Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: SERDAR ŞEMHAL - 23 Nisan 2013, 09:17:09
-
Aşağıdaki bıçak bir avcı arkadaşımın. Genel revizyon yapacağım. Metal kısmını kullanmayı düşünüyorum, (revize ederek) sapta da biraz deyişiklik yapacağım. Balçak, kabze başı hataları kapatır ve daha güzel bir görüntü oluşturur diye düşündüm, Fakat hiç balçak deneyimim yok. Bugün başlamayı düşünüyorum. Gün içinde telefonla yardımınız olabilirse en azından malzeme alabilirim. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
(http://img439.yukle.tc/thumbs/966geyik_1.JPG)
(http://img439.yukle.tc/thumbs/8932geyik_2.JPG)
Gsm:05325216835
-
O bıçağa balçak yapabilmeniz için öncelikle kabzayı tamamen çıkarmanız gerekmekte. Kabzayı genelde epoksi ile takarız kuyruğa, bu yüzden o kabzanın parçalanmadan revize edilmesi ihtimali pek yok. Eğer sökmeyi becerebilirseniz, balçak için 5-8 mm arası pirinç (sanayide "sarı" diye geçer) en güzeli olacaktır. Bu malzeme lama olarak bulunur, bu malzemeyi işlemek için ise matkap ve çeşitli tip eğelere ihtiyaç duyacaksınız, kesmek için de demir testeresi iş görecektir. Balçağı yaprken namlunun kuyrukla girişim yaptığı yerde kuyruk genişliği ölçülür. Balçak olarak kullanılacak parça kesilir ve düzgün bir dikdörtgen haline getirilir, dikdörtgenin kısa kenarından genişliğin tam ortasından bir çizgi çekilir, bu çizginin ortasından başlamak üzere kuyruk kalınlığında veya biraz daha az çapta bir matkap ucu ile delinir. Kuyruk genişliğince ilerleyecek kadar delikler yanyana sıralanır, ince eğelerle delikler birleştirilip oluşturulan oyuk tam olarak kuyruk genişlik ve uzunluğunda dikdörtgen bir oyuk haline dönüştürülür. Bu işi yapmak için ince saatçi eğeleri ve iğne eğeler kullanılır. Balçak tam oturuncaya kadar kuyruğun takıldığı yerler saptanıp eğeyle alınarak delik her seferinde biraz genişletilerek alıştırılır, namluya tam oturana kadar bu iş devam eder.
El alışkanlığınız yoksa ilk denemenizde neredeyse çıldırtıcı yavaş ve zor ilerleyen bir süreçtir. Ancak bir miktar deneyimden sonra hızla ve sorunsuz ilerler. Öncelikle iyi bir sütun matkabı kullanmak, kuyruk oluğu için delikleri düzgün bir şekilde puntalamak ve balçak malzemesini delerken malzemeyi tablaya iyi sabitlemek temiz bir işlemin anahtarıdır. Yavaş ama dikkatli ilerlendiğinde sonuç temiz ve sorunsuz olacaktır...
-
Aslında balçak yapımı konusunda (hem tam kabza hem gizli kuyruk için)görüntü veya fotoğraflarla desteklenmiş bir kaynak olsa iyi olur,bu benim de merak ettiğim bir konu.
-
Emre bey, Teşekkür ederim,
Daha önce revizyon yaptığım bir bıçağa deri sap yapmıştım. Halka halinde kestiğim derileri arka arkaya geçirerek yaptığım bu sap için başlangıç noktasına 1 mm lik çelik sacı keserek ve sizin tarif ettiğiniz teknikle delik açarak yapmıştım. Çelik sacdaki delikleri eğe ile birleştirmek tam bir kabustu. Pirinç daha kolay işlenir sanırım. Perçinleri de sorunsuz söktüm. Şimdi sanaiden pirinç lama arayacağım.
Eski yaptığım deri saplı revizyon bıçağım,
(http://p1304.hizliresim.com/18/r/mcr9z.jpg)
-
İlk pirinç balçak denemem. Daha parlatamadım.
(http://s1306.hizliresim.com/1b/8/nx4un.jpg)
(http://u1306.hizliresim.com/1b/8/nx4w2.jpg)
-
Tebrikler başarmişsiniz.Avci Arkadasinizda güle gule kullansin..
-
Güzel olmuş. Güzel günlerde kullanın.