Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: DUMRU - 04 Nisan 2012, 09:00:47

Başlık: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 09:00:47
Ne zaman niyetlendiysem hep zahmeti ve teferruatından korkup  vazgeçtiğim arıcılığa bu yıl başlıyorum.

Dağlık bir bölgede yaşamanın güzel yanlarından biriside bu galiba.. Her şeyin doğalına ulaşabilirsiniz ama biraz zahmet gerek.

Kayınpederimin 20 kadar arısı vardı. Bizde her yıl ondan otlanırdık:) Ama  artık sıra bize geldi.

Köyümde yahut Bozkırda kışlatacağım arıları haziran temmuz arası Dikilitaş Yaylasına çıkaracağız. Yaylada miss gibi kekik ve geven çiçekleri dışında gözle zor görülür çiçeklerden bal toplayacak arılarımız nasip olursa.

Yaptığım hesaba göre yılda 8 çıta sadece benim evde hanım ve ben tüketiyoruz. Babamda en azından her kardeşime bir çıta, kendisine de 2 çıta... Etti mi 15 çıta. Bir çıta bal 2-3 kg gelir. Kg fiyatı 35 tl.
15*3=45
45kg* 35 tl=1575tl

Bir kovan abime iki kovan da kendime satın alıyorum. Kovan maliyeti 350-400 arası. Bir kovandan 8-10 çıta bal alıyoruz.

İlçe genelinde çok sayıda arıcı var. Fakat maalesef arısız bal üreten bir kaç tüccar kafalı yüzünden ballarımıza kara leke vurulmuştur.Oysa ki Bozkır balının en büyük özelliği olan bozkır çiçeklerinden öz alması ve polen çeşitliliği diğer salgı balı, kestane balı, ayçiçek balı gibi tek kaynaklı ballardan daha fazla bal özelliği içermesi....

Yalnız tam arının bal yapma zamanı, deli bozuk zamanı balık sezonunun açılışına denk geliyor...Balıktan vazgeçebilecek miyim. Yoksa arıları ölüme mi terkederim zaman gösterecek.

Bu konuda ilgisi olan ustalarımız varsa onlardan yardım beklerim.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: zucchero - 04 Nisan 2012, 09:23:21
Sn Dumru,
Kolay gelsin... Bu arada artan bal olursa hiç endişe etmeyin  ;)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emin albayrak - 04 Nisan 2012, 09:28:02
Hüseyin hayırlı olsun diyelim önce. madem bu konularda bilgin var, sana birşey danışayım. çıtaların içindeki petekleri arıcılar koymayıp da onu da arının yapmasına imkan tanınmasını, yani peteği de arının üretmesini istediğimiz zaman balın maliyeti ve miktarı ne kadar değişiyor?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 10:05:36
Sn Dumru,
Kolay gelsin... Bu arada artan bal olursa hiç endişe etmeyin  ;)



Biz bal seven bir aileyiz. Artacağını hiç zannetmiyorum:)

Hüseyin hayırlı olsun diyelim önce. madem bu konularda bilgin var, sana birşey danışayım. çıtaların içindeki petekleri arıcılar koymayıp da onu da arının yapmasına imkan tanınmasını, yani peteği de arının üretmesini istediğimiz zaman balın maliyeti ve miktarı ne kadar değişiyor?


Emin ustam aslında bilgi sahibi değilim. Köyümüzde çok arıcı var onların yanında gördüğüm duyduğum araştırdığım kadarıyla cevap vereyim.

Öncelikle arıcılar petekli bal yerine süzme bal önerirler. Çünkü arılar petek için çalıştıkları süre ve enerjiyi peteğin hazır bulunması halinde bal için harcayacaklardır. Bu nedenle ticari düşünen bir çok arıcı petekli çıta kor kovanına.

Ben süzme baldan ziyade petekli balı yemesini seviyorum. Bu nedenle ben kendi kovanlarımda hazır peteksiz bal üreteceğim. Yani peteği arı kendisi yapacak. Bu petek kesinlikle ağızda sakız gibi kalmaz, bal ile birlikte kaybolur gider...

Sağlığa faydası var mıdır? Yoktur deniliyor. Benimki damak zevki..

http://www.bozkirgezgini.com/2011/08/balli-adana.html

http://www.bozkirgezgini.com/2010/10/ball-nasip.html

Görüşüne başvurduğum arıcılar benimle zıt fikirdeler. Neticede onlar bu işin ticareti ile uğraşıyor. Ben ise kendi yiyeceğim balı üreteceğim. Ticaret yapan arıcıların içerisinde Mehmet Gümüş abimiz gibi hemfikir olduklarımız da var elbet. Ve sunni petek ile doğal petek balı arasında fiyat farkı elbette var. Mehmet abi bu yıl doğal peteği 50 tlden sunni peteği 40 tlden sattı.Bal aynı fakat petek farklı....
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: meteoravcısı - 04 Nisan 2012, 10:49:16
Petek konusunu bende bir zamanlar epey araştırmıştım. Elde ettiğim sonuç, balmumunun insana bir faydası yok fakat arının doğadan bal toplarken araya karışan zirai ilaçlar bal mumunda birikme yapabiliyor fakat bala geçmiyor.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 11:13:23
Zirai üretim yapılan yerlere yakın konan arılarda söz konusu olan ilaç birikimleri maalesef kaçınılmaz. Bozkırda  fazla zirai üretim yoktur.Olsa da ilaç kullanımı aşırı değildir. Kaldı ki benim baharda  arı koyacağım yerde ve arının uçuş mesafesi alanda sadece delibademler olur. Onlara da ilaç atacak kimse yoktur:) Arının beslenme kaynağını yoğunlukla kır çiçekleri çiğdem,papatya ve koyun kekiği dediğimiz çok hoş aromalı bir kekik türü olur.
 
Hazirandan sonra ise yaylada.... Bu nedenlerden dolayı öyle bir kaygım yok. Çok şükür.

