Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Terimler, Tanımlar => Konuyu başlatan: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 13:36:05

Başlık: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 13:36:05
Evet arkadaşlar, Wikipedia altındaki bıçak başlığı çok boş. Haydi herkes bir el atsın da şu metni bir ilerletelim.

Şu andaki metin budur:

Alıntı
Bıçak

Bıçak, keskin kısmı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alet. Bıçak kesici uç ve sap olmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.

Çalışma yöntemimize örnek olsun diye bu metnin taslağındaki bir değişiklik önerisini altta yaptım.

Değişikliği yaparken iki kural var:

1. Silinenin üzerini çiziyoruz.
2. Yeni ekleneni de kırmızı renkte yazıyoruz.

Söylemem gerek; alttaki örneğim sadece fikir versin diye. Yoksa bu verdiğim çalışmamısın başlangıç noktası olarak bile berbat.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bıçak

Bıçak, keskin kısmı ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alettir.

Bıçağın kısımları

Bıçak, en yalın haliyle kesici uç namlu ve sap olmak üzere iki bölümden oluşur.

Ayrıca eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 13:56:36
Unutmadan. Bahsettiğim wiki sayfasının adresi budur: Bıçak - http://tr.wikipedia.org/wiki/B%C4%B1%C3%A7ak (http://tr.wikipedia.org/wiki/B%C4%B1%C3%A7ak)
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 16:11:13
Çok fazla yazdım. Başlık alttaki hale geldi. Katkılarınızı bekliyorum.

Bıçak

Bıçak, keskin olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alettir.

Bıçağın temel kısımları

Namlu

Namlu, bıçak ver kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.

Sap

Sap, bıçağın kullanımı sırasında elde tutulabilmesini sağlayan kısımdır. Bir çok bıçak sadece namlu ve saptan oluşabilmektedir. Bıçakların aksine kılıçlar için sap kelimesi yerine kabza kelimesi kullanılır.

Balçak

Balçak, sapın kesici ağıza en yakın noktasında yer alan, çoğunlukla metalden yapılmış olan parçadır. İşlevi sapı ve elleri korumaktır.

Balçaklar, tek ya da çift tırnaklı olabileceği gibi tırnaksız da olabilir. Tırnaklar, balçağın üzerinde olabilecek iki çıkıntıdan her birinin adıdır. Tırnaklar sapı tutan elin ileri doğru kaymasını engellerler.

Kılıf

Kılıf, bıçağın bir parçası olmamakla beraber bıçağı taşımaya yardım etmesi ve bıçak ile taşıyıcısını korumasından dolayı önemlidir. Bıçakların aksine kılıçlar için kılıf kelimesi yerine kın kelimesi kullanılır.

Namlununu kısımları

Ağız

Ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır. Bir bıçak tek ya da çift ağızlı olabilir.

Sırt

Sırt, tek ağızlı olan bir bıçakta, namlu üzerinde, ağızın aksi yönde olan diğer küt hattır.



Uç, bıçağın iki ağzının yahut ağzı ve sırtının en öndeki birleşim noktasıdır.

Burun

Burun, bıçağın namlusunun uçtan başlayarak genişliğini kazandığı kısmıdır.

Kuyruk

Kuyruk, namlunun sap dahilinde kalan kısmıdır.

Bıçağın tarihçesi

Bıçak, eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 17:39:51
Son halini yeniden veriyorum.

Bkz.: http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=B%C4%B1%C3%A7ak&stable=0&redirect=no (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=B%C4%B1%C3%A7ak&stable=0&redirect=no)

Bıçak

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.
Bıçağın temel kısımları

Namlu

Namlu, bıçak ver kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.

Günümüzde namlu yapımında çoğunlukla çelik kullanılmaktadır. Bunun dışında geçmişte ve günümüzde çeşitli malzemeler de tercih edilmiştir. Örneğin, çakmaktaşı, obsidyen, kemik, bakır, tunç, titanyum, seramik vs.

Namlununu kısımları:

Ağız

Ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır. Bir bıçak tek ya da çift ağızlı olabilir.

Sırt

Sırt, tek ağızlı olan bir bıçakta, namlu üzerinde, ağızın aksi yönde olan diğer küt hattır.



Uç, bıçağın iki ağzının yahut ağzı ve sırtının en öndeki birleşim noktasıdır.

Burun

Burun, bıçağın namlusunun uçtan başlayarak genişliğini kazandığı kısmıdır.

Yanak (yan)

Yanak, bıçağın ağız ve sırtı (ya da iki ağzı) arasında uzanan iki geniş yüzeydir.

Taşlama

Yanakların birbirine yaklaşarak ağızda kavuştukları, taşlama eşiğinden uca kadar devam eden yüzeydir.

Taşlama eşiği

Namlununun üzerindeki taşlamanın sapa yakın bir hat üzerinde sonlanma eşiğidir.

