Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Mehmet GENÇ - 22 Mayıs 2014, 23:55:41

Başlık: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 22 Mayıs 2014, 23:55:41
 celik D2 kalınlık 6 mm, namlu boyu 125 mm ,toplam 250 en 38 mm sap kök kestane
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: vözvölö - 23 Mayıs 2014, 00:14:31
Elinize sağlık ustam. Bir sorum olacak, kök kestane ne demek? kestane ağacının kökünden yapılma mı demek?
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 23 Mayıs 2014, 00:22:09
güzel olmuş elinize sağlık. Ağzı iç bükey mi.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 00:28:54
Teşekkürler arkadaşlar ,kestane ağacının toprağın altındaki kısmı,ağız iç bükey bu kalınlık düz bilemeyle çalışmazdı
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Salim Türk - 23 Mayıs 2014, 00:33:18
Ellerine sağlık Ustam çok güzel  :2up
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 23 Mayıs 2014, 00:35:15
Yanlışım varsa düzeltin lütfen iç bükey pek tercih edilen bir ağız değil galiba. Kalınlıktan dolayı mecbur olduğunuz için mi yaptınız. Serdar kılıç modelinde bu konu geçmişti galiba.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Salim Türk - 23 Mayıs 2014, 00:38:35
Serdar Kılıç modelinde ayrı bir olay var. O ağız yapısına ve o bıçak yapısından dolayı kimse tavsiye etmiyor. Ama bu tavsiye edilmeyen bir ağız demek değil. Yerine göre kullanışlı bir ağız tipi olabiliyor.  Yerine göre birçok bıçakta düz ağız yerine büyük bir teker ile açılmış içbükey ağız tercih ederdim açıkçası. 
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 23 Mayıs 2014, 00:43:21
Eline sağlık ustam
Yanlışım varsa düzeltin lütfen iç bükey pek tercih edilen bir ağız değil galiba. Kalınlıktan dolayı mecbur olduğunuz için mi yaptınız. Serdar kılıç modelinde bu konu geçmişti galiba.
Aslında darbe görebilecek bir bıçakta kullanmamak en iyisi benim görüşüme göre sadece  edc,ustura,mutfak bıçağı belki darbesiz çalışacak bir av bıçağında kullanılmalı dağbayır bıçağı gibi hayatımızı emanet etmek durumda kalınabilecek bir bıçakta kullanılmamalı.
Boranın kullanma nedeni hem ağzı açan ustaların ellerinin alışmış olması hemde en hızlı açılan ağız olması   8)
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 23 Mayıs 2014, 00:43:40
          Anladım ustam ben tamamen ters düşünmüşüm. Hiç bir zaman iyi olmaz diye anlamıştım. Teşekkür ederim Salim ustam
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: tufan - 23 Mayıs 2014, 00:50:39
Ellerine sağlık Mehmet ustam çok güzel :2up
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 00:56:38
Yanlışım varsa düzeltin lütfen iç bükey pek tercih edilen bir ağız değil galiba. Kalınlıktan dolayı mecbur olduğunuz için mi yaptınız. Serdar kılıç modelinde bu konu geçmişti galiba.
İnce bıçak veya kılıçta iç bükey açamazsın kalın olmak zorunda birde açması zordur,usturaların bileme tarzıdır keskinliği hissettirir ama çok dar tekerle kısa ağız açmamak kaydıyla
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 00:59:41
Eline sağlık ustam
Yanlışım varsa düzeltin lütfen iç bükey pek tercih edilen bir ağız değil galiba. Kalınlıktan dolayı mecbur olduğunuz için mi yaptınız. Serdar kılıç modelinde bu konu geçmişti galiba.
Aslında darbe görebilecek bir bıçakta kullanmamak en iyisi benim görüşüme göre sadece  edc,ustura,mutfak bıçağı belki darbesiz çalışacak bir av bıçağında kullanılmalı dağbayır bıçağı gibi hayatımızı emanet etmek durumda kalınabilecek bir bıçakta kullanılmamalı.
