Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Katlanır namlu => Konuyu başlatan: emrekipmen - 09 Haziran 2012, 14:49:33
-
Bugün bitti. Babalar gününe yapacaktım, sanırım erken bitti ;D
Namlu 440C, kabza malzemesi Burak Ekit arkadaşımın getirdiği kağıt mikarta. İlk kez kullanıyorum kağıt mikartayı, bayıldım malzemeye, bittiğinde hoş bir doku bırakıyor, ele sıcak gelen kadifemsi bir hissi var..
Pivotu kendim tasarladım. 8 milimlik bir paslanmaz çubuğu frezede tornalayarak 2-3 santimlik kısmını tam olarak 4 milime düşürdüm, en ucuna pafta çektim. Diğer taraf 8 milim kaldı, orayı da eğeyle ve zımparayla şekillendirip menevişle renklendirdim, kanımca hoş bişey çıktı ortaya.
Toplaması sırasında türlü sorun yaşadım, yayı tutan pimleri çakarken hafif geriye kaydı yay, maalesef çok az bir arkaya kaykılma yapıyor bıçağa bastırınca, ama nerede hata yaptığımı anladım, bir daha olmaz diye umuyorum.
Beklemiyordum ama çakı kabzayı ortaladı, oysa hiç hassas çalışmadım bunu yaparken, herhalde şansım yaver gitti :)
http://kipmen.com/1-st-slipjoint/ (http://kipmen.com/1-st-slipjoint/)
-
Ömer abi ye ayrıca selamlar, güle güle kullanması dileğiyle. Güzel olmuş usta, ama izninle gözüme takılan bir durum var; bıçak kısmının başlangıcıyla sapın bitiş yeri arasında yapılan bir kavis hem çakıyı iyi kavramaya hemde olası bir durumda elin kesiciye kaymamasına yarıyor. Fotoğraflardan mı öyle görülüyor bilmem ama çakıda o kavis biraz az geldi gözüme. Hoş bu biraz da kullanım alışkanlıklarıylada ilgili, örneğin kimi insan sadece elma soymak için taşır. Sonuçta tertemiz bir iş çıkmış ortaya ellerine sağlık. Ömer abinin de babalar gününü şimdiden kutlarım.
-
Ellerine sağlım ustam çok şık duruyor. Ben de çakıları yaptığım zaman hiç ortalama işini düşünmeden yapmıştım şansa benimkiler de tam ortalamıştı acayip mutlu olmuştum :)
-
Ömer abi ye ayrıca selamlar, güle güle kullanması dileğiyle. Güzel olmuş usta, ama izninle gözüme takılan bir durum var; bıçak kısmının başlangıcıyla sapın bitiş yeri arasında yapılan bir kavis hem çakıyı iyi kavramaya hemde olası bir durumda elin kesiciye kaymamasına yarıyor. Fotoğraflardan mı öyle görülüyor bilmem ama çakıda o kavis biraz az geldi gözüme. Hoş bu biraz da kullanım alışkanlıklarıylada ilgili, örneğin kimi insan sadece elma soymak için taşır. Sonuçta tertemiz bir iş çıkmış ortaya ellerine sağlık. Ömer abinin de babalar gününü şimdiden kutlarım.
Sefa ustam, bu bıçağı klasik "swayback" çakı tarzına göre yaptım, bu kavis gerçekten olması icab edenden az oluyor gibi, ancak sapın biçimi yüzünden iyi kavrandığından pek öyle bir sorun olmuyor. Bu yine "puukko" hadisesinde, engelsiz balçak geçişi problemi. Saplamak için kullanılmamış ve tasarlanmamış türde bıçakların genel olayı bu zaten. "swayback folder" araması yaparsan ustan, genelinin zaten geçişinin çok engelsiz olduğunu göreceksin. Zaten babam kaybederim diye biyerlere koyacak, pek kullanmayacak sanırım ;) Ancak haklısın, ricassonun üstünde değil de önünde taşlamayı başlatsam, bir de taşlama eşiğinde "choil" yerleştirseydim görsel olarak daha güven verici olacaktı. Zaten hep öyle yapıyorlar diyerek biraz değişiklik yapayım demiştim...
-
Emre eline sağlık, gerçekten çok güzel olmuş. Ömer abinin iyi günlerde kullanmasını dilerim
-
Emre abi eline sağlık çok güzel olmuş. Bizim gibi bıçak sevdalıları senin gibi bir oğlunun olmasını ister ve gurur duyar her daim. Ellerin dert görmesin inşallah . Ayrıca çakılara devam :2up
-
Çok güzel ellerine sağlık keşke benim babamda sağ olsada bir çakıda ben yapsam ona.Sanırım klasik tip yaylı çakı kilit mekanizması yok
-
Ellerinize sağlık çok şık çok zarif bir çakı iyi günlerde kullanmak dileği ili :2up (iyi bir hediye) :2up :
-
Emre ustam çok kullanışlı bir çakı olmuş ve hoş bir babalar günü hediyesi elinize sağlık efendim :)
-
Çok çok sağolunuz hepiniz...
Emre abi eline sağlık çok güzel olmuş. Bizim gibi bıçak sevdalıları senin gibi bir oğlunun olmasını ister ve gurur duyar her daim. Ellerin dert görmesin inşallah . Ayrıca çakılara devam :2up
Sağolunuz, umarım o da sizin gibi düşünüyordur. Çakılar devam ediyor kesinlikle ;)...