Fakat zirai üretim ve ilaçlamanın sık olduğu bölgelerde yani tarım arazilerine yakın arıcılık yapanlar, özellikle bu bölgeyi seçen arıcıların ürettikleri ballar için kesinlikle peteksiz tüketmenizi bende tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: ali rıza - 04 Nisan 2012, 11:20:06
televizyonlarda damacanayla bal satılmasına ramak kala senin bu şekilde doğal üretim yapmanı kutluyorum ve daimi müşterin olmaya hazırım :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 12:00:36
Yiyecek kadar balı çıkardıktan sonra balımız olursa bunu satmak yerine dostlarıma ikram etmeyi tercih ederim...
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Theseus - 04 Nisan 2012, 13:47:47
Amcam emekli öğretmen ve emekli olduktan sonra arıcılığa merak saldı.

Her yıl Mart ayından Kasıma kadar memlekete köye Elazığa gider ve bahçe tarla arı dana tavuk işleriyle uğraşır.Havalar durulmayacak kadar soğuyunca İstanbula ailesinin yanına döner ve 4 ay sonra köye gideceği günü beklemeye başlar :) 

Ondan duyduklarım da şu: Fenni kovan yani hazır kovanlarda çıtanın arasında ince kağıt kadar balmumu bir zar vardır.Altıgen peteği gene arı kendi yapmaktadır.Yani hazır bile dense neredeyse peteğin tamamını arı yapmaktadır.Sadece üzerine petekleri yaptığı düzey hazırdır.

Tamamını kendi yaptığı durumda ise karakovan balı ortaya çıkıyor.

Genelde ağaç gövdesinden fıçı kovanlarda bu yöntem kullanılıyor,verim düşük olsa da balı peteğine kadar arıya ait olduğundan daha değerli.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emrekipmen - 04 Nisan 2012, 13:57:29
Hüseyin, kendi adıma da eğer senden alabilme imkanım olursa hediye etmemeni tercih ederim  ;)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 14:20:20
Emre ustam balımız olsun bi hele.. Hediye değil ikram ederiz:)

Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: gecmisgelecek - 04 Nisan 2012, 21:04:46
televizyonlarda damacanayla bal satılmasına ramak kala senin bu şekilde doğal üretim yapmanı kutluyorum ve daimi müşterin olmaya hazırım :)

+1
Hüseyin Bey şimdiden hayırlı uğurlu olsun inşallah kazasız belasız başlar ve devam ettirirsiniz.Allah ağız tadıyla yemenizi nasip etsin.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: tirendaz - 04 Nisan 2012, 21:57:50
Hüseyin, kendi adıma da eğer senden alabilme imkanım olursa hediye etmemeni tercih ederim  ;)
televizyonlarda damacanayla bal satılmasına ramak kala senin bu şekilde doğal üretim yapmanı kutluyorum ve daimi müşterin olmaya hazırım :)

+1
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 04 Nisan 2012, 22:44:53
Karakovan denilen bal ile sunni petekle üretilmiş bal arasında fark yoktur.

Karakovanda üretilen bal peteği için balmumunun  tamamını arı üreterek bal doldurur.

Fenni kovanda ise bir önceki dönem arılar tarafından üretilen balmumu kullanılır.
Fenni kovan çerçevelerine ince karton gibi bir plaka takılır, gerisini yine arı tamamlar.

Buraya kadar balmumu farkı yok.

Balmumunun erime sıcaklığı 65 - 66 derecedir, insan vücudu bu sıcaklığa çıkmadığına göre yenilen mum insan vücudunda hamur kıvamında olur ve barsakların iç yüzüne sıvanır , daha sonra yenilen yiyeceklerin barsak tarafından emilmesi önlenir.

Balmumu doğada bulunup kovana giren zararlı kalıntıların toplandığı, emildiği yerdir.
Balmumumunu çiğneme anında bunlara zorlama yoluyla dışarı çıkarıp balla birlikte yutarız.

Sıralama yaparsak en iyi bal

Donmuş bal
Krema bal
Akar bal
Petekli bal
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 22:53:17
Murat hocam teknik olarak bilgi sahibiyiz galiba.. Bu güzel haber. Daha önce de belirttiğim gibi benim petek bal tercihimin altında ki sebep damak tadıdır.

Fenni kovanlarda da karakovan balı üretmek gayet mümkün olmakla birlikte daha sağlıklı ve verimli bir hasat yapabiliriz.

Murat hocam peki mide asidi bu bal mumunu eritmeye yetersiz mi geliyor?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: sefaçabuk - 04 Nisan 2012, 23:01:23
Hüseyin, balmumu asitlerden etkilenmiyor.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 04 Nisan 2012, 23:05:51
Hüseyin, balmumu asitlerden etkilenmiyor.
:2up
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: tarpoon - 04 Nisan 2012, 23:22:56
zevklı bır o kadarda meşakkatli bir iş  :)  ama seviyorsan gerisi boş..   bu arada  dogal balmumu ıle olan peteklerden fazla çıkan olursa beni baş sıraya yaz  ;)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 04 Nisan 2012, 23:36:03
Araba kullanıyorsunuz.
Kaza yaptınız.
Polis gelince önce neyi sorar..

Tabiki ehliyet ve ruhsat der.

Arıcılar da belgeleri olmadan arıcılık yapmamalılar.

Arıcılık yapacaklar, ileride olabilecek bir olaylardan dolayı, hukuk karşısında haklı çıkabilmek için , öncelikle bir kurs belgesi almalılar.

Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 05 Nisan 2012, 07:59:01
Motorsiklet ve taksi ehliyeti
Sebzecilik,meyvecilik,bağcılık,mantarcılık,arıcılık ve örtü altı (sera) yetiştiriciliği kurslarına katılıp hepsinin sertifikasını aldım. Ben meraklı ve bilgi edinme sürecini ve bilgisini boşa götürmemeye çalışan birisiyimdir.


 ;D

Evet dediğiniz gibi burası bıçaksanatı.. Lakin çok sıkıştığım anlarda özelden kapınızı çalarım Murat Bey.Tabi müsadenizle..
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emin albayrak - 05 Nisan 2012, 12:08:05
çok enteresan, oysa ben bugüne kadar balı doğal balmumu ile tüketmenin mutlaka bir faydası vardır diye düşünüyordum. bu bilgi için herkese teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: deserteagle - 05 Nisan 2012, 13:29:31
...
Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.


