Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: emin albayrak - 22 Haziran 2010, 20:47:11
-
merhaba,
yine bir soru ile karşınızdayım. cevabı, yeni başlayanlar için ciddi bir kaynak olacak nitelikte bir soru:
biz yeni başlayanlar, çelik türleri hakkında hemen hemen hiçbirşey bilmiyoruz doğal olarak. ilk yaşadığımız sorun şu, yapmayı istediğimiz bıçak için ne tür bir çelik kullanmalıyız? çelikler isimlendirilirken farklı farklı biçimler karşımıza çıkıyor. aklıma gelenleri kısaca yazayım: 1095, ck67, rwl... damascus, dövme çelik, paslanmaz çelik, 440 c, d2 ... vs. bu terimler aynı tablo içinde farklı başlıklar altında inceleniyordur muhtemelen. yani paslanmaz bölümü altında 1095 ve dövme çelik yer alıyordur. ya da -belki- 1095 kodlu çelik, bıçak sektöründe 440 c olarak isimlendiriliyordur. bu terminolojiye hakim olamıyoruz. ve sonra da şu problem devreye giriyor. ne tür bıçak için hangisi seçilmeli. hem bıçağın özelliği olarak(kesici, darbe dayanımı yüksek, paslanmaz vs..) hem de biçimsel olarak(uzun namlulu, iç bükey namlu, kısa, geniş, ince....) ne tür çelikler seçebiliriz? yani ben bir kukri yapmak istiyorsam neyi niçin seçmeliyim, bir tanto yapmak istiyorsam neyi neden seçmeliyim?
ekte bir kabaca tablo hazırladım. detayları sağ tarafa doğru artıyor. bu tablonun gerçeğine uygun olarak doldurulmasıdır asıl istediğim:)
zor birşey istediğimin farkındayım. belki de elinizde hazır bir kaynak vardır, bilemiyorum. ama bu, yeni başlayan kişilerin çelik ile ilgili ilk bilgileri edinebilmesi için mutlaka gereken bir bilgi.
ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum...
-
Emin gerçekten de nereden bulursun böyle alengirli soruları :) Öncelikle tablo çok hatalı, doğrusunu hazırlamak gerekir. Aslına bakarsan doğru tabloyu herkes kendisi de hazırlayabilir. Her gün yeni bir çelik üretilmekte, her çelik diğerinden farklı, kimi zamanda benzer özellikle sahip çelikler farklı firmalar tarafından üretildiğinden ticari ismi çeliğin kalitesini de belirleyen bir sistem oluşmuş. Tüm bunları bilip izlemek, hele de akılda tutmak kayışı kırdırır. Bunları öğrenmek yerine alaşım elemanlarının çeliğe girdiğinde ne tür marifetlerini olduğunu öğrenirsek, yada elimizin altında yazılı bir belge halinde bulunursa ( ki var) o zaman daha bir özgürleşiriz. Alaşım elemanlarından hangisi karbür oluşturur, hangisi malzemenin aşınma dayanımını arttırır, hangisi kolay dövülür, hangisi toz metalurjiktir vs vs vs. Temel anahtar bu. Örneğin bizim yakınlarda kullandığımız paslanmaya dirençli AEB-L 440B ye denk gelen bir çelikmiş gibi. Aşağıya bir link ekliyorum, ingilizce ama bıçaklarda kullanılan her çelik neredeyse var. Bu linkte her çeliğin kimyasal kompozisyonu verilmiş, buradan hareket ederek zaten metalurji başlığı altında daha önce vermiş olduğumuz alaşım elemanlarıyla ilgili yazıdanda yararlanarak her çelikle ilgili kabaca bir yargıya varılabilir.. Şimdi sen söyle hangisiyle kukri yapalım :))
http://ajh-knives.com/metals.html#metal2
-
Sefa Usta'ya ve Emre'ye verdikleri bilgiler ve ayırdıkları zaman için teşekkür ediyorum. :2up
-
Vallahi bu kadar güzel yazılır Emre. İnsan keyifle okuyor.