İçbükey geniş tekerde açılınca tehlikeyi ayarlaya bilirsin darda zor ben 200 mm tekerde açıyorum usturalar 100 mm de açılıyor
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 01:03:24
Tüm yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 23 Mayıs 2014, 01:04:16
Eline sağlık ustam
Aslında darbe görebilecek bir bıçakta kullanmamak en iyisi benim görüşüme göre sadece  edc,ustura,mutfak bıçağı belki darbesiz çalışacak bir av bıçağında kullanılmalı dağbayır bıçağı gibi hayatımızı emanet etmek durumda kalınabilecek bir bıçakta kullanılmamalı.
İçbükey geniş tekerde açılınca tehlikeyi ayarlaya bilirsin darda zor ben 200 mm tekerde açıyorum usturalar 100 mm de açılıyor
Geniş bir tekerde sığ bir ağız açılırsa evet düşünülebilir ancak doğada kullanmak için düz bir taşlamalı bir bıçağa ulaşabiliyorsam iç bükeyi düşünmem.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 23 Mayıs 2014, 01:09:23
         Ben ustaların eserlerine yorum yapamam. Sadece öğrenmek için sorarım haddimi bilirim.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 01:35:19
Eline sağlık ustam
Aslında darbe görebilecek bir bıçakta kullanmamak en iyisi benim görüşüme göre sadece  edc,ustura,mutfak bıçağı belki darbesiz çalışacak bir av bıçağında kullanılmalı dağbayır bıçağı gibi hayatımızı emanet etmek durumda kalınabilecek bir bıçakta kullanılmamalı.
İçbükey geniş tekerde açılınca tehlikeyi ayarlaya bilirsin darda zor ben 200 mm tekerde açıyorum usturalar 100 mm de açılıyor
Geniş bir tekerde sığ bir ağız açılırsa evet düşünülebilir ancak doğada kullanmak için düz bir taşlamalı bir bıçağa ulaşabiliyorsam iç bükeyi düşünmem.
3-4 mm için tamam ama 6 mm bıçağa düz ağız açman için en ,en az60 mm olmalı ve tam taşlama olmalı aksi halde sürtünme noktası bıçağın bir dal keseceksen içersine dalmasını engeller
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 23 Mayıs 2014, 01:42:36
Sorun yok ustam benim kişisel görüşüm bunlar 6mm konusunda scandi ve yarım taşlama bir sürü bıçak var forumda kullananlar fikirlerini söylerler ben pek kullanmadım.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 01:44:12
Herkesin görüşüne saygılıyım
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 23 Mayıs 2014, 01:46:56
Benim yorumum buradaki bıçak için değil buradaki bıçağın amacını bilmiyorum benim yorumum doğada yaşam emanet edilecek bıçaklar konusunda aman yanlış anlaşılmasın.
Not:Konunun akışı bozulduysa mesajlar taşınabilir veya silinebilir benim için sorun yok.  ;)
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 02:07:29
Estağfurullah olurmu öyleşey konulara açıklık getirmeye çalışıyoruz
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 23 Mayıs 2014, 02:25:11
         Siz tartışın ki biz öğrenelim.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 23 Mayıs 2014, 07:40:30
Ustam elinize sağlık. Ben de biraz kestane buldum ama kök değil umarım kabza olur.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 23 Mayıs 2014, 08:09:54
Kök değilse sade düz geniş cizgili desenler çıkar.Birde çok çabuk yarılan bir ağaçtır.ama serttir
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: RSM57 - 23 Mayıs 2014, 08:43:00
Mehmet ustam ellerine sağlık
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: suf77Taner - 23 Mayıs 2014, 16:37:00
Ustam ellerine saglik cok guzel olmus.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 23 Mayıs 2014, 17:59:46
Eline sağlık ustam. Taşlamayı uca doğru daraltman ucun kuvvetlenmesi adına güzel bir düşünce.

