Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: albayrak123 - 22 Mart 2013, 10:49:17
-
bir arkadaşımın babasıyla konuşurken eğeyle bileme yaptığından bahsetti bende konunun üzerine pek düşmedim. Daha sonra aklıma geldi elimdeki eğeler çok çok kaba geliyor bıçak ağzına tırtıklıyor kırıyor resmen. Hırdavatçıda testere eğelerini incelerken çok çok ince dişli olduklarını gördüm. Gerçi internette de gördüm bileme eğesi ama üçkenmiydi o da bilmiyorum resimden belli olmuyordu. Bu merak da şuradan geliyor ki ; birgün arkadaşımla dağ bayır yapalım dedik aldık eti çıktık dağlara babasının av bıçağını getirmiş. Bıçak sakal kesecek bir kıvamda olunca bende hafiften bir araştırmaya başladım :) nasıl oluyor bu eğeyle bilevleme ? var da ben mi bulamıyorum yoksa böyle birşey yok mu ?
-
Doğru ısıl işlem uygulanmış yani yeterince sertleştirilmiş bir bıcağa eğe hiçbirşey yapamaz/yapmamalı. Yani eğe bir bıçağı yiyorsa o bıçak değil keskin demirdir benim gözümde.
Eğeler ısıl işlem öncesinde şekil vermek ağız açmak vs gibi işler için kullanılır. Isıl işlem sonrasında elmas eğe, zımpara ve bileme taşlarından yardım alırız.
-
Aynen arkadaşınızın dediği bileme eğesi dediği de zaten ince elmas taş olabilir. Bazı ürünler var öyle satılan.
(http://www.sharpeningsupplies.com/images/FWKIT-z.jpg)
-
Evvelden o bıçağı gören ustalar en sert olmadığını ama yine de sert ve işgörür olduğunu söylemişler. Benim içimde hala var bir şüphe :D ilk bıçağım için çeliği bulduğumda alışverişe inerim o arada gördüğüm en ince dişli eğeyi de alırım bir denemiş olurum. Bir de konu açar resimlerle desteklerim bakalım ya olur belki :)
-
Sadece eğe ile tıraş olma kıvamına getirmek neredeyse imkansızdır. Taşla veya zımpara ile bileme yapılsa bile deri masat yapılmadan son keskinliğe ben daha getiremedim bilginize. Belki getiren varsa nasıl yaptığını açıklar.
-
Eğeden kasıt elmas eğe olduğunu anlamamıştım kusura bakmayın. Deri masat olmadan da traş keskinliği elde edilebiliyor. Ama yine aynı mantıkla ikame bir ürün kullanıyorsunuz. Mesela bir ayakkabı keçesi yada bir parça kağıdın üzerine metal parlatma macunu , ağaç mantarı , bir kumaşın üzerine diş macunu gibi malzemelerle kılağı alıp traş olacak keskinliğe getirebilirsiniz.
-
Ahşapta da yapanı görmüştüm. Kayanın tavsiyesi ile en son ameliyat bandı kullandım. Mikro zımparalar var bu işi yapacağınız (daha kullanmadım). Avuç içi de işe yarar diyorlar. Birde kot pantolon var bu listeye eklenecek. Ama en çabuk ve daha iyi verimi sık dokunmuş yün kumaşta bulduğumu da söyleyebilirim. Sonuçta sadece taş ve eğe ile (eğe ile bence imkansız) sakal tıraşı olmak zor gibi görünüyor.
Ama dediğiniz gibi eğer çelik yeterince sert değil ise yeterli sertlikteki ince dişli eğe ile de ağız açılır. Yapmışlığım da var ama eğenin ömrü kısa oluyor.
-
Nalburlardaki/hırdavatçılardaki testere eğesi diye geçen (elmas olmayan) ince dişli üçgen eğeler adam gibi su verilmemiş bıçaklarda da iş görürler. Zaten çocukken benim de babamdan öğrendiğim bıçağı bunlarla bilemek üzerineydi ama zamanla bunun yanlış olduğunu öğrendim tabii.
İnce dişli küçük üçgen eğeler, pala testerelerin dişlerini bilemek için kullanılır. Bu testereler herhalde o zamanın şartlarında bakımı kolay yapılsın diye yumuşak tutulmuş olacak ki bunlar eğeyle de bilenebiliyorlardı.
Genel konuşuyorum, (elmas olmayan) üçgen eğeler ile bilenebilen bıçaklardan uzak durun. Size yazık.
