Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: ferroburak - 26 Şubat 2013, 19:08:54
-
Koparılmış temiz ve kuru bir insan saçı telinin kendi ağırlığı ve hafif bir basınçla kesici ağız üzerinde ikiye bölünüp bölünmediğinin testi. Örnek video aşağıda:
http://www.youtube.com/watch?v=wqP-To9jFCg
-
Keskinlik çok iyi görünüyor.Paylaşım için teşekkür ederim.
-
Özgür sana bahsettigim buydu havada kili bicaga kestirdigin zaman bayaa keyifli oluyor >:D
-
Evet oldukça hoş bir duygu >:D sanırım hht5 testi
-
valla konuya bahis özgür bensem ki Kaya abi benim benim bıcaklar benim koldaki kılları kesiyor akabinde bıcaklarımı sahiplenen arkadaşların azmi ile o bıcaklar kılı havada keserler ama ben okadar uğraşamam sonuçta evde durduğum 6 ay için topu topu 1 hafta :)
-
valla konuya bahis özgür bensem ki Kaya abi benim benim bıcaklar benim koldaki kılları kesiyor akabinde bıcaklarımı sahiplenen arkadaşların azmi ile o bıcaklar kılı havada keserler ama ben okadar uğraşamam sonuçta evde durduğum 6 ay için topu topu 1 hafta :)
Düzgün bileme yapılmış ise koldaki kıllar çok rahat kesiliyor ama dediğin gibi havada kesmesi için 6000-8000 grit taş ve 1m falan polisaj ile masatlama yapmak gerekiyor. Bendeki macun kaç mikron bilmiyorum ama deride masatlama yapsam bile yeterli pürüzsüzlüğe ulaşamıyorum. Deri masatlamadan sonra loop ile baktığımda beni tatmin etmedi. Gözle ne kadar parlak görünse de loopla hala çizgiler görünüyordu. Hatta kot kumaşta masatlama yaptım sonuç yine tatminkar değil. Ama aynı macunu (bu arada pembe renkli bir macun. Aşındırıcılığı biraz daha yüksek) ince bir yün kumaşta yaptım ve deriye göre daha tatminkar sonuçlar aldım.
-
Evet salim abi 8000 gritle loop la bakınca çizik gözükmüyor(100* bakarsan) ama havada kıl kesmesi için sonrasında bayağı uğraşmak gerekiyor. İnsanın sabrını bayağı zorluyor
-
Ya bu bileme işi ne sıkıntılı iş değil mi? İnsan bir türlü tatmin olamıyor sanki :) Her seferinde daha keskin olsun istiyorsun. Ama şunu anladım tıraş olmayacaksan bu kadar uğraşmanın anlamı yok. Yoksa sabır bende çok. Ama bir gün şu hss bıçaklarda bu türde bir bileme yapıp deneyeceğim. Özgür Ustam HSS ler bu kıvama gelir herhalde değil mi :)
-
Salim cam uzerine 3m band yapistir bir dene bakalim kullandigin macunun griti nedir biliyormusun
-
Aebl gibi bir celikle dene aslinda daha güzeli paslanan celiklerle daha iyi beyaz kagit celigi harika olur mesela
-
Salim cam uzerine 3m band yapistir bir dene bakalim kullandigin macunun griti nedir biliyormusun
Aebl gibi bir celikle dene aslinda daha güzeli paslanan celiklerle daha iyi beyaz kagit celigi harika olur mesela
Yok bilmiyorum ama tahminim düşük gritli. Orta derecede aşındırma özelliği var gibi. Bileme işinde çok hoşuma gitmiyor açıkçası. Elimde birkaç çeşit plaster ve ameliyatlarda kullanılan yara bandı var. Birde onu deneyeyim. Ama beni en çok tatmin eden şimdiye kadar yün kumaş oldu.
Bir ara denk gelirse dediğin çeliklerle de çalışırım inşallah. HSS (s600) çelik ile bıçak yaptık. Bu çelikte polisaja iyi tepkiler veren bir çelik imiş. Zaten sertleştirilmeden bile 600 grit zımparada bile ışıl ışıl parlıyor çelik. Bıçaklar elime geldiği an deneyeceğim işlerden biri de bu tür bir bileme. Aebl performansları gayet başarılı görünüyor. Ama m390 sanki Aebl den daha performanslı görünüyor. Beyaz kağıt çeliği dediğin Japon çeliklerinden mi?