Konu zaten arıcılık iken bu konu altında arıcılık konuşmanın niye mahzuru olsun ki? Bize de genel kültür olur.  :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 05 Nisan 2012, 13:49:27
Sorun yoksa arkadaşlar da sorabilir.

Dilimiz döndüğünce bigi dağarcığımzdakileri aktarabiliriz.

Diğer okuyanlara genel bigi açısından kazanım olur.

Temiz bal tüketmek amacıyla, yapabilecek durumda olan bir kişi daha kendi balını üretir.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 05 Nisan 2012, 14:21:09
Murat hocam gardını al o zaman...

Ben polen  tuzağı kurmama taraftarıyım.Nedeni; kanaatim odur ki balı şifalı kılan nektar dan ziyade polenlerdir. İşçi arılar peteklere yerleştirdikleri fruktozun arasında polen yerleştiriyor.. Harç ile duvar örüyor gibi düşünün... Ben buna inanıyorum. Gerçek midir değil midir?

Bir arıcımız ise ısrarla polen tuzağı kurmamı, kurmamam halinde ana arının kurt atacağı petekleri polen ile dolduracakları nedeni ile koloninin zayıf bir gelişim gösterebileceğini söyledi.

Arıların hesapsız iş yapacağına kafam yatmasa da bu konu aklımı karıştırdı. Siz ne dersiniz?

Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emrekipmen - 05 Nisan 2012, 17:57:58
Acaba polen deposu diy bişey var mı? Belki polen depolama diye bişey varsa belki peteklerin bazılarını balla doldurmak yerine polenle dolduruyorlardır. Tabi sırf sallıyorum  :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: sefaçabuk - 05 Nisan 2012, 18:13:27
...
Arıcılık yapabileceklere yeteri kadar bilgi verebilirim.
Arıcılık bilgisi için eğer arkadaşlar izin verirse burası olabilir.

Ama burası bıçakçılık formu bana biraz da ters geliyor.

Neyse olmazsa öğrenecekleri başka forma da yönlendiririz.


Konu zaten arıcılık iken bu konu altında arıcılık konuşmanın niye mahzuru olsun ki? Bize de genel kültür olur.  :)
+1
bal konusunda bilgi eksikliğimizi de gidermiş oluruz böylece  :2up
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 05 Nisan 2012, 20:04:22
Emre ustam  normal petekte polen gözleri oluyor zaten.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 05 Nisan 2012, 21:38:58
Sayın DUMRU:

Çiçek tozu = polen

Bal özü = nektar

Arılar bal özünü kendileri için, çiçek tozunu yavruları için kovana taşırlar.

Çiçek tozu diğer canlıların erkek spermi karşılığıdır.

Bir kovanda çiçek tozu toplamak gelişimi çok fazla etkilmez.

Çiçek toplama kapanlı kovan alıp işe başlayınız.

Petek gözüne doldurulan yalnızca fruktoz değildir.

Bir kovana ne kadar çok çiçek tozu girerse kovan o kadar güçlü olur.

Her satırı kısa kısa cevap olarak görünüz.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: ibrahim 1969 - 06 Nisan 2012, 10:34:36
Hüseyin kardeşim kovanlarını almadıysan mutlaka polen tuzaklı olmasına dikkat et benim gibi sonradan pişman olma !
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 06 Nisan 2012, 11:31:01
Bizim buralarda hala kar var.. Arılar Antalyada. Kovanları kayınpeder yapacak. Kovan malzemesi olarak (ahşap) ne öneririsiniz?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: ibrahim 1969 - 06 Nisan 2012, 13:42:48
Genelde iyi kovanın sedir ve ıhlamur ağacından olduğunu söylerler ::)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 06 Nisan 2012, 14:42:28
Buralarda genelde çamdan yapıyorlar. Bizde kavak çok.. Ustalıkda bedava.. Kavaktan yapsam olur mu ki?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 06 Nisan 2012, 14:51:36
Kovan yapımı için kullanılan ağaç bölgelere göre az değişsede genel olarak çam cinsi ağalar en uygunudur.

Kovanlarınızın ölçüleri  TS 3409 uygun olsun.

Kavak ağacı ballık olarak kullanılabilir ama kuluçkalık kış aylarının neminden dolayı çam olması daha uygundur.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 06 Nisan 2012, 16:43:28
Çam olmasının faydası ısı ve mukavemet mi, yoksa başka bir nedeni var mı?

Kovanlarınızın ölçüleri  TS 3409 uygun olsun
Bakın bu bilgi atladığım bir noktaydı. Uyarı için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: deserteagle - 06 Nisan 2012, 16:50:22
Hiç anlamadığım bir konu ama arı kovanına çomak sokayım:

Alıntı yapılan: Murat Çakır - www.aricilik.gen.tr
Konu, çerçeve kampanyasından kovan standardına kaydı, takipçiler açısından kolay olması konuyu bölmeyi tercih ettim.

Ben eskiden, standart kovan denilince, bütün problemleri en iyi şekilde çözülmüş kovan modeli olarak algılıyordum.

Yani TSE de işin uzmanı birileri oturmuş, dünyadaki bütün kovanları araştırmış, en iyi yönlerini belirleyerek ideal kovanı yapmış zannediyordum.

O yüzden de bir ürünün üzerindeki TSE damgasını, o ürünün kalite güvencesi olarak algılıyordum.

Fakat TS 3409 Fenni Kovan Standardını para verip okuduktan sonra, bütün bu güvenim sarsıldı.

2004 yılı olmalı. Parayı TSE ye havale edip, bana gönderilen PDF dosyasını açtığımda tam bir hayal kırıklığına uğradım.

Standarttaki kovan çizimleri, eski arıcılık kitaplarında gördüklerimizin tıpkısıydı. Nizamettin Kayralın kitabını okuyanlar hatırlar.

Ve tavşanın suyunun suyundan kopyalandığı için, rakamların çoğunluğu okunmaz haldeydi.

O standardı eline alan birisinin ölçüleri anlaması ve o kovanları yapması mümkün gözükmüyordu.