Kuyruk

Kuyruk, namlunun sap dahilinde kalan kısmıdır.

Sap

Sap, bıçağın kullanımı sırasında elde tutulabilmesini sağlayan kısımdır. Bir çok bıçak sadece namlu ve saptan oluşabilmektedir. Bıçakların aksine kılıçlar için sap kelimesi yerine kabza kelimesi kullanılır.

Saplar çoğunlukla kuyruğun içinden geçtiği tek bir parça ya da namlunun iki yanağıyla perçin ya da vida yardımıyla birleştirilmiş iki parçadan ibaret olabilirler.

Günümüzde sap malzemesi olarak ahşap, boynuz, kemik, deri, çeşitli kompozitler, metaller, yarı değerli, hatta değerli taşlar kullanılabilmektedir.

Kompozit malzemelerde matris olarak dokuma cam elyafı, kumaş, kağıt vs. ve takviye olarak epoksi reçine, polyester reçine kullanılabildiği gibi stabilize edilmiş ahşap da kullanılmaktadır. Stabilize edilmiş ahşap hem desenlerinin güzelliği ve eşsizliğiyle hem de dayanıklılığıyla beğeneilmektedir.

Sapın kısımları:

Baş

Baş, bıçağın sap üzerinde bulunan, sapı tutan elin dışında kalan aksi ucudur. Kıvrık ya da geniş olması durumunda bıçağın (ya da kılıcın) elden fırlamasını önleme işlevine sahip olduğu gibi ağır olmasıyla da denge noktasını iyileştirmeye yarar.

Boyun

Boyun, sapın tutuş sırasında avuç içinde kalan kısmıdır.

Balçak

Balçak, sapın kesici ağıza en yakın noktasında yer alan, çoğunlukla metalden yapılmış olan parçadır. İşlevi sapı ve elleri korumaktır.

Balçaklar, tek ya da çift tırnaklı olabileceği gibi tırnaksız da olabilir. Tırnaklar, balçağın üzerinde olabilecek iki çıkıntıdan her birinin adıdır. Tırnaklar sapı tutan elin ileri doğru kaymasını engellerler.

Balçaklar tek parça ya da her bir yanak üzerinde iki parça olabilirler.

Balçaklar geçme olabileceği gibi lehimle, perçinle, vidayla tutturulmuş olabilir.

Kılıf

Kılıf, bıçağın bir parçası olmamakla beraber bıçağı taşımaya yardım etmesi ve bıçak ile taşıyıcısını korumasından dolayı önemlidir. Bıçakların aksine kılıçlar için kılıf kelimesi yerine kın kelimesi kullanılır.

Bıçağın tarihçesi

Bıçak, eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.

Dış bağlantılar

    Bıçaksanatı Forumu - Bıçak yapımı hakkında bir forum
    Cebehane - Kesici silahlar ve kılıç hakkında bir site ve forum
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Ercan Utkun - 28 Ağustos 2012, 23:53:20
Bıçak, eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.
    Bu kısımda cümle düşüklüğü var Eylem Bey.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 28 Ağustos 2012, 23:56:16
O kısmı yeniden sıfırdan yazıp o metni de komple imha etmeye niyetim var. 1365 tarihi niye o iki üç satırın içinde bile geçecek kadar önemli olsun ki?
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Zafer- - 29 Ağustos 2012, 00:13:43
Bıçak, keskin olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alettir denmiş sonrada ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır denmiş.Ağız namlunun keskin kısmına deniyorsa keskin olan ağzı sayesinde keser denmeyip sadece ağzı sayesinde keser denmeli gibime geldi. ::)
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Ercan Utkun - 29 Ağustos 2012, 00:14:02
   Belki 1365'in içi biraz doldurulursa okuyanın daha çok ilgisini çeker, yani o tarihte ne olmuş? 
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Ercan Utkun - 29 Ağustos 2012, 00:24:54
Bıçak, keskin olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alettir denmiş sonrada ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır denmiş.Ağız namlunun keskin kısmına deniyorsa keskin olan ağzı sayesinde keser denmeyip sadece ağzı sayesinde keser denmeli gibime geldi. ::)
    Tanım kısmı belki şöyle düzeltilebilir:Bıçak, namlunun keskinleştirilmiş olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesme(de) veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen (kesici) alettir. Parantez içindekiler çıkarılsa iyi olur.
     Fakat tanımdaki ''olgu'' kelimesi de çıkarılmalı bence:)
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Zafer- - 29 Ağustos 2012, 01:14:55
Bıçak, keskin olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesmede veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen kesici alettir denmiş sonrada ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır denmiş.Ağız namlunun keskin kısmına deniyorsa keskin olan ağzı sayesinde keser denmeyip sadece ağzı sayesinde keser denmeli gibime geldi. ::)
    Tanım kısmı belki şöyle düzeltilebilir:Bıçak, namlunun keskinleştirilmiş olan ağzı sayesinde çeşitli şeyleri kesme(de) veya bir olguya zarar verme amacıyla kullanılabilen (kesici) alettir. Parantez içindekiler çıkarılsa iyi olur.
     Fakat tanımdaki ''olgu'' kelimesi de çıkarılmalı bence:)

