Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: vözvölö - 13 Şubat 2014, 00:01:39
-
Arkadaşlar buda benim bir tanıdığın ocağında ilk bıçak denemem.
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/543/e1xf.jpg)
Bu resimde ne idüğü belirsiz bir çelikten ilk ocak kaynağı denemesi. tabiiki sonuç hüsran.
Daha sonrasında Gökhan abimizin tavsiye ve yönlendirmeleri doğrultusunda demir+makas çeliği+demir kombinasyonunu ocakta kaynatmayı başardık. ve ortaya böyle bir şey çıktı;
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/706/5ztl.jpg)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/163/l6j3.jpg)
sonrasında bıçağa suyunu vermeye çalışırken bıçak yamuldu ve bide ağız kısmında bi yeri yandı :)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/38/82iy.jpg)
neyse bi şekilde yamukluğunu düzelttik, zımparalamasını falan yapyık ağız kısmındaki yanıklığı falanda belli oranda kaybettik. ondan sonra tüfek yağıyla güzelce yağlayıp, ertesi günde yağladığını unutup bıçağı temizlemeden asitleyince niye kararmıyo yahuu bu bıçak falan derken bıçağın üzerinde benek benek kararmalar ve lekeler oldu. neyse tekrardan yalandan bi zımpara ve tekrar asit falan derken en son bu hale kadar geldi.
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/801/n428.jpg)
gerçi bu fotoğraftan da hiç bi şey anlaşılmıyo ya.. neyse sapını da bitirmek nasip olursa inşallah daha net bir kaç foto daha koyarım.
-
En son hali güzel ,kurtarmışsınız malzemeyi :2up sonunu merak ettim ,haydi rastgele
-
bitmiş halini görmek isterim, buraya kadar olan kısmı içinde ellerinize sağlık :2up
-
Tebrik ediyorum ilk calisma ocak kaynagi bhemde :2up
-
teşekkür ederim arkadaşlar. insanın hocası Gökhan abi olunca çok da zor olmuyor. bu aralar bi türlü elim değmiyor. inşallah bitirmek nasip olur da hep beraber görürüz ne olacağını..
-
Hoca Gökhan usta olunca ilk bıçakta böyle sanmai yapılıyor demek ki :) Çok süper bir başlangıç. Keşke son fotoğrafta namlu resmi olsaydı da sanmai hattını görseydik. Artık bitişe büyük final bekliyoruz. Ellerine kollarına sağlık :2up
-
beni mbıçak biraz daha ilerledi ama sap pek simetrik olmadı :) ilk acemilik işte. bu arada her türlü eleştri ve tavsiyeye açığım. hiç çekinmeden çekiştirebilirsiniz :) sonuçta usta tokadı yemeyen çıraktan hayır gelmez.. bi kaç resim paylaşıyorum. (bu arada bu sapta nasıl bir yağ kullanmalıyım? bezir yağı yada komalak yada başka bi şey..?)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/809/je28.jpg)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/580/d9kg.jpg)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/837/73pd.jpg)
Sap:iroko (ısıl işlem görmemiş)
pinler:m4x20 cıvata :)
-
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.
Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)
Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.
-
Bu namluya bu sap olmamış bence. Siz bunu sökün yerine gizli saplı bir çalışma yapın bence. Pimler çok yukarıda kalmış. Zaten kabza da çatlamış gibi gördüm resimde. Bu namlu daha güzel bir kabzayı hakkediyor.