Ben hemen ilgililere maili döşendim. Gelen cevap çok manidardı, Murat Bey sanırım siz TSE konusundaki beklentinizi fazla yüksek tutmuşsunuz.

Konuyla ilgili başka eleştiriler de olmuş, 2 yıl içinde standart yenilendi, rakam hataları düzeltildi okunaklı hale getirildi.

Fakat bu standardı TSE dışında yayınlamak yasak olduğu için, ben de buradaki ölçülere uygun olarak yeni çizimler yapıp beyazkovanda yayınladım.

Ülkemizde TSE standardına uygun kovanlar yapılmayışının en büyük sebebi, standardı hazırlayan kurumun yaklaşımları ve standartların yetersiz olması.

Şimdi Anadolu'daki bir marangoz arkadaşımız TSE standardına uygun kovan yapmak istese, parasını verip bunu satın alacak. Okuduğu yerlerin çoğunu anlayamayıp kendi yeniden yorumlayacak.

Başka bir ironik durum ise şöyle: Kovan yapılacak ağaç, boya, yapıştırma tutkalı, kullanılacak çiviler TSE bilmem kaç standardına uygun olmalıdır şeklinde cümleler de var.

TSE ye uygun kovan yapmak için, ilave 4 standardı daha almak gerekiyor.

Bu kadar eleştiri yeter.

Sonuçta kasa ve çerçeve ölçüleri açısından bakıldığında, TSE 3409 standardı arı boşlukları düşünülerek oluşturulmuş, problemsiz bir kovan.

Bu anlamda standartta revize edilmesi gereken ya da yanlış olan ölçüler yok.

Revizyon yapılması gereken en büyük parçası dip tahtası. Dünyadaki yeni yaklaşımlara uygun varrova çekmeceli, polen tuzaklı, katlanabilir uçma tahtalı yapılırsa iyi bir aricilik.gen.tr modeli olmuş olur.
(Ref.: http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1654.0.html (http://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1654.0.html))
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 06 Nisan 2012, 17:11:16
Aynı anda aynı yerden aynı konuyu okumuşuz Eylem ustam... Yahu epi topu iki-üç kovan arıya bakacağız... Bu kadar kasmasak olmaz mı Murat hoacam ::)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 06 Nisan 2012, 22:34:50
Sayın DUMRU:

Bir işin başlangıcı düzgün olursa sonucu da düzgün olur.
Standart kavramının iyi olduğunu düşünüyorsanız kovanınız da öyle olmalı.

Çam ağacının dayanımı ( mukavemeti ) daha iyidir.
Reçineli olduduğundan arılar tarafından sevilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sayın Eylem Cengiz yakalamış. şu bilgisayar şahane bir aygıt, aradığın anında önüne seriliyor.

Ben daha önce kendimi tanıtırken üstü kapalı bir şekilde başka yerde olduğumu yazmıştım, yakalandım.
Sanki şuç üstü gibi bir durum oldu.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: deserteagle - 06 Nisan 2012, 23:43:00
Hocam, rahmetli Cengiz AYDIN hocamın bir anektodu ile cahili olduğum bu konuya bakış açımı özetleyeyim:

Hoca İTÜ'de matematik I ya da II dersi sırasında duvardaki üç adet tahtayı da her seferinde olduğu gibi bizim deftere geçirebilme hızımızın üzerinde doldurmaktaydı. O sırada önlerdeki bir arkadaşa "Yazdıklarım doğru mu?" şeklinde (kelimesi kelimesine hatırayamadığım) bir soru sordu. Arkadaş da tahtayı deftere geçirme stresi arasında gelen bu soruya pek anlam veremedi. O an hocamın dediği şeyi hiç unutmam: "Bir şey ben yazdığım için doğru değildir, ben yanılabilirim, sizi yanıltabilirim." Bundan önceki yıllar boyunca çözdüğüm problemlerin öğrettiklerinden daha fazlasını bu söz ile öğretmişti.

O bakımdan önüme gelen her şeyi sorgulamak taraftarıyım hocam.   O:-)

Hüseyin'lerin orada irtifa yüksek, hatta hasat zamanı dahi Trakya'ya göre geç geliyor, ben zamanında Beyşehir tarafında, 1300 rakımlı bir muhitte yaşarken kardelenler Nisan ortalarından sonra gerçekten de karı delerek çıkardı. Hüseyin de arıcılığı Bozkır'da, 1130 gibi bir irtifada yapacak. Buna göre kovan yapısında neleri değiştirmek gerekli olabilir?

Not: Vallahi sizin o başlıkta yazdığınızı gündüz de değil ancak az önce fark ettim.  :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 07 Nisan 2012, 00:15:38
Matematik dersine bir şey diyemeyeceğim:

Kovan yapısı için sizin sormak istediğiniz orası soğuk, yüksek rakımlı bir yer demek istiyorsunuz.

Kısa cevap. arılara soğuktan bir şey olmaz yeterki uygun kışlama ortamı olsun.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: vedatgizlenci - 07 Nisan 2012, 00:57:13
Arkadaşlar konuyu açanada bilgilerini paylaşanlarada teşekkürler. Bu sayede arıcılık hakkında bilmediğimiz epeyce konu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
Benim sormak istediğim konu Kars cıvarında üretilen ve astronomik fiyatlara satılan yanılmıyorsam Anzer balı denen bal hakkında. Bu balı bu kadar farklı yapan nedir. Arıların cinsimi üretim yöntemi mi yoksa o yöredeki bitki florasımı.
Syg
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emrekipmen - 07 Nisan 2012, 02:22:12
Arkadaşlar konuyu açanada bilgilerini paylaşanlarada teşekkürler. Bu sayede arıcılık hakkında bilmediğimiz epeyce konu hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
Benim sormak istediğim konu Kars cıvarında üretilen ve astronomik fiyatlara satılan yanılmıyorsam Anzer balı denen bal hakkında. Bu balı bu kadar farklı yapan nedir. Arıların cinsimi üretim yöntemi mi yoksa o yöredeki bitki florasımı.
Syg
Ben küçükken bir arkadaşımız hediye getirmişti büyük miktarda, peteğiyle filan. O yaşlarımı hayal meyal hatırlarım ama o balın tadını unutamam, muhteşemdi. Florayı, faunayı bilmem ama lezzeti kesinlikle farklı yapıyor bu balı, o kadarını biliyorum  ^-^
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 07 Nisan 2012, 08:29:52
Arıların temmuz ayına kadar kalacağı yer 1420, ve orada 2 haftadır bahar....
Temmuzda gideceği yer olan Konya/ Bozkır/ Dereköy/Dikilitaş Yaylası 1950 rakımlı ve şu an 2 metreden fazla karın altında:)