-
sahane bir yazi olmus , ben de kendi adima tesekkur ederim , bunu da basip astim
-
Ustam klavyene sağlık, ne güzel yazmışsın.
-
Hehehe, biraz kafam iyiydi yazarken, gözlerim de kapanıyordu, yazım hatalarımı düzeltmedim, hatıra olsun ;D
-
Bilgiler için Teşekkürler, çok aydınlatıcı oldu.
-
Oldukça kitabi olmuş,tashih yapmadan,baskıya girer bu yazı :2up emek verif uğraştığın için teşekkürler,zevkle okudum bu yazıyı.
-
emeğin için tesekur ederım Emre.. gayet acıklayıcı ve okuması bı o kadar zevklı bır yazı olmus.. :)
-
üstad dop dolu yazı olmuş eline sağlık
-
verdiğim link açtığınız zaman search kısmına merak ettiğiniz çeliğin standart'ını yazınız. (1040, 1060, 4340 vs) birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
http://www.matweb.com/ (http://www.matweb.com/)
-
Çok sağol süpermiş :2up
-
Öncelikle bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yurt dışından alacağım bazı bıçakların meteryal yapıları şu özellikleri içeriyor Gerber Çakı"8CR13 - 58HRC" (http://www.aliexpress.com/product-gs/461411357-Gerber-Knife-Folded-Knife-camping-knife-survival-knife-pocket-knife-knives-FREE-SHIPPING-wholesalers.html), Gerber Çakı"440C - 56HRC" (http://www.aliexpress.com/product-gs/461402715-Gerber-9708-EDC-Multi-double-edged-knife-For-hunting-knife-Survival-knife-Camping-knife-Outdoor-Tools-wholesalers.html), Gerber Çok amaçlı çakı"7Cr17 - 54HRC" (http://www.aliexpress.com/product-gs/421556562-Gerber-Transformers-Multifunction-Knife-Folding-Knife-Hunting-knife-knives-wholesalers.html), Avcı Bıçağı"8CR17MOV - 58HRC" (http://www.aliexpress.com/product-gs/466128720-Genuine-Rambo-III-leather-Hunting-Knife-survival-knife-Hunting-knife-outdoor-tool-free-shipping-wholesalers.html), Pala"420J2-58HRC" (http://www.aliexpress.com/product-fm/431009170-OEM-brand-outdoor-camping-hunting-knife-RAMBO-No-4-knife-saber-have-signature-wholesalers.html), Survival Camp bıçağı"D2 - 60HRC" (http://www.aliexpress.com/product-fm/326261029-Sharp-dexterity-Hardness-survival-camping-hunting-fixed-KNIFE-1605-wholesalers.html)
Benim merak ettiğim bu yapıdaki bıçaklar için seçilen yapılar ve sertlikler uygun mudur, almaya değer mi? Ayrıca HRC'nin sertlik olduğunu anladım burası tamam. Peki rakamlar büyüdükçe daha mı sert oluyor yani daha mı kırılgan oluyor. Tabi bu çeliğe göre de değişkenlik gösterecektir lakin yukarıdaki çelikler için çıkılmış sertlikler ne derece uygundur ve seçilen çeliklerin özellikleri nasıldır?
Son olarak istenen fiyatlar bıçakların yapısı, sertliği ve kullanım amacı bakımından uygun mudur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
-
Rambo 3'ü gerçeğinden ayırt edecek hata parmak korumasının ele bakan tarafının incelmemesi, onun dışında şekil olarak başarılı bir taklit. Bir de Hibben'in malını TOPS'a yazmasalarmış...
Rambo 4 kesinlikle sahte, başta sap olmak üzere formunda yanlışlıklar var. Ağzı sonlandıran gedik de filmdeki gibi değil Hibben'in fason üretimindekiler gibi.
Gerber konusunu hiç açmayayım.