-
kesinlikle salim ustaya katılıyorum sanırım ilk bıcagın heycanına kapılıp bıraz aceleci davranmıssınız yapıcagınız işlem su once iki parca ahsabı alın kabzayı malzemenin tam ortasına koyup cizın sonra cizdiginiz alanı malzemenin kalınlıgı kadar bosaltın eger yapabilirseniz ön kısmada bi balçak yapın derim sonra malzemeye dısa cıkmıycak sekilde pimler in kalınlıgında pimin girecegi kadar delin usteki koymadıgınız kapaklargıda aynı sekilde delin pimler icerde gizli kalıcak sekilde pertemiz icleri zınparalayıp yapıstırın ardından temizlik vs islerini yapın japon sitili cok hos bi bıcagınız olucak bu arada namluyuda kabzayıda en az 800 kuma kadar temizleyin
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4493.0 bu konuyuda bi inceleyin bahsettigim balcak busekilde olabilir ahsappları biraz kalın cecersebiz butarz bi yuvarlıkt verebilirsiniz
-
TAMAM. DEDİĞİNİZİ YAPACAĞIM. ÖRNEKTEKİ BIÇAĞI BEĞENDİM ÇOK HOŞ. ONA BENZER BİR ŞEY BENDE YAPABİLİRİM SANIRIM. AMA HEMEN YAPAMAM BU SAPLA Bİ SÜRE DURSUN Bİ BOŞLUKTA BU İŞİ HALLEDECEM. BALÇAK OLARAK PİRİNÇ MALZEME MEİ DÜŞÜNMELİYİM ACABA?
-
Lütfen küçük harflerle yazalım.
-
Japon usulü bir kabza için bufallo boynuzu veya boynuzunu bulma sıkıntısından dolayı paslanmaz balçak güzel olur. Hiç olmadı pirinçte neden olmasın.
-
YA SİZ ÖYLE DEYİNCE BENİM AKLIMA BAŞKA Bİ FİKİR GELDİ. HİÇ BALÇAK OLMAYIPTA KOMPLE ALÜMİNYUMDAN SAP YAPSAM NASIL OLUR?
-
Bir ara staj dönemimde (Sümerbank) mutfak bıçakları saplarını alüminyum döküm yapmıştık. Fenada olmamıştı.
Bu arada internette sohbet yazım kurallarında harfler küçük olmalı. Büyük harfler bağırma anlamına geliyor.
-
Bi şey daha öğrenmiş olduk.. :)
-
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.
Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)
Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.
Abi bu iksirivyaptim. Bunun rengi de kokusu da nuri leflef kundura cilasi gibi oldu.. :)
-
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.
Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)
Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.
Abi bu iksirivyaptim. Bunun rengi de kokusu da nuri leflef kundura cilasi gibi oldu.. :)
:)
Kavanozun kapağını açıp kokluyorum arada.
-
dikkat et kafa yapmasın :P
-
Yakında tinerci gibi gezersem sebebi Sefa hocanın iksiridir. :)
-
Valla kokusuna bende bayılıyorum ^-^
-
Halis mulis sızma zeytin yağı kullandım hanımla papaz olduk. :)
Üstad zeytin yağı yerine başka bitkisel yağlar olur mu?
-
Zeytinyağı dururken diğerlerini denemedim, zaten çok fazla gitmiyor ( eğer 5 lt filan yapmıyorsan :D )
-
bicak formunu cok begendim hocam elinize saglik . daha guzel bir sap ile muhtesemi yakalayacaksiniz zannediyorum
-
Bu gün başıma gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. :) bıçağın yeni sapının büyük bölümünü tamamladım. bıçağın üzerine sabitleyeyim kalanınıda öyle yaparım dedim. sapın içine epoksiyi doldurdum. (geç kuruyan epoksi kalmamış çabuk kuruyandan yapıvereyim dedim) doldurmaz olaydım. ben bıçağı yerleştirene kadar epoksi dondu kaldı. :) tekrardan deldim artık. delerkende sapın bi yeri hafiften çatladı.(ben gibi oldu) çatlak matlak idare edecez artık :P iki çatlak bi ipe yaraşır hesabı.. :)
-
(https://lh6.googleusercontent.com/-DrjX-bLSGzw/UyFosjHbneI/AAAAAAAABBQ/h9nb3OIhiwk/w737-h553-no/20140313_010708.jpg)
(https://lh3.googleusercontent.com/-N-ITJ5S89RU/UyFot1pXq4I/AAAAAAAABBY/Csi9Kwwo_A8/w737-h553-no/20140313_010657.jpg)
(https://lh5.googleusercontent.com/-YwoYHtwJZI0/UyFonWeHZfI/AAAAAAAABBI/JvaOU9JYSrE/w737-h553-no/20140313_010643.jpg)
(https://lh3.googleusercontent.com/-S5lGcKYO__o/UyFoJ8G39gI/AAAAAAAABBA/urx_gV3PTCM/w737-h553-no/20140313_010501.jpg)
(https://lh3.googleusercontent.com/-6yj9qjEjeX0/UyFoLSg9EDI/AAAAAAAABAw/O2Lv-RGpx-E/w737-h553-no/20140313_010425.jpg)
-
Honesuki gibi olmuş. :)
Ellerinize sağlık.