 - o -

İç bükey taşlama doğada güvenilir bir taşlama mıdır diye düşününce ve dağ bayır bıçağı - iç bükey taşlama - düz taşlama kavramları bir araya gelince söylenecek çok şey çıkıyor.

Öncelikte bir taşlama tipinin farklı alt tipleri ve farklı uygulamaları ile çok farklı sonuçların alınabileceğini söylemek gerek. Serdar Kılıç bıçağı hakkında olumsuz tecrübeler rapor edilmişti. Bıçak sahiplerinin tariflerinden de uygulamada sıkıntı olduğu sonucu çıkıyordu. Tabi gerçekten de görüp denemeden bilinmez... ama anlatılana göre iç bükey taşlama yapmalarına rağmen tek taşlama yapmış olmaları gereğinden narin bir ağız ile sonuçlanmıştı.


Sağlamlık nasıl değişebilir? Aynı tekerle açılan iç bükey taşlamadan geriye ikinci taşlama için daha fazla kalınlık bırakırsanız daha sağlam bir bıçağınız olur. Ya da aynı tekerde açılan ağız, en ince haliyle çok dar gidiyorsa ağız daha güçlü olur.

(Yamulmuyorsam...) Woodlore bıçakların asıl ve ilk ustası olan Alan Wood, sahadan gelen ilk bıçaklardaki gözlemleri sonucu düz taşlama (scandi) ile iç bükeyi üs üste bindirmiş gibi görünen bir iki açılı taşlama ile acemi kullanıcıların işini daha da kolaylaştırmayı tercih etmişti. Yani tek açılı bir bıçağın yontma kolaylığını sürdüren ve bunun bileme kolaylığını daha da ileri götüren bir taşlama.

Alıntı
I decided that it would be best to supply the blades with a mild hollow grind similar to that produced when a knife is reground on a Tormek or similar machine. This would allow users much speedier sharpening sessions in the early stages when they weren’t so skilled or patient.
Ref.: http://www.alanwoodknives.com/the-woodlore-knife-story.html (http://www.alanwoodknives.com/the-woodlore-knife-story.html)

Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Emrah - 23 Mayıs 2014, 18:13:52
eline saglık ustam çok güzel bir bıçak. şu kestaneyi denemek istiyorum ama bulamadım. nasılsa bir gün karşıma çıkar
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 23 Mayıs 2014, 18:53:44
Eylem usta güzel bilgiler için teşekkürler.  :2up
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: bora atalay - 23 Mayıs 2014, 21:34:42
elinize sağlık.......
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 24 Mayıs 2014, 00:27:27
Arkadaşlar hepinize güzel yorumlarından dolayı teşekkür ederim.Eylem bey aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı ayrıca teşekkür ederim
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: -HAN- - 24 Mayıs 2014, 23:13:18
Ergonomisini çok beğendim.. Ellerinize sağlık ustam.. :2up
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 24 Mayıs 2014, 23:21:32
Teşekkür ederim beğenmene sevindim
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 24 Mayıs 2014, 23:33:03
Woodlore bushcratt yaptıkça Alan Wood ustaya telif hakkı mı ödemek gerekiyor? :D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 24 Mayıs 2014, 23:38:44
Scandi taşlamayı iskandinavlar çok önceden beri bilmiyorlar ise bir ihtimal var tabii ama  :-\
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 24 Mayıs 2014, 23:42:30
         Bize has taşlama modelleri var mı yada ağız mı demeliyim?
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 24 Mayıs 2014, 23:49:54
Adamların adı çıkmış. Bir yatağanda - eskiliğinden dolayı yanılmıyorsam - 30 derecelik scandi ağız vardı gibi görmüştüm.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 25 Mayıs 2014, 00:14:38
Türkler genelde tam taşlama yaparlardı,tam taşlama heşmeyi artırır sürtünme noktası olmaz
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 25 Mayıs 2014, 11:28:38
Tam taşlama bıçaklar şişeleri çok daha rahat kesiyor.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 25 Mayıs 2014, 12:17:57
Tam taşlamanın diğer taşlamalara olan üstünlüğü büyük ve sert bir patatesi ya da havucu ortadan ikiye bölerken çok iyi görülüyor. Sebzeler çok eğitici.  ;D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Rıza - 25 Mayıs 2014, 14:33:00
Eline sağlık Mehmet Ustam.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 26 Mayıs 2014, 00:19:54
tesekkurler arkadaslar eylem bey sebzeler iyi bir ornek
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: vözvölö - 27 Mayıs 2014, 11:34:01
Tam taşlama bıçaklar şişeleri çok daha rahat kesiyor.
Şişe derken??
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 27 Mayıs 2014, 11:49:40
Tam taşlama bıçaklar şişeleri çok daha rahat kesiyor.
Şişe derken??
0.5lt veya 1.5ltpet şise bıçağın namlusu biraz uzunsa 5ltlikte denenebilir.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 27 Mayıs 2014, 13:38:41
Tam taşlama bıçaklar şişeleri çok daha rahat kesiyor.
Şişe derken??

