Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: parola39 - 03 Kasım 2010, 11:17:38

Başlık: taş ile kesim
Gönderen: parola39 - 03 Kasım 2010, 11:17:38
taşla kesim yaptıktan sonra çeliğn suyu kaçarmı.kaçarsa tekrardan su verilebilirmi
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: emrekipmen - 03 Kasım 2010, 11:29:24
Evet kesinlikle kaçar. Çeliğin türünü biliyorsanız ve ısıl işlem imkanınız varsa yine suyunu verebilirsiniz.
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: parola39 - 03 Kasım 2010, 12:54:34
sağolasın
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: Soytürk Dönmez - 03 Kasım 2010, 18:23:51
Emre ustam bazen döner bıçaklarını kısalttırıyorlar bana ben taşla kesiyorum çok şükür bir sorunla karşılaşmadım hiç fakat sık sık su ile soğutuyorum o sebepten olabilir mi? Birde bu fabrikasyon bıçaklarda benim gözlemim kolay kolay su kaçmıyor bazen kabzesi kırılan bıçaklara yeni kabze takarken delik delmek için delinecek yeri taşta yakıyorum ama genede banamısın demiyor delik delemiyorum...
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: Soytürk Dönmez - 03 Kasım 2010, 18:27:44
Yukarı yazdıklarıma ek olarak bu taşla kesme işinde karaçalik dediğimiz paslanır cins olan kararan bıçaklar kesinlikle daha hassas ve suyunun kaçma ihtimali çok çok daha fazla, yani benim yaptığımı sakın karaçelik bıçaklarda yapmayalım arkadaşlar :-\
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: sefaçabuk - 03 Kasım 2010, 18:50:37
Taşla kesme yaparken çeliğin suyu bölgesel olarak kaçabilir, kaçmasa bile menevişleme sıcaklığının çok üzerindeki sıcaklıklara çıkarak çeliğin göstermesi gereken performansı gösterememesine neden olabilir. Ancak kullanacağınız kesme taşının kalınlığının bu işte çok önemi var. Piyasada şimdilerde her yerde bulunabilen 0.5-1 mm kalınlıklar arasındaki kesme taşlarını kullanmak bu riski en aza indirecektir. Bu durumda suyu kaçan kısım ısınmanın az olması nedeniyle en fazla 1mm civarında olacaktır. ( deneyimlerime bağlı olarak yazıyorum) Dikkat edilmesi gereken önemli nokta; bu kesme taşları kasılmaya pek fazla gelemez, o yüzden liflerin kopmamasına dikkat edilmeli, ve asla bu taşları taşlama yapar gibi yüzeye sürmemelidir ( sadece kesme yapılmalıdır).
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: deserteagle - 03 Kasım 2010, 21:58:31
Döner bıçağını taş ile kısaltınca suyunun kaçtığı yer uçta kalmaz mı? Zaten döner bıçağında bıçağın ucuna iş düşmüyor olsa gerek.   ;)
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: emrekipmen - 03 Kasım 2010, 22:33:26
Döner bıçağını taş ile kısaltınca suyunun kaçtığı yer uçta kalmaz mı? Zaten döner bıçağında bıçağın ucuna iş düşmüyor olsa gerek.   ;)


Aynen,

Ancak soru taşla kesilen çeliğin suyu kaçar mı sorusuydu. Buna cevap kesinlikle kaçar olmalıdır. Yumuşar mı diye sorulsa cevap değişken olurdu. Çoğu hava çeliğinde, bahsedilen fabrikasyon çeliklerde de taşla karşılaşan bölge ikincil bir sertleşme yapar. Bu durum da suyunun kaçmasıdır sonuçta. Yani çeliğin fiziksel özellikleri ısıl işlemden sonraki halinden farklı hale gelmiştir...

Karbon çelikleri meneviş ısısıyla sertliğinin tam ters orantılı olmasından dolayı bu tip bir olayda bariz bir şekilde yumuşayacaktır.

Bahsi geçen bölge Sefa ustamızın söylediği gibi 1 milim gibi bir kalınlığa sahiptir. Çeliğin gerisi için tabii ki suyun kaçması söz konusu değildir, tabii aşırı ısınmasına izin verilmediyse.

Genel kural olarak ısıl işlem görmüş çeliklerin suyunun kaçmaması için çeliğin meneviş ısısından daha yüksek ısılara çıkmasına izin verilmemelidir. Bazı çelikler için bu 200 derece olur bazısı için 500 derece, bu çeliğe göre değişir...
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: Soytürk Dönmez - 04 Kasım 2010, 18:48:19
 :2up şimdi daha aydınlatıcı oldu, teşekkürler Emre ustam.
Başlık: Ynt: taş ile kesim
Gönderen: durukan - 17 Kasım 2010, 18:28:48
talaş kaldırma esnasında anlık ve bolgesel olarak 700 derecelere kadar ısı ortaya çıkabiliyor.  taş ile kesme sırasında cok dikkatlı olmazsak illaki belli derecelere (700 ) olmasada çıkacaktır. çok ozenmek lazım.