-
Hss çeliklerde o kadar keskinliğe, çok ince mesh elmas tozları olmadan ulaşılabileceğini sanmıyorum. Bu çeliklerdeki Tungsten Karbürleri bileme taşlarıyla o hale getirmek zordur diye düşünmekteyim. Aramızda deneyen var mı acaba hiç?
-
Evet sefa ustam bendeki hss yi denedim dediğin gibi o kadar ince elmas aşındırıcı olması gerekiyor.diğer aşındırıcılar çok etkili değil.Sonra düşündümde hss'yi neden o kadar incelteyim ki diye mantıklı geldi vazgeçtim.Ne gerek var kırılır falan üzülürüm sonra
-
Evet japon çeliği ben iskarpela celigi olarak kullaniyorum hss celigi iskarpelaya gore gozle gorulur farki oluyor
Fark şoyle bileylenmis iskarpela ile badem yada daha güzeli kiraz agacinin dip kismindan bir tras alip aradaki renk parlaklik farkini gözle görebiliyorsun .
Hocam size bahsettigim bor karbit pasta hss gibi celiklerde cok olumlu sonuc veriyor.elmas pastayla farki neredeyse yok gibi rende agzini bir parlattim cok ince talas ayarinda amboyna uzerinden toz aliyor.amboyna normalde damast gibi dalgali bir yapiya sahip olduğundan rendenin üstunde yürümesi neredeyse imkansizdir.hemen liflere takilip kirma yapar yüzeyde..
-
Evet sefa ustam bendeki hss yi denedim dediğin gibi o kadar ince elmas aşındırıcı olması gerekiyor.diğer aşındırıcılar çok etkili değil.Sonra düşündümde hss'yi neden o kadar incelteyim ki diye mantıklı geldi vazgeçtim.Ne gerek var kırılır falan üzülürüm sonra
Agiz a verdiğiniz açi çok önemli toplamda 28 , 30 arasinda bir açi verdinizmi hic bir sey olmaz .zaten malum celikler endüstriyel anlamda en zorlu şartlarda kullanilmakta
Mesela torna kaleminin ucunda en sert çeliklerle savas veriyor..
Tabii sulanmamis olarak
-
Evet sefa ustam bendeki hss yi denedim dediğin gibi o kadar ince elmas aşındırıcı olması gerekiyor.diğer aşındırıcılar çok etkili değil.Sonra düşündümde hss'yi neden o kadar incelteyim ki diye mantıklı geldi vazgeçtim.Ne gerek var kırılır falan üzülürüm sonra
Agiz a verdiğiniz açi çok önemli toplamda 28 , 30 arasinda bir açi verdinizmi hic bir sey olmaz .zaten malum celikler endüstriyel anlamda en zorlu şartlarda kullanilmakta
Mesela torna kaleminin ucunda en sert çeliklerle savas veriyor..
Tabii sulanmamis olarak
Kaya, torna kalemleri bıçakla aynı mantıkla çalışmıyor ki, orada bildiğimiz destekli bir kütlesel durum var. Aynı malzemden yapılmış bir bıçak bağlasak anında kırılırdı eminim.
Elmas tozları için ilgilenen varsa
http://www.aliexpress.com/item/Synthetic-Diamond-Powder-with-Stable-Quality/629776972.html
http://www.aliexpress.com/store/product/synthetic-industrial-diamond-micron-powder-mesh-900-to-30000/700621_691749397.html
-
Sefa ustam bıçaklar bir gelsin hiç üşenmeden deneyeceğim. Yeşil krom oksit, Alüminyum oksit veya sıvı cilalar (http://www.izmirzimpara.com/index.php/sv-cilalar.html) varmış zımparam bittiğinde almaya gittiğimde almayı planlıyorum. Elmas macun almayı düşünmüyorum olmazsa olmaz napalım. O kadar takıntılı değilim çok şükür :)
Ah Kaya kardeş o kadar çok içim gidiyor ki şu çeliklere. Keşke imkanım olsa kullanmak istediğim o kadar çok çelik var ki? Hem maddi hem de en önemlisi zaman sıkıntım var. Şu bor karbit pasta nereden bulunur ki ve kaç mikron acaba? Bu bor macun diğer çeliklerde de olumlu sonuç vermiştir herhalde.