Çin üretimi bu bıçaklar o fiyatlara çok pahalı, çeliklerin söylenen çelik olması durumunda bile.
-
Ferhat'a katılıyorum, aliexpress zaten iyi bilinen bir çin malı pazarıdır. Bu bıçakların kesinlikle bahsedilen çelikler olmadığını düşünüyorum, ancak olsalar bile pek güven telkin etmiyor. Fakat sorunu bu mallara yönelik olmadığını farzetersek sorunun içeriği önemli ve en çok sorulan soru.
Basitçe ve istisnasız HRC ile belirtilmiş bu sertlik değerleri ne olursa olsun yükseldikçe çelik kırılganlaşır, aşınması zorlaşır, düştükçe ya elastik ya da sünek değerleri artar, darbe dayanımı artar, ağız tutuşu düşer.
Belli bıçağın, belli bir çeliğin ve belli bir işlevin hep optimum sertlik değeri vardır. Yani örneğin D2 bir küçük bıçakta, sadece kesme yapılacaksa 62 gibi bir HRC sertliği çok uygundur, hatta zorlanma hiç görmeyecekse 65 ve üstü bile olabilir: ki bu çeliğin zaten görebileceği en yüksek sertlik değeri 68-69 civarıdır (sıfır altı işlemle)... Ancak çelik örneğin 440C olsaydı bu değerleri 2-3 kadar aşağı çekecektik. Bu aynen 8Cr13 için de geçerli. 8Cr17 için bir, 7Cr17 için iki-3 daha aşağıda bir sertlik optimum olacaktır. Ancak bu boy ve tipte bir bıçak için...
420J2 çeliği bence çin-tayvan işi duvar süsü kılıçlarda kullanılan ancak bizim açımızdan konu dışı olan bir çelik. hele bunun 58HRC olabilmesi çok mümkün değil...
-
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Peki kaliteli ve verdiği bilgiler açısından güvenilir bir satış sitesi öneriniz var mı? Türkiye'ye gönderim yapacak şekilde tabi ki :)
-
Yine kafama takıldı, Elimizde olan bıçakların sertlik derecelerini ölçebilmemiz mümkün mü, bunun bir yolu var mıdır?
-
Tabii, sertlik ölçümü için metalurjik laboratuvara yollayabilirsiniz. Belki bıçaklardan fazla paraya malolabilir ama :D Onun dışında 60 HRC ile 58 arasında farkı kolay kolay ayırt etmenin yolu yok...
Ek: Düzgün sertleşmemiş, hatalı ısıl işlemi olan bir çeliğin ayırt etmesi kolaydır. Pirinç testi diye arama yapınız...
-
İstanbuldasınız göründüğü kadarıyla, İstanbulda bu işi yapan bir çok firma var. Üyelerimizden Özgür Özdemirle bir görüşün isterseniz.
-
Emin ne güzel soru :2up
Maalesef bunu cevaplamak için fazladan 3-5 saatim yok :-[
Ancak basit bir çeşitleme yapayım:
Su çelikleri: Sadece suda sertleşebilen (ya da çok hızlı yağda) çok düşük alaşımlı, yüksek karbonlu çelikler. Manganes miktarı çok düşük olduğundan çok sığ sertleşirler, eğe çelikleri (W1-W2 gibi) genelde bu tip çeliklerden yapılır. Mükemmel sertliklere ulaşırlar, sığ sertleşebilirlikleri yüzünden geleneksel Japon çeliklerine en yakın çeliklerdir. Bu çeliklerde mükemmel hamon yakalanır. Aslında 1095 çeliği bu grupta sayılır.
Karbon çelikleri :
CK kodlu olanlar (CK67 gibi), AISI 10XX serisi (1095, 1045 gibi). Bunlar paslanmaz değil, tam tersi. Bunların hepsi dövülebilir, normalizasyonla adam edilebilir, hepsi bir sıvıda soğutma ister. Çok esnek bir yapısı vardır çoğunun, yüksek sertlik ya da yüksek darbe dayanımı filan, herşey mümkündür. Kolay paslandığından ortalama ağız tutuşu olduğundan vs. daha yüksek alaşımlar kullanılabilir...