Su dolu pet şişe.

http://www.youtube.com/watch?v=aR0Z6E4tvSw (http://www.youtube.com/watch?v=aR0Z6E4tvSw)
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 27 Mayıs 2014, 20:14:51
        Bunu deneyen oldu mu?
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 27 Mayıs 2014, 20:19:44
        Bunu deneyen oldu mu?

Videodaki benim :)
Bıçakta boynuz saplı olan bıçağım.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 27 Mayıs 2014, 20:23:49
         Angaraya geldiğimde yanına uğramaktan vaz mı geçsek gardaş bu ne.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 27 Mayıs 2014, 20:27:16
         Angaraya geldiğimde yanına uğramaktan vaz mı geçsek gardaş bu ne.
Birşey olmaz abi senden de bekliyorum böyle bir video  :D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 27 Mayıs 2014, 21:17:28
        Bunu deneyen oldu mu?

Videodaki benim :)
Bıçakta boynuz saplı olan bıçağım.

Bana da yaptırdınız şu işi. :)  Az önce bir şişeye haddini bildirdim; sadece bir tane bulabildim de...
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: deserteagle - 27 Mayıs 2014, 21:19:17
Mehmet ustam; diğer ahşap ürünleri sen mi yaptın?
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 27 Mayıs 2014, 21:34:47
Çok keyifli değil mi Eylem usta? :)

Ben yolculuklardan sonra şişe biriktirip itina ile doğruyorum.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 27 Mayıs 2014, 22:58:34
            Gaza geldim akşam akşam da deniyecek birşey yapamadık ki. Şimdi bunu 1.5 ile denesek hanıma madara oluruz. Uyumasını bekleyim en iyisi.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 27 Mayıs 2014, 23:09:54
            Gaza geldim akşam akşam da deniyecek birşey yapamadık ki. Şimdi bunu 1.5 ile denesek hanıma madara oluruz. Uyumasını bekleyim en iyisi.
:D  :D iyice bile abi bıçağı bende zamanında denemiştim önce kesmedi sonra biraz kesti acaba kaç kuma kadar bilemem lazım bilenler söylesin yarın deneme yapayım bende. :2up
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 27 Mayıs 2014, 23:18:39
Mehmet ustam; diğer ahşap ürünleri sen mi yaptın?
eylem bey berabet birsuru is yaptigim bir marangoz arkadasim var ona torna yapmistim o urunleri o tornada yapiyor
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 28 Mayıs 2014, 00:24:13
            Gaza geldim akşam akşam da deniyecek birşey yapamadık ki. Şimdi bunu 1.5 ile denesek hanıma madara oluruz. Uyumasını bekleyim en iyisi.
:D  :D iyice bile abi bıçağı bende zamanında denemiştim önce kesmedi sonra biraz kesti acaba kaç kuma kadar bilemem lazım bilenler söylesin yarın deneme yapayım bende. :2up

