Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Low-maker TC Cem - 01 Şubat 2013, 22:07:11

Başlık: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 01 Şubat 2013, 22:07:11
Arkadaşlar daha 2-3 gün önce aldığım ve buradan sizlerle paylaştığım Mora bıçağım resmen paslanıyor
ilk önce yıkadıktan sonra acaba kurulamadığım için mi böyle oldu deyip kendi kendime kızdım ama sonra eşim olurmu ben yıkadım ve hemen kuruladım senin ne kadar kıl olduğunu bildiğim için dedi.

Peki kurulanmış olmasına rağmen  bu bıçağın paslanması yada üzerinde lekeler oluşması normal midir?
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Ercan Utkun - 01 Şubat 2013, 22:17:14
   Ben de aldığım bir çakı da aynı olayı yaşamıştım sonradan öğrendim ki karbon çeliğinin özelliği buymuş,yani paslanırmış.Korumak için ne yapılır forum sakinlerimiz bazı yağları kullanıyor silah yağları olabilir. 
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: mat - 01 Şubat 2013, 22:19:07
Karbon çeliği paslanır ve leke kalır ama ben ilk defa bu kadar kısa sürede olduğunu görüyorum :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: yabantass - 01 Şubat 2013, 22:19:24
karbon çelik bıçaklar paslanmaz olanlara karşın hemen kararır, asitli şeyler kestikten hemen sonra anında siyah lekeler oluşur. zaman içinde patina meydana gelir ve belirli oranda paslanmaya karşı korunur. ıslak bırakmamak, sık sık yağlamak faydalıdır.
ben de aynı bıçağı kullanıyorum, seninki gibi pas oluşmadı ancak tipik kararmalar oldu. mutfakta kullanacağım dersen çok dikkatli silmek gerekiyor. ayrıca yiyeceklerde koku bırakır, dikkatini çekmiştir. herkes bundan hoşlanmaz. mutfakta kullanacaksan paslanmaz olanını tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 01 Şubat 2013, 22:31:04
milyoncu/çinci dükkanlarından ufak plastik yağdanlığıyla bir lira hatta altına satılan yağlardan alıverin olsun bitsin.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: tamahagane - 01 Şubat 2013, 22:44:09
Elle dokunma bile karbon çelikte pas yapabiliyor.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 02 Şubat 2013, 00:22:29
Bu bıçağı aldığımda amacım her daim elimin altında olsun her yerde kullanırım yani kartonda keserim,elmada soyarım diye düşünmüştüm gelgelelim bu olamayacak en azından mutfak harici kullanmak zorundayım anlaşılan,
yağlayarak muhafaza edileceğine göre her yerde kullanılamaz
tabi buradan çıkardığım derste bir daha karbon çelik bıçak almamak olacak.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: doctore - 02 Şubat 2013, 00:37:15
gayet normal bir durum ...bu oksitlenme zamanla çok güzel bir görünüm alıyor  yağlama yapılsa da bu önlenemiyor zaten ..karbon çeliği bir bıçağın pırıl pırıl durması kadar garip bir durum olamaz ..üzerine hardal dökerek patina yapılabilir ..
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Kaya - 02 Şubat 2013, 00:52:26
Bu bıçağı aldığımda amacım her daim elimin altında olsun her yerde kullanırım yani kartonda keserim,elmada soyarım diye düşünmüştüm gelgelelim bu olamayacak en azından mutfak harici kullanmak zorundayım anlaşılan,
yağlayarak muhafaza edileceğine göre her yerde kullanılamaz
tabi buradan çıkardığım derste bir daha karbon çelik bıçak almamak olacak.

bu arada baharatcidan biraz kamelya yagi al onunla sil dünyanin bir cok yerinde tavsiye bu üzere.ayrica balistol da olabilir.normal makina yaglari tehlikeli olabilir.
bu arada kamelya yagi ve balistol dogal oldugu icin  cokda güzel koruma sagliyor sahsen ben son zamanda mutfak bicaklarimda kullanmaya basladim daha önce marangoz aletlerimde kullaniyordum tavsiye ediyorum
selamlar

Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: emrekipmen - 02 Şubat 2013, 12:28:45
Pasların oluşum şekli sanki hardal gibi asitli bir malzemeden kaynaklı gibi. Lokalize ve yuvarlak kenarlı. Karbon çeliği bıçak kullanmak maharet ister. Kurulama ve yağlama ardı ardına yapılması gereken iki hareket. Hatta japon şefler karbon çeliği bıçaklarını sürekli kurularlar, elleri sürekli kurulama bezinin üstündedir, bir dilim bişey kesse bile hemen yıkar, kurular ve besin kenarı biraz yağlıdır, onunla yağlar.
Karbon çeliğinin en büyük avantajı küçük açılarda ağız tutabilmesidir, bu yüzden daha dirençsiz, keyifli kesim yapılabilir. Bu avantajın dezavantajı ise hızlı, hatta ani paslanma temayülüdür. Bunu göze almak gerek karbon çeliğinde...
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: muharip - 02 Şubat 2013, 12:52:41
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: emrekipmen - 02 Şubat 2013, 13:12:25
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Sağolunuz efendim, hayatın cilveleri, geçim derdi vs. derken foruma uğramaya zamanım olmuyordu. Neyse, projelerim bitti, yavaş yavaş bıçaklar üzerine çalışmaya yine başlıyorum hafiften, ancak önümde 1-2 ay var tam anlamıyla bu işe dalmaya.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: alim hakkı - 02 Şubat 2013, 14:13:35
Emre ustam nerelerdesiniz, gözlerimiz yollarda kaldı. Burası sizsiz olmuyor.
Sağolunuz efendim, hayatın cilveleri, geçim derdi vs. derken foruma uğramaya zamanım olmuyordu. Neyse, projelerim bitti, yavaş yavaş bıçaklar üzerine çalışmaya yine başlıyorum hafiften, ancak önümde 1-2 ay var tam anlamıyla bu işe dalmaya.
peki bu paslanma içinkaplama olarak net bi çözüm yokmu emre ustam bıçağın ağzı açık kalacak kalan yerler kapanacak şekilde :-X
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 02 Şubat 2013, 14:35:03
Yanıtlar ve tavsiyeler için teşekkür ederim
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: emrekipmen - 03 Şubat 2013, 02:09:57
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: alim hakkı - 03 Şubat 2013, 02:14:30
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...
anladım ustam yağ için öneriniz ne kanolamı?
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: emrekipmen - 10 Şubat 2013, 14:06:36
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...
anladım ustam yağ için öneriniz ne kanolamı?
Soruyu yeni gördüm, kusuruma bakmayınız. Kanola veya ayçiçek yağı iyi iş görür, hem asidik olmadığından bu yağlar çelikte renk değişimine neden olmaz. Zeytinyağı ise uzun süreçte tam tersine çalışıp çeliği paslanmaya teşne bir hale getirebilir, asidik özelliklerinden ötürü. Mineral yağlar da iyidir ancak sonuçta yiyecek malzeme de kesiliyorsa bıçakla en iyisi asidik değeri düşük bitkisel yağları tercih etmek lazım.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: dolch - 10 Şubat 2013, 15:14:33
carbon celik oldugu icin ne kadar silerseniz silin yaglamadiktan sonra herturlu paslanir ama gzel yanida herzaman daha keskindir
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 10 Şubat 2013, 15:17:51
Öncelikle paslanması sayesinde Mora'ların gerçekten karbon olduğunu anlayabilmek güzel bir şey. Bu paslanma yorumundan sonra bir tane de ben aldım.  :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 10 Şubat 2013, 19:16:09
Öncelikle paslanması sayesinde Mora'ların gerçekten karbon olduğunu anlayabilmek güzel bir şey. Bu paslanma yorumundan sonra bir tane de ben aldım.  :)

Hayırlı olsun Eylem bey güle güle kullanın
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 10 Şubat 2013, 19:21:24
Hiçbişey tam çözüm olmaz ama en azından siyah pas (patine) kaplama kırmızı pasa dayanır, bakımı kolaylaştırır. En iyisi hardala veya sirkeye bulamak bir saat kadar. Sonra sabunla iyice yıkayıp yağlarsanız uzun süre bakım gerektirmez, en azından ben karbon çeliği mutfak bıçaklarımı öyle yapıyorum...

Emre bey dediğiniz gibi sirkeye yatırdım (birazda sarmısak  :D :D ) ve o parlaklığı gitti matlaştı hafif karardı  (siyah pas (patine) kaplama)
o günden beride hafif yağlı olarak duruyor ve hiç kırmızı pas yapmadı
öneriniz için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: puukko - 15 Şubat 2013, 01:07:24
Bu lekelenme ilginçmiş, pas değil ama leke,
mesela klasik opineller anında diyebileceğim hızda paslanıyor ama paslar kolay temizleniyor ve silip yağlanınca bir sıkıntı olmuyor.

özellikle  karbon çeliği çok kötü bir tad bırakıyor meyvada falan, tabi diğer metal bıçaklarda bırakıyor bunu.