Çok güzel ellerine sağlık keşke benim babamda sağ olsada bir çakıda ben yapsam ona.Sanırım klasik tip yaylı çakı kilit mekanizması yok
Kilitsiz, yaylı tip Mehmet Bey, sağolunuz...
-
Ellerine sağlık Emre, alışıldığın dışında, farklı bir çalışma olmuş. Ömer amcanın da babalar günün kutluyorum.
-
eline sağlık emre ustam çok güzel olmuş herzanki gibi
-
Ustam yapmış olduğunuz çakı da huzur veren bir ahenk var, baktıkça bakmak istiyor insan... Elleriniz dert görmesin.
-
hoş bir çakı olmuş ellerine sağlık emre ustam
-
Her zamanki gibi kusursuz...
-
Ustam eline sağlık. Bende bazı sapsız usturalar var. Ustura sapına uygun olur mu bıçakta kullandığın vidalar. Uygunsa vidanın adı ve yurtiçi temin imkanı konusunda bilgi verebilir misin. Teşekkür ederim.
-
Ustam eline sağlık. Bende bazı sapsız usturalar var. Ustura sapına uygun olur mu bıçakta kullandığın vidalar. Uygunsa vidanın adı ve yurtiçi temin imkanı konusunda bilgi verebilir misin. Teşekkür ederim.
Vidalar amerikan sisteminde 2-56 diye tabir edilen vidalar, bunların daha küçüğü 1-72 bir büyüğü ise 4-40. 0-80 diye bir vida daha var, onu da biyerde kullandım ancak 1.5 milimlik çapı olduğundan kılavuz çekmesi başa bela.
Uygun kılavuzu takımmarket'ten bulabilirsin ancak çok pahalı, vidaları ben yurtdışından getiriyorum. Yurtiçinde elinde stoğu olan kimseyi bulamadım, kılavuzu ve ona uygun amerikan sisteminde 50 numara diye tabir edilen matkap ucunu da keza yurtiçinden bulma şansı pek yok gibi. Belki otomat işleriyle ilgilenenlerde bulabilirsiniz...
-
Ustam eline sağlık. Bende bazı sapsız usturalar var. Ustura sapına uygun olur mu bıçakta kullandığın vidalar. Uygunsa vidanın adı ve yurtiçi temin imkanı konusunda bilgi verebilir misin. Teşekkür ederim.
Vidalar amerikan sisteminde 2-56 diye tabir edilen vidalar, bunların daha küçüğü 1-72 bir büyüğü ise 4-40. 0-80 diye bir vida daha var, onu da biyerde kullandım ancak 1.5 milimlik çapı olduğundan kılavuz çekmesi başa bela.
Uygun kılavuzu takımmarket'ten bulabilirsin ancak çok pahalı, vidaları ben yurtdışından getiriyorum. Yurtiçinde elinde stoğu olan kimseyi bulamadım, kılavuzu ve ona uygun amerikan sisteminde 50 numara diye tabir edilen matkap ucunu da keza yurtiçinden bulma şansı pek yok gibi. Belki otomat işleriyle ilgilenenlerde bulabilirsiniz...
Anladım, teşekkür ederim. Ben de şu siteden bakıyordum:
http://www.microfasteners.com/catalog/products/MSCMSPP.cfm
-
Torx vidaları kullanmayı seviyorum genelde, 2-56'ların bir kısmı 7 numara torx kafalıdır, 6 numara tipini şuradan buldum: http://usaknifemaker.com/folding-knife-parts-c-30/screw-2-56-button-head-3-8-thread-302ss-100ct.html (http://usaknifemaker.com/folding-knife-parts-c-30/screw-2-56-button-head-3-8-thread-302ss-100ct.html)
Görsel olarak bence çok daha hoş görünüyorlar. Vida soketi daha büyük olunca kabzada ilgiyi o yöne çekip estetik dengeyi bozabiliyor. Tabii bıçağın tipine bağlı.
Usturalarda kesinlikle kullanılabilir. Mesela Harner sanırım tam da bu vidaları kullanıyor sanırım... http://www.harnerknives.com/?page_id=3&album=2&gallery=3 (http://www.harnerknives.com/?page_id=3&album=2&gallery=3)
-
ellerine emeklerine sağlık ustam gene bizi şaşırtmadın mükemmeli yapmışsın babanızın güle güle iyi günlerde kullanması dileğiyle
-
Çok sağolun, kendisi hep yanında taşıyor ve meyva soymada filan kullanıyor, pek memnun çakısından :)
-
Torx vidaları kullanmayı seviyorum genelde, 2-56'ların bir kısmı 7 numara torx kafalıdır, 6 numara tipini şuradan buldum: http://usaknifemaker.com/folding-knife-parts-c-30/screw-2-56-button-head-3-8-thread-302ss-100ct.html (http://usaknifemaker.com/folding-knife-parts-c-30/screw-2-56-button-head-3-8-thread-302ss-100ct.html)
Görsel olarak bence çok daha hoş görünüyorlar. Vida soketi daha büyük olunca kabzada ilgiyi o yöne çekip estetik dengeyi bozabiliyor. Tabii bıçağın tipine bağlı.
Usturalarda kesinlikle kullanılabilir. Mesela Harner sanırım tam da bu vidaları kullanıyor sanırım... http://www.harnerknives.com/?page_id=3&album=2&gallery=3 (http://www.harnerknives.com/?page_id=3&album=2&gallery=3)
Bilgiler için teşekkürler.