Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: halis ESEN - 11 Ağustos 2010, 23:28:09
-
sayın ustalarım acizane bir sorum olacak. bende bir bıçak hastasıyım metelorji ve madeler hakkında çok bilgiye tekniğe sahip değilim kulaktan dolma İSVEÇ çeliğinden ve Wictorinox marka çakılardan daha üstünü yok sanıyordum fakat birkaç çakı kullandım bileye bileye tükettiysemde hep bir eksiklik hissettim çok çabuk keskinliğini kaybediyordu yada ben tatmin olamıyordum daha sonra bir arkadaşın tavsiyesi ile OPINEL kara çelik bir çakı aldım kabzasını her iki yandan zımparalayarak cepte daha taşınır hale getirdim bu çakı sangi wictorinokslardan daha keskin gibi
sizlerden öğrenmek istediğim hangi marka daha keskin ve bu iki markanın dışşında daha iyisi varmı ??? şimdiden teşekürler.
-
Bu saydığınız marka bıçaklar konusunda bir fikrim yok, ancak Google'da biraz inceledim, Victorinox çakılar 1.4110 normlu çelik kullanılmakta ve sertlik 54 HRC civarı. Neden kolay keskinliğini kaybettiği anlaşılıyor, haklısınız. Bu çelik (türk bıçak üreticileri bunu fransız "T1" çeliği diye biliyor) seri üretimde çok yoğun kullanılan bir çelik türü. Maalesef ne yaparsanız yapın hiç bir zaman tam olarak tatmin edici bir ağız dayanımına sahip olamıyor. Neden kullanılıyor diye sorarsanız, cevabı belirsiz....
Karbon Opinellerdeki kullanılan çelik 1095 gibi bir norma yakın, yüksek karbon çeliği. 57-58 HRC arasında bir sertliği var. Ayrıca bu çelikteki serbest karbonun toplaştığı karbürler de aşınma dayanımını artırır. Bu yüzden bu bıçakların daha az bilenmesi gerekmesi normal...
Hoş geldiniz forumumuza..
-
cevabınız için çok teşekkür ederim . çocukluk yıllarımda bir demirci ustanın yaptığı boynuz kabzalı çakıları kullanırdık kurşun kalem ucu açardık tabi bol bol da söğüt dallarından ok yay düdük yapardık o çakıların keskinliğini verdiği ağaç yontma zevkini malesef şimdiki inox denilen marka olmuş çakılarda bulamıyoruz . bu siteyi bulduğuma çok sevindim . benim gibi çeliğe bıçağa keskinliğe meraklı arkadaşların olması , yalnız olmadığım duygusu cesaretimi artırdı bu siteyi evde aile üyelerine gösterdim :)) çünkü bıçaklarla biley taşlarıyla uğraştıkça bana garip garip bakıyorlardı:) selamlar.
-
Hoşgeldiniz!
Bahar gelsin inşallah yine düdük yapacağız sayın magmore. :) Şimdi ise baldırgandan takatak (ya da tak tak) yapma zamanıdır. ;)
Maşallah, iyi kullanmışsınız çakıları. Sizin profilinizdeki, yani çok kullanan buna karşılık bakımını da yapan kişiler için karbon çelik kullanmak daha uygun gibi. Korumak, bakım yapmak isteyen ama o kadar kolay körelmeyen bir çelik, sizin için biçilmiş kaftan.
-
Eylem abi takatak nedir?
-
Bu bizim oralarda biliniyor. Belki yöresel bir oyuncaktır.
Tak tak yada takatak, leyleklerin sesine benzer bir tak tak sesini veren bir oyuncaktır.
Kurumuş baldırgan, çatallı olması haricinde kamışa benzer içi boş bir ottur. Bundan bir çatal kesilir. Çatalın ince dalına geçirmek için uzun ve kalın bir parça daha kesilir tam ortasına delik açılıp bu kalın parça incesine sokulur.
-
Anladım sağol. Bu arada bu grafik tasarım işini kendinmi yapıyorsun, Hangi program?
-
Yok, yıllar içinde insan kendi gelişince programlardan daha fazlasını almaya başlıyor tabii.
Kullandığım, Paint Shop Pro'nun on yıllık bir sürümü. Gimp de kullanıyorum.
-
Hoşgeldin. magmoore..
kocaelide nerelerdesiniz.
opinellerinize neler yaptığınızı görmek isterdim. :)
Koleksiyon başlığı altında bakarsanız benim de bazı opinelleri Türkleştirdiğimi göreceksiniz.
-
selam. ben kocaeli gölcükteyim saraylı kalıcı konutlarda ikamet ediyorum yaşımda epey oldu:)) örs üzerinde demir dövmeyi göze alabilirmiyim bilmem ama hevesleniyorum hiçte belli olmaz bir çapkınlık yapabilirim:))
ben maraş, sivas bursa kastamonu malatya yörelerinde ustaların yaptıkları çakıları denedim ama hep arkadaşlarım aracılığı ile tedarik ettiğim için tam istediğim kalitede çakı ve bıçak denk gelmedi . bu yüzden wictorinox markaya yönelmiştim ve en kral bıçak o marka sanıyordum 6-7 modelini aldım fiyatlarıda bayağı pahalıydı . opinel markayı internet sitelerinde gördüm bir tane 8 numara edindim opınel kolleksiyonunu gördüm bayağı meraklısı varmış
emre beyin verdiği bilgeler ışığında opınel in 57 HRC olduğunu öğrendim bu değer i baz alarak daha sert ve keskinliğini koruyabilen çakılar bıçaklar bulacağız inşallah .
siteyi satır satır inceliyorum ve çok güzel bilgiler var sağolun varolun
www.kemalelitemiz.com/ bu sitede de biley taşları ve bıçaklarla ilgili güzel bilgiler bulmuştum .. selamlar
-
benim bildiğim, 55-58 HRC genel kullanım bıçakları için normal seviyedir.. :)
bir gün tanışalım , ramazanda ara verdim. bayramdan sonra bıçaklarımı yapmaya devam edeceğim.
bakarsınız size de bir iki profil çıkarırız, eğe, mengene derken bıçak yapmaya başlarsınız.. C:-)
-
Bazıları daha sert sever ;) Ben 58 civarındaki karbon çeliğini çok da sert bulmuyorum. D2 gibi yumuşakken bile kolay kolay körleşmeyen çelikte 58 civarı iş görüyor ama karbon çeliğinde vanadyum, molibden gibi katkılar olmadığından ağız aşınma dayanımı tamamen sertliğe bakıyor. Halbuki yüksek alaşım çeliklerinde sadece sertlik önemli değil, bir de karbür yapısı da aşınma dayanımına katkıda bulunuyor. Ayrıca karbon çeliklerinde sertleştirmeyi seçimli yapmak mümkündür. Bu durum tamamen sert olmayan ama ağzı çok sert, sırtı yay menevişinde bıçaklar yapılmasına izin verir. Ya da hamonlu bıçaklarla ağız kısmı dışındaki tüm yapının yumuşak kalmasına izin verir. Şu anda üstünde çalıştığım av bıçaklarında ağız sertliği yaklaşık 62 HRC, ancak bıçağı kırmanız mümkün değil, en fazla ağızda çatlak olabilir.
Ancak Opinel gibi fabrikasyon markalarda bu özellikleri bulmak imkansız, bu tip uygulamalar tek bıçakla bire bir uğraşmayı gerektirir, bunu da ancak bir bıçak sanatçısı yapabilir...