Yağ çelikleri: O1 gibi ünlü çelikler, daha bir sürü çelik bu gruptadır aslında. Çok aşırı hızlı soğutma gerektirmeyecek şekilde içinde krom gibi alaşım elemanları vardır, ama çok değil. Bu yüzden paslanmaz değildir, ancak karbon çelikleri kadar da hızlı paslanmaz. Isıl işlemleri daha yavaş olabildiğinden boyutsal deformasyona daha dayanıklıdırlar, yani bunlardan yptığınız bıçaklarda karbon çeliklerine göre daha az bükülme, yamulma sorunlarıyla karşılaşırsınız, çünkü yavaş yağda bile sertleşebilirler. Oldukça iyi darbe dayanımına sahiptirler genelde...
Hava çelikleri:
Yüksek alaşımları yüzünden kolaylıkla havada sertleşirler, yani su verme ısısına çıkarıp (östenitleme) havada kendi halinde soğuttuğunuzda tam sertliğe ulaşırlar. Bu tip çelikler aynı zamanda plakalar arasında sıkıştırılarak sertleştirilebildikleri için nerdeyse hiç boyutsal deformasyon olmaz, çok ince ağız kalınlıklarında kolaylıkla su verilebilir. Ancak yüksek alaşım elemanları nedeniyle diğerlerinden genelde daha yüksek sıcaklıklarda su verilir, bu yüzden çok fazla karbon kaybına uğrarlar, bundan dolayı da vakumlu artamda ya da havadan izole bir şekilde su verme ısısına çıkarılması gerekir. D2, A2 ve 440 serisi gibi çoğu paslanmaz çelik bu gruba girer. Çok değişik özelliklere sahip olabilir çelikler, mesela D2 çok iyi aşınma direncine sahipken, A2 çok çok iyi darbe dayanımına sahiptir, D2 çok büyük karbidleri nedeniyle polisaja-parlatmaya uygun değilken 440 serisi mükemmel parlaklıklarda olabilir. Bu tip çeliklerin mutlaka elektronik kontrollü fırınlarda su verilmesi gerekir çünkü içindeki alaşım elementlerinin yapıya su verme ısısında dağılması çok zaman alır...
Toz metalurjik çelikler: Adı üstünde, önce atomize edilen çelik eritilir toz halindeyken ve öyle haddelenir, bu sayede çok küçük tane büyüklüğü olan, homojen dağılmış karbürleri olan bir çelik elde edilir. Bu tür çeliklerin en büyük handikapı çok pahalı olmasıdır. Havacılıkta ve hassas makinelerin yapımında bu tür çelikler kullanılır. Mükemmel ağız tutuşları vardır. Alabildiği keskinlik göz kamaştırır. RWL-34, CPM kodlu bir sürü çelik bu tiptir. Hava çeliklerindeki gibi içeriğine bağlı olarak çok farklı özelliklerde olabilirler.
Yay Çelikleri: En ünlüsü 5160. Bunun dışında bir sürü çelikler vardır. Adı üstünde, esneklikleri ile ünlüdürler. Çoğu yağ çeliğidir, ağız tutuşları eh, şöyle böyledir, ancak büyük bıçaklarda harikalar yaratabilirler. Büyük kılıç yapmayı düşündüğünüzde ilk aklınıza bu tip çelik gelmeli...
Yüksek Hız çelikleri: Hem ağız tutuşunu hem de darbe dayanımını optimumda birleştiren çelikler. İçeriğindeki yüksek oranda, kobalt, tungsten, molibden gibi elementlerden dolayı yüksek sıcaklıklarda menevişi kaybolmaz. Bu yüzden işlenmesi tam bir baş belasıdır, ısıl işlemi deveye hendek atlatmakla eş anlamlıdır. Bunlarla boğuşmayı göze alan bıçakçılar vardır, önlerinde saygıyla eğilirim ama ben almayayım, zımpara pahalı bir malzeme ;)
Darbe çelikleri: "S" kodlu çelikler mesela, bu çeliklerin adı üstünde darbe dayanımı süperdir, bunların da ısıl işlemi ve şekillendirmesi baş belası olabilir. Büyük bıçaklar için en iyi - ancak işlenmesi en zor tercih...
