Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: halis ESEN - 12 Ekim 2010, 21:09:38
-
http://img215.imageshack.us/g/dsc05003d.jpg/
önce resimler sonra yorumlar:))
-
selam. mehmetten aldığım kama profilini ramazan boyunca yavaş yavaş eğe zımpara yaparak bıçağa benzetmeye çalıştım hatta uzun bir bıçak olunca bu ne amaçla kullanılır diye epeyde kafa yordum:) diyarbakır karpuzu bıçağı yada evde döner bıçağı arasında ikilemde kaldım balçak kabza derken asıl ağırdan almamın sebebi ısıl işlemi nasıl yapacaktım forumdaki ısıl işlemle ilgili tüm çalışmaları okumama rağmen anlamakta zorluk çekiyordum ısıyı ölçecek bir aletim olmadığı için renk kodları ile tahmini bir işlem yapacaktım ama renklerde biribirine o kadar yakın ki kan kırmızısı ile kiraz kırmızısı nı o ateşin içinde ayırmak uzmanlık işi....ustalara burdan saygılarımı iletiyorum.
bu gün yeter artık deyip mangalda ısıl işlem yapmaya karar verdim mangal ve saç kurutma makinası ile aklımca normalizasyon yaptım açıkçası normalizasyon yapmış gibi yaptım . kaç derece ısıtıp soğuttum vallahi farkında değilim :) bir an önce bıçağı suya sokmak için sabırsızlanıyordum ve o an geldi
bana göre açık kiraz kırmızısı olduğunu düşündüğüm biçağı kuyruğundan pense ile tutarak kocaman bir kovaya doldurduğum suya daldırdım 123 deyip çıkardım 2.5 3 saniye sonra tekrar suya ........
bıçak yana doğru yay şeklini aldı acele etmesem tekrar ısıtıp düzeltip yeniden su vermeyi deneyebilirdim ama hemen düz bir zeminde şişkin tarafa bastırarak düzeltme reflesine girdim ve çatttt...:))
ağızda çatlamalar olabilir diye korkarken bıçağı kendi elimle kırdım
ama bence çok iyi bir tecrübe oldu 10 profil kırmayan bıçakçının bıçağı bursa bıçağı gibi olur:)))
http://img811.imageshack.us/g/dsc05085u.jpg/
kırılan yerin görüntüsü 800kum zımpara gibi.
-
Geçmiş olsun hocam, aslında kırım resimlerinden önce çalışma aşamalarına bakmışım evvel, tam güzel olmuş diyecektim, balçağı, kabzası ama maalesef yazık olmuş.
Son sözünüze cevaben de o zaman elleriniz dert görmesin diyorum :) Mükemmelliyetçilik olmadan olmuyor, nice kırımlara olmadan ısıl işlem işini de kaparsınız işi inşallah :D
Saygılar,
TT
-
inşallah:)) şimdi nasrettin hocanın halıyı kesip heybe yaptığı gibi kalan bölümü kısa bıçak yapacağım:)))
-
:'(
ilk bıçak için çok güzel bir bıçakmış hakikaten. kendi emeğim kırılmış gibi üzüldüm. ve cesaretinize de hayran kaldım, ben asla girişmezdim böyle birşeye, bu kadar emek verdikten sonra:)
-
Once cok gecmisler olsun , kirilir , onemli degil , baska profiller de keseriz size . Hatta istediginiz sekli gonderin , elimdeki 1060 lardan birtane kesip hemen gondereyim. Ben birseyi merak ettim :Mehmet bey'in kama profilinde oluk vs, yoktu , onlari nasil actiniz ?
-
emin bey ilk bıçağımı kırık bıçak olarak tamamlayıp saklıyacağım bence güzel bir başlangıç oldu :)) bu işi yaparken acele etmeden sakin sakin sabırla yapılmsaı geretiğini öğreniyorum:
cırcassian evet o olukları sefa ustanın bir paylaşımından sonra yaptım video olarak forumda var galiba yuvarlak motorlu testere eğesi ile yaptım 3mm 4 mm 6 mmm kalınlıklarda eğe bulunuyor çok ta ucuz tanesi 3 lira civarı ucuzluğunu şunun için belirtiyorum ben eğeyi orta kısmını ısıtarak eğilebilir hale getirdim bir yay gibi oldu ve eğeninin ısınmayan sert kalan böümü ile olukları açtım birde yatay bir delik açmıştım onuda iki tarafı matkapla delerek aradaki kalan bölümü yuvarlak eğe ile boşalttım .
yani eğeyi bükmek bana tutuş kolaylğı sağladı . profil desteği için çok teşekkürler bu kırık parçaları bir şekle sokayım hele ::)) selamlar
-
Halis Bey, öncelikle süper bir ısıl işlem öncesi çalışma olmuş, kutlarım canı gönülden :2up
Kırılmasına çok üzüldüm gerçekten... Ama kızmayınız lütfen, latife yapıyorum : kaşınmışsınız derler ya ondan :D
1. Çok uzun bir bıçak ilk denemeniz için, büyük bir ustalık gerektirir kömür ateşinde bu boyda bıçağı homojen ısıtabilmek. Homojen ısıtamadıysanız zaten normalizasyonda bile büyük iç gerilimler yaşamıştır çelik.
