Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: ozguryelaldi - 19 Nisan 2014, 18:42:18
-
Merhabalar.
Diyorum ki bıçak yapım işine başladığımda susuz 4mm 1075 çelik plaka alayım. Genel olarak bıçaklarımı bu çelik ile yapayım. Hazır bu çeliği bulmuşken; 1075 karbon çeliğinden şef bıçağı, hatta mutfak bıçak takımı yapsam (şef, ekmek, et, biftek ve meyve bıçakları) ve bunları sıcak sirke ile ya da cebri patina ile kaplasam nasıl olur? Tamam biliyorum ki bunlar paslanır ve bakımı zordur ama bu karbon çeliğinden hiç mi mutfak bıçağı olmaz? Paslanmaz çelik bulmak ve ısıl işlem yapmak zor. Hem sanıyorum ki karbon çelikleri aslında paslanmaz olsalar şef bıçağı için en uygun türler. Çok daha ince ağızlara müsaade ediyorlar. Ya da hiç hayale kapılma derseniz hangi çelik türü kendi mutfak bıçaklarımı yapmam için en uygundur. Isıl işlemi kendim yapacağımı, Türkiye şartlarında kolay temin edilebilirliğini ve amaca uygunluğunu düşünerek yardımcı olursanız sevinirim.
Mutluluklar.
-
Ben de bu konunun ustalarımız tarafından etraflıca konuşulmasını arzu ediyorum. Derin bir tartışma başlaması dileğiyle ilk taşı atıyorum... 8)
Bıçakçılıkdan para kazanıyor olsaydım mecburen bıçaklarımın çoğunu paslanmaz yapardım. Fakat şahsen benim için bıçağın paslanmaz olmasının hemen hemen hiç önemi yok. Şef olsaydım bu düşüncem değişirmiydi bilmiyorum. Paslanmazlık özelliğinin pratikde pek bir faidesini görmüş de değilim. Ayrıca bu paslanmaz çelik dediğimiz dünyayı değiştiren buluş, neredeyse yirminci yüzyılın ortalarına kadar hiçkimsenin evinde bulunmayan bir malzeme değil midir? Bu dünyayı değiştirme işinde paslanmayan bıçakların katkısı nedir? Nedir bu paslanmaz bıçak takıntısı. >:D
-
Şef bıçağı demişken. Görünürde pası olmayan hafif hafif lekelenmeleri olan karbon çeliği bıçak ile elma kestiğimde tadı bir tuhaf olmuştu. Bıçağın da elma ile temas eden yerleri hemen renk değiştirmişti. Patinasyondan sonra belki bu dediklerim olmayacaktır tabii. Sadece bir deneyimimi aktarmak istedim.
-
tercih sizin ama ben mutfakta kullanmak için paslanmaz tercih ederdim. Sonuçta sürekli gıda asiti ve suyla temas halinde olacak.
-
Şef bıçağı demişken. Görünürde pası olmayan hafif hafif lekelenmeleri olan karbon çeliği bıçak ile elma kestiğimde tadı bir tuhaf olmuştu. Bıçağın da elma ile temas eden yerleri hemen renk değiştirmişti. Patinasyondan sonra belki bu dediklerim olmayacaktır tabii. Sadece bir deneyimimi aktarmak istedim.
Bende karbon çeliğin bıraktığı tadı sevmiyorum.Patineden sonrada gıdaların tadını değiştiriyor.(Pişenlerde sorun yok.)
Konuya gelirsek n690 başlığından 3.5mm lik bir parça çelik alıp yapın bıçaklarınızı :2up
-
Japon mutfak bıçaklarının bir çoğu hala karbon çeliklerden yapılıyor ve hala yoğun olarak kullanılıyor. Kuzey ülkelerinden bazıları da öyle. Sözünü ettiğimiz bu bıçakların bir çoğu da internet üzerinden tüm dünyaya satılmakta ve alıcı bulmakta. Benim çocukluk yıllarımda kasapların bıçaklarının hepsi karbon çeliklerindendi. Kasap milleti akşam iş bittiğinde bıçaklarını yağ emdirilmiş deri kılıflara kaldırır, sabah tekrar kullanırlardı. Yine öğrencilik yıllarımda bir arkadaşımın hediye ettiği, Giresun da kullanılan Lahana Bıçağını yıllarca kullandım, karbon çeliğiydi, kolay bilenen ve sorunsuz kesen bir bıçaktı. Diyeceğim o ki kararmayı kafanıza takmazsanız, Ck 75 genel mutfak işlerinde rahatlıkla ve sorunsuz kullanacağınız bir tercih olur. Meyve bıçaklarında kullanımı nasıl olur bilemem ama şef bıçaklarında, et, balık bıçaklarında gayet iyi iş göreceğinden eminim. Evde kullandığım bir Yanagiba ( O1 ) bir yıldır kararması hariç beni üzmedi ve performansından memnunum. Karbon çeliklerinin dışlanmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Düşüncenizi destekliyorum, bence yapın :2up
-
Karbon çeliklerinin dışlanmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Düşüncenizi destekliyorum, bence yapın :2up
Ben de Sefa Ustaya katılıyorum hatta elimde çelik olsa bende deneyeceğim :)
-
Aynen bende güzel bir karbon çelik ile özellikle et bıçağı yapmak istiyorum.
-
Paslanmaz çelik sadece bıçak olarak değil denizcilik, inşaat gibi yerlerde de kullanılıyor herhalde. O yüzdem dış etkenlere maruz kalam yerlerde yüz yılın buluşu olması muhtemeldir.