Ağız namlunun keskinleştirilmiş kısmıysa keskinleştirilmiş ağzı sayesinde keser denemez mantık olarak, sadece ağzı sayesinde keser denmeli bence..
Olgu ise 1  Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç, vakıa 2  Varlığı deneyle kanıtlanmış şey diye açıklanmış ikinci anlamı uyabilir fakat bu konu için fazla geniş bir kelime canlı cansız varlıklara zarar verme amacıyla kullanılabilen denebilir ya da o cümle hiç kullanılmayabilir sonuçta kesen şeyin zarar vereceğide barizdir  :)
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 29 Ağustos 2012, 01:34:34
Bıçağın tanımı ile ilgili olarak bahsettiğiniz, en eski mesajımda geçen kısmı sonradan değiştirmiştim. Güncel hali üzerine konuşmak daha faydalı olacaktır.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: sefaçabuk - 29 Ağustos 2012, 01:43:34
Bence "zarar vermek amacıyla" cümlesi hiç olmasın, şömine demiri de kaldırım taşıda zarar verir eğer niyeti bozarsan.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: deserteagle - 29 Ağustos 2012, 02:57:38
O cümle artık yok zaten son hali aşağıdaki gibi:

Alıntı
Bıçak

'''Bıçak''', keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/B%C4%B1%C3%A7a%C4%9F%C4%B1n_k%C4%B1s%C4%B1mlar%C4%B1.jpg)

Bıçağın kısımları

Namlu

Namlu, bıçak ver kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.

Günümüzde namlu yapımında çoğunlukla çelik kullanılmaktadır. Bunun dışında geçmişte ve günümüzde çeşitli malzemeler de tercih edilmiştir. Örneğin, çakmaktaşı, obsidyen, kemik, bakır, tunç, titanyum, seramik vs.

Namlunun kısımları:

Ağız

Ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır. Bir bıçak tek ya da çift ağızlı olabilir.

Sırt

Sırt, tek ağızlı olan bir bıçakta, namlu üzerinde, ağızın aksi yönde olan diğer küt hattır.



Uç, bıçağın iki ağzının yahut ağzı ve sırtının en öndeki birleşim noktasıdır.

Burun

Burun, bıçağın namlusunun uçtan başlayarak genişliğini kazandığı kısmıdır.

Yanak (yan)

Yanak, bıçağın ağız ve sırtı (ya da iki ağzı) arasında uzanan iki geniş yüzeydir.

Taşlama

Yanakların birbirine yaklaşarak ağızda kavuştukları, taşlama eşiğinden uca kadar devam eden yüzeydir.

Taşlama eşiği

Namlunun üzerindeki taşlamanın sapa yakın bir hat üzerinde sonlanma eşiğidir.

Kuyruk

Kuyruk, namlunun sap dahilinde kalan kısmıdır.

Sap

Sap, bıçağın kullanımı sırasında elde tutulabilmesini sağlayan kısımdır. Bir çok bıçak sadece namlu ve saptan oluşabilmektedir. Bıçakların aksine kılıçlar için sap kelimesi yerine ''kabza'' kelimesi kullanılır.

Saplar çoğunlukla kuyruğun içinden geçtiği tek bir parça ya da namlunun iki yanağıyla perçin ya da vida yardımıyla birleştirilmiş iki parçadan ibaret olabilirler.

Günümüzde sap malzemesi olarak ahşap, boynuz, kemik, deri, çeşitli kompozitler, metaller, yarı değerli, hatta değerli taşlar kullanılabilmektedir.

Kompozit malzemelerde matris olarak dokuma cam elyafı, kumaş, kağıt vs. ve takviye olarak epoksi reçine, polyester reçine kullanılabildiği gibi stabilize edilmiş ahşap da kullanılmaktadır. Stabilize edilmiş ahşap hem desenlerinin güzelliği ve eşsizliğiyle hem de dayanıklılığıyla beğeneilmektedir.

Sapın kısımları:

Baş

Baş, bıçağın sap üzerinde bulunan, sapı tutan elin dışında kalan aksi ucudur. Kıvrık ya da geniş olması durumunda bıçağın (ya da kılıcın) elden fırlamasını önleme işlevine sahip olduğu gibi ağır olmasıyla da denge noktasını iyileştirmeye yarar.

Boyun

Boyun, sapın tutuş sırasında avuç içinde kalan kısmıdır.