-
Nalburlardaki/hırdavatçılardaki testere eğesi diye geçen (elmas olmayan) ince dişli üçgen eğeler adam gibi su verilmemiş bıçaklarda da iş görürler. Zaten çocukken benim de babamdan öğrendiğim bıçağı bunlarla bilemek üzerineydi ama zamanla bunun yanlış olduğunu öğrendim tabii.
İnce dişli küçük üçgen eğeler, pala testerelerin dişlerini bilemek için kullanılır. Bu testereler herhalde o zamanın şartlarında bakımı kolay yapılsın diye yumuşak tutulmuş olacak ki bunlar eğeyle de bilenebiliyorlardı.
Genel konuşuyorum, (elmas olmayan) üçgen eğeler ile bilenebilen bıçaklardan uzak durun. Size yazık.
Size yazık demenizi anlamadım boşa uğraşma diye mi diyorsunuz hocam ? Bugün buluştuk o arkadaşla sordum üçgen eğe kullanıyormuş babası testere için olanlar yani. Bıçağın sertlik durumu da mengenede tek başına bir insan asılsa kıramaz diye düşünüyorum. Yıllar önce alınmış çin malı ucuz bir paslanmaz bıçak. Sağlamlığında kanaat kılınınca da bıçağın fiyatının 4-5 katı fiyata tabanca kılıfı malzemesinden iyi bir kılıf yaptırılmış. Su vermede ısıl işlemde sorun olduğunu düşünmüyorum hakikaten sert. Önceden dediğim gibi çeliği bulayım demir testeresi almaya ineceğim o arada da alacağım bir üçgen eğe :)
-
Siz yinede alın tecrübe edin :) Çocukken bende ağaç testeresi bilerdim üçgen eğe ile. Bir eğenin sertliği 55-60 HRC olarak düşünürsek bunun altındaki sertlikteki bir bıçağı eğe ile ağız açabilirsiniz. Sertlik değerleri birbirine yakın ise veya bıçak daha sert ise bol bol eğe eskitirsiniz. O eğeleri atmayın ilerde o eğelerden bıçak yaparsınız :)
-
Lamadan başlayalım da bir bulabilirsem :) ileriki yıllarda ateşli işlere de girerim belki :)
-
Üçgen eğe ile sakal traşi olabilecek kivama getirebilmek için arkasindan en az bir kaç islem yapmasi gerekir.yada bir uzun islem daha olmasi gerekirdi bilgiyi size eksik vermis.yada tras olma hislerimiz farkli
Ben basit bicagi sacimin üzerine koyuyorum eğer kayiyorsa traş olma imkaniniz yoktur.
-
Size yazık demenizi anlamadım boşa uğraşma diye mi diyorsunuz hocam ? Bugün buluştuk o arkadaşla sordum üçgen eğe kullanıyormuş babası testere için olanlar yani. Bıçağın sertlik durumu da mengenede tek başına bir insan asılsa kıramaz diye düşünüyorum. Yıllar önce alınmış çin malı ucuz bir paslanmaz bıçak. Sağlamlığında kanaat kılınınca da bıçağın fiyatının 4-5 katı fiyata tabanca kılıfı malzemesinden iyi bir kılıf yaptırılmış. Su vermede ısıl işlemde sorun olduğunu düşünmüyorum hakikaten sert. Önceden dediğim gibi çeliği bulayım demir testeresi almaya ineceğim o arada da alacağım bir üçgen eğe :)
Hocam sertlik denince mengenede asılıp kırılmayacak sağlamlıkta olmak aklınıza geliyorsa bazı kavramlarda sıkıntı var gibi. Şu konuda da emin olabilirsiniz üçgen eğeyle bilenebilen bir bıçak iyimser bir tahminle birçoğumuza göre bıçak bile değildir. Ne zaman ki eğenin işlemediği, yeterince keskinleştirilmiş bir bıçağa sahip olursunuz ve ne yaparsanız yapın köreltemezseniz o zaman gerçek bir bıcağın ne demek olduğunu anlarsınız. Bu süreci yaşamadan önce ben de sizden farklı düşünmüyordum. Hatta eğenin işlemediği bir bıçağım vardı ve yıllarca hem bileyemedim hem de bir işe yaramaz görüyle sadece hatırası için sakladım. ;)
-
Üçgen eğe ile sakal traşi
...
Üçgen eğe dövülüp eğeye ustura biçimi verilirse buna bir şey demem. ;D
Bir eğe ile bilenebilecek bir bıçak eğer çok uzunsa ve çok çok esnek olması gereken bir durumdaysa beelki... Bu istisnanın haricinde, bir günlük kullanım bıçağı eğeyle bilenebiliyorsa bu kötü bir bıçaktır.
