Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: wu_tang - 18 Mayıs 2012, 14:28:23

Başlık: Eğeden Bıçak
Gönderen: wu_tang - 18 Mayıs 2012, 14:28:23
Bit pazarindan aldigim eski bir eğeden nasıl bir bıçak yapabilirim sağlam bisey çıkarmı ortaya ?  Eğenin ölçüleri  Boy: 22.5 cm 5 cmde kuyruğu var. En: 4.5 cm  Kalınlık: 6mm
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: wu_tang - 18 Mayıs 2012, 14:37:40
Bide bendeki eğeler bu eğe üzerinde herhangi bir aşınma yapmıyor aksine elimdeki eğeyi yiyiyor
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Ertarda - 18 Mayıs 2012, 14:46:58
Eğe denen aletin çeliği ya W1 ya da W2 kimsenin arayıp da bulamadığı çelik. Ben çelik malzeme bulamayan herkese tavsiye ederim. 10 TL verip yeni eğe bile alınsa fazla masraflı olmayan harika bir bıçak çıkar ortaya. Çok iyi bir başlangıç. Tek problem imalata başlamadan önce eğeyi yumuşatmalısın. Bu sert haliyle o çelik parçasını bıçağa çevirmek imkansıza yakın.
Kısacası işlem sırası şöyle:
1. Yumuşatma
2. Bıçak haline getirme
3. Tekrar ısıl işlem yaparak sertleştirme
4. Kabza montajı ve bitiriş.

Kolay gelsin.

Örnek çalışma:
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/14-sefa-usta'nin-egesinden-bushcraft/
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: tian92 - 18 Mayıs 2012, 14:48:53
Onun için motorlu bir alet gerekebilir. Elle şekil verilmez sanırım.  :) Eğeden yapılan bıçaklar hoşuma gidiyor

Yumuşatmayı nasıl yapıyoruz ?
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: wu_tang - 18 Mayıs 2012, 19:13:08
bu yumşatmayı belli bi derecedemi yapmak gerekiyo ? Şalama ile yapıla bilirmi ?
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: i_batar27 - 18 Mayıs 2012, 19:43:22
size yumuşatma için dedemin tarifini vereyim.......

dedem nalbanttır bu arada.....

demiri ateşe koyacaksın.
sonra kızarana kadar körüğü çevireceksin......
iyice kızardı mı....
körüğü bırak köz sönüp soğuduğunda çeliği yumuşatmış olursun.....
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: deserteagle - 18 Mayıs 2012, 22:03:39
Her eğe elverişli bir çelik olmayabilir.  ::)
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Ertarda - 18 Mayıs 2012, 22:08:16
Her eğe elverişli bir çelik olmayabilir.  ::)

Evet , Eylem Usta haklı mesela elmas eğeden bıçak olmaz.
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: deserteagle - 18 Mayıs 2012, 23:24:51
İlahi Ertuğrul Bey, çok latifsiniz.  :-\
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 03 Ekim 2015, 23:02:34
Arkadaşlar yeni konu açmayıp bu konu başlığı altında paylaşmak istedim. Belki birilerinin işine yarar ;) Eğeyi yaklaşık 6 ay önce yumuşatmıştım.İşleme oksijen gazıyla 2 kez tavlayarak başladım ve yangın söndürme de kullanılan kum kovasının içinde soğumaya bırakıp noktaladım.  Bugün bir deneme şansım oldu ve gayet işe yaramış diyebilirim. Sadece yan dişleri eğelerken, başlangıçta bir miktar zorlandı ama sonrasında gayet güzel işleniyor.
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Salim Türk - 03 Ekim 2015, 23:03:13
(http://i.hizliresim.com/PBvpz6.jpg)
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Adem Tören - 04 Ekim 2015, 22:26:25
bende bı eğeyi mangala attım tabı kebabı yedıkten sonra  O:-) guzel yumusadı yaklasık 2 saat durdu
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Kurtulus. - 04 Ekim 2015, 23:59:13
Bende bir tane kullanıyorum çok memnunum keskinliğinden.İlk başta yumuşatılan eğenin yan dişlerini taşlama motoru vb makinelerde temizlerseniz eğe ile şekil verirken size kolaylık sağlar.
Başlık: Ynt: Eğeden Bıçak
Gönderen: Adem Tören - 05 Ekim 2015, 14:57:13
freze de zımparaladım dışlerı sıfırladım sırasını beklıyor 1 den cok bıcakla ugrasmak bıtkınlık verıyor yavas yavas