Gelelim bıçağımızda ne kullanacağız sorusuna:
Binlerce çelik türü var, hepsine hakim olmak mümkün değil. Ancak bir bıçak sanatçısı öncelikle kullandığı çeliğe hakim olmalı. Bir çeliğe alışıp onda ustalaştıkça o çeliğe takla attırabilir. Çoğu tanınmış usta tek bir çelikte karar kılar ve onu sonuna kadar kullanır. Mesela D2 gibi yüksek aşınma direnci, düşük darbe dayanımı olan bir çelikten kılıç bile yapan olur ve bu kılıç hakkıyla mükemmel olabilir. Önemli olan çeliğin huylarına hakim olmak. Genel geçer bir kural: %0.5 - 0.6 ve üstü karbon oranına sahip her türlü çelkten bıçak olabilir. Bazı büyük bıçak ve kılıçlarda %0.4 gibi düşük oranlarda çelikler bile iş görebilir. Ancak bir konuya daha değinmeliyim: Antik zamanlardan günümüze kesici silahların ve aletlerin çoğu yüksek karbonlu çelikler kullanılarak yapıldığına parmak basmalıyım. Bıçak öncelikle kesmek içindir ve kesme işinin çoğunu karbon oranına börçluyuz. Wootz-bulat-pota çeliklerinin yüz yıllarca ortalama karbon oranı %1.5 - %2 arasında idi. İşlemeye ve ısıl işleme hakim olanlar için karbon oranının yüksek olması her zaman avantajdır. Yüksek karbonlu çeliği sırtta yay menevişi ağızda düşük menevişle esnek ama çok yüksek ağız dayanımlı bir alete dönüştürebilirsiniz, ancak düşük karbonlu çeliğe verebileceğiniz sertlik sınırlıdır. Bu yüzden bıçak yaparken ilk dikkat edeceğiniz şey çeliğinizde yeterince karbon var mı sorusunu cevaplamak olacaktır. Bu çelik 1060 gibi ortalama bir karbon seviyesi olabilir, bu oranla çıkabileceğiniz sertlik ve bu sertlikte kırılgan olmaması limitlidir. Bu yüzden küçük ve yüksek keskinlik isteyen bıçaklarınızda mümkün olduğunca yüksek karbon seçiniz, örneğin 1060 yerine 1070 daha iyidir.
Eğer bol su altında olacak bir bıçaksa veya bakım yapılmaycaksa paslanmaz çeliklere yönelmek mantıklı olabilir, ya da en azından %12 gibi yüksek krom oranıyla D2. Bu çeliklerden ülkemizde fazla seçenek yok. 440 sersinin en düşük karbonlu ve en düşük aşınma dirençli versiyonu olan 440A ve bunun kadar ortalama kalitede olan 420 serisi çelikler kolayca bulunmakta. Ancak bunun yerine yine ülkemizde bolca bulunabilen D2'ye yönelmenizi tavsiye ederim. Ağız tutuşları ve dayanımları karşılaştırılamaz bile...
Eğer dövme iş yapıyorsanız su çelikleri, karbon çelikleri veya yağ çelikleri gibi alaşımsız ya da düşük alaşımlı çeliklere yöneliniz.. Bunların dövülebilirlikleri iyidir, hata götürürler. Üretim açısından çok fazla esnekliğe sahip olursunuz. Bunun dışında yay çelikleri de dövme ile şekilllendiirlebilir...