-
Harika! ;D Karbon çelikten şef bıçağı düşünen bir tek ben değilim demek ki. Peki o zaman 4mm 1075 ile Japon suntoku tarzında (resimdekine benzer) namlusu geniş bir model seçsem ve tam taşlama (full flat) ağız yapsam acaba bileme açısı istediğim gibi olur mu? yani bıçağın et kalınlığı sorun olur mu? 4mm konusunda takılmam da şundandır. Almışken tek tip çelik alayım hem bushcraft hem şef bıçağını yapabileyim :)
-
Genel olarak bir çok çeşitte kullanılacağı düşünülürse 4mm bence iyi bir seçim olur.
-
Ya da böyle bi model:)
-
1075 den fazlaca bulursanız bence bir organizasyon yapalım ben de seve seve alırım bu arada :) Ah bu çeliksizlik korkusu nasıl birşeymiş şimdi anlıyorum :D
-
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/942023-Honesuki-Inspired-knives
Bu tarz da hoşunuza gidebilir (honesuki)
-
Ben geçenlerde 5mm 1075 (ck75) susuz çelik plaka için fiyat sormuştum, gelen mail aşağıda. Diğer fiyatlar bunun biraz üzerindeydi. Aslında 4mm alıp paylaşabiliriz sanırım ;D
"Özgür bey merhabalar,
İstemiş olduğunuz malzeme ile ilgili teklifimiz aşağıdaki gibidir.
5,00x650x2500 mm Ck 75 Susuz Plaka dilme yapılarak 5,00x650x100 mm şeritler halinde tarafınıza sevk edilebilir.
Su verme sonrası Sertlik 60-64 HRc
Miktar : 65 Kg ( Teorik miktar)
Fiyatı: 2,00 € + KDV + 50 TL Dilme ücreti + nakliye (96 TL)
TOPLAM MİKTAR : 153,4 € KDV dahil + 50 TL dilme ücreti + 96 TL (nakliye,(yurtiçi kargo))
Merhaba.
Hobi maksatlı (evde bıçak yapımı) olarak 5mm CK75 susuz çelik levhaya ihtiyacım var. Tek levha olarak satışınız mevcut mu? Bu levhayı enine olacak şekilde 100mm'lik şeritler halinde bölebilir misiniz? kargo dahil fiyat ne olur?
Yardımınız için teşekkür ederim."
-
Dikkatinizi çekmek isterim dünyanin en pahali şef biçaklarininin bir çoğu karbon çeliğinden yapiliyor .yapin ve geliştirin akıl ile bir çok çözüm bulunabiliyor elbet bir çözüm bulup geliştirebilirsiniz,seramik ,titan,Niob vs kaplama gibi hayal gücünüzü geniş tutup korkusuz olup deneyin 1075 bir çok sertleştirme varyasyonlarina cevap verebilecek karakterde bir çelik Taner Bu çelikle harika hamonlar yapti mesela ,denemeyi tavsiye ediyorum meyve ve sebze soymak için paslanmaz kullanabilirsiniz...
Nesmuk karbon biçaklardan birini 80 bin euroya satiyor mesela
-
Ben geçenlerde 5mm 1075 (ck75) susuz çelik plaka için fiyat sormuştum, gelen mail aşağıda. Diğer fiyatlar bunun biraz üzerindeydi. Aslında 4mm alıp paylaşabiliriz sanırım ;D
"Özgür bey merhabalar,
İstemiş olduğunuz malzeme ile ilgili teklifimiz aşağıdaki gibidir.
5,00x650x2500 mm Ck 75 Susuz Plaka dilme yapılarak 5,00x650x100 mm şeritler halinde tarafınıza sevk edilebilir.
Su verme sonrası Sertlik 60-64 HRc
Miktar : 65 Kg ( Teorik miktar)
Fiyatı: 2,00 € + KDV + 50 TL Dilme ücreti + nakliye (96 TL)
TOPLAM MİKTAR : 153,4 € KDV dahil + 50 TL dilme ücreti + 96 TL (nakliye,(yurtiçi kargo))
Merhaba.
Hobi maksatlı (evde bıçak yapımı) olarak 5mm CK75 susuz çelik levhaya ihtiyacım var. Tek levha olarak satışınız mevcut mu? Bu levhayı enine olacak şekilde 100mm'lik şeritler halinde bölebilir misiniz? kargo dahil fiyat ne olur?
Yardımınız için teşekkür ederim."
Bu son maile cevap geldimi acaba :) Aksi halde dehşet rakam benim için :D
-
Sodyum hidroksit ile karatma bıçağı ne derece koruyor? Pasa karşı bir koruma sağlıyor mu yoksa sadece renk efekti mi veriyor
-
1095 celigi bırakın gıdada kullanmayı normal haliyle koklarken bile agır metal pas karısımı kokusu midemi bulandırıyo ben sahsen butarz bi celigi sadece dogada orda burda kullanırdım ama mutfakta kesınlıkle tercıhım paslanmaz bi çelık olurdu evdekı d2 sef bıcagımın basına bi isgelıcek dıye telas edıp duruyorum esım mutfaktan cıkınca gıdıp yaglayıp kaldırıyorum kadınlar butrz seyle pek onem vermiyo malesef ornek isyerımın mutfagında kullandıgım 420 hc mutfak bıcagımdan sonderece memnunum ee tabi bide bi bıcaktan ne bekledıgınızde onemlı :)