Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı => Konuyu başlatan: emirock - 26 Mayıs 2014, 15:47:45
-
merhaba aranıza yeni katıldım :) bu işe gerçekten çok ilgi duyuyorum. açılan konuları okuyorumda kendimize eğeden yada bulabilirsem ( ki daha bulamadım ) çelikten bıçak yaptım diyelim. ısıl işlem dediğimiz tam olarak nedir ve gerçekten gereklimidir ? bilgilendirirseniz sevinirim teşkkürler :)
-
Şart ;D ;D ;D ;D ;D
Isıl işlemsiz çelik tenekeden farksızdır dayanıksızdır tahtada bile körelir. Isıl işlem bıçağı cam gibi kırılgan olacak şekilde sertleştirir daha sorna meneviş işlemiyle o sertlik birazcık yumuşatılır ve bıçak istenilen sertlik derecesine getirilir. Materjuli mi metaljuli mi ne öyle bir bölüm var yıllardır adını söyleyemediğim. Forumda o bölümde bu konuyla ilgili bilgiler mevcut.
Birde ben size profil yollarım. Hemide O1 sağlam ısıl işlem yaptırırsanız deli gibi keser.
-
hmm teşekkür ediyorum peki çeliğe şekil verdikten sonra yani bıçağın şeklini yapısını oluşturduktan sonra ısıl işlem uygulanırmı yoksa ısıl işlemi baştamı yapmak gerekir
-
hmm teşekkür ediyorum peki çeliğe şekil verdikten sonra yani bıçağın şeklini yapısını oluşturduktan sonra ısıl işlem uygulanırmı yoksa ısıl işlemi baştamı yapmak gerekir
Çeliğe bıçak şekli verilir ağzı açılır perdahı yapılır sonra su verilir su verme işleminden sonra sadece son perdah,kabza yapma ve bileme işlemi kalır.Bu arada kendini "Merhaba"bölümünde tanıt ;)
-
tanıttım :) teşekkür ederim :)
-
heyt be gençler can simidi gibi yetişmişler konuya :2up bilgilerini devşirdiğimiz ustalara selam olsun ^-^
-
heyt be gençler can simidi gibi yetişmişler konuya :2up bilgilerini devşirdiğimiz ustalara selam olsun ^-^
Bizdende selamlar olsun ^-^
-
heyt be gençler can simidi gibi yetişmişler konuya :2up bilgilerini devşirdiğimiz ustalara selam olsun ^-^
Bizdende selamlar olsun ^-^
Baktım Eylem abi eski formunu kaybetmiş yaşlanmış biraz bende biraz destek çıkmaya çalışıyorum işte kendimce >:D >:D
Çabuk Eylem abi gelmeden...
-
Baktım Eylem abi eski formunu kaybetmiş yaşlanmış biraz bende biraz destek çıkmaya çalışıyorum işte kendimce >:D >:D
Çabuk Eylem abi gelmeden...
:D :D :D :D :D :D :D
-
Kısacası su verme ya da ısıl işlem çeliğin gerginliğini arttırmakta ve çelikten tam anlamıyla faydalanmamıza yarıyor da diyebiliriz tabiyki usta ellerde olursa :) Şartmıdır konusuna gelirsek de eğer süs eşyası olarak durmayacaksa şarttır tabiyki :)
-
İyi iyi, böyle güle oynaya bildiklerinizi paylaşın. :2up
Ben yine konuya tersinden bakayım, istisnai halleri sayayım.
Her bıçak aynı malzemeden, yada aynı işlemlerle üretilmeyebilir.
Örneğin halihazırda çok sert metal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyebilirsiniz. Biz aslında böyle çok sert olan eğeleri kullanıp su vermeden de bıçak yaparız ama çok zor oluyor diye önce suyunu kaçırıyoruz sonra kolayca işliyor ve ardından yeniden su veriyoruz.
Volfram karbür de (tunsten carbide) çok sert olan, zor işlenen ve çok zor körelen bir hammaddedir. Ancak bu, ortalama bir insana en fazla taş için olan matkap uçlarında ulaşabilmektedir.