Tam yorumu göndereceğim yeni bir yorum yazılmış oluyor :)
Sefa ustam o konuda haklısınız. Birde bu çeliği işlerken ne kadar ısınınca aşınmaya karşı direncinin arttığını gördüm. Ama bıçağı da o kadar zor koşullarda kullanılmaması gerektiğinden hss ile yapılmış bir bıçak şu bileme sıkıntısının dışında bir sıkıntı vermeyeceğini düşünüyorum.
-
Sefa ustam bıçaklar bir gelsin hiç üşenmeden deneyeceğim. Yeşil krom oksit, Alüminyum oksit veya sıvı cilalar varmış zımparam bittiğinde almaya gittiğimde almayı planlıyorum. Elmas macun almayı düşünmüyorum olmazsa olmaz napalım. O kadar takıntılı değilim çok şükür
krom oksitle hss'yi aşındıramadım salim abi .Ama genelde krom oksit çok pastadan daha iyi iş çıkartıyor
-
[size=78%]krom oksitle hss'yi aşındıramadım salim abi .Ama genelde krom oksit çok pastadan daha iyi iş çıkartıyor[/size]
Sağolasın bunu söylediğin iyi oldu. İnternette bakıyorum da şu bor pasta ile ilgili birşey bulamadım. Bir ara Bornava tarafına gittiğimde zımpara ve macun aldığım yere de bir danışırım. Yurt dışından almaya ihtiyaç duymayacağımız bir aşındırıcı bulursam mutlaka haber veririm.
-
Bıçak üzerindeki lekeler için diş tozu kullanıyorum ;D oldukça işe yarıyor.
Çok ince yapılı oluyor bu tozlar, bileme ajanı olarak denenebilir belki ;)
-
bence ustura harıcı bu kadar hassas bıleme anlamsız bır bıçak ıçın. ağız aşırı hassas olduğundan dolayı genel ışlerı yaparken kırılabılıyor. elmas tozlara altarnatıf 3M zımparalar var 10000/24000 grıd bulursanız cam uzerında ıslatarak deneyın derım.
bu şekılde keskınlığe ulaştırmak sorun değil ancak aşırı hassas bır ağızın benı yarı yolda bırakmasını istemem.
-
Bıçakta tabi güzel bişey değil ama en azından bir kereliğine insan böyle bir keskinlikte bileme yapmak istiyor. Sadece taşla bileme sonucunda açılan bir ağızı diğer çok hassas ağıza göre daha uzun ömürlü kullanıyorum. Taner ustam bunda sonuna kadar katılıyorum. Peki bu 3M zımparaların HSS üzerinde etkisi nedir? Bununla ilgili tecrübe edinen varmıdır?
-
Keskin ağiz daha zor körleniyor ve yaptiği onca keyifli işte cabasi denemis oldugum için söylüyorum
Mikromesh zimparalardan ben denedim kotü değil ama beni tatmin etmedi .ben Metin Abi den almistim deneme maksatli kendiside süper memnun olmadiğini söylemisti geçici olarak bir merhem olabilir ama kesin kalici çözüm değil
-
Ama iyi bir taş ile bilemede de zaten keskin bir ağız oluyor. Bırak yüksek gritli taşı 500-600 kum ile yaptığım bilemelerde bile tatminkar sonuçlar aldım (Bıçak için tabi). Hatta üzerine deri masat ile çok rahat kıl kesme kıvamına geliyor. Sadece deri masatla elde edilen keskinlik uzun sürmüyor. Özellikle mutfak bıçaklarında sadece taşla elde edilen keskinlik daha kalıcı oluyor. Uzun süre masat gerektirmeden kullanıyorum.
-
Bileyleme tabiiki kisisel tercih ben sahsen mutfakta seramik masat kullaniyorum sonrada polisaj tabii ekmek kesince cabuk körleniyor ama 15 dakkada ezme salatasi of of keskin bicak olunca salata ağizda kütür kütür ediyor.
