Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: ademocakli - 13 Haziran 2013, 01:43:40

Başlık: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: ademocakli - 13 Haziran 2013, 01:43:40
Yaklaşık 25 yıl önce sürmeneli bir ustadan edindiğim bir bilgiyi paylaşmak istedim.Usta o zaman 82 veya 83 yaşlarında idi ve ben iki sene öncesi ondan bir  kurban bıçağı almıştım fakat alırken tembihlediği üzere motorlu bileme aletleri kullanmadığım için bir türlü bileyemedim zira benim o mükemmel eğelerim üzerinde sadece dans ediyordu zımpara ile denemelerim de hüsranla sonuçlardı ve aldıktan iki sene sonra köye gidince o ustayı tekrar ziyaret ettim.Selam sohbet sonrası konuya girdim.
.Amca ben bu bıçağı bileyemiyorum ne yapmam lazım?
-Torunum bu bıçağı eğe ile bilemen mümkün değil önce kostre (kösüre) ile bileyeceksin sonra yağ taşında.
.Peki amca köstreyi iyi bilirimde bu yağ taşını nerden bulacam?Nasıl yapacam?
-Yağ taşını İstanbullarda bulurmusun bilmem ben sana alıvereyim.
.Allah razı olsun amca hadii alalım.
neyse Sürmene de birinden buldu aldık geldik.
.Amca nasıl yapıcam bir kere göstersen olur mu.
-Olur torunum (dedi ama kendi taşında biledi)
.Amca benim taşla bilesen ya.
-Olmaz torunum o taşla bilenmez.
.E niye aldık o zaman paramıza kan mı doğradık?
-Torunum sabır anlatacam hel sabır.
.İyi dinliyorum.
-Şimdi git köye beş kilo süt al
(herhalde amcanın canı sütlaç çekti dedim)
.Amca sütlaçmı yapıcaz.
_Torunum sus dinle.
.Sustum (çokta sinirli tipik Karadenizli)
-Bu taşı al tencereye koy (Allah Allah ilginç taş çorbasımı yapıcaz ama korkudan soramıyorum) üzerine sütü dök ocağın üstüne koy (bu da değişik bir tatlı herhalde diye geçti aklımdan) kaynat süt bittikçe ekle üstüne beş kilo süt yarısından çoğu bitinceye kadar kaynat (süt bitermi ya bir yaşıma daha girdim).
.Sonra sütlü taş sütlüaş yani sütlaç mı olacak.
_torunum bu taşın asıl değeri ozaman ortaya çıkar.
.Ne oluyor taşa?
-İşte o zaman doğru talaş alır bıçaktan yoksa zayıf olur taş bu taşı süt besler ne kadar süt okadar iyi
Eyvallah amca dedik ordan ayrıldık evegeldik sütü aldık ama acaba dedim hele dur bakalım şu taşı önce deneyeyim de sütü ziyan etmeyeyim dedim evden bir bıçak aldım sürttüm taşa eh fena değil gerek yok süte dedim ama içime kurt düştü 83 yaşında adam benimle kafa bulmadıya vardır bir bildiği diye taşı koydum tencereye kaynat babam kaynat ,kaynat babam kaynat gün bitecek o arada köyün yaşlısı amcamız denk geldi tencereye bir baktı gri renk almış sütü görünce hayırdır biley taşımı kaynatıyorsun demezmi evet dedim sütü bol koy dedi birde.Sonuç mu ertesi gün taşa verdim yağı akşamki taştan eser kalmamış sanki başka bir taş (acaba birisi çaktırmadan değiştimi diye sağına soluna baktım aynı taş) ama bıçak üzerinde mütşih bir etki bırakıyor o zamandan beri kullanırım hemde yoğun olarak ama hiç aşınma bile yok taşta.
<kesinlikle tavsiye ederim yeni aldığınız taşı bira pahalıya gelir ama değer mutlaka sütlaç yapın.eskiler bu işin piri imiş.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: Metnes71 - 28 Haziran 2013, 15:19:44
Vallahi ilginç yazı olmuş , gerçekten böyle bir yöntem varmı ??
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: Salim Türk - 28 Haziran 2013, 15:44:18
Yanılmıyorsam bu süt ile kaynatma daha öncede bahsi geçmişti. Özellikle girit taşlarında bahsi geçmişti sanki. Eskiden kullanılan bir yöntemmiş. Benim tereddüdüm organik olan sütteki yağın zamanla bozulması sonucu oluşabilecek sıkıntılardı. Demek sizde sıkıntı çekmediğinize göre denenebilir. Aslında keşke imkanınız olsa da aynı başka taşı birde madeni yağ ile deneyerek karşılaştırma yapsanız süper olurdu.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: ecorotti - 28 Haziran 2013, 15:59:32
Şu yağda yada sütte kaynatın yazan Girit taşını iç yağda 1 saat kadar kaynatıp kadifemsi bir doku elde ettim. Etraf fena koktu bir daha yapar mıyım? Asla.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: Salim Türk - 28 Haziran 2013, 16:03:47
Şu yağda yada sütte kaynatın yazan Girit taşını iç yağda 1 saat kadar kaynatıp kadifemsi bir doku elde ettim. Etraf fena koktu bir daha yapar mıyım? Asla.
:D  Maalesef gerek kabza olsun gerekte başka bir alan için olsun bu organik malzemelerin kokusuna katlanmak gerekir. Hadi biz katlanırız da benim gibi bu hobiyi evde yapanlar için durum bazen sıkıntılı hal alabiliyor. Malum evde tek yaşamıyoruz :)
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: B.B - 29 Haziran 2013, 02:48:06
Bu tekniği yıllar önce okumuştum. Bu konuyla ilgili iki sorunsal var kafamda.