En eski bıçaklar taştandı. Haliyle bunlarda ısıl işlem falan yoktu. Şimdi de safir ve seramik bıçak yapıyorlar.
Madenleri öğrenen ilk insanlar bakır ve tunçta bıçaklar yaptı. Bakır, tunç ve demir dövülerek daha sert hale getirilebilir. Dünyaca ünlü Zildjian, (Zilciyan) İstanbul vb zillerinin üstüne bakarsanız pirinçten olan bu zillerin üzerindeki çekiç izlerini görebilirsiniz.
Bu istisnai haller değil de işin en olurlusuna bakarsak su verilip ardından menevişlenerek kullanıma hazırlanan karbon çelikler ve diğer çeliklerin yaygın olarak kullanıldığını görürüz.
-
İyi iyi, böyle güle oynaya bildiklerinizi paylaşın. :2up
Ben yine konuya tersinden bakayım, istisnai halleri sayayım.
Her bıçak aynı malzemeden, yada aynı işlemlerle üretilmeyebilir.
Örneğin halihazırda çok sert metal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyebilirsiniz. Biz aslında böyle çok sert olan eğeleri kullanıp su vermeden de bıçak yaparız ama çok zor oluyor diye önce suyunu kaçırıyoruz sonra kolayca işliyor ve ardından yeniden su veriyoruz.
Volfram karbür de (tunsten carbide) çok sert olan, zor işlenen ve çok zor körelen bir hammaddedir. Ancak bu, ortalama bir insana en fazla taş için olan matkap uçlarında ulaşabilmektedir.
En eski bıçaklar taştandı. Haliyle bunlarda ısıl işlem falan yoktu. Şimdi de safir ve seramik bıçak yapıyorlar.
Madenleri öğrenen ilk insanlar bakır ve tunçta bıçaklar yaptı. Bakır, tunç ve demir dövülerek daha sert hale getirilebilir. Dünyaca ünlü Zildjian, (Zilciyan) İstanbul vb zillerinin üstüne bakarsanız pirinçten olan bu zillerin üzerindeki çekiç izlerini görebilirsiniz.
Bu istisnai haller değil de işin en olurlusuna bakarsak su verilip ardından menevişlenerek kullanıma hazırlanan karbon çelikler ve diğer çeliklerin yaygın olarak kullanıldığını görürüz.
Eylem yine ters köşe yapmışşın herkezi :) küçük bir destekde benden ;bakırdı ,taşdı ,tunçtu ,ben inegölden ahşap bıçak aldım bildigin ahsap :) meyva ve salata icin ; oduna ver bakalım suyu :))
-
Bahsedilen ahşap tarzı bıçaktan bizde de var hem de ekmek bıçağı dalga geçerken elimi kesiyordu emret :D
-
E, kağıt bile el kesebiliyorken bıçaklık malzeme bitmez. İzmaritten bile bıçak yapılıyor sonuçta...
-
İzmaritten bile bıçak yapılıyor sonuçta...
valla merak ettim Eylem, link varsa paylaşır mısın?
-
Abi, bu mapus işi bir yöntem. Sağda solda denk gelebilirsin de burda detaylandırmamak belki daha iyi.
-
hımmm.... :-X
-
Ahh o izmaritten be kibritler yapıldı.. Ne mızraklar..
Kol gibi bir eğe buldum. Kış boyunca sobada, banyo sobasında yumuşattım daha doğrusu yumuşatmaya çalıştım. Yumuşadı diye avuç taşlamayla giriştim ama nafile... Meğer eğe hava çeliğindenmiş, olabilirmiş.
Suyunu kaçırmadan çalışabilirsek ısıl işleme gerek kalmayan çeliklerde oluyor.
-
Eğe yada testereden yapacağımız bıçakta önceden ısıl işlem görmüş bir çelik oluyor sadece biz tekrarlamamış oluyoruz.Yani ısıl işleme gerek kalmayan çelik yoktur bizim yapmadığımız önceden ısıl işlem görüp bizim sert işlediğimiz çelik vardır.(bıçak yapımına uygun çeliklerden bahsediyorum)
-
İzmaritten mi bende çok merak ettim şimdi.