Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı => Konuyu başlatan: Ercan Utkun - 22 Mart 2013, 13:00:50

Başlık: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Ercan Utkun - 22 Mart 2013, 13:00:50
     İlk bıçağım Taner Ustanın ısıl işlemi yapıp göndermesi ve zımpara işiyle birlikte tamamlanmak üzere.
  Takıldığım bir nokta var o da kesici ağız açma işlemi, kesici ağzı eğeye bağladığım zımparayla ve aparatla açacağım fakat zımparayı kaç derece açı ile sürmeliyim?
   
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Ercan Utkun - 22 Mart 2013, 19:46:43
    Yok mudur fikir verecek bir ustamız!
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: XauPau - 22 Mart 2013, 20:58:28
Forumda konuyla ilgili bolca bilgi var. Elbet cevap gelir ama şu konuya bakarak başlayabilirsiniz.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=51.0
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Ercan Utkun - 22 Mart 2013, 21:16:23
     Aslında bunların hepsiniönceden okumuşluğum var fakat bazı yabancı kaynaklı sitelerde bıçağı bileylerken taşla 20 derecelik açı kullanılması kafa karışıklığı oluşturdu, sizin verdiğiniz linkte ise ustalarımız 22 dercelik toplam açıdan bahsetmiş.
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Kaya - 22 Mart 2013, 21:45:07
Benim en son kanaat kildiğim hem sağlam hem keskin olabilen açi 22-24 derece arasi sağlamliğa doğru 30 dereceye kadar bu açiyi büyütebilirsin. Naçizane fikrim...
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Ercan Utkun - 23 Mart 2013, 14:58:48
   Çift taraflı bilemede tek taraf 24 olunca 48 derecelik bir açı oluşur ağızda ,biraz fazla gibi geldi bana Kaya.
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Osman Kurt - 23 Mart 2013, 15:12:54
   Çift taraflı bilemede tek taraf 24 olunca 48 derecelik bir açı oluşur ağızda ,biraz fazla gibi geldi bana Kaya.
toplam açı 24-25 derece civarında olacak  tek taraf 12 derece yani  8) :D
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Kaya - 23 Mart 2013, 15:13:56
Doğru aynen öyle
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: erdi sari - 23 Mart 2013, 15:14:09
   Çift taraflı bilemede tek taraf 24 olunca 48 derecelik bir açı oluşur ağızda ,biraz fazla gibi geldi bana Kaya.

kaya ustamın demek istedigi toplam acı 22-24 derece galıba 48 derece cidden fazla bencede ama 24 derece veya daha saglam bir agiz istiyorsaniz 30 derece guzel ben opinelimin buyugunu 30 dereceyle biledim kampta kullanıyorum sıkıntı yasamıyorum yemek yapmak için kullandigim opıneli ise 24 derece yaptım daha rahat oluyor tavsıye ederim
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Kaya - 23 Mart 2013, 15:20:41
30 derece keskinliği kafi olabilecek en sağlam açi
Çok keskin olmasini istiyorsan eğer scandi yapacaksan  direk 10 derece ile girebilirsin taslama uzunlugu kafi gelirse iki derece bileyleyip 2 derecede ağizi parlatirsin yeterli gelecektir.aslinda ne için kullanilacağini bilsek nokta atiş yapabilirdik..
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Ercan Utkun - 23 Mart 2013, 15:27:54
30 derece keskinliği kafi olabilecek en sağlam açi
Çok keskin olmasini istiyorsan eğer scandi yapacaksan  direk 10 derece ile girebilirsin taslama uzunlugu kafi gelirse iki derece bileyleyip 2 derecede ağizi parlatirsin yeterli gelecektir.aslinda ne için kullanilacağini bilsek nokta atiş yapabilirdik..

   
      O bilgiyi vermeyi atlamışım Kayacığım kusura bakma,bıçak av bıçağı olacak,soruyu  tek taraf açısı için sormuştum o yüzden bir yanlış anlaşılma oldu,dediğin gibi biraz sağlam olması lazım.Takribi olarak tek taraf 13- 14 derce yeterli olacak sanırım.   
Başlık: Ynt: Kesici ağız açma ile ilgili soru.
Gönderen: Kaya - 23 Mart 2013, 15:34:25
Av bicagi için 25 dereceler optimal  olur deri masatla parlattikca 28 gibi olur 30-32 ye kadarda kullanim süresi olur..