yamulmaya sebep olmaz mı?
Sebep olmaz ama arkadaş tek yönlü ağız değil tek açılı ağız-scandiden bahsediyor terimlere tam hakim değil :)
-
Yalnız tek yönlü ağız ısıl işlemde yamulmaya sebep olmaz mı?
O zaman honesuki, yanagi-ba ve bilimum Japon bıçağı yapılamazdı.
-
420hc çelik kaç derece sertlik alıyor?
-
420hc çelik kaç derece sertlik alıyor?
56-57Hrc civarı
-
Osman eski eğe kaç derece sertlik alıyor (genel olarak) ve bunu nasıl ölçüyoruz.
-
Osman eski eğe kaç derece sertlik alıyor (genel olarak) ve bunu nasıl ölçüyoruz.
Abi eğe ısıl işlem sonrası menevişsiz 66Hrc gibi bir sertlikte (w1,w2 veya 1095 çelik olduğu varsayıyorum)
2 x 30dakikalık menevişler ile
150derece menevişle 63Hrc
200derece menevişle 61Hrc
250derece menevişle 59Hrc
Özel makineler var sütun matkapa benziyorlar onun ile ölçülüyor.
-
o özel makinenin bir ismini alabilsem çok mabule geçer aslında...
-
Sert malzemeler Rockwell C cihazıyla ölçülür. Cihazın adı, Rockwell sertlik ölçme cihazı diye geçer.Bir çok farklı tipte var bizim kullandığımız buradaki gibi örneğin http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4441.msg90138#msg90138
-
Bizim için en uygun sertliğin hangisi olduğunu nasıl tespit edecez. Kullanım alanına göre mi?
-
Bizim için en uygun sertliğin hangisi olduğunu nasıl tespit edecez. Kullanım alanına göre mi?
Tabi kullanım alanına göre belirlemek lazım abi ustura yapıyorsan 61 hrc bile olsa bişey olmaz ama uzun namlu veya dağa taşa vuracağın bıçağı bu kadar sert bırakırsan yüksek ihtimal kırılır.
-
Peki yumuşak olmasının ne sıkıntıları olabilir.
-
Peki yumuşak olmasının ne sıkıntıları olabilir.
Çok düşük olursa(55in altı) daha hızlı körelme sorunu olur ağız tutmaz
-
Sert olursa kırılır yumuşak olursa körelir. Ortalama 58 -62 arası idael olan mı?
-
Sert olursa kırılır yumuşak olursa körelir. Ortalama 58 -62 arası idael olan mı?
Eğe için güzel hatta ağız kısmı sert sırt kısmı yumuşak olursa tadından yenmez :2up
-
Bıçağı ikiye bölüp tekrar mı birleştirecez. Bu arada eski eğeyi aldım alime. İnşallah hafta sonu ısıl işlemini yine balkonda yapıyorum.
-
Bıçağı ikiye bölüp tekrar mı birleştirecez. Bu arada eski eğeyi aldım alime. İnşallah hafta sonu ısıl işlemini yine balkonda yapıyorum.
:D Hamon denemesi ile olabilir veya sadece ağzı suya sokarak
Birde tam sertleştirmeden sonra ağzı suya sokup sırttan ısıtmakla yapılabilir.
-
Ne yaptın Osman ben yapabilirmiyim diye düşünürken sen hamon diyorsun. Dur hele şunu bi adam gibi yapalım da.
-
Ne yaptın Osman ben yapabilirmiyim diye düşünürken sen hamon diyorsun. Dur hele şunu bi adam gibi yapalım da.
Tamamdır abi bu arada konununda yönü değişti konu sahibi arkadaştan özür diliyorum.
-
Gerçekten ayıp oldu bende özür diliyorum.Konu iyice dağılmış.
-
Hocam estagfurullah ben de okuudukça öğreniyorum birşeyler. :)
Bu arada taner hocama bi mesaj attım ama ne cevap geldi ne gönderdiğim mesajı giden kutusunda görebildim.
Acaba mesaj atmayı beceremedim mi ? Taner hocam mı yoğun ?
konu böyle dağıtılır :D
-
Taner usta en son 29 mayısta aktif olmuş başı yoğun demek ki görünce cevap verir.
-
merakla bekliyorum
-
Siz ağzı açıp zımpara yapmaya başlayın.Taner usta cevap verincede hemen ısıl işleme yollarsınız ısıl işlem olana kadarda kabzada ne kullanacağınıza karar verirsiniz paket program olur.
-
kabza için hem ceviz gem de gül ağacı aldım. İlk defa yapacağım için pahalı bir ağaç alıp riske atmak istemedim. Bu bıçağım bitince hemen ikincisine başlayacağım zaten o zaman daha kaliteli birşey yapacağım inşallah.
Farklı bir soru sormak istiyorum hocam. Bu iki üründen 77 nolu profili ikinci çalışmaya mı bıraksam diye kararsız kaldım sizin fikriniz nedir acaba bu konuda. İlk 75 nolu daha basit olmazmı ?
http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/product&path=102_169_166&product_id=183
http://mehmetmarangoz.com.tr/index.php?route=product/product&path=102_169_166&product_id=181
-
75 numarayı ilk yapın :2up
-
Süper ;D
Ceviz ağacının dayanıklılığı ve ömrü konusunda bir fikriniz var mı hocam ?
-
Süper ;D
Ceviz ağacının dayanıklılığı ve ömrü konusunda bir fikriniz var mı hocam ?
Daha hiç kullanmadım ama pek sert bir ağaç değil kabzayı yaptıktan sonra koruyucu olarak ne kullanılacak ona göre ömrü belli olur.