-
Bence de ustura haricinde aşırı keskinliğe ihtiyaç yok.
-
Seramik masattan sonra polisaja da çok gerek kalmıyor aslında. Sonrasında mikronluk soğan dilimleri anında hazır oluyor :) Ama gerçekten polisaj olmadan en son keskinlik olmuyor. Polisajı ister polisaj macunu, ister elmas macun, isterseniz mikro zımpara ile yapın son keskinlik isteyenler mutlaka polisaj yapmalı.
Kaya arkadaş bu arada elmas macunu neyin üzerine sürülerek kullanılıyor?
-
Evet aslinda kötü aliskanlik yapiyor.
-
Evet fena alışkanlık yapıyor :) Evde bıçak bilemem yasaklanacak neredeyse az kaldı. Sebep bıçaklar çok keskin oluyormuş :)
-
Bizdede hanim üst komsu ,ahci bir kac arkadas boş birakmiyorlar,zdf te de keskin bicakla kesilen sebzelerin daha sağlikli olduğu yonünde haberler çikiyor kesme stili bile keskin bicak ve kor bicak olarak ayriliyor
Ayrica 800 kum bicakta testere efekti birakan bir bileyleme agzi birakiyor,ardindan masat bu testere dişlerini keskinlestiriyor sonra dokundugunuz yeri kesiyor yani kazaya daha çok mahal veriyor.cok daha keskin agizlarda her nasilsa daha az kaza oluyor usturanin eti kesmemesi gibi
-
İşte dediğin gibi o testere efekti bilemede acayip güzel kesiyor. Eti de gayet iyi kesiyor ve daha uzun ömürlü kesme sunuyor. Hatta Özgür kardeşin gönderdiği kasap bıçakları da bu şekilde bilenmişti. Polisaj falan derken aşırı parlak ağız aynı tadı vermiyor. Ondan mı ete kör bıçak demişler acaba?
-
Aslinda kesilmeyen et değil etin sinir ve yag kismi ama sebzelerde durum daha farkli Uzakdoğu gezilerimden edindiğim tecrubelerden çekik gozlu amcalarimiz et ve baliga kesinlikle kör bicak vurmuyorlar.sushilerde ve sashimilerde mesela ton baligini dilim dilim kesiyor bicak körlendigi zaman ton baliginin eti dağiliyor buda kalitesini olumsuz etkiliyor,
-
Çok keskin - çok bileylenmiş bıçağın çabuk köreldiği gibi bir fikir var gerçekten, mantıken de doğru görünüyor, dişler ve kılağı kesme işini daha agresif yapıyor ve kılağı masatla düzeltildikten sonra kesmeye devam ediyor , ancak iyi bileylenmiş bir bıçağın da özellikle mutfaktaki maharetleri ile kaba bileme ile yapılmış bileyleme bıçağın kesme hissiyatı arasında çok fark var. İyi bileylenmiş bir mutfak bıçağını ancak kaba bileylenmiş bir EDC'yi tercih ederim. Ancak darbe ile kesim yapan balta, kamp bıçağı vs. gibi aletlerin olabildiğince pürüssüz bileylenmesi aletin daha uzun süre çalışabilmesini sağlıyor. Sürtme ile kesim yapan bıçakta ise kaba bileme daha etkin oluyor...
-
Aslında benim kör dediğim yani ete kör bıçaktaki kör kelimesinden anladığım bu kaba bilemedir. Atasözün gerçek anlamını bilmiyorum ama kaba bileme eti güzel kesiyor. Her halukarda bence keskin bıçak en güzeli. Kör bıçakla hayatta çalışamam ve bir şekilde bilerim. Taş varsa taşla yoksa tabakla :)
-
Evet fena alışkanlık yapıyor :) Evde bıçak bilemem yasaklanacak neredeyse az kaldı. Sebep bıçaklar çok keskin oluyormuş :)
Bizde yasaklandı. Vallahi hanım birkaç derin kesikle kurtuldu >:D
-
Hani keskin bıçak kesmezdi :) Aslında keskin bıçak her zaman avantajlı ama maalesef ev hanımları yanlış bıçak kullandığı için bazı kesikler oluşabiliyor. Allah beterinden korusun diyelim. Ben artık sadece kendi kullandığım bıçağı biliyorum.