Bıçak yapacaksınız, ancak bıçağın olabilecek en iyi çelikten olmasını istiyorsunuz. Bu işin en zor kısmı en iyi çelik diye birşey olmadığının ayırdına varmaktır. Bir başkası mesela müthiş pahalı CPM3V gibi canavar bir çelikle bıçak yapmış olsun. Eğer ısılişleme ve bıçak geometrisine yeterince hakimseniz sizin 1070 ile yaptığınız bıçak, çeliğe yeterince hakim olmayan birisinin yaptığı 3V bıçaktan çok daha iyi performans gösterebilir.
Herşey şunda bitiyor: İstediğiniz sertliğe çıkabilecek kadar karbonu olsun çeliğin, bu sertlikte de kırılgan olmasın. Örneğin 440B gibi bir çelikle 61 HRC sertliğe çıkabilirsiniz ancak bu serlikte ağız çam gibi dağılır bu bıçakta. Halbuki 1095 gibi bir çelikte bu sertlik makul bir sertliktir, hatta daha yüksek sertliklerde bile 440B'ye fark atar.
Yeterince karbonumuz var ve istediğimiz sertliğe getirecek kadar ısıl işleme hakim olduk, unutmayın ki çelik değil geometri keser. Kağıt bir ustura kadar keskindir aslında, ya da bakır bir levhayı keskinleştirip traş olabilirsiniz. Bir bıçakta önemli olan mümkün olan en makul oranda ağız kalınlığı ve ağız açısı kombinasyonunu yakalamaktır. İyi işlenmiş, dikkatle şekillendirilmiş, profili ve kabzası dikkatle tasarlanmış, ağırlığı ve ağırlık merkezi dikkatle saptanmış ve uygulanmış bir bıçak çeliğinden bağımsız bir şekilde kaliteli bir bıçaktır. Benim için çelik ekstradır, bıçağa karar verdikten sonra elimdeki çeliklerden birini bu işe uygun görürüm. Öncelikle sorum şu olur: Hamon istiyormuyum / döverek mi şekillendireceğim? Bu soru olumluysa karbon çeliklerinden birisini seçerim. Büyük bir bıçaksa elime yani geçen 1060'ı veya taner'in yolladığı 1075'i seçerim (daha kullanmayışım bundan dolayı), orta büyüklükte bir av bıçağı için 1095 ilk tercihim olur. Küçük veya hançer gibi darbe görmeyecek bir bıçakta UHB26C çeliğimi işe koşarım.
Paslanmazlık istiyorsam bütçeye göre ya RWL34 ya da AEBL stoğumu kullanırım. İki çelik arasında RWL34'ün AEBL ile arasında pek bir fark yok bana göre, ancak RWL34 çok daha uzun süre ağzı koruyacaktır, daha dayanıklı olacaktır darbelere ve daha düşük ağız açılarını kabul edecektir. Eğer ortalama bütçeye hitap edecek bir mutfak bıçağı ise RWL kullanmam AEBL kullanırım, sonuçta RWL çok pahalı hale getirecektir bıçağın son fiyatını....
20-25 santim namluya kadar paslanmazlık istemeyen ancak yüksek ağız tutuşu ve az bakım isteyen bir bıçak düşünüyorsam ilk aklıma gelen D2 stoğum olur. Bu çelik ilginç bir şekilde dengede bir çelik. Ne çok kırılgan yüksek sertliklerde ne de çok esnek. Arada bir noktada. Ne paslanır ne paslanmaz. Bir önemli özelliği de körken bile kesebiliyor, acaip bir özelliği de bu. Bu yüzden büyük mutfak bıçaklarında bu çeliği kullandım. Ne hızla paslanıyor ne de kolay kolay köreliyor. Ancak krelse de sizi yarıda bırakmıyor, devasa karbürleri testere bibi kesmeye devam ediyor...