Balçak

Balçak, sapın kesici ağıza en yakın noktasında yer alan, çoğunlukla metalden yapılmış olan parçadır. İşlevi sapı ve elleri korumaktır.

Balçaklar, tek ya da çift ''tırnak''lı olabileceği gibi tırnaksız da olabilir. Tırnaklar, balçağın üzerinde olabilecek iki çıkıntıdan her birinin adıdır. Tırnaklar sapı tutan elin ileri doğru kaymasını engellerler.

Balçaklar tek parça ya da her bir yanak üzerinde iki parça olabilirler.

Balçaklar geçme olabileceği gibi lehimle, perçinle, vidayla tutturulmuş olabilir.

Kılıf

Kılıf, bıçağın bir parçası olmamakla beraber bıçağı taşımaya yardım etmesi ve bıçak ile taşıyıcısını korumasından dolayı önemlidir. Bıçakların aksine kılıçlar için kılıf kelimesi yerine ''kın'' kelimesi kullanılır.

Bıçağın tarihçesi

Bıçak, eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.

Dış bağlantılar

* [http://www.bicaksanati.com/forum/ '''Bıçaksanatı Forumu''' - Bıçak yapımı hakkında bir forum]
* [http://cebehane.com/ '''Cebehane''' - Kesici silahlar ve kılıç hakkında bir site ve forum]
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Zafer- - 29 Ağustos 2012, 03:11:26
Bıçak: keskin ağızlı el aletidir.Ağız: namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır. Ağız keskin kısıma deniyorsa keskin ağız diye nitelendirilemez yanlışmıyım ::)
Ayrıca açıklama yaparken sonradan açıklanacak olan bir terim kullanılmasa daha iyi olur bence ders kitaplarındada aynı şeyi yapıyorlar.Bişeyi açıklarken sonradan öğrenilecek terimi kullanarak açıklıyorlar sonra kitabın devamında o terimi arayıp bulup öğrenmek zorunda kalıyosun ilk okuduğunda anlayamıyosun  :)
Bıçak : Kesme, oyma, delme işlerinde kullanılan günümüzde çoğunlukla metalden yapılan el aletidir de denebilir mesela..
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: Ercan Utkun - 29 Ağustos 2012, 10:47:35
      Ukalalık ediyorum ama bir edebiyat(Türkçe) öğretmeni olarak dilbilgisi-imla yanlışlarını düzeltmekten kendimi alamıyorum, ergenlik sivilcesi sıkmak gibi yahu:)
      Eylem Bey bilgiler verilirken genelden özele doğru gidilmesi daha doğru olur örneğin:

Namlu

Namlu, bıçak ve kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.
Günümüzde namlu yapımında çoğunlukla çelik kullanılmaktadır. Bunun dışında geçmişte ve günümüzde çeşitli malzemeler de tercih edilmiştir. Örneğin, çakmaktaşı, obsidyen, kemik, bakır, tunç, titanyum, seramik vs.

Altı çizili cümle daha özel bir ifade onun için sonda  olsa daha iyi olmaz mı?

Namlu

Namlu, bıçak ver kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.

. Bunun dışında geçmişte ve günümüzde çeşitli malzemeler de tercih edilmiştir. Örneğin, çakmaktaşı, obsidyen, kemik, bakır, tunç, titanyum, seramik vs.  Günümüzde ise namlu yapımında çoğunlukla çelik kullanılmaktadır
Diğer kısımlara gözatmadım ama yardıma ihtiyacınız olursa burdayım:)
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: merttt9 - 08 Temmuz 2015, 01:49:39
güzel olmuş :2up
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: sezerss - 14 Haziran 2016, 12:36:32
Wikipedia ingilizce sayfada bıçak(knife) diye aradığımızda bayağı ayrıntılı bir yazı çıkıyor. Çakıların kilit sistemlerinden bıçak tiplerine kadar, kullanım alanlarınlarından bazı milletlerin kendine has bıçaklarına kadar bir çok şeyi yazmışlar. Ben az çok kendi anlayacağım kadar çevirebiliyorum ama ingilizcesi iyi olan büyüklerim bu işe bir el atabilir. Ordan derlenen bilgiyle kendi bilgimizi harmanlarsak güzel bir sayfa oluşturabiliriz.
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: AlpercAy - 21 Ekim 2016, 02:46:12
Bence kılıf bıçağa yakışmıyor kılıf Çok genel bir ad. Kın kılıçlar için biliyorum ama kılıftanta kın her zaman daha sıcak ve bıçağa daha ait geliyor
Başlık: Ynt: Wikipedia tr sayfasındaki bıçak bahsini geliştirelim.
Gönderen: çömez - 07 Mayıs 2017, 17:14:21
Artık Wikipedia da kalmadı ...