Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: deserteagle - 12 Ekim 2010, 09:15:11

Başlık: Baltada ısıl işlem sorusu
Gönderen: deserteagle - 12 Ekim 2010, 09:15:11
Bir arkadaş 20 yıl kadar kullandığı, çok iyi kestiğini söylediği baltasını taşa vurulup da ağzında çentik oluştuktan sonra o kadar yıldan sonra ilk defa bilemeye vermiş. Muhtemelen bilemede ısındığından sonraki ilk kullanımda çok ciddi oranda köreldiğini görmüş.

Bu baltaya su vermenin yolu nedir?
Başlık: Ynt: Baltada ısıl işlem sorusu
Gönderen: emrekipmen - 12 Ekim 2010, 10:40:21
Ahh, iflah olmaz, baltayı taşa vurmuş arkadaş  :P

Eylem muhtemelen hızlı körelmesinin asıl nedeni sığ sertleşmeyi taşlamayla geçmiş olmalarından, zaten menevişi yüksek olduğundan taşlamada kolay kolay gitmez sertliği. Benim başıma gelseydi ilk işim kıvılcım testiyle en azından elimdeki çeliklerle karşılaştırma yapmak olurdu. Tabii sertleşmiş örneklerde işe yarayacaktır. Örneğin sendeki CK60 ile karşılaştırılabilir. Az çok öğrendiğim karbon oranına göre ilk iş normalizasyona sokmak olurdu. Sertleştirmeyi takiben 54 HRC civarını hedefleyen iki hatta üç birer saatlik meneviş en iyisi olurdu...
Başlık: Ynt: Baltada ısıl işlem sorusu
Gönderen: Soytürk Dönmez - 12 Ekim 2010, 20:41:57
Bir arkadaş 20 yıl kadar kullandığı, çok iyi kestiğini söylediği baltasını taşa vurulup da ağzında çentik oluştuktan sonra o kadar yıldan sonra ilk defa bilemeye vermiş. Muhtemelen bilemede ısındığından sonraki ilk kullanımda çok ciddi oranda köreldiğini görmüş.

Bu baltaya su vermenin yolu nedir?
Eylem ustam, hernekadar çeliğe su verilmesinden anlamasamda suyunun kolay kolay kaçacağını sanmıyorum, bence büyük ihtimal hatalı bilenmiştir.
Başlık: Ynt: Baltada ısıl işlem sorusu
Gönderen: halis ESEN - 12 Ekim 2010, 22:44:17
artık  kullanılmıyorsa   saksı yapsın :))    eylem  ustam  baltaları   genellikle  uzun zaman kullanılmışsa  yeniden ısıtıp   döverek  ağız kısmını  inceltirler  ve su verirler   bazı  baltaların   sadece   ağızda  az bir bölümü  iyi  çeliktir   kaynak  yaparlar  geri  kalan kısım   kolay  dövülen   kolay   delinebilen malzemedir   eğer  taşlamada   iyi  çelik   gitmişse  o  bal  tasından bal  yenmez artık:)