Murat hocam, saygısızlık olarak düşünmeyin lütfen, elbet arıcılık konusunda benim şu an akıl dahi edemeyeceğim, kavrayabilmem için yapmam gereken uygulamaları defalarca yapmış birisisiniz.. Lakin arıcılık konusunda yaptığım araştırma sürecinde şunu gördüm ki. Arıcılığın katı kuralları arıcılara hep zarar vermiş... Bundan insanlarımızın araştırma tembeli olduğunun  payı elbet büyüktür ama bu payı büyüten sebepte yine standart yapılaşmadır. Ben sizin önerinize uyacağım başlangıçta ama ileride bu standardı kendime uyduracağım dan eminim

 Deli taylar gibi dağ dağ dolandığım zamanlarda çürümüş ağaç kütüklerinde( mukavemetsiz ve korumasız) , kayalıkların içinde yerleşmiş arı aileleri ile çok karşılaştım. O zamanlar arıdan korktuğum için selam verip geçmiştim... aaah birde şimdi çıksalar karşıma:)




Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: deserteagle - 07 Nisan 2012, 09:43:13
"Deli taylar gibi"

 :D :D :D Bizim orada da deli dana gibi derler. Aklın yolu birmiş.  :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 07 Nisan 2012, 10:02:27
Arada fark var ustam. Danalar fazla koşamaz. çabuk yorulur. Taylar ise koştukça koşarlar...Daha 29 yaşımdayım ama19 yaşımda ki halimden bir zerre kalmadı...
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 07 Nisan 2012, 21:50:02
Biz amatör arıcılar topluluğu olarak üye sayımız 6 bine merdiven dayadı.

sayımız çok olunca gün geçmiyor ki bir yenilik tartışılmasın.
Amatör arıcılar olarak yeniliğe açığız.

Hep iyiye hep doğruya standarttan şaşmadan ilerliyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anzer balına gelince iyi ve çok reklam yapıldığından gerekenden daha pahalıya satılıyor.
Anzer yaylasının çiçekleri farklı olunca balda damak tadı olarak farklı oluyor.

İçindeki enzimler ve damak tadı olarak Doğu Marmara ve trakya'ya özel "püren balı" ondan pek aşağı değildir.
Ama reklamı yapılmadığı için tanıyan daha azdır.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 10 Mayıs 2012, 07:59:43
Geçtiğimiz haftasonu bizim arılar geldi ve Bismillah dedik. Murat Ustamdan bir analiz istesek..

http://www.youtube.com/watch?v=6yMHhodC9QU&feature=g-all-esi


Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: tarpoon - 11 Mayıs 2012, 00:20:22
hadi hayırlısı  ;)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: karemisola - 13 Mayıs 2012, 12:56:40
Merhaba.
Benim babam da hobi olarak uzun zamandır arı besliyor. Tabi ben de birsürü şey öğrendim. Arı bakmak zevkli bir iştir ama bazı sorumlulukları var.
İstediğiniz zaman size bu konuda yardımcı olmaya hazırım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 13 Mayıs 2012, 14:34:46
Sayın DUMRU:

Yorumunuzu daha önce görmemişim kusura bakmayın.

Yeriniz arıcılık için uygun.

Arılar yüklü olarak kovan dönüşünde alçak uçma yaparlar, buna ön sıradakiler arıların ağaç engeli var.

Kovanlarınız yere yakın, nasıl olsa her yeriniz taş, taşların üzerine ağaç koyup sehpa yapınız.

kovanlarınızın arkasındaki çalışma boşluğu az, el arabasıyla çapmadan rahatça gezebilinmeli.

Kovanlarınızın ölçüsü  standart değil gibi.

Asıl önemlisi o sarı renkli köpükleri kovandan hatta arılıktan uzaklaştırın.
O köpükler poliüretan kanserojen özelliği olabilir, bölmeler için strafor köpük kullanabilirsiniz.

Not tutuyorsunuz iyi bir özellik.

Birde Yakup Çetin size bilgi aktarsın.

Şimdilik kısa başlıklarla aktarabildklerim bunlar.

Bilgi olarak yardım etmeyi sürdürürüm, bu başlıkların içini doldururum, sorularınızı beklerim.

İyi günler.

Kolay gelsin.



Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: piri reis - 14 Mayıs 2012, 20:57:57
hocam yaklaşık  3  4 senedir bizim köy evinde de var 8  9 kovan gerek doga merakı olsun gerekse hayranlık arıcılık üstüne hem kitap okumuş hemde bizzat tepekten bal alıp arılarla haşır neşir olmuş biri olarak bir sorunuz olursa elimden geldiğince yardım ederim  :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 02 Temmuz 2012, 23:35:27
Arılarımızı 2 hafta evvel Dikilitaş Yaylasına bir gece operasyonu ile çıkarmıştık. Haftasonuna kadar bakamamıştık. Bu haftasonu sabah erkenden çıktık yaylaya.... Ben kahvaltı hazırlarken arkadaş ön hazırlık yaptı.
 Buda  kahvaltımız...

(https://lh5.googleusercontent.com/-YCJjV2BHPDM/T_H_Q5soXhI/AAAAAAAARlc/Biq5ttq8_Tg/s576/DSC00707.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-At9BQO95ZJI/T_H_S4h275I/AAAAAAAARlk/rEa8SJs-L9w/s576/DSC00708.JPG)

 Buzağı sanki geleceğini görür gibi bakıyordu.. Belkide bir yakınının kokusunu dumuştu...