2. Namludaki uzun yiv, yivin başlangıcındaki keskin kenarlı delik tam anlamıyla büyük stres odakları olacak noktalar. Bu tarz bir çalışmanın su verme sırasında mikro-çatlaklar yapmış olma ihtimali var. Bu anlamda belki de kırık kenarları inçelediğinizde diğer bölgelerden daha koyu, hafif oksitlenmiş küçük bir bölge görebilirsiniz belki. Bu inceleme güzel bir fikir vereblir size. Beni en heyecanlandıran incelemeler hep oluşan çatlakların ve kırıkların yakından kesitlerinin incelemesi olmuştur. Mikroskop veya güçlü bir büyülteçte tanelerin girişimleri, büyümüş karbürleri tespit etmek vs. gerçekten çok çok eğitici oluyor...
3. Su verme sonunda 200 derece civarında iken sudan çıkarabilmiş olsaydınız tam plastik evrenin sonlarını yakalayacaktınız ve bir 100-150 derece kadar havada soğutma lüksünüz olacaktı. Bu aşamadaki bir yamulma gerçekten sizin yaptığınız hareketle kırılmaya mahal vermeden rahatlıkla düzeltilebilirdi. Heyhat, üzüldüm gerçekten böyle güzel bir çalışmanın kırılmasına...
4. Kırık kesitinde az çok seçebildiğim kadarıyla bir miktar tane büyümesi söz konusu, ancak daha da kötüsü tane büyüklükleri sanırım sırttan uca homojen değil, uçta sanki biraz daha büyük taneler seçiliyor, Ayrıca uca doğru temiz beyaz parlak bir bölge var, sanki yansıma değil de aşırı büyümüş bir karbür gibi. Hiç böyle birşey görmedim. Onun daha küçük bir versiyonu da yivin hemen yanında vamış gibi. Çok ilginç geldi bana. Eğer öyle ise muhtemeler su verme öncesinde ağıza yakın ve yivin ince bölümleri belki 1000 belki 1200 derece ısılara çıkmış gibi. Acaba biraz daha net bir foto çekebilir misiniz müsait olduğunuzda, merakımı celbetti o bölge...
Sonuç olarak aslında çok güzel bir deneyim yaşamışsınız, oldukça eğitici olmuştur. Ancak tekrarlayayım, ısıl işlem öncesi çalışmanız gerçekten takdire şayan...
Geçmiş olsun...
-
Halis Abi geçmiş olsun.
Eline sağlık gerçekten güzel olmuş bıçak kırılmasına da üzüldüm. Benim gözümü korkuttu diyemiyeceğim aksine cesaretlendirdi. Bıçak kırılınca dünya yıkılmıyormuş başa yani ;)
Bende çelik var buluştuğumuzda söylemiştim istiyorsan verebilirim.
-
geçmiş olsun üstadım,
merak etmeyin kısa olsada çok güzel forma sahip bir bıçak olacak..elinize sağlık efendim..
-
Ahhh Halis bey, resimlerden asla anlayamazdım bugün inşaata uğrayıp ne kadar güzel bir bıçak olduğunu canlı canlı görene kadar,
geçmiş olsun, ........ katana olmuş tanto .. olsun o da iyi. :)
daha iyilerini daha tecrübeli olarak yaparız artık. 8)
-
selam arkadaşlar tüm yorum ve geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkürler::)
evet emre bey yazdıklarınız birebir uyuyor yaptıklarıma homojen olarak ısıtamadım hem bıçak uzun hem caç kurutma makinası kullandım bir tarafı körüklerken diğer taraf renk değiştiriyor soğuyor yani ..
namluda mercekle mikro çatlak belirtisi aradım çatlak yok yada ben göremedim kırılan uç kısım kırıldığı haliyle duruyor karbür büyümesi dediğiniz bölüm yani kabze tarafını tekrar ısıtıp biraz düzelttim ve itinasız bir şekilde su verdim kabze rtarfındaki kırıkta o beyazlaşmış bölge yok kırık yerin görüntüsü mercekle bakınca 800 kum zımpara gibi yivden yukarı bölüm yani en kalın bölge biraz daha açık gri bir renkte.ince kısımla ton farkı var. sudan çıkardığım anda düzeltmeye kalkışım o plastik evreyi yakalarım zannıyla oldu:)). evet bazı bölgeler ısıtırken zaman zaman açık turuncu renkte oldu. uç kısım çok sert eğe kayıp gidiyor çok denedim iz dahi yapamadım kabze tarafı ikinci suda biraz yumuşadı benim wictorinoksların sertliğinde:) meneviş yapılmadı parçalara ..