-
Kıl testi için 15 dereceden düşük bir ağız ve deri masat yerine 16000/30000 gritlik seramik taşlarla sonlandırmak daha başarılı olur... Shapton, King ve Chosera markaları bu taşları yapıyor... Son taşta bıçağın ağzını birkaç kez masatlayıp kendi ağırlığında yumuşak yapılı bir ahşap parçaya sürterek ve bu işlemi iki üç defa tekrarlayarak harika sonuç alabilirsiniz... DMT markasının 6, 3, ve 1 micronluk pastaları sipariş ederseniz sorunsuz kapınıza kadar geliyor ve fiyatlarıda çok uygundur... Bu pastaları bir camın üzerinde kullanabilirsiniz... Tabi bu açıda bir bıçak nispeten daha çabuk körelecek ve bıçak çeliğinin kalitesine görede ağız eğilmeye yatkın olacaktır...
-
İşte dünyanın en gereksiz testi. Bu videoda gösterilen hht - hanging hair test sözde usturanın ağzının olmuşluğunu test etmek için kullanılan bir yöntem. Ancak tamamen yanıltan sonuçlar verebiliyor. Ağzıda mikro kılağı olma durumunda kılı rahatlıkla keser ama daha tıraşta ilk perdede keskinlikte azalma gözlenir. Veya ağız gayet keskindir ve kılı çok iyi keser, ama tıraş olursunuz yüzünüde akmak ve tahriş eder. Usturada aşırı keskin olması iyi birşey dğeildir. Belirli bir keskinlikten sonrası artık tahriş edici olmaya başlar. Bunu yaprak jiletlerde feather markasında görüyoruz. Ayrıca bazı usturaların çelik yapıları bu testi geçmelerine imkan vermez. Ama tıraş olduğunuzda çok güzel, pürüzsüz tıraş verirler. Dolayısıyla bu test son derece sentetik ve yanıltıcıdır. Ustura bileyicilere tavsiye etmem. Ustura bilemede tek net test tıraş testidir.
Ha bıçak konusuna gelirsek bu tip bir kıl kesme işini yapacak bıçağın yüksek karbonlu çelikten, çok küçük tane yapılı, oldukça sert ve homojen bir çelikten yapılmış olması ve ağzın çok düşük açıyla bilenmesi gerekir. Ha kılı kesince elinize ne geçer, hiç birşey, çünkü ekstrem el dövmesi özel japon bıçakları dışında normal bir mutfak bıçağı ya da çakıda elde edeceğiniz bu keskinliğin normal kullanımda kaybolması sabun köpüğünün kaybolma hız kadar olacaktır.
-
... bu keskinliğin normal kullanımda kaybolması sabun köpüğünün kaybolma hız kadar olacaktır.
Güzel bir ifade olmuş :)
-
Keskinliği bir cok insan bir seyleri kıl vs. gibi kesebilme yeterliği ile sınırlandiriyor aslinda bileyleme cok keskin yapabilmek değil keskinliği uzun süre muhafaza edebileceği ile ilgili bir sorudur.bu sorunun cözümü ise kesiciye uygun geometrinin hatasiz uygulanmasiyla oluşur.yoksa ben bukadar keskin yapabiliyorum söyle killari tras ediyorum demek ustalik derecesi değil bilgisizlik olacaktir
-
Çok ilginç yorumlar :).Epey et kestim.Hayvan kestim yüzdüm deri kestim ama koldaki kılları tıraş etmeyen bıçaklar çok başarısız oluyor.Yani kör diye tabir edilen bıçaklar et işlerinde gerçekten başarısı sınırlı.Körelme olayına gelince ağız açısı çok dar değilse keskinlik gayet uzun sürüyor öte yandan ağıç açısı geniş olan bıçaklarda köreldimi zor bileniyor masatlanmıyor..Victorinox kasap bıçakları videodaki bıçağın keskinliğinde tam jilet keskinliğinde.Bıçağı inceledim bütün mezbehaneler bu bıçağı kullanmaya başlamış.Tek hamlede hayvanı kestiği için geç köreldiği için iki masatla eski keskinliğine geldiği için.Bıçağın sırtı 2 mm.Yani kasap bıçaklarında ince bıçak herzaman etkili oluyor. :2up
-
bu test tambir keskinlik kanıtı olmuyor aslında ağızda kalan küçük partiküller
kılı hemen kessede geri tarafı kesmeye biliyor böylece homojen bir ağız olmadan bileme
işi yarıda kalıyor.