-
Burası her ne kadar bilgil paylaşım formuysada, biraz da işin teknolojisine uygun deyimler kullanmak yerinde olur derim.
İzlediğim kadarıyla "bilevleme", "bileyleme" gibi deyimler kullanılıyor.
Belki günlük kullanımda pek sıkıntı yaratmaz ama teknik olarak daha güzel anlatım için "bileme" sözcüğü yeterli olacaktır.
**********************************************************************************************
Bilgi olması amacıyla:
Sertleştirilimiş gereçler için ilk yapılan sertlik kontrolu eğe ile yapılır.
Yani bir takıma su veren kişinin yanında eğe de bulunur, yaptığı işin sertliğini eğe sürterek bilmeye çalışır.
Eğeler genelde 0,9 - 1.1 sade karbonlu çelikleden yapılır, yapıldığı malzemeye göre sertliği 62 - 63 Rc olur
-
"Mengenede asılıp kırılmayacak kadar sert" demek ne demek anlayamadım, hayatımda duyduğum en çapraşık laflardan birisi :D. Yani şey gibi: "Hava o kadar sıcaktı ki; buz kesmiştim" gibi bir cümle denk gelir bu cümleye..
Sert demek aynı zamanda kırılgan demektir sayın Albayrak...
-
Şamaroğlanına döndüm yahu :) Bıçağın markasını sordum ''Square'' imiş. Ama internette bahsettiğim modelin fotoğrafı yok. Varsa şimdiye dek eline geçmiş olan veya çeliği hakkında bilgisi olan söylesin de açıklığa kavuşsun artık konu :)
-
Square markası 15-20 liralık çin malı bıçak üretir. Bütün modelleri de üçgen eğe ile bilenebilir.
-
Square markası 15-20 liralık çin malı bıçak üretir. Bütün modelleri de üçgen eğe ile bilenebilir.
Hangi malzemeden üretilmiştir sizce ? Ben bu bıçağın 15 liraya satıldığını öğrendiğimde de bir şok olmuştum geçmişte . Hakikaten güzel bıçak yahu neden böyle oldu :D
-
Çelik malzemesini bilmiyorum ama ısıl işleminin doğru yapılmadığı bir gerçek. Bu da sırf maaliyetten kaçınmak için.
Atıyorum D2 gibi oldukça kaliteli paslanmaz çelik kullanıyor olsunlar. İlk olarak havasız ortamda (karbonun yanmaması için) ısı kontrollü bir fırında (tane büyümesi olmaması için) 980-1020 aralığında ( karbonun yapıda çözünebilmesi için) 20 dakika östenizasyon yapmaları gerekiyor . Sonrasında yine havasız ortamda ve ısı kontrollü fırında 980-1020 aralığına kadar ısıtılıp malzeme üzerine hava püskürtülerek su verme işlemi yapmaları lazım. Son olarak da yüksek sertliğe ulaşmış çeliğin kırılganlığını düşürmek için tekrar ısıtılarak temperleme işlemi yapılması var. Gördüğün gibi oldukça uzun bir işlem sırası var ve maliyeti de yükseltiyor kaliteyi de.
Ama bu eğe işleyen bıçakları yapan firmalar bulabildikleri en ucuz v şeklindeki çelik levhaları tek seferde atıyorum 800 lere kadar ısıtıp yağda veriyorlar suyu. Böylece yeterince sertleşmediği için kırılma riski olmuyor, çok ısıtmadıkları için tane büyümesi olmuyor, maliyet düşük kalıyor, bıçak kolay bilenebiliyor, eğe işliyor vs vs. ama en önemlisi çelik performansını göstermiyor. Sadece adı bıçak oluyor ta ki gerçek bir bıçakla karşılaşana kadar. Kısaca ne kadar ekmek o kadar köfte kuralı ;)
Ben dilimin döndüğünce anlattım yanlışım varsa ustalardan ricam düzeltmeleri. Saygılar
-
Bir taşçı çekicinden döverek yaptığım bir baltam vardı. Her ne hikmetse bu hala hiç paslanmayacak gibi duruyor. Çok da parlak.
Bunun karışık hurdadan olduğunu ve krom ya da nikeli çokça içerdiğini düşünüyorum. Çin'in bir çok ürünü de öyle olabilir.
-
80 li - 90 lı yıllarda açılan göçmen pazarları vardı.
O zamanlar o pazarlarda satılan takımları yapıldığı malzemeler çelik olmasına rağmen sertleştirme işlemi pek yapılmamıştı.
Sanırım rekabet ve maliyetten dolayı düşünülmüş.