Seramik bıçaklar buna çok güzel çözüm.

http://www.eminonuzuccaciye.com/Emsan-Ceramoni-Seramik-Dograma-Bicagi-Bordo,PR-426.html
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: doctore - 15 Şubat 2013, 17:09:29
Bu lekelenme ilginçmiş, pas değil ama leke,
mesela klasik opineller anında diyebileceğim hızda paslanıyor ama paslar kolay temizleniyor ve silip yağlanınca bir sıkıntı olmuyor.

özellikle  karbon çeliği çok kötü bir tad bırakıyor meyvada falan, tabi diğer metal bıçaklarda bırakıyor bunu.

Seramik bıçaklar buna çok güzel çözüm.

http://www.eminonuzuccaciye.com/Emsan-Ceramoni-Seramik-Dograma-Bicagi-Bordo,PR-426.html

çok haklısınız özellikle elma nın üzerinde çok rahatsız edici metalimsi bir tad bırakıyor karbon çelikleri ....
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: tarpoon - 15 Şubat 2013, 21:02:39
çok rahatsız edıcı o metalımsı tad bazılarına çok hoş gelebılır  ;)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 16 Şubat 2013, 16:07:43
Demir eksiğine birebir.  O0
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: mehmet dülcek - 16 Şubat 2013, 16:28:28
Bende yakin zamanda koctasa gidip bitane alicaktim bu paslanmayi gordugum iyi oldu :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 16 Şubat 2013, 16:43:25
10 liralık namlu boyası ile sorun büyük oranda ortadan kalkıyor...ben benim mora robust'u boyadım , şimdilik sıkıntı çıkarmıyor 8)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: EDC-Cancan - 16 Şubat 2013, 19:23:06
10 liralık namlu boyası ile sorun büyük oranda ortadan kalkıyor...ben benim mora robust'u boyadım , şimdilik sıkıntı çıkarmıyor 8)

Resim alabilirmiyiz acaba...  ??? ??? ???
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 16 Şubat 2013, 20:18:40


(http://c1302.hizliresim.com/16/j/k5trm.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 16 Şubat 2013, 20:22:09
(http://c1302.hizliresim.com/16/j/k5ty5.jpg) (http://bit.ly/c25MCx)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: mehmet dülcek - 16 Şubat 2013, 20:31:09
bence namluya cok hos bı hava katmıs ama kullanım asamasında nekadar saglıklı olur acaba
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 16 Şubat 2013, 20:41:39
evet bıçağın namlusu mavimsi bir siyah renk aldı ...
kullanım klavuzunda; '' istediğiniz rengi elde edene kadar bir kaç kez işlem tekrarlanır ...''  diyordu ama bu renk hoşuma gidince ben mat siyah renkten vazgeçtim öyle bıraktım.. :)
 3 haftadır bu renkte şimdilik sıkıntı veren bir durum oluşmadı ama daha uzun vadede ne olur ben de bilmiyorum  O:-)

Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 16 Şubat 2013, 20:49:01
zararı var mı sağlık açısından bu boyanın gıda keseceğiz zehirlenmeyelim.  ::)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: doctore - 16 Şubat 2013, 20:54:49
karbon çeliklerin fiyakasıdır pas ve kararma ...eğer karamazsa ben kıllanıyorum acaba  karbon çeliği değil mi diye ;) tek dezavantajı meyve veya çiğ yenecek bişey keserseniz metal tadı bulaşıyor birkaçkere başıma geldi :-X ama  rambo amcamız bile karbon çeliği bıçak kullanmış dağlarda bayırlarda :2up yani survivor bıçakların ağababaları karbon çeliğinden olur :D :D
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 16 Şubat 2013, 21:01:10
sürtünmeyle bulaşıp insan sağlığını tehlikeye atacak bir şey olsaydı bunun kullanımına izin verilmezdi diye düşünüyorum sonuçta meneviş boyası yıllardır silahlarımızın üzerinde bulunuyor ve avda çıplak elle namluya temas edip yemek yapıyor ve tüketiyoruz...
ama %100 emin misin sorusuna net cevap veremem O:-)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 16 Şubat 2013, 23:08:03
Tüfeklerle atılan kurşun bile sağlıklı değil. ABD'nin kartal vb. kuşlarındayedikleri etlerle bünyesine giren kurşundan dolayı ciddi problemler oluşmuş. Bkz.: http://www.iowadnr.gov/portals/idnr/uploads/wildlife/eagles_lead.pdf (http://www.iowadnr.gov/portals/idnr/uploads/wildlife/eagles_lead.pdf)

Yani tüfek boyasının ne kadar sağlıklı olduğu da önemsenmemiş olabilir.