Bir: Her bileme taşında işe yarar mı ?

İki: Acaba gerçekten sizin anlattığınız kadar etkili mi?
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: ferroburak - 29 Haziran 2013, 16:41:18
Yerli yağ taşları dünyadaki eşdeğer kumdaki taşlara göre genelde hızlı kesiyor. Bu yağda kaynatma muhabbeti büyük ihtimal aşındırma hızını azaltıp dahakontrollü bir bileme yapma ihtiyacından doğuyor. Yurtdışında bileme& bileme taşları konusunda tecrübeli birisi elindeki Türkiye taşına kesme hızını yavaşlatmak için bebek yağı uyguladığını yazmıştı.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: Kaya - 29 Haziran 2013, 17:02:23
Evet bazi Doğal Yerli taslar için geçerli tabiiki her tasi yagda veya sütte kaynatmak mantiksiz olurdu.Burak Bey güzel açiklamiş sebeblerden biri ,bir digeri dogal taslarda asindirici gritler homojen bir yapida değildir bu nedenle ince gritler olabildiği gibi kalin gritlerde oluyor demek burada sutle yagla kaynatma büyük gritlerin kesme etkisini azaltma agiza daha homojen bir yapi kazandirmak içindir.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: ecorotti - 29 Haziran 2013, 19:07:02
Sefa üstad 1 hafta yağda bekletmeyi tavsiye ediyordu. Keşke önce onun tavsiyesine uysaydım. Az önce 3 bıçak biledim gayet güzel bir taş.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: Yilmaz Dogan - 02 Ağustos 2013, 17:49:07
ARKADASLAR bu sütte biley tasini kaynatma islemi baya kafama takildi güzel bir arkansas tasim var acaba sütte kaynatsam daha güzel bir performans alirmiyim lütfen yardimci olurmusunuz
 
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: tarık - 02 Ağustos 2013, 20:48:46
geçen sene türkiyenin en iyi bıçak ustaların dan biri söylemişti  sütü kaytatırken içine ufak bir parça kuyruk yağını at dedi eriyene kadar bekle sonrasına kullan dedi
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: CAYLAK - 02 Ağustos 2013, 21:15:09
evet sut dogru.bır cok kere duymustum.herseyın bır püf noktası var..saygılar
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: ecorotti - 02 Ağustos 2013, 21:26:29
Bence arkansas taşını denemeyin. Sefa üstad girit taşını bile kaynatmanın gereksiz olduğundan bahsetmiş.
Başlık: Ynt: Yağ taşı ile ilgili farklı bir bilgi
Gönderen: emrekipmen - 03 Ağustos 2013, 03:51:01
Girit taşı var bende de, kendimce su ile iyi sonuç alıyorum. Taşın biraz gevrekliği var, ancak benim hoşuma giden bir özellik, bir parça zımpara ile bileği işinden sonra taşı düzlemek çok zor olmuyor bu sayede.