8000 grit üzeri biley, deri masat, üstüne balsa ağacında krom oksit. :D

Yok ya 1000 kumla filan rahat şişe kesiyor kıl kesen şişe de keser. Spyderco endura ile 4 şişe kesiyorum ona göre çalışın.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 28 Mayıs 2014, 00:28:27
            Gaza geldim akşam akşam da deniyecek birşey yapamadık ki. Şimdi bunu 1.5 ile denesek hanıma madara oluruz. Uyumasını bekleyim en iyisi.
:D  :D iyice bile abi bıçağı bende zamanında denemiştim önce kesmedi sonra biraz kesti acaba kaç kuma kadar bilemem lazım bilenler söylesin yarın deneme yapayım bende. :2up

8000 grit üzeri biley, deri masat, üstüne balsa ağacında krom oksit. :D

Yok ya 1000 kumla filan rahat şişe kesiyor kıl kesen şişe de keser. Spyderco endura ile 4 şişe kesiyorum ona göre çalışın.
1500kum bileme + deride metparla masat kesmiyor abi şişeyi bıçağım mora clipper (kesmekten kasıt tek vuruşta ortadan ayırma)
yarında yoldan bulduğum bir taş var çok yavaş çalışıyor Sefa hocanın en son incelediğine benziyor onla biraz honlama yapacağım 1500 kum sonrası bakalım ne olacak  8)
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: ecorotti - 28 Mayıs 2014, 04:59:43
1500kum bileme + deride metparla masat kesmiyor abi şişeyi bıçağım mora clipper (kesmekten kasıt tek vuruşta ortadan ayırma)
yarında yoldan bulduğum bir taş var çok yavaş çalışıyor Sefa hocanın en son incelediğine benziyor onla biraz honlama yapacağım 1500 kum sonrası bakalım ne olacak  8)

Teknik artı kol gücü. :)
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Mehmet GENÇ - 28 Mayıs 2014, 22:58:37
Arkadaşlar osmanlı  gövde gösterisi yaparlar kılıcı taşa vurarak taşı ikiye ayırır ve bizim kılıcımız keser der ,Yaşlı ve tecrbli elçi kılıcını çeker ve prensesin boynundaki tüebenti rica eder ve havaya atar elindeki kılıcın keskin kısmı yukarı gelecek şekilde havaya tutar ve serbest düşen tülbent ikiye ayrılır ve derki sen taşı keserek kılıcın keskinliğini değil bileğinin kuvvetini gösterdin ama bizim kılıcımız gerçekten keser der.buda demek oluyorki bilek gücüyle kesen değil daha kolay kesen makbul yorum size kalmış
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: arfyldz - 28 Mayıs 2014, 23:08:23
            Yani diyorsun ki şişeyi havaya atın kendiliğin kesilirse tamamdır.
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: -HAN- - 28 Mayıs 2014, 23:44:54
            Yani diyorsun ki şişeyi havaya atın kendiliğin kesilirse tamamdır.

 :D :D :D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: Osman Kurt - 28 Mayıs 2014, 23:59:36
            Yani diyorsun ki şişeyi havaya atın kendiliğin kesilirse tamamdır.

 :D :D :D
:D :D :D :D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: vözvölö - 30 Mayıs 2014, 21:55:59
            Yani diyorsun ki şişeyi havaya atın kendiliğin kesilirse tamamdır.

 :D :D :D
:D :D :D :D
:D :D :D :D :D
Başlık: Ynt: D2 kestane
Gönderen: kutahya_4343 - 01 Haziran 2014, 14:49:33
eline koluna sağlık çok güzel olmuş bende yapmak istiyorum ama malzeme bulamadım bana yardımcı olurmusunuz