Perma blue / gun blue denen şeyden kullanmıştım ve kutuda yazanlar  (http://www.straightshooters.com/bc-13125-perma-blue.html)çok da iç açıcı değildi. Silahta ilerki günlerde olumsuz bir etkisi olur mu bilmiyorum tabii.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: sefaçabuk - 16 Şubat 2013, 23:12:47
Yanlış hatırlıyor olabilirim ama bu solisyonlarda sanki bir miktar siyanür türevi var diye aklımda kalmış.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: mehmet dülcek - 16 Şubat 2013, 23:45:43
Yanlış hatırlıyor olabilirim ama bu solisyonlarda sanki bir miktar siyanür türevi var diye aklımda kalmış.



syanurmu  :o :o  yanlıs anlamayın amacım sızı elestırmek degıl gercekten su bıkac gun ıcınde sunu ogrendım eger tanımadıgımız yeni bi malzemeyle karsılasmısanız kesınlıkle ön arastırmasını yapmadan kulanmamakta fayda var
         
          ornegın bıcaklarda asırı parlaklıgı hernekadar sevmesemde malzemenın bu parlaklıga nasıl ulastıgını merak ettım halıyle polısaj cıktı karsıma tanıstıgım bi polısaj ustasının uyarısıyla  bıraz arastırma yaptım ve  bıcaga uygulanan parlatma malzemesının tozu saglık acısında sonderece zararlı oldugunu ogrendım ee tabı bıde ısın guvenlık kısmını ogrendım bılmem kac devırle donen parlatma kecesıne yapılan yanlıs bı hamlede kopan parcanın cok cıttı zararlar verebılıcegı gıb
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 16 Şubat 2013, 23:49:30
derin konuya parmak basmışım ben bıçağım gelince sirkeyle karartayım benim için herhalde yeter.  :D
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Low-maker TC Cem - 17 Şubat 2013, 01:13:41
derin konuya parmak basmışım ben bıçağım gelince sirkeyle karartayım benim için herhalde yeter.  :D
Aman haa sarmısaksız olmaz ona göre :D :D
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: ratbertovich - 18 Şubat 2013, 08:28:36
Benzer fiyata bir sürü mutfak bıçağı seçeneği varken, odun işleme bıçağını yiyecek işlemede kullanmak için paslanmaz hale getirme çalışmalarına anlam veremiyorum :). Emeğinize yazık.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: mehmet dülcek - 18 Şubat 2013, 10:12:53
Benzer fiyata bir sürü mutfak bıçağı seçeneği varken, odun işleme bıçağını yiyecek işlemede kullanmak için paslanmaz hale getirme çalışmalarına anlam veremiyorum :). Emeğinize yazık.


 :2up :2up
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 18 Şubat 2013, 10:17:57
Tipinden memnunsanız mutfağa Bahço alın o paslanmaz diyeceğim de. bu form mutfaklık bir form da değil...
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: sefaçabuk - 18 Şubat 2013, 10:20:07
Benzer fiyata bir sürü mutfak bıçağı seçeneği varken, odun işleme bıçağını yiyecek işlemede kullanmak için paslanmaz hale getirme çalışmalarına anlam veremiyorum :). Emeğinize yazık.
Ferhat, ağzına sağlık  :2up
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: doctore - 18 Şubat 2013, 11:02:49
arazide dağda kırda kullanılacak bir bıçak zaten ..on numarabıçak ama tabi mutfakta eviçi kullanıma pek uygun değil ...eğer palanma sıkıntı oluyırsa paslanmazını almak en  güzel çözüm bence....
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: puukko - 18 Şubat 2013, 14:10:40
Odun -> bitki -> dolayısıyla sebzeler için kullanılabilir bıçak  8)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 18 Şubat 2013, 14:23:39
benim için diyorsanız ben mora knive için değil herhangi bir karbon bıçağı karatmak için silah boyasının zararını sordum.Konu mora olunca tabi yanlış anlaşılmaya meyilli olmuş
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: ratbertovich - 18 Şubat 2013, 22:30:35
Yok, yok tek bir kişiye değil sözüm, kimse alınmasın. Çıkışmak ya da uyarmak için değil (ki sağolsun kimse öyle anlamamış), emeğinizi daha iyi yerlerde daha verimli harcayabilirsiniz diye hatırlatmak için söyledim.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 18 Şubat 2013, 23:35:25
yok abi yeter ki  doğruları anlatmak için çıkışın bana  :D karbon  çeliğinden mutfak bıçağı(ör: japon tarzı ) yapanda var ve bu silah boyası konusu açılmasıydı bir kişinin bile zararını bilmeyerek kullanması beni üzerdi.  :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: XauPau - 23 Mart 2013, 00:22:13
Bu da benim forum sayesinde haberdar olup aldığım Bauhaus Mora bıçağım. Tabi bıçağa paslanmasın esmerleşsin  :)) diye sıcak sirke banyosu ve doğada yanıma yakışsın diye kılıfına biraz makyaj şart   8)

Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 23 Mart 2013, 01:02:05
Sırtı güzelce bir taşlamak da lazım ki firesteel'i iyi çaksın, gerekirse iyi sistire yapsın.  ;)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: XauPau - 23 Mart 2013, 09:17:01
Evet Eylem abi güzel bir noktaya parmak bastın. Hayatımda gördüğüm en kötü sırta sahip bıçak bu. Çok basit bir işlemle yapabilecekleri bitirişi (finishten daha güzel) neden yapmamışlar bir  fikrin var mı ?
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 23 Mart 2013, 12:31:21
Para  :-\
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: XauPau - 23 Mart 2013, 19:21:53
Bu kadar basit ama etkili bir sebep yani. Ne bileyim ilk gördüğümde "Aaaa bunun sırtını taşlamayı unutmuşlar" deyip bir başkasını almıştım sepetten  ;D Tabi sonra hepsinin aynı olduğunu görüp hiç yakıştıramamıştım.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: ibrahim 1969 - 25 Mart 2013, 14:26:42
Yok, yok tek bir kişiye değil sözüm, kimse alınmasın. Çıkışmak ya da uyarmak için değil (ki sağolsun kimse öyle anlamamış), emeğinizi daha iyi yerlerde daha verimli harcayabilirsiniz diye hatırlatmak için söyledim.
Aslında arkadaşların bu kadar sirke sarımsakla uğraşma nedeni mora karbonun vazgeçilmez olan keskinliği
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Salim Türk - 25 Mart 2013, 15:17:52
Ferhat arkadaş bu sitede sözüne ve tecrübesine güveneceğim kişiler arasındadır. Kendisini savunma açısından değil ama sözüne katıldığım için söylemek isterim. Karbon çeliklerin keskinliği kalitesine zaten lafımız yok ana kullanım amacına uygun çelik ve bıçak seçilmesinin dışına çıkıyor bütün bu söylenenler. İllaha mutfak bıçağı olsun ama paslanmasın uğraşamam diyorsanız o zaman farklı çeliklerdeki bıçakları kullanmanız faydanıza olacaktır. Sonuçta bu bıçak mutfak bıçağı değil. Ama yinede doğada da kullanılacak olsa bile biraz uğraşarak bakım kolaylığının yapılması kimseye sakıncası olmayacağını da düşünmüyorum. Genel kullanımı memnuniyet uyandıran bu bu bıçağı alan arkadaşlarda güzel günlerde kullansınlar. Karbon çeliği paslanır ve bu pas tadını sevmeyenler yiyeceklerde kullanmak için alternatif ikinci bir bıçağı yanlarına alsalar iyi olur.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: XauPau - 25 Mart 2013, 16:00:59
Ferhatın biilgisine ve fikrine sonuna kadar güvenmekle birlikte eklemek istediğim bir konu var. Bu sirke olayı iyidir ve bence gereklidir. Çünkü oksidasyonu siz yapıyorsunuz ve nemden dolayı olabilecek karıncalanma riskini ortadan kaldırıyorsunuz. Aksi taktirde ağızda olacak kontrolsüz bir karıncalanma keskinliği olumsuz etkileyebilir. Ya da sapa yakın yerde kalacak bir su damlacığı bıçağın ortadan ikiye bölünmesine sebep olabilir. Zor bir iş değil sirkeyi cezvede ısıtıp bir bardağa doldurmak ve bıçağı da bardağın içine daldırmak. Bu benim fikrim tabi.

 Sanıyorum ki Ferhatın da demek istediği çok kafa yormaya gerek bir konu olmadığı. Bırakın derken bakımsız , ıslak reçineli bırakın, paslanırsa paslansın demiyor sanki. Bakımını yapın , yağlayın ama paslanırsa veya kararırsa (ki olacaktır) diye endişe etmek yerine daha faydalı işlerle uğraşın diyor. Tabi bu da bence :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 25 Mart 2013, 16:09:15
Ferhat abiye kimse birşey demedi ancak "faydalı işlerle uğraşın" demesi sizde olmasada bende  :(  hissi yaşattı
ki karbon bıçağından çok güzel mutfak bıçakları var japon aşçılar neredeyse hep karbon kullanılıyor.Buda benim fikrim .
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 25 Mart 2013, 16:26:48
Scandi bir bıçakla havuç kesmeye kalktığınızda bir kama gibi çok kısa bir mesafe içinde kalınlaşan ağızın bıçağın havuç içine dalmasını zorlaştırdığını görürsünüz. O nedenle bunun gibi bir scandiyi mutfakta kullanmak için uğraşmak bence anlamlı değil.

