Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Dekorasyon (ve damga) => Konuyu başlatan: 84576 - 04 Ekim 2010, 01:07:50

Başlık: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: 84576 - 04 Ekim 2010, 01:07:50
Pirinc yüzeyine basit motifler ya da harf isleme konusunda basvurulabilecek basit teknikler veya genel olarak pirinc yüzeyini güzellisme teknikleri hakkinda bilgisi olan arkadaslar var mi acaba?
Selamlar
Cemal
Başlık: Ynt: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: sefaçabuk - 04 Ekim 2010, 01:21:58
Pirinç üzerine asit indirgeme yoluyla harf, resim şekil vb. şeyleri yapabilirsin, ya da piyasada bulunan hobi aletleriyle ( Dremel vs) çeşitli uçlar kullanarak uğraşmak mümkün.
Asit indirgemede genellikle hidroklorik asitler iyi görüyor hele ki perhidrol ile birlikte kullanılırsa. Yüzeyi asitten etkilenmeyen bir malzemeyle kaplayıp -ki bunlar sprey boyalar, balmumu veya piyasa adıyla edding 2000 serisi kalemler olabilir- yapmak istediğin şekil her neyse yüzeye bunu çizip ardından asite atıyorsun. Boyanan yüzeyler asitten etkilenmezken çizdiğin yerlerin boyası gittiği buralar asitten etkileniyor. böylece buralar her neçizdiysen o izler doğrultusunda aşınarak çukurlaşıyor. İşlemin ardından tümyüzeyi zımparalayıp temizliyorsun ve desenin pirincin üzerinde girinti olarak kalıyor. İşlem kabaca böyle.
Güzelleştirmeden kastın nedir biraz açarsan belki bildiğimiz şeyler olabilir.
Başlık: Ynt: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: 84576 - 04 Ekim 2010, 10:43:38
2,5 mm kalinliktaki pirinc balcak üzerine arka ve ön balcaklarda simetri arzeden basit motifler isleme düsüncesindeyim. Bahsettiginiz yöntemler arasinda dremel ucu ile calismak, daha sonra girintileri karartmak ve yüzeyi parlatmak en uygunu olacaktir sanirim. Nasil bir ön calisma ve dremel ucu tavsiye edersiniz?
Düsündügüm motiflere örnek olmasi bakimindan birkac resim gönderiyorum, fakat buradaki pirinc parcalar elbette cok daha kalin:
(http://i1120.photobucket.com/albums/l484/thula2/a1.jpg)
(http://i1120.photobucket.com/albums/l484/thula2/a2.jpg)
(http://i1120.photobucket.com/albums/l484/thula2/a3.jpg)
Bildigim kadariyla tik yaginin kizdirilmis pirinc üzerinde yakilmasi, zehirli kimyasallarla ugrasmadan satihta karartma yapmaya elvermekte.

Başlık: Ynt: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: sefaçabuk - 04 Ekim 2010, 18:27:23
Bu örnekler sanki gravür çalışmasına benziyor, asit indirgemede bu kadar ayrıntı çıkacağını sanmıyorum.Yinede denemek istersen uç olarak tungsten karbür uçlar bu iş için en iyi sonuç veren uçlar 1-3 mm lik uçlar iş görecektir. Pirinçte sıcaklıkla karartmayı bir çok kere yaptım ama tik yağını bilmiyorum, denemek lazım. Karartma için çeşitli asidik formuller var.
Başlık: Ynt: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: 84576 - 04 Ekim 2010, 19:33:33
Bunlar benim tahminimce de gravür calismasi. Fikir icin tesekkürler.
Başlık: Ynt: Pirinc üzerine motif isleme
Gönderen: agel - 19 Mart 2011, 11:24:29
karartma için , işlenilen malzeme bir akşam çamaşır suyunda bekletilir malzemenin hepsi kararır , daha sonra parlamasını istediğimiz bölgeye polisaj parlatma uygulanır (keçe ,tüy vs.) zaten tüyün girmediği yerler mecburen siyah kalır...