Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: ercantunc - 08 Ocak 2014, 18:51:11
-
bu konulardan bek anlamadıgım için yanlış bi terim mi kullandım bilemiyorum
-
Tek taraflı ağız bilemeyi mi soruyorsun?
-
tam olarak bu bıçaktaki bileme şeklini soruyorum .
-
Bu tür bileme şekline scandi bileme deniliyor. Scandi ağızlarda taşlama hattından sonra ikinci bir bileme açısı bulunmayan bir ağız yapısı vardır. Ama fotoğrafta gösterdiğiniz bıçak scandi değil yani bu tip bıçaklar için önerilen bir bileme türü değil. Resimdeki bıçak içbükey bilenmiş ama yine ikinci bir bileme açısı olmayan türde. İçbükey taşlandığı içinde ağız dayanımı oldukça zayıf. Bu bıçak ile ilgili yorumlar sitede birkaç başlık altında yazıldı. Sizin resimdeki bıçağız ağız yapısı (Hollow) başta 4. resimdeki gibi. Olması gereken (Scandi) ise baştaki 2. resimdeki gibidir.
(http://www.cartercrafts.com/images/CarterKnives/Shop/Sharpening.jpg)
-
teşekkürler
-
birde bu tür bıçaklarda aynı işlemi iki yüzdemi uygulamak gerekir ?
-
Evet iki yüzeyde de taşlama hattı var. Örnek verdiğim resim bıçağın kesit alınmış halleridir. Bu tür bileme yapısı tercih edilen bıçaklar dağbayır diye adlandırdığımız bushcraft bıçaklar içindir. Bıçağın profili ve kullanım amacına göre farklı bileme şekilleri ve açıları kullanılmaktadır.
-
teşekkürler ustam