Ancak bazı özel işlevler oluyor ve o işi görecek bıçak mutlaka belli bir tip çelik istiyor. Örneğin bir dağcı kazması için kişisel olarak ne yapar eder "S" serisi bir darbe çeliği kullanırdım. Bu alet taşa çarpsa bile ağzının hiçbir şekilde bozulmamasını gerektiriyor ve bu özellil dağcının hayatına denk olabilir. Bu tip durumlar olabiliyor. Mesela dalşıç bıçağı için tuzlu suya yüksek dayanımı olan bir malzeme seçmek gerekir. Bunun gibi durumlar dışında elinizde bir bıçak çeliği tipi bile olsa, geometrisine sahipseniz bıçağın, çelikğin de ısıl işlemine hakimseniz çok özel bir durum olmadıkçe bu çelikle her tür bıçak üretebilirsiniz, çok da iyi olur.
Bu açıdan kukri sorunun cevabı: Büyük ve bol darbe görecek bir bıçakta yay çelikleri ya da orta karbonlu 1050-1075 arası çelikler uygun olurdu.
Tanto için en uygunu demir cevherinden kendin eriterek %1.5 gibi bol karbonlu alaşımsız bir çelik yapmın vr bunu kullanman olurdu ;) Ancal yapamıyorsan en azından hamon alacak bir karbon çeliği kullanman en güzeli. Hatta dövme imkanın varsa dişlerini tamamen temilediğin büyük bir düz eğe içok mükemel bir deneme olurduç Bunların dışındaki çeliklerden olmazmı? Olur. Belki hamon olmaz filan ama en azından şöyle %0..6 ve üstü olsun kullanacağın çelikte...
ustam valla eline koluna sağlık, ancak bukadar sade anlatılabilir...
keşke ilk bu yazıyı okuyabilseymişim...
bıçak merakı/sevdası nedeniyle bu siteyle tanıştım. işin gerçeği pek de bir bilgim yoktu.bu kadar teknik,bilimsel bir açılıma sahip olduğunu bilmiyordum. okudukça ; w1,01,hava çeliği,.... hepsi karışmaya başladı. sanki bir ilaç kutusunun içinden çıkan prospektüsü okumaya çalışıyormuşum gibi ... arada bir kaç tane tanıdık kelime sonrası muamma.insanın gözü korkuyor , '' ben bu işi beceremem '' hissine kapılıyor...ama okudukça daha fazla şey anlar oldum. tabii zaman alıyor,alacaktır da zaten
ama sizden ricam hocam;
sitenin giriş bölümüne özellikle bu yazınız başta olmak üzere , bir kaç konu başlığı ile birlikte bir ; İLK OKUNACAKLAR bölümü oluşturup , biz yeni öğrecilerinizi , bu kavram karmaşasından kurtarmanız... saygılarımla
-
ustam valla eline koluna sağlık, ancak bukadar sade anlatılabilir...
keşke ilk bu yazıyı okuyabilseymişim...
bıçak merakı/sevdası nedeniyle bu siteyle tanıştım. işin gerçeği pek de bir bilgim yoktu.bu kadar teknik,bilimsel bir açılıma sahip olduğunu bilmiyordum. okudukça ; w1,01,hava çeliği,.... hepsi karışmaya başladı. sanki bir ilaç kutusunun içinden çıkan prospektüsü okumaya çalışıyormuşum gibi ... arada bir kaç tane tanıdık kelime sonrası muamma.insanın gözü korkuyor , '' ben bu işi beceremem '' hissine kapılıyor...ama okudukça daha fazla şey anlar oldum. tabii zaman alıyor,alacaktır da zaten
ama sizden ricam hocam;
sitenin giriş bölümüne özellikle bu yazınız başta olmak üzere , bir kaç konu başlığı ile birlikte bir ; İLK OKUNACAKLAR bölümü oluşturup , biz yeni öğrecilerinizi , bu kavram karmaşasından kurtarmanız... saygılarımla
Böyle bir "İlk Okunacaklar" ya da "Acemiler! ilk olarak buraya bakınız" gibisinden sabit konumuz olsa iyi olur bence de. Moderatörlerimiz ne düşünüyor bu konuda, bir kolleksiyon yapmak iyi olabilir. Günden güne konuları bulmak sitemizde giderek zorlaşır oluyor.
