Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: karemisola - 01 Nisan 2013, 12:33:16
-
Merhab
Bahçede bazı ağaçların kesilmesi, budanması gibi işlerde birsürü ceviz ve zeytin odunu arttı.
Ben bunları ayırıp kurutup bıçak sapı için malzeme yapmak istiyorum
Ama sorun şu ki ağaçlar ince. Yaklaşık 10-12 cm kalığında dallar var. Babam bunların daha genç olduğu kesince renklerini gösermeyeceğini soruyor. Ben birkaç parça kestim içi gerçekten bembeyaz ama güneşte birkaç bekletince koyulaşıp rengini alıyor.
Bir de sizin fikrinizi almak istedim. bunların herhangi bir deyeri var mı yoksa uğraşmaya değmez mi
-
Zeytin'in ince dallarının bile işlemesi, zımparalanması hoş. Ancak kesildiğinde reng farkını, deseni görmediysen sonra da görmezsin.
-
bende bahcedeki nar kiraz agacindan sap yapmak istemistim ama desenleri cikmadi genc dallar oldugu icin. belki kabuguyla birlikte gizli sapta kullanilabilir ele oturan govdeye yakin kisimlari biraz zimparalayip puruzlerini temizleyip natural bir goruntu verilirse hos durabilir. tabi ustalarim daha iyi bilirler benimki sadece fikir
-
bende bahcedeki nar kiraz agacindan sap yapmak istemistim ama desenleri cikmadi genc dallar oldugu icin. belki kabuguyla birlikte gizli sapta kullanilabilir ele oturan govdeye yakin kisimlari biraz zimparalayip puruzlerini temizleyip natural bir goruntu verilirse hos durabilir. tabi ustalarim daha iyi bilirler benimki sadece fikir
Kirazı çok doğru kurutmanız lazım.Yoksa çok kolay bir şekilde çatlıyor.
-
Zeytin'in ince dallarının bile işlemesi, zımparalanması hoş. Ancak kesildiğinde reng farkını, deseni görmediysen sonra da görmezsin.
Peki desenleri boşverelim genç dallar yine istenilen dayanıklılığı ve sertliği verir mi?
-
Dallar yerine kök veya köke yakın yerleri kullanın bence.
-
Az önce içime kurt düştü ve zeytinden testereyle bir parça kestim. planyayla geçtim sonra zımpara çektim. zımparadan sonra yüzey tozdan dolayı beyaz oluyor ama ıslandığında renklerini belli ediyor. yüzeye yağ sürünce ustaların yaptıkları kabzalar kadar belirgin olmasa da tatmin edici bir yüzey elde ettim.
Ama sorun bunları nasıl kurutacağım. kestikten 2 saat sonra özde çatlaklar oluştu. yani kesim yapamayacam.
fırçayla mazot sürüp kabuklarıyla bodruma atacam. olursa olur olmazsa canı sağolsun
Dallar yerine kök veya köke yakın yerleri kullanın bence.
Malesef kök pek yok. Üstelik kökler çatlamaya çok müsait oluyor. sağlam bir şekilde kurutacağımı sanmıyorum
-
Damarların başladığı ve bittiği yerlere bal mumu veya onun görevini görebilecek malzemeler sürün ışık almayan serin bir yere koyun.
-
Gerçekten çatlatmamak mesele, ciddi bir şekilde yavaş kuruması gerekiyor, özellikle zeytinin,kabuklarını tutmanız mantıklı, mazotu bilemiyorum, yağlı boya yeva balmumu sürerler genelde, hava almayı engellemesi asıl amaç, mazot zamanla uçar mı acaba, o zaman kaplanmış olmayacaktır...
-
Hiç birsey bulamazsaniz parafin mumu bir tasta eritp içine bandirin onu bulmak en kolayi bakkaldan bir mum alip ama bal mumu hem daha esnek kirilgan değil prafinli mum dikkatli olunmazzsa kirilabiliyor ama orasi Antakya olduğu için sicaktan kirilma hadisesini gözardi edebiliriz diye düşündüm..
-
Klasik ağaç tutkalı da kullanıyorlar, hem ucuz hem bulması kolay.
-
Çok özür dilerim belirtmeyi unutmuşum. Mazot sürmemin nedeni kurtlanmasını önlemek. Ağaç kabuklarıyla kaldığında bir kelebek gelip içine kurt bırakıyor. o kurtlarda ağacı delik teşik ediyor.
Burda bal mumunu kolayca bulabilirim ama pahalı. Beyaz tutkal kulağa daha mantıklı geliyor.
Ama anlamadığım bir nokta var. tutkalı sadece kesildiği yerlere mi sürmem gerek yoksa kabuklar dahil baştan sona mı?
-
Sadece kestiğin yüzeylere sürmen yeterli diğer kisimlardan ağac havalanmali
-
Ağaçtan küçük bir parça kesip suda haşladım. İşlemden 48 saat geçmesine rağmen daha hiç çatlama olmadı.
(normalde 1-2 saat içinde çatlıyor)