-
iste budur harika olmus hemde ocak kaynagı bıcaga yarasır bi is olmus ama su ondeki pirinc balcak sizi baya oyalamısa benziyo o boydaki balçagın içini egeyle bosaltmak epey zor olmustur am bıcagın kabza sındaki venge ve pirinc harika durmus tekrardan tebrikler :2up :2up :2up
-
Ellerinize sağlık bu daha güzel olmuş :2up
-
Çok güzel olmuş elinize sağlık :2up
-
iste budur harika olmus hemde ocak kaynagı bıcaga yarasır bi is olmus ama su ondeki pirinc balcak sizi baya oyalamısa benziyo o boydaki balçagın içini egeyle bosaltmak epey zor olmustur am bıcagın kabza sındaki venge ve pirinc harika durmus tekrardan tebrikler :2up :2up :2up
Bi taraftan belli bir meafeye kadar matkapla büyükçe delip ondan sonrasını kıl testereyle işleyince çokda zor olmadı. :) ama ilk acemilik çok gereksiz aksiliklerle karşılaştım. Ne demişler tecrübe hayatta yenilen kazıkların bileşkesidir. :)
-
hocam eline saglik , gercekten son hali mukemmel . keskinlik durumu nasil ?
-
bu haliyle bıçak ruhuna kavuşmuş gibi. ellerinize sağlık, çok beğendim.
-
Elinize sağlık.son hali gayet iyi olmuş.
-
konuya baştan bakaraktan geliyordum bıçağın son halini görünce ??? oldum
gerçekten dehşet birşey olmuş :2up
ellerinize sağlık....
-
Sap değişir, bıcak değişir harika olmuş ellerinize sağlık .
-
hocam eline saglik , gercekten son hali mukemmel . keskinlik durumu nasil ?
Teşekkür ederim hocam. Bilemeden sonra çok mükemmel keskinliğe ulaşıyor ancak biraz çabuk köreliyor. Evde ekmek bıçağı olarak günlük kullandığım bir bıçak. Et doğrarkenki performansı da gayet iyi. Yalnız geçenlerde tavuk kestim, tavuk keserken ki performansını hiç beğenmedim. Bayramda da bal kabağı doğramak için kullandım onda da hiç iyi olmadı. bıçak formu kalın olduğu için kabakda yürümedi. çok zorlandım ve ince bir bıçakla devam ettim.
bu haliyle bıçak ruhuna kavuşmuş gibi. ellerinize sağlık, çok beğendim.
Elinize sağlık.son hali gayet iyi olmuş.
konuya baştan bakaraktan geliyordum bıçağın son halini görünce ??? oldum
gerçekten dehşet birşey olmuş :2up
ellerinize sağlık....
Sap değişir, bıcak değişir harika olmuş ellerinize sağlık .
Hepinize çok teşekkür ediyorum. konu da baya bi eskiydi hortlattığınız için de ayrıca teşekkürler :)