Mesela Kılıf yapımı ile ilgili en önemli konuları bir liste halinde linkleyerek kılıf yapımı bölümüne sabit konu olarak koymak gerek en iyisi.
Ya da kabza yapımı konusunda seçme konuları tek bir yere toplamak lazım gibi...
-
emre hocam desteğiniz için teşekkürler...
saygılar
-
Detaylandırmaya girersek daha çok başlık ve daha çok karmaşa oluşmayacak mı? Bir çok başlık altında bir çok konunun defalarca üzerinden geçmişiz, defalarca tekrara girmişiz, öyle ki link vererek anlatıldığı halde 154. kez aynı soruyu bir arkadaşımız yeniden sorabiliyor. Hiç üşenmeyip istatistiklere bir bakınız, en çok okunan - bakılan konular hangileri. Ben zaman zaman bunu yapıyorum. Tüm bunların yanında "ara" butonunun da yeteri kadar işe yaradığını düşünüyorum. Kişisel düşüncem başlık sayılarını arttırmamak yönünde.
-
Ustam, öyle bi sürü konu yaratalım demiyorum, sadece güzel düzenlenmiş ve yanıtlamaya kapalı bir potpori konu olarak düşün. Bunun iyi bir örneği, baldeforums-shoptalk kısmındaki
http://www.bladeforums.com/forums/forumdisplay.php/741-Shop-Talk-BladeSmith-Questions-and-Answers (http://www.bladeforums.com/forums/forumdisplay.php/741-Shop-Talk-BladeSmith-Questions-and-Answers)
şu sabit konu gibi:
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/452465-***Newbies-Good-info-Here*** (http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/452465-***Newbies-Good-info-Here***)
-
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/452465-***Newbies-Good-info-Here***
Ben bunu çok beğendim.
-
Bladeforum un ana forum sayfası şöyle http://www.bladeforums.com/forums/forum.php?s=bdfe2179c2194b57f0bb0a4a210f49e5 . Bladeforum bence bize doğru örnek olmuyor. Senin söylediğin başlığın okunma sayısı ise 37,633. örneğin bizdeki en gerekli başlıklardan biri olan "metalurji" nin okunma sayısı ile "genel muhabbet" başlığı arasındaki farka bakmak lazım. Neyse, biraz negatif bir günüm sanıyorum. onbeş ders boyunca normalizasyonu anlatıp, uygulama yaptırıp, üç sınavda da soru olarak sorup hala doğru olmayan yanıtlar görünce... Buradaki bazı durumları da yaşadıklarıma benzettim belki de.
-
Valla ben "ilk okunacaklar" mantığına karşıyım. Bunun anlamı bunu okuyun, ötekileri boşverindir. İlk okunacakların olduğu başlık dışında gelen soruların yanıtlarını da bu sefer taşımanız gerekir. Bu sefer de niye taşımadın diye sorulur, bunlar niye dağınık diye sorulur, bu böyle gider. Ha "ilk okunacaklar" var mı var. O da forumun tümü. Ya da Sefa'nın dediği gibi arama yapılır.
-
Acemi oğlanlar ocağı gibi Osmanlı Dönemindeki gibi Acemiler için Orta seviyedekiler için ve Ustalar için gibi Ayrı olsa arkadaşların ustaların dediği gibi çok iyi olurmuş hakkaten bugün 4. güne giriyorum üye olmadan öncede o nerde bu nerde yemin ederim Hocam kör oldum Yemiiiinnn ederim Göremiyorum artık...:)
-
Bu işe merak saranlar için ve bilgisi olmayanlar için çok faydalı öz bir açıklama olmuş emre hocam emeğine sağlık.
Kalıcı bir yazı olmuş 5 sene sonrası için bile okurların şükranlarına kendini hazırla
Yazın,Güzel bir kaynak haline gelmiş bence :2up