ayrıca ustura için bir ölçü olsada bıçak için aynı oranda gerekli değil zira çok dayanıksız bir ağız oluyor
ustra gibi keskin fakat çok hızlı körelen bir ağız elde etmiş oluyoruz
tabi daha deneyimli ustatlarada sormak lazım
-
normal şartlarda victorya teyzemizin bıçaklarına 80 ila 120 lira arası para veren arkadaşlar
ondan daha kaliteli Yerli malı bıçağa 30ila 40 tl vermeyi istemiyorlar
anlamış değilim
victorya teyzenin bıçakları okadarda ahım şahım değiller kötüde değiller ama yerliye önem vermek gerekiyor her zaman söylerim
saygılar
-
Kesinlikle Özgür ustaya katılıyorum. İyi bir yerli bıçak sahibi olana kadar bizim ustalarımızın bu kadar iyi işler çıkartacağına inanmıyordum.
-
Seri üretimlerde kalite tek tek elde yapılan bıçaklardan düşük oluyor.Sürmeneyle aynı çeliği kullanıyorum (t7) ama sürmeneden keskinliğini 2-3 kat daha uzun koruyor.(Sünger Bob'un dediği gibi bıçağa sevgimi katıyorum o yüzden etkisi büyük :D)
-
Sevgili arkadaşlar
Çeliğinin yumuşak olduğunu düşündüğüm bıçaklarda taşta bileme sonucunda ağızda oluşan kılağı, bıçağı masata vurduğum zaman bir sağa yatıyor, bir sola yatıyor. Bunun sebebi çeliğin yumuşaklığından mı yoksa ağız açısından mı. Çelik sertliği etkili ise kaç HRC den sonra kılağı oluşmamaya başlar?
Cevap verirseniz sevinirim.
-
bence de en iyisi yerli bıçak, sivas, bursa, yatağan, izmir, sürmene, maraş ilk solukta aklıma gelenler daha niceleri. çok kaliteli bıçakları çok ucuza üretiyoruz ama anlayana.
-
Sevgili arkadaşlar
Çeliğinin yumuşak olduğunu düşündüğüm bıçaklarda taşta bileme sonucunda ağızda oluşan kılağı, bıçağı masata vurduğum zaman bir sağa yatıyor, bir sola yatıyor. Bunun sebebi çeliğin yumuşaklığından mı yoksa ağız açısından mı. Çelik sertliği etkili ise kaç HRC den sonra kılağı oluşmamaya başlar?
Cevap verirseniz sevinirim
Aman arkadaşım öyle iyi bıçakları taşa falan vurma ağzını mahvedersin.Çok ince taşın varsa belki ama oda bozar.bıçağın ağzı çok körelmişse bıçağı yatay olarak mengeneyle sabitle spiral taşına zımpara tak o sekilde düzeltip daha sonra zımparayla elde (800 kum falan) bileyleyip grit taşına geç ondan sonrada deride masatlarsan kılağı kalmaz.
Çok kılağı bırakan bıçağı ben büyük bi zevkle çöpe atarım.Kaliteli bıçakta fazla kılağı olmaz. Sanırım bu krom ve karbon oranıyla ilgili birşey.
-
Kılağı oluşması gayet normal bir durumdur zaten bilemenin son aşamasında olmalıdır da. Son olarak bu kılağı düşürüldüğünde ağız kesme özelliğini kazanır. Çeliğin sertliği veya yumuşaklığıyla doğrudan ilgili bir durum değil. Yani kılağı oluştu diye çelik yumuşak diyemeyiz, oluşmadı diye de serttir diyemeyiz. Yeteri kadar masatlama yapıldıktan sonra kılağı mutlaka gidecektir.