-
bu gün mehmet kardeşime uğradım çok kısa bir uğrama oldu:) 5mm kalınlığında 60 cmm lama aldıım bundan ne çıkar bilemiyorum ama bayağı kalın zımparayla eğeyle tüketmek zor . bizim muharipten ince lama alayım en iyisi ve acilen bir ısıl işlem ocağı fırını neyse işte ondan yapmamız lazım kocaeli olarak:) evet mehmet kardeş katana yaptık elimizde tanto kaldı:)) selamlar..
-
selam ustalarım . mangalda bıçak kebabı olmadığını anlayınca dün bir tane şalumo aldım:)
gaz betonla yaptığım küçük fırında ilk denemem başarısız oldu şalumo verimli yanmıyordu büyük tüp bağlamıştım ve sanıyorum dedantör kısıtlı gaz veriyordu bir piknik tüp bularak onunla denedim ejderha gibi ateş püskürmeye başladı..
kırık bıçağı kırmızı oluncaya kadar sıttım ve 1 kiloluk cekicin yan tarafında döverek kırılan uç kısmı biraz uzattım aynı zamanda inceldi tabiki
dövme işlemi birkaç kez tekrar tekrar ısıtmamı gerektirdi yinede çok az sayıda ısıtıp bir an önce bıçağın formatını değiştirmeye çalıştım .resimler aşağıda .
-
http://img686.imageshack.us/g/dsc05062mz.jpg/
yukarda anlattığım durumdan sonra normalizasyon işlemi yapmadan kesintili su vermeyi denedim bıçak sertleşti fakat ilk defa ki gibi olmadı yani kırılan diğer parça çok daha fazla sert. birde bıçak 20 25 dakika sonra pas yaptı galiba biraz ıslak kaldı sudan çıkarınca
şimdi yarın yeniden su vermeyi düşünüyorum bana nasıl bir işlem tavsiye edersiniz
çok ısıtıp soğutunca karbon yanması olmuşmudur ? ısıtırken kırmızı rengi turuncuya hiç geçmedim .
sonuçta bu kırılan bıçak birçok tecrübe edinmeme sebep oldu dövme bile yaptık:)) ve son haliyle daha da hoş oldu sanıyorum gizli kuyruğu biraz aşağıya eğdim kabze ve balçağı yeniden adapte edeceğim ..selamlar.
-
...
gaz betonla yaptığım küçük fırında ilk denemem başarısız oldu şalumo verimli yanmıyordu büyük tüp bağlamıştım ve sanıyorum dedantör kısıtlı gaz veriyordu
...
Bunun ilacını bu gün keşfettim.
Ayrıntılar burada: http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/brulor-test-atesi/msg8455/#msg8455 (http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/brulor-test-atesi/msg8455/#msg8455)
-
Ciddi miktar karbon kaybedebilmeniz için sarı rengi filan geçmek gerek, yani merak etmeyin karbon kaybı önemli bir düzeyde değildir, hatta hiç olmayabilir. Açık turuncu renk dahil makul dövme sıcaklıklarındasınızdır....
Dövdüğünüze göre bolca normalizasyon şart Bu sefer ısıya daha iyi hakim olmuşsunuzdur zaten. Önce turuncu, sonra koyu turuncu, sonra açık kırmızı, sonra kırmızıda havada soğutma yapınız, ama bu sefer tüm bıçağı mümkün olduğunca eşit ısıtarak ve hedef ısıda3-5 dakika sabit tutarak. Yoksa mühtemelen çok ciddi sorunlarla karşılaşırsınız su verirken....
Bunun üstüne su vermeyi bir de yağda deneyin, gerçekten çok büyük rahatlık kırılma vs. korkusu olmadan su verebilmek ve sertlik yakalamak...
-
teşekkürler emre ustam dediklerinizi aynen yapacağım 4 artık istediğim şekilde homojen ısıtabiliyorum yaptığım gaz beton fırın 6-7 cmm çapında U şeklinde oyduğum yarım gaz beton üstüne de diğer parçayı kapatıyorum şalomuyu ön taraftan tutunca ateş arka taraftan çıkıyor yani boru şeklindeki bölüm homojen ısınıyor 15 cm bıçak 3-4 dakikada kırmızı hale geliyor şalumo nun ağzı da ısınıyor ama zararlı mı bilemiyorum aldığım yer değişik ağızaları da var yedek olarak dedi eylem beyin çözümü de çok akılcı ayarlı dedantör en kısa zamanda onuda temin edeceğim birde olmazsa olmaz örs bulmam lazım :))