Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: Fuat Aksoy - 03 Kasım 2012, 19:27:48

Başlık: Tungsten carbide hk.
Gönderen: Fuat Aksoy - 03 Kasım 2012, 19:27:48
elimde kirici delici ucu var benim makinadan çıkma kırıldı (markasi: bosh sds max   quadro-x modeli ) celiginin icerigi Tungsten Carbid  diye geciyor turkiyede Wolfram diye biliniyor  Tungsten karpit vey karbid diye de yazilabilir. Fiyatıda baya pahalı sordum ucu 350 TL dediler. Ben bunu dövmeyi düşünüyorum bu metale nasıl bir model vemeliyim ve isil işlemini nasıl yapmalıyım bu metal hakkında en ufak fikrim bile yok:) sizden fikirlerinizi bekliyorum ustalarım.
Başlık: Ynt: Tungsten carbide hk.
Gönderen: deserteagle - 03 Kasım 2012, 21:26:25
Volfram karbür olan kısım (İng.:tungsten carbide) bu kalemin ucundaki sağa sola çıkıntılı kısımdan ibarettir. Bu, uçtaki bir yarığa yerleştirilip gümüş kaynağı (?) ya da benzeri bir usulde birleştirilmiştir. Bu gerikalanına oranla çok küçüktür. Geri kalan kısımsa buna göre daha yumuşak ve daha ucuzdur. Bu kısmın çeliğini Sefa herhalde akıldan söyleyebilir ancak en iyi ihtimalle karbür olmayan başka bir ucun vasfındadır.

O paraya gidip bol miktarda çelik alabilirsiniz. Daha iyi de sonuç alırsınız.


___________________________________________________________
? : Kaynaklama yöntemi konusunda çok bilgili değilim, pek de güvenmeyin.
Başlık: Ynt: Tungsten carbide hk.
Gönderen: sefaçabuk - 03 Kasım 2012, 21:52:55
Matkap ucunun sadece tungsten karbid kısmı kırıldı  ( eklediğim resimdeki kırmız kısım) ve anladığım kadarıyla siz bu ucu değil geriye kalan helezonik kısmı dövmeyi düşünüyorsunuz. Eylemin de söylediği gibi tungsten karpid olan kısım sadece uç kısmıdır ve tungsten karpid dövülmez. Geriye kalan helezonik kısmı dövebilirsiniz bildiğim kadarıyla bunlarda kullanılan malzemeler yoğun mangan içermekte, aşınmaya dayanıklıdır.
Başlık: Ynt: Tungsten carbide hk.
Gönderen: deserteagle - 03 Kasım 2012, 22:25:35
Aaa pardon sizde kırığı vardı di mi? O zaman benim önceki mesajdaki son cümlemi göz önüne almayın.
Başlık: Ynt: Tungsten carbide hk.
Gönderen: Fuat Aksoy - 09 Kasım 2012, 16:12:13
çok teşekkürler ustalarım