(https://lh5.googleusercontent.com/-k4y5HnAShLM/T_H_P6bcgCI/AAAAAAAARlU/_0JPZwo6lec/s512/DSC00706.JPG)


Arkadaşın bir arısı var, mızrak arısı diyorlarmış, ne saldırgan bir arıdır o. Bulduğu bütün fırsatları değerlendirip kamikaze dalışı yaptı.

Benim arılar uysal. Bu arada 1 arı daha aldım. Birlikte başladığımız arkadaşın arı allerjisi olduğu ortaya çıkınca onun arıda benim oldu.
(https://lh6.googleusercontent.com/-UdX7OczY9no/T_H_YTsTFsI/AAAAAAAARmE/OYvcPrIQzDQ/s576/DSC00713.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-s6f1KtX0dBc/T_H_bicCwZI/AAAAAAAARmU/4FlPjX5fWf0/s576/DSC00715.JPG)

Buda ana arımız
(https://lh3.googleusercontent.com/-rLFGQc-z448/T_H_c80WkCI/AAAAAAAARmc/XO7-yvxnNBc/s576/DSC00716.JPG)

Arılar şu an petek kabartma ve üreme telaşındalar. Nadir bir kaç peteğe bal yapmışlar.Alt kovanda 9 çıta güçlü arım var.

(https://lh4.googleusercontent.com/-JXuVrD_j-To/T_H_fjNgKWI/AAAAAAAARms/grN-hJHJiFA/s576/DSC00718.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-BvVOaIlfKPY/T_H_iP5IMxI/AAAAAAAARm8/vhvz-r_E-WA/s576/DSC00721.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-UatLLREZTeE/T_H_mLYSM3I/AAAAAAAARnU/z6M1dX0TmIE/s576/DSC00724.JPG)

Hanaylara kabartılmış petekten ikişer çıta koydum Bu hafta kurdu çıkmak üzere olan birer çıta daha ekledim.

(https://lh5.googleusercontent.com/-McSbcP1pj8M/T_H_oQ2SFvI/AAAAAAAARnk/Zdry9d-laEk/s576/DSC00726.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-JCbHkV52UT8/T_H_shRg5xI/AAAAAAAARoA/dk7Ht9CCez8/s576/DSC00729.JPG)


Bu fotoğraflarda o gün arının çalışma  yaptığı bitkileri göreceksiniz...


(https://lh6.googleusercontent.com/-U0nIOodWIFY/T_H--jCiuXI/AAAAAAAARjo/H5VzHoYf8xg/s512/DSC00692.JPG)

Koyun kekiği:
(https://lh4.googleusercontent.com/-u-ZgPvoJUTQ/T_H_FFqKlXI/AAAAAAAARkU/XdMIkFux8zM/s512/DSC00697.JPG)

(https://lh5.googleusercontent.com/-cHg3M4pG28Y/T_H_Cn4NC5I/AAAAAAAARkE/a2_uWRrawAs/s512/DSC00695.JPG)

 (https://lh5.googleusercontent.com/-Hb_VWmmUeqc/T_H_HzF4EZI/AAAAAAAARkc/OBe5fZLZ7-A/s512/DSC00698.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-f4r7rF_hx98/T_H_KBW2CvI/AAAAAAAARks/bpogqWU2bW8/s512/DSC00700.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-zCA_lI-L5b0/T_H_LGc2_HI/AAAAAAAARk0/kbe7RXjN0z4/s512/DSC00701.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-NQ1Zc4Trx7k/T_H_OqjLJxI/AAAAAAAARlM/-52uWGKaL_Y/s512/DSC00705.JPG)

Şimdi ustalara sorularım geliyor.

Arının birine yaklaşık olarak 1 aydır hiç şerbet vermedim. Bu arıyı ayırmak gerekiyor dediler. Doğrumudur? Doğru ise en az ne kadar mesafeye ve nasıl ayırmalıyım.

Diğer arılarıma 4/1 oranında şerbet veriyorum. Şerbeti soğuk suda hazırlayıp 1-2 saat dinlendirdikten sonra veriyorum. Henüz bala başlamadığı için bunun bal kalitesini etkilemeyeceğini söylüyorlar doğru mudur?

Birde arılarımızın durduğu yer uygun mudur?
(https://lh6.googleusercontent.com/-6todCZSFFlo/T_H-8dtTBTI/AAAAAAAARjc/WFl7ej5gdfw/s512/DSC00688.JPG)


 
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 19 Temmuz 2012, 11:46:06
Geçtiğimiz cumayı cumartesiye bağlayan geceyi arıları koyduğumuz yaylada geçirmek için niyetlendik. Yayla evimiz var, ama göçen kimse olmadığı için boş.Canım bir dalak çekiyordu ki sormayın. Markette çalışan kasap arkadaşım olduğu için bana bir tane dana dalağı ayırmış. Bir bütün tavuk ve ikide sucuk alıp düştük yola.. Gece 01:30 yayladayız. Çay demledik, yemek yedik derken 02:30 oldu. Yatma zamanı. Ev sürekli kapalı kaldığı için içerisi çok sıcaktı. Dedim etleri dışarıda bırakayım. Tenekeye yerleştirdiğim malzemelerin üzerine bir tabura, taburanın üzerine de kocaman bir taş koyup yatışa geçtim.Başımı yastığa koyduğumda aklıma geldi.. "Ya köpekler yerse? Ulen evin etrafı çevrili ve iki tane kapı var. Nasıl girecekler, vur kafayı yat." iç konuşmasıyla uyuyakalmışım. Gözüm geçer gibi oldu." Biri geliyor" diye bir ses duydum gözlerimi açtım, sabah olmuş:) Yataktan hemen fırlayıp dışarı çıktım... Gettiii gettiiiiii... Nevala getti. Yaylanın itleri ziyafet çekmiş.. Canımda nasılda dalak çekiyordu.. Közün üstünde ağır ağır pişireceksin basacan tuzu yiyeceksin...Ahh ulen ahh. Yapılırmı benim gibi adama....