Ayrıca bunun paslanmasını önlemek için titizce bakımını yapma külfetine girmekten de kaçınıyorken bence en doğrusu Mora'ya verilecek 17 lirayla bir paslanmaz mutfak bıçağı bir de ince biley taşı alıp enerjiyi bıçağı arada bir bileyip en güzel haliyle tutmaya kanalize etmek...


Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: deserteagle - 25 Mart 2013, 16:29:18
Ha, bunun meyve soyma performansı fena olmayacaktır, scandi iyi kabuk kaldırır. Bu durumda da önce bunun paslanmaz kardeşi olan Bahco'yu alıp sonra bunun Mora'da da olan fazla sivri olan burnunu sırttan taşlayıp kütleştirmek daha pratik olacaktır.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: bora atalay - 25 Mart 2013, 16:39:34
.....yani mora'nın da paslanmazı var...alıp onu kullanın...

cümlesi tartışmayı bitirir bence.... :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 25 Mart 2013, 16:48:56
.....yani mora'nın da paslanmazı var...alıp onu kullanın...

cümlesi tartışmayı bitirir bence.... :)
aslında tartışırken doğruları öğreniyoruz kimse silah boyasının tehlikesinin farkında değildi ben zararını sorana kadar mora için demiyorum ama karbon çeliğinden yapılmış bir mutfak bıçağında bilmeden kullansaydı ilerideki zararlarını belkide ağır bir bedelle ödeyecekti kullanan.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: albayrak123 - 01 Nisan 2013, 22:56:17
http://www.youtube.com/watch?v=5aEk-3k7jEM 400 grit zımparayı ıslatarak temizliyor arkadaş. temizlenmeden önceki halini tam göremedim ama farklılık olmuştur diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: ratbertovich - 02 Nisan 2013, 11:26:42
Ferhatın biilgisine ve fikrine sonuna kadar güvenmekle birlikte eklemek istediğim bir konu var. Bu sirke olayı iyidir ve bence gereklidir. Çünkü oksidasyonu siz yapıyorsunuz ve nemden dolayı olabilecek karıncalanma riskini ortadan kaldırıyorsunuz. Aksi taktirde ağızda olacak kontrolsüz bir karıncalanma keskinliği olumsuz etkileyebilir. Ya da sapa yakın yerde kalacak bir su damlacığı bıçağın ortadan ikiye bölünmesine sebep olabilir. Zor bir iş değil sirkeyi cezvede ısıtıp bir bardağa doldurmak ve bıçağı da bardağın içine daldırmak. Bu benim fikrim tabi.

 Sanıyorum ki Ferhatın da demek istediği çok kafa yormaya gerek bir konu olmadığı. Bırakın derken bakımsız , ıslak reçineli bırakın, paslanırsa paslansın demiyor sanki. Bakımını yapın , yağlayın ama paslanırsa veya kararırsa (ki olacaktır) diye endişe etmek yerine daha faydalı işlerle uğraşın diyor. Tabi bu da bence :)

Hayri, hoş geldin :). Bana söyleyecek şey bırakmamışsın ;) ("faydalı iş" dışında, bakınız: aşağı).

Ferhat abiye kimse birşey demedi ancak "faydalı işlerle uğraşın" demesi sizde olmasada bende  :(  hissi yaşattı
ki karbon bıçağından çok güzel mutfak bıçakları var japon aşçılar neredeyse hep karbon kullanılıyor.Buda benim fikrim .

Estağfurullah, öyle demedim; aynı paraya envai çeşit mutfak bıçağı var, emeğinizi "verimli" kullanın demeye çalıştım: Japon karbon mutfak bıçaklarıyla Mora Clipper'ın tek ortak noktası karbon çeliği, Clipper yiyecek işlemek için tasarlanmış bir bıçak değil. Yoksa, insanın severek yaptığı işi faydalı faydasız diye ayırmam. Kaldı ki, haddim değil.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 02 Nisan 2013, 12:02:02
Ferhat abiye kimse birşey demedi ancak "faydalı işlerle uğraşın" demesi sizde olmasada bende  :(  hissi yaşattı
ki karbon bıçağından çok güzel mutfak bıçakları var japon aşçılar neredeyse hep karbon kullanılıyor.Buda benim fikrim .

