Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: ahayaloglu - 02 Eylül 2010, 18:47:34
-
Herkese merhaba, Emre beyin çekiliş sonucu gönderdiği malzeme epeyce elimde yattıktan sonra biraz şekillenmeye başladı. Dış görev esnasında elimde olan alet edevatla bir şeyler üretmeye çalıştım. Emre beyin yollamış olduğu bıçağın balçağı takıldı, ağzı full ağız olarak eğe ile elde açıldı, 220 kuma kadar zımparalandı. Kabza malzemesini hazırlama aşamasına geldim. Ondan sonra su verme ve kabzeyi bitirme var. Bu bıçağa bir de kılıf gerekecek. Oda ayrı bir uğraşı.
İşte (cep ile çekilen resim ne kadar olur) imalat aşama resimleri
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0729101339-01.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0729101339-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0730101523-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0730101523-01.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0821100321-01.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0821100321-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0821100145-00.jpg)
-
Süper gidiyor Ahmet Bey, Balçak mükemmel oturmuş gibi görünüyor, gerçekten çok zorlu bir form ve tipte bir bıçak aldınız başınıza ama son derece düzgün gidiyor... :2up Ellerinize sağlık
-
Bu arada Divriğ'de bana malzeme konusunda yardımcı olan Ali AYDIN usta ve yardımcısı Yüksel usta ya buradan da teşekkür etmek isterim. Su verme ve dövme konusunda bayağı püf noktaları edindim sayelerinde.
Bu arada elim alışsın babından Ali ustanın Land rover makas yayından dövdüğü makas çeliği üstüne iki bıçak motifi çıkardım ve başladım eğelemeye. Allahım ben eğelemeyi ne kadar da çok seviyormuşum.
Parça önce şaloma ile kesildi. Eğe ile ağız açıları verildi. 220 kuma kadar zımpara yapıldı. Usta yöresel biçiminde su verildi. Tahmini 750-800 dereceye kadar ısıtılan malzeme önce ağız kısmından yağa batırıldı. Bir miktar tutulduktan sonra çıkarıldı. Bir tekrar daha ve sonra tamamı yağa bırakıldı. Meneviş verilmedi. Bu işlem yapılırken mıknatıs filan kullanılmadı sadece göz aşinalığı ve yılların bilgi birikimi. Az kalsın unutuyordum. Su verme işlemine başlamadan çelik daha kızarken ve kızma aşamasında ağıza sabun sürüyorlar. Tufal yapmasını engeller dedi arkadaş.
Kabze bölgede en çok bulunan ağaçtan. Ceviz . Ağacı kestirdik marangoza, kuyruklu bir alet ile. Delikleri deldik, cr-ni kaynak elektrodu 4 mm perçin oldu bize. Kabzeyi 320 kum zımpara ile bıraktım. Üstüne bitkisel yağ sürdüm, emdirdim.
Bu da elim alışsın diye yaptığım bıçak. Hatalar çok biliyorum, eleştirilerde gelsinki göremediğimi bileyim.
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0805101336-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0810101034-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0805101337-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0810101034-01.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0820101220-01.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0820101220-00.jpg)
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0820101219-00.jpg)
Buda bir karambit olacak nasipse
(http://i785.photobucket.com/albums/yy138/ahayaloglu/0805101338-00.jpg)
-
elinize sağlık
-
Ahmet bey kendinize haksızlık etmeyin . :)eğelemeyi de bıçak yapmayı da ne kadar sevdiğiniz fotoğraflardan apaçık belli oluyor zaten . mükemmele giden yolculukta da en çok ihtiyacımız olan bu sevgi ve özenli emeğimiz değil mi . Durukan ın dediği gibi hatasız bıçak yoktur . hepimiz her yaptığımız bıçakta hatalarımızı görerek biraz daha azaltacağız .Ne kadar çok emek okadar azalan hata. ;)
-
Teşekkürler dostlar.
-
Bitmis bicak cok guzel olmus,elinize saglik, bir de zimpara makinaniz olsa neler yapabileceginizi merak ediyorum dogrusu. Karambit pek benim seklim degil , cunku bu tip agizlari acmak cok zor geliyor bana. Kolay gelsin...
-
Elinize sağlık. İş temposu arasında bunlara zaman ayırmak güç, fedakarlık gerektiriyor. :2up
-
Eline sağlık her ikisinde de emek olduğu nasılda belli, ikincisinin de bitmişini merakla bekliyoruz.
-
Elinize sağlık...