Neyse bu işin gırgır tarafı. Arıların yanına gittik. Benim arıların MAŞALLAHI vardı. Arının biri oğul çıkarmış hemen arkada ki boş  kovana girmiş, 2 haftada kovanda hem petek örmüş hemde bal yapmış...Bembeyaz petek.. Altın gibi bal...Görülmeye değerdi fakat fotoğraf makinemin şarjının gazabına uğramıştım. Çıkan oğullar kovana sığmadığı için dışarıda toplanmışlardı. Onlarında girmesi için bol dumanla giriştik.

Arılar bala başlamış. Peteklerde günlük kurt ve çıkmak üzere olan yavrular mevcut. Kuluçkalıkttan kat'a bu şekilde 2 çıta daha çektim. Şimdi katta 5 çıta var. Ve hemen hemen son çektiğim çıtalar hariç hepsinde en 500 gr yakın bal var. İnşallah güzel olacak.

Mayıstan bu yana hiç şeker vermediğimiz arımız ise hepsinden güçlü... Nedenini merak ediyorum doğrusu.

Henüz yeni kata çektiğim son arıma ise 3/2 oranında gece hazırladığım şerbetten  1,5 lt takviye yaptım. Son bakımda hazırladığım  3/1 lik şerbetin tadına bile bakmamışlar.Nedenini sorduğumda " Dağda yaylım iyi, arı dolu geldiği için yememiş yahut şeker oranını beğenmemiş olabilir" cevabını aldım.



Arılar neye konuyor diye gözlemlediğimde gevenin gözle zor görülen çiçeklerine ve halen çiçekte olan koyun kekiği ve adını bilmediğim bu çiçeklere konduğunu gözlemledim.

Makinenin pil sorununu geçiçi olarak hallettik:

(https://lh6.googleusercontent.com/-ELT47RXqurE/UAfFC3bv32I/AAAAAAAAAzk/F_cOfHKkYi0/s512/DSC00819.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-JiAZ7lbuVWE/UAfFe-NZT6I/AAAAAAAAAzs/esGMyKM-7dk/s512/DSC00820.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-gHj5yMCo_1w/UAfFqQ15NkI/AAAAAAAAAz8/tK3ksylnm1M/s512/DSC00822.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-nWMfKflzBlM/UAfF3I-U4hI/AAAAAAAAA0M/9n8zRV7Apxw/s512/DSC00824.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-Zl2fHf3gTyI/UAfF6aJuhbI/AAAAAAAAA0U/HV8CLbRUiAA/s512/DSC00825.JPG)

(https://lh5.googleusercontent.com/-UrZndgkCo94/UAfGTOQhH_I/AAAAAAAAA0s/6NreZqUKW5c/s512/DSC00828.JPG)




Kovanlar yere yakındı. Taşlarla 10-12 cm kadar yükselttik.

Seneye nasip olursa kovanlarım için hurdacıdan alacağım profillerden sehpa yapacağım.

Bu arada 6 tane saldırgan arı başta gözümden olmak üzere vucudumun muhtelif yerlerine kamikaze dalışı gerçekleştirdi.. Topuğumdan sokan sanki çivi çakmıştı...

Muhabbet bir yana ben bu arıcılık işini sevmeye başladım. Beni balık hastalığından kurtarsa kurtarsa bu kurtarır:)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 23 Temmuz 2012, 16:47:20
 Bu hafta sadece şöyle bir bakıp geçtim.Kekikler çiçek açmış.. Arılar rüzgarlı havada dahi çalışıyorlardı.

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/483229_10151107093694756_1690444295_n.jpg)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/599614_10151107093594756_1780536235_n.jpg)

Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 01 Ağustos 2012, 13:00:25
(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/425048_10151125074429756_1715538673_n.jpg)

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/526975_10151125074599756_1726470191_n.jpg)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/375637_10151125074789756_1619486137_n.jpg)

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/555524_10151125075089756_977188635_n.jpg)

(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/527513_10151125075739756_121930267_n.jpg)

(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/531686_10151125075299756_79126711_n.jpg)

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/432004_10151125076114756_1762106084_n.jpg)

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/8082_10151125076399756_2118955780_n.jpg)

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/576020_10151125076534756_322188500_n.jpg)

(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/311684_10151125076934756_279422119_n.jpg)

(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/373856_10151125077309756_509044690_n.jpg)

(http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/549483_10151125057409756_2088002606_n.jpg)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: mustafa GÖKKAYA - 01 Ağustos 2012, 13:41:56
Hayırlı olsun diyelim o zaman :2up
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: deserteagle - 03 Ağustos 2012, 16:33:03
Güzel fotoğraflar, deklanşörüne sağlık!
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 03 Ağustos 2012, 18:31:55
Paylaştığım fotoğraflar arıların çalıştığı nektar ve polen topladığı çiçeklerdir.Yayla balının şifa kaynağı olan bitkiler yani..
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 04 Ağustos 2012, 05:12:01
Sayın DUMRU:

Arılığınız için seçtiğiniz yer BAL ÖZÜ ve ÇİÇEK TOZU açısından en üst düzeyde bir bölge.

Rakımı yüksek olduğundan balların sırlanmaya ancak başlamış, önümüzdeki hafta hasat bile olabailir.
Çok beklemeden uygun olduğunu gördüğünde hasatı yapın, bundan sonra arılar kış konumuna doğru yol alırlar.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 23 Ağustos 2012, 07:57:37
Sayın DUMRU:

Arılığınız için seçtiğiniz yer BAL ÖZÜ ve ÇİÇEK TOZU açısından en üst düzeyde bir bölge.

Rakımı yüksek olduğundan balların sırlanmaya ancak başlamış, önümüzdeki hafta hasat bile olabailir.
Çok beklemeden uygun olduğunu gördüğünde hasatı yapın, bundan sonra arılar kış konumuna doğru yol alırlar.


Murat ustamızı dinlemedik. Daha doğrusu zaman problemi oldu arılığa gidemedim. Netice hüsran...

Nektar dönemindeki aşırı sıcaklıklar nektar akımını zayıflattığından olsa gerek bal yok.

Şerbet takviyesi yaptığım kovanımda bir kaç çıta çıkar ama dosta ikram edilmez.