Estağfurullah, öyle demedim; aynı paraya envai çeşit mutfak bıçağı var, emeğinizi "verimli" kullanın demeye çalıştım: Japon karbon mutfak bıçaklarıyla Mora Clipper'ın tek ortak noktası karbon çeliği, Clipper yiyecek işlemek için tasarlanmış bir bıçak değil. Yoksa, insanın severek yaptığı işi faydalı faydasız diye ayırmam. Kaldı ki, haddim değil.
[/quote]

Ben zaten mora bıçakları mutfakta kullanacağım demedim  silah boyasının zararını sordum siz mora için olduğunu sanmışsınız(46. mesajda mora için sormadığımı belirtmiştim)  Gün gelirde bir karbon bıçak yaparsam silah boyası kullanmayacağım bir yöntem olarak aklıma kazındı yönetici abilerim konuyu bölme ihtiyacı hissetmedikleri için bende silah boyası konusuna  buradan devam ettim bir kusurum olduysa affola ancak ben tartışmaların bizi doğruya  götüreceğini savunuyorum . :)
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: XauPau - 02 Nisan 2013, 12:10:42
Hoşbulduk  Hocam. Kesinlikle seninle hemfikirim. Scandi ağıza sahip clipper ile bir şey doğramaya kalksak daha çok bölmek gibi olur. Dilimlemek falan zaten hak getire. Etten tavuktan balıktan fileto çıkarmak istesek malum hiç mümkün değil. Bir tek karpuz yarmada çok başarılı olur sanki :D  İşin latifesi bir yana mutfakta 3 liralık dandik çin malı paslanmaz bıçak bile clipperdan daha başarılı olacağı aşikarken ısrarcı olmamak lazım.

Aslına bakarsak bu moralar çok bushcraft işi de değil. Zaten satıldığı yer, fiyatı ve özensiz işçiliği onların atölye kullanımı için yapıldığını gösteriyor.  Ama hep doğada kullanılıyor, görüyoruz videolarda diyenleri duyuyor gibiyim.   “ Doğada bıçak kullanmayı biliyorsanız morayla bile rahatlıkla hayatta kalınabilir” cümlesine dikkatinizi çekmek isterim.  Anlatılmak istenen moranın kalitesi değil bıçağı doğru kullanmanın ne kadar önemli olduğudur. Tıpkı yukarıda bahsetmeye çalıştığımız gibi.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: doctore - 02 Nisan 2013, 15:38:59
mora kesinlikle mutfakta kullanılacak bir bıçak değildir.dağda kırda  arazide kulanılacak bir bıçaktır fiyat- kalite paritesi  en yüksek bıçaktır .türkiyede üretilen tüm fabrikasyon bıçaklardan eksik yanı yok üstün yanları vardır.paslanmazda 12c27; karbonlarda 1095 kullanırlar...
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Osman Kurt - 02 Nisan 2013, 15:49:19
mora kesinlikle mutfakta kullanılacak bir bıçak değildir.dağda kırda  arazide kulanılacak bir bıçaktır fiyat- kalite paritesi  en yüksek bıçaktır .türkiyede üretilen tüm fabrikasyon bıçaklardan eksik yanı yok üstün yanları vardır.paslanmazda 12c27; karbonlarda 1095 kullanırlar...
+1 mutfakta kullanılcak bir bıçak değil çelik açısından gerçekten iş görürlüğü fiyat/performans sırasında üstler  yer alır.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: tantalos - 04 Aralık 2017, 19:36:38
Hort:) Bu bıçaktan merak edip ben de aldım ve paslanması olası . Bıçak kabının üzerine 2ml parfüm tüpü ile yağ ve bez taşıma sistemi yapabilirim.
Neyse bazı yerlerde severek kullandığım plastik çelik diye satılan bir ürün var(404), çift karışım yaptıktan sonra şeffaf renkte oluyor bunu bıçak ucu harici harici gövdeyi kaplamada kullansam mı karar veremedim bir de buraya bakayım dedim. Kaplama vernik gibi duracak tabi daha sağlam olacak.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Symurg1907 - 05 Aralık 2017, 14:46:01
Bende geçenlerde bi tane Morakniv karbon çeliği bir bıçak aldım. O ki kararacak bari ben karartayım diyerek 6-7 dakika boyunca porçöz ün içinde beklettim sonra suya tutup bezle sildim. Çok güzel bi görünüm aldı. Sap rengi de kötüydü onu da siyah sprey boyayla boyadım. Şu an işteyim akşama resmini atarım.

Edit: bu karartma pasında önüne bi nebze de olsa geçer mi bilmiyorum ama öyle umut ediyorum.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: palio78 - 05 Aralık 2017, 15:42:18
ben de bir tane robust almıştım az bişey nane mi maydanoz mu ne kesmiştim ilk alır almaz bi deneyelim hevesiyle, yıkayıp silmeme rağmen 2 saat sonra inanılmaz leke oluşturdu, bauhaustan almıştım geri gönderdim Allah tan kabul ettiler. Çok güzel bıçak, karbon çeliği sevenlere de saygım sonsuz ama ben yediğim şeyleri paslı bir çelikle kesme taraftarı değilim.