-
Şu kılağı düşürme olayında bildiğim 3 yöntem var.
1. çelik masatla düşürüyor
2. deri ile masatlanıyor
3. olarak yumuşak bir taşa dikine veya yatay sürtüyorlar.
Acaba hangisi ya da hangileri doğrudur? Ne tür kesim yapılacaksa ona göre mi tercih etmek gerekir?
Ben çelik masatla kılağı düşürmeyi domates kesmede daha başarılı buluyorum. Tahminimce mikro testere görevi görerek kabuğu hemen kesiyor.
-
Domatesi keskin biçaklada kesebilirsiniz eğer sorunuz folyo ambalaj kesme ,kaucuk lastik gibi kesme işlemleri olsaydi mini testere ağizli kesme ağizlarini tercih edin derdim Mutfakta durum farkli keskin bir biçakla kesilen sebzeler daha az su kaybettiklerinden daha lezzetli olacaktir tabii bu çok tartişmali bir konu kesme yapacağiniz amaca göre uygun geometrili ağizlar olmali bilemede prosedür aşaği yukari hepsinde ayni ağizda aşiri bir kilaği oluşmasi biçağin bileylenirken isinma sonucu agiz kisminin esnekleştiğininde bir göstergesi olabilir ama kilaği oluşmadanda keskin ağiz sağlanamaz.bileyleme esnasinda spiral kullanmak. Bir biçağa yapilabilecek en kötü hakaret olur(bu arada arabalara cila yapmakta kullanilan düşük devirli,devir ayarli spiraller hariç)bu kesici ağizin isinma sonucu suyunun kaçmasina bağlantili olarakta inatçi esnek düşmek bilmeyen kilağilara sebeb olabilir.ağizda oluşacak kilaği en fazla saç kılı kalinliğinda olmali fazlasi namlunun ömrünün gereksiz israfina yol açar nihayeti şip şak bileyleme yapmak istiyorsaniz daha ısırgan aşindiricilar kullanin mesela elmas taş vs gibi masatlama illa deri üzerinde değil kağit ahşap plaka bez bant üzerindede yapilabilir masat sadece yumuşak çelikli et biçaklari için geçerlidir(burdada seramik elmas masatlar hariç onlari her maksatla kullanmak mümkün).namlunun taşa dikine sürülmesi namlunun kesici ağzindaki ezik minik kırıklari düzelmek içindir kilağiyi düşürmek için bir sefere mahsus yatay durumdaki namlu gittikce dik konuma gelecek şekilde aşindiriya sürülür bu kilağiyi inceltir ve dökülmesini kolaylastirir tabii bir kaç deneme yanilma ve tecrübe istiyor...
-
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ayrıca taş deyince girit taşını kastetmiştim. Sevgiyle kalın.
-
Bıçak bilerken taş geçişlerinde.. Özelliklede kalın(yumuşak) taşlardan sonra bıçağınızı dikine(kesermiş gibi) kendi ağırlığında bir 5e10 tahta parçasına sürün... Bu zayıflamış ağzı kırmanıza kılağı temizlemenize yardımcı olacaktır.
Başka şekilde özetlersek.. Bıçağı aldık biliyoruz..düzgün bir V olması açısından sürekli eşit sayıda taraf değiştirerek ilerliyor ve her serinin sonunda tırnak uçlarımızla bıçak ağzı bıçak boyunca eşit şekilde diğer tarafa yatmışmı diye kontrol ediyoruz. Bir tarafta yattığını hissettik mi, çevirdik diğer taraftanda yattımı.. Bir ince taşa geçmeye hazırız. Ancak geçmeden önce bıçağımızı alıp yanımızda bundurduğumuz çam ağacı gibi yumuşak cins bir 5e10 parçaya baskı uygulamadan ancak nazikçe keser gibi iki defa sürtüyoruz... Bu işlem sonrası yine aynı taştan bu sefer baskı uygulamadan bıçağın her iki yüzünü birer kere daha geçiriyoruz ve bir ince taşa geçmeye hazırız.. Aynı işlemi her taş geçişinde tekrarlıyoruz...)