-
Süper ;D
Ceviz ağacının dayanıklılığı ve ömrü konusunda bir fikriniz var mı hocam ?
Daha hiç kullanmadım ama pek sert bir ağaç değil kabzayı yaptıktan sonra koruyucu olarak ne kullanılacak ona göre ömrü belli olur.
Sefa hocanın iksirini paylaş Osman'cığım.
-
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.
-
Dün ceviz kabzalı bıçağımda kullandım şiddetle tavsiye ederim.
-
Ben sade zeytinyağında bekletiyorum 1 gün kadar ama o tarifi de deneyeceğim sağolun hocam :)
-
Dün ceviz kabzalı bıçağımda kullandım şiddetle tavsiye ederim.
Benimde elimde biraz ceviz var sonuç yağdaki gibi parlak mı oluyor mat mı
-
Dün ceviz kabzalı bıçağımda kullandım şiddetle tavsiye ederim.
Benimde elimde biraz ceviz var sonuç yağdaki gibi parlak mı oluyor mat mı
Öncesinde parlak kurudukça ve elde kullandıkça matlaşıyor.
-
Profilim geldi bu sabah.. Kahvaltı yaparken yanıma aldım profili. Bakışa bakışa bir kahvaltı yaptım. Hala bakışıyoruz. Yaparım diyordum ama hafiften tırstım diyebilirim :D
İlk önce ağız açma için düzenek kurup,sonra ağız yapacağım sanırım.
-
Kolay gelsin azı gitmiş çoğu kalmış. :D
Düzenekleri yakın zamanda paylaşmıştım.
-
Ayrı bir konu açmayıp buradan sorularımı iletsem nasıl olur hocam ? ::)
Bıçağın ağız kısmı eni 2.4 cm, et kalınlığı 4mm.
Yanlış hesaplamadıysam 1 cm den açıyı verirsem ~21 derecelik bir açım olacak totalde. Ama 1 cm den inince bıçak çok hoş durmuyor. İki ayrı açı ile bu genişliği ~1.5cm ye çıkarmak istiyorum. Nedersiniz ? Ağız için herhangi bir sorun teşkil edermi?
-
Ayrı bir konu açmayıp buradan sorularımı iletsem nasıl olur hocam ? ::)
Bıçağın ağız kısmı eni 2.4 cm, et kalınlığı 4mm.
Yanlış hesaplamadıysam 1 cm den açıyı verirsem ~21 derecelik bir açım olacak totalde. Ama 1 cm den inince bıçak çok hoş durmuyor. İki ayrı açı ile bu genişliği ~1.5cm ye çıkarmak istiyorum. Nedersiniz ? Ağız için herhangi bir sorun teşkil edermi?
Hiç sorun değil isterseniz sırta kadar ağız açın önemli olan uçtaki kesici ağzın açısı scandi biraz daha dayanıklı olur ama
Birde ısıl işlem öncesi ağız kalınlığını 0.6 mm civarı bırakmayı unutmayın.
-
Anladım hocam. Sanırım siz söylrmiştiniz 20 derece altında kırıklar oluşabilir diye. 15mm e 2mm et kalınlığından düz ve tek açı ile inersem total de 15 derece tapıyor bu yyüzden iki ayrı açı dedim.
Birde düzenek için link alabilirmiyim hocam konularda resimler uçmuş hep
-
Scandi yaparken evet 20 derecenin altında kırıklar yaşanır ama siz şimdi 2açılı yapacağım demişsiniz yani 15 derece ile ağza kadar gelip ağızda24 dereceye çıkacak açınız
http://www.youtube.com/watch?v=r9iNDRwwBQQ
-
Çeliği Taner ustaya gönderdim ağzınıda kendisi açacak. Ben açmaya cesaretlenemedim scandi yapacağım için. Ben kabzasını hazırlıyorum şimdi. Dün akşam deneme amaçlı kabza için aldığım ceviz den kopan parçayı zeytinyağının içine attım. Bakalım nasıl olacak ona göre kabzaları da atacağım. Taner usta ile konuşurken bushcraft için eğe tavsiyesinde bulundu..Sanırım virüsü kaptım. ;D Antep kazan ben kepçe hurda eğe arıyorum :D Olmadı yeni eğe alacağım. Yardımlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Saygılar
Ekleme: Bu arada Osman hocam son mesajındaki düzeneği izledim yapılışını vs. Kendime bir tane yapıyorum şu an. Evde sunta kelepçe vs var. Uzun demire ihtiyacım var birde o demiri içinden geçireceğim parçaya. Çok teşekkür ediyorum sizede. 2. bıçak eğeden olacak bu düzenek işe yaramaz ama ondan sonraki bushcraft için kullanacağım inşallah :)
-
Dur dostum kabzaları atma yağın içine sonra yapıştıramazsın yapıştıracağın yüzeye yağı bulaştırmaman lazım kabzayı yapıştırdıktan sonra istediğini sür ;)
-
Amacım ahşabın içine sindirip iyice sertleştirmekti ama yanlışmı biliyorum ::)
Ekleme: Rengi de çok güzel olmuştu hani :)
-
Amacım ahşabın içine sindirip iyice sertleştirmekti ama yanlışmı biliyorum ::)
Bıçağa yapıştırdıktan sonra istediğini yap Zeytinyağı sadece koruma yapar sertleştirme olmaz sertleştirmek için stabilizasyon yapılır ama orda zeytinyağı değil reçine,polyester gibi şeyler kullanılıyor.