Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Firmalar, Ustalar, Tedarik Bilgileri => Konuyu başlatan: aliata - 16 Şubat 2013, 18:16:15
-
Arkadaşlar, form'da bir kaç yerde kabze yapımında, kemik ve deve kemiği malzemesi
adı geçmektedir.Bildiklerimizi burada paylaşmayı teklif ediyorum.
-
Kasaptaki kemikle çalışmak için;- Kemik kasaptan veya mezbahaneden alınır,
- Kemiklerin baş kısmı kesilir,
- Kemikler bir güzel kaynatılır ve kurutulur,
- Çamaşır suyunda bekletilir ve kurutulur,
- Daha sonra kemikler orta yerinden kesilerek iki parçaya ayrılır. http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1239.msg23354#msg23354 (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1239.msg23354#msg23354)
- En sonunda kabzaya göre şekillendirilir.
Toprak altındaki kemik veya fosil kemik için;
Bu tip kemikler kabza malzemesi olarak kullanılmadan önce mutlaka stabilize edilmesi gerekir.
Deve kemiği bulunabilecek yerler;
Benim bildiğim Aydın İncirliova
-
Salim bey teşekkür ederim.
-
Ne demek önemli değil. Bilgilerde eksik, hata görenler lütfen uyarsın. Ayrıca eklenmesi gerekenler varsa eklenirse sevinirim. Ben kabaca uyguladığım yöntemi yazdım. Bu arada çamaşır suyu bir miktar kemiği beyazlatıyor ama bu yüzeysel oluyor zımpara yapıldığında kemiğin doğal rengi çıkıyor (böylesi bence daha güzel).
-
aslında oldukça faydalı bir paylaşım teşekkür ederim. böylellikle benim bir zmanlar yaptıgım gibi evi gereksiz kokutmuşda olmazsınız. koyun kemigini de tavsiye ederim.
-
Koyun kemiği fazla ince olmaz mı? Çap olarakda herhalde gizli saplarda kullanılabilinir. Ama bu seferde estetik olarak çok düz bir kabza olur gibime geliyor. Ama biraz araştırma yapılınca fenada olmazmış dedirtiyor :) Özellikle toprak altından çıkmış kemik olursa çok daha güzel görünüyor.
(http://2.bp.blogspot.com/-eFRS5rbQogc/UIQJrdOkd5I/AAAAAAAAAsY/4Bu5DA4FQck/s1600/fil-flanagan2_from+Campbell+Handmade+Knives_knives_dot+net.JPG)
(http://2.bp.blogspot.com/--aNNwkeVIDY/UKwzIjeutdI/AAAAAAAA7BI/WR62jPMeBXU/s320/DSCN1125.JPG)
-
vakti ile yabancı bir bıcak ustasına danışmıştım mail ile. koyun kemigi önermişti. o dönem bulup ugraaşstım ancak ev halki koku vs gibi nednelerle benim azmimi cabamı anlamadı boykota alındım. koyun kemigi maceramda bitti. hala içimde ukttedir :'(
-
Bu dogal malzemeyi kullanabilirsek iyi olur düşüncesindeyim.
Bu kemikler ,geçmişte tarak yapımında tesbih yapımında kullanılmış.
Bizler bu uygulamayı geliştirebiliriz.
-
Doğal malzeme olarak boynuzları da sayacak olursak forumda zaten bu şekilde geliştirerek kullanan ustalarımız var. Boynuzlar stabilize ederek kullanıldı. Son zamanlarda Metin Anan ustanın da katılımıyla kemikleri boyayarak kullanma ve shrimshaw çalışmalarını gördük. Dikkat çekici ve çok güzel çalışmalar var. Giderek de artacak diye düşünüyorum.
-
Kemik işcililiğinin ve bu sanatın eski adı:NAKTA
-
Kemik işcililiğinin ve bu sanatın eski adı:NAKTA
Kemik işlemesi ile ilgili yabancı kaynaklar mevcut ama NAKTA ile ilgili pek bir doküman veya bilgiye rastlamadım. Yok olmaya yüz tutmuş bir sanat veya zanaat olsa gerek.
-
yeni bilgiler ile biz birşeyler yapalım.
Salim bey sanırım incirliovayı ve yöreyi biliyorsunuz.
Deve sucuğu yemişinizdir.Bu konuda sizin deyimlerinize
ihtiyacımız var.
Sizden biraz detaylar bekleyebilirmiyiz.
-
Aslında ben pek bilmiyorum. Bizim arkadaşlar var o tarafa giderler arada. Aslında şöyle komik bir olay da oldu. Arkadaşlarla otururken deve sucuğu satılıyor dediler. Benim kafa direk kemiğe kaydı. O zaman kemik vardır bana gittiğinizde getirin dedim. Onlar alırken baya bir konuştuk. Sucuk satanların oradayız bizi mezbahaneye yönlendirdiler dediler. Sonra gitmişler almışlar. Bu muhabbeti Özgür kardeşle konuşurken o dedi sucuğunu yedin mi diye. İşte o zaman jeton düştü bende. Birdahaki sefere sucukta isteyeceğim :)
Birde benim yaptığım hata şu oldu. Kemik başlarını keserken biraz ucundan kestim. Sonra kemikleri ortadan kesip kaynattım. Sonra baktım ki kemik başları çok fazla kullanılacak durumda değilmiş. Tabi böylelikle anca çakıda veya ufak bıçakta kullanılacak kemikler kaldı elimde. Size tavsiyem kemik başlarını komple kesip atın geri kalanı kaynatın. Böylece elinizde daha temiz parça kalmış olur.
-
Salim bey bunlar güzellik yaşamın parçası.
Deveden anlayan birileri yazı yazsa bizleri aydınlatsa ne kadar iyi olur.
örneğin;devenin çanı deveden pahalı diyorlar.Acaba kemiği nedir?
-
Tabi bilen biri yorum yazarsa seviniriz. Kemiğin tanesini 20 TL gibi bir fiyattan satıyorlardı. Yapacağınız işçiliğe göre bu kemiğin değeri artacaktır.
-
Her zaman geçeriz İncirliovadan ,dükkanların önlerinde asılmış deve sucuklarını da çok gördük ama yemek nasip olmadı,Kemiğin görüntüsü hakkında biraz bilgi verir misin Salim? değer mi gidip almaya?
-
Bence kesinlikle değer. Ama aldıktan sonra bir an önce kaynatırsanız iyi olur. Ellerinde devamlı olmuyormuş galiba. Genelde tespih yapanlar gelip alıyorlar demişler. Kemikleri derin dondurucuda saklıyorlarmış. Arkadaşlar gittiklerinde ben mutlaka aldırtacağım.
-
Acaba devenin hangi kemiği bıçak kabzesi için daha uygundur.
Yaz aylarında bu kemikleri bulabilirmiyiz.