Porçözü opinel karbonda denedim çok güzel görünüm, aldı uzun süredir ıslak bişey kesmiyordum geçen gece nar kabuğu kestim pası aktı üzerinde inanılmaz leker oluştu nara siyahlık geçti, inanılmaz canım sıkıldı.
 
paslanmaz düşünenler için morakniv 746 paslanmaz bıçağı var uygun bauhausta da uyguna satılıyor sanırım karbon sıkıntısından dolayı yeni çıkardılar, companion modeline çok benzer. düşünenler alabilir ben bir tane sipariş verdim.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Ayhan78 - 05 Aralık 2017, 18:06:36
Arkadaşlar daha 2-3 gün önce aldığım ve buradan sizlerle paylaştığım Mora bıçağım resmen paslanıyor
ilk önce yıkadıktan sonra acaba kurulamadığım için mi böyle oldu deyip kendi kendime kızdım ama sonra eşim olurmu ben yıkadım ve hemen kuruladım senin ne kadar kıl olduğunu bildiğim için dedi.

Peki kurulanmış olmasına rağmen  bu bıçağın paslanması yada üzerinde lekeler oluşması normal midir?

trabzon hurması diye gecen yaş hurmanın kabugunun kaynatılmış suyu da paslanmayı önlüyor fakat karbona nasıl bir alaşıma giiryor bilmiyorum arsştımak lazım. ve herkezin de dedigi gibi karbon seviyesi ne kadar yüksek olursa paslanma da o kadar cabuk olur. nem li ortam yeterlı bu işlemdeki hız için
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: tamahagane - 06 Aralık 2017, 10:03:51
Karbon Mora bıçağımı ve Opinel çakılarımı karartmak için bir gece sirkede bekletiyorum. Porçöz yerine sirke deneyin bence.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: palio78 - 06 Aralık 2017, 11:46:49
Karbon Mora bıçağımı ve Opinel çakılarımı karartmak için bir gece sirkede bekletiyorum. Porçöz yerine sirke deneyin bence.

hocam elma sirkesi mi? Ve izlediğim bazı youtube videolarında sirkeyi kaynatıyorlar, soğuk olarak mı koyuyorsunuz siz?
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Hakan Polat - 06 Aralık 2017, 15:30:34
   Kola. Forumda muhabbeti geçmişti. Oradan öğrenip uyguladım. 12 saat kolada (gazı kaçırılıp ağzı açık 12 saat bekletilmiş kolada) beklettiğim Opinel çakımı 2000 kum zımpara ile biraz temizleyip, yıkayıp, kurulayıp 2 saat daha beklettim. Gayet te güzel oldu. Denenebilir bence.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: tamahagane - 07 Aralık 2017, 11:55:34
Karbon Mora bıçağımı ve Opinel çakılarımı karartmak için bir gece sirkede bekletiyorum. Porçöz yerine sirke deneyin bence.

hocam elma sirkesi mi? Ve izlediğim bazı youtube videolarında sirkeyi kaynatıyorlar, soğuk olarak mı koyuyorsunuz siz?

Ben üzüm sirkesi kullandım. Soğuk olarak koydum. Forumda elma sirkesi de tavsiye ediliyordu.
Başlık: Ynt: Mora Knive resmen paslanıyor!
Gönderen: Symurg1907 - 22 Ocak 2018, 19:57:49
Bende geçenlerde bi tane Morakniv karbon çeliği bir bıçak aldım. O ki kararacak bari ben karartayım diyerek 6-7 dakika boyunca porçöz ün içinde beklettim sonra suya tutup bezle sildim. Çok güzel bi görünüm aldı. Sap rengi de kötüydü onu da siyah sprey boyayla boyadım. Şu an işteyim akşama resmini atarım.

Edit: bu karartma pasında önüne bi nebze de olsa geçer mi bilmiyorum ama öyle umut ediyorum.

1.5 ay sonra gelen Edit. Kullandıktan sonra fazla temizlemememe rağmen paslanma filan yok. Sapını sprey boyayla boyamıştım ağır şartlar altında sağa sola çarptığım için boya kısmen çıktı ve sap zedelendi. Ağız kısmına uyguladığım karartma ağaç budadığım yerlerde çıktı. Temizleyip yeniden uygulamayı düşünüyorum.

Son olarak. Bu gibi işlerde korkmadan hor kullanmak için aldığım için rahatça kullanıyorum ve gayette memnunum. Hiç bilemememe rağmen hala keskin.