Maalesef dostlarım bu yıl bal alamadım.

Eğer arılarım ölmezlerse önümüzdeki yıl tamamen şekersiz üretim yapacağım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emin albayrak - 23 Ağustos 2012, 09:38:28
üzüldüm Hüseyin :( ama tecrübe kazanmadan bu işler olmuyor demek ki... inşallah seneye istediğin gibi hasat yapabilirsin...
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 23 Ağustos 2012, 10:50:20
Sayın DUMRU:

Arılar balları kendi kışlık tüketimleri için biriktirirler.

Buna göre insanlar bir çeşit asalak arıların kışlıklarına ortak oluyor.

----------------------------------------------------------------------------------------

Arılar bal özü akımı kesilince ballıktaki balları  kuluçkalığa çekerler.
Kovanın arkasında durup sol tarafta duvar denilen çerçeve doluysa alabilirsiniz, hatta yanındakini de.
Yanındakiler dolu veya boş alınabilir.
Kovanda diğer duvar peteğin yanında iyi kemerli. çiçek tozu depolanmış toplam 7 çerçeve olması yeterli.

Kovan içini daraltıp, artık  Arıları kış düzenine sokup besleyebilirsiniz.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 23 Ağustos 2012, 11:35:25
Murat ustam

Katlara kuluçkalıktan çektiğim için benim kuluçkalıklarda zayıf sayılır. Lakin bütün olumsuzluklara rağmen tesellim arımın güçlü olması.

Şerbet beslemesi yaptığım  arılarımdaki ballarda türül türül şerbet kokuyor.Çok zaman arılar verdiğim şerbete bile bakmamıştı oysaki.  Bu balları ne yapayım?

Şeker vermediğim arımın ise çok hoş aroması olan balı var 10 lu kasadan 3ünü alabilir miyim?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 23 Ağustos 2012, 23:43:07
Sayın DUMRU:

Şerbetli olarak bildiğiniz çerçeveleri işaretleyin ve saklayın, ilk baharda beslemek amacıyla arılara verebilirsiniz.
Şerbetin çerçeve de kokacağını pek sanmıyorum.

!0 çerçeve bulunan kuluçkalıktan 3 çerçeve alabilirsinizi kalan 7 çerçeve arının kışlaması için yeterlidir.

Arılar bal özü akımı varken verilen şerbete ilgi göstermezler, sizde akım zamanı şerbet vermişsiniz demek ki.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 08 Ekim 2012, 15:06:35
Murat ustam son bakımımdan bu yana(45 gün)  arının kapağını dahi açmadan yayladan katı ile birlikte getirmiştim. İş güç falan derken bu hafta bakma şansım oldu.

Çok şükür arının biri nasıl olduysa katta ki 5 çıtanın 4ünde  4/3 lük oranda bal yapmış. Bu balın  5/2si sırsız kalanı sırlı. Arılar sadece bir çıtadan üç beş petek sır açmışlar. Bu arı çok hırçındı. Bakarken birde tecrübe edindim. Pantolon kesinlikle fermuarlı olacak. Düğmenin içinden giren 3-5 arı vızılattı. Baldırlarım sanki dayak yemiş gibiydi. Normalde 7-8 tane sokması bile böyle etkilemezdi acaba mevsime göre değişir mi?Hele arının biri tam onikiden soktu.. :'(

Kalan 2 arının hiç şeker vermediğim olanı kuluçkalıkta 10 çıta var. Bunların  tahminimce 5 kadarı ballı.Diğerlerinde petek kabarmış ama gözler boş. Katta 2 çıta var. Şu an 12 çıtada arı basar durumda. kattaki 2 çıtada ortasında sırlı kenarlarında açık  olan bir miktar bal var.

Son arı ise katta 3 çıta var. Fakat arısı alttaki çıtaları tamamen bassada üstte an fazla 2 çıtada çalışma yapıyor.

Katlarını almadan çuvalla sıkıştırma yaptım.

Şimdi buralarda güz çiçekleri açtı. Elmalarda ve üzüm bağlarında arı vızır vızır.  Meteorolojinin tahminne göre havalar biraz daha ısınacak. Bir iki hafta daha katları almasam olur mu?

Arılara şerbet verememiştim vermem gerekir mi? Ne oranda şerbet vermeliyim ve şerbeti nasıl hazırlamalıyım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 28 Ekim 2012, 01:29:50
Murat Ustam elbet bir gün bu konuya cevap yazacaktır. Ondan ve diğer ustalarımızdan videoyu izlemeleri ve yaptığım muhtemel yanlışlarımın doğruları ile birlikte yazmalarıdır.

http://www.youtube.com/watch?v=XTSYJ6Dih_8&feature=youtu.be
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 22 Kasım 2012, 22:35:51
Murat Ustam elbet bir gün bu konuya cevap yazacaktır. Ondan ve diğer ustalarımızdan videoyu izlemeleri ve yaptığım muhtemel yanlışlarımın doğruları ile birlikte yazmalarıdır.

http://www.youtube.com/watch?v=XTSYJ6Dih_8&feature=youtu.be

Elbette yazacağım, yorumunuzu önce görmedim.

Hatalarınız:

İç örtü olarak çuval kullanıyorsunuz. çuvalları ikiye katlayınız öyle kullanınız.
Uçları dışarıya taşan örtüler rüzgarda hışırtı yapar kovan duvarına çarpar ses yapar, bu titreşimle arılar tehlike var düşüncesiyle fazla bal tüketirler.
Kış aylarında dışarıya çıkamadıklarından barsak sorunlarından ölebilirler.
Ucu dışarıya çıkmış örtüler yağmurda ıslanıp naylonda olsalar bile fitil görevi yapıp suyu içeriye taşırlar.
Uzun olduğu için çuval ikinci kovanın uçma deliğini kapattı, iş bittikten sonra dönüp bakın bir eksiklik varmı diye.

Standart dedik:
Görüyorum sağ elle çalışıyorsun yani solak değil sağlaksınız.
Bütün kovandaki çerçeveleri sağa yanaştırın çalışması kolay olur.

Kovanların içini göremedim;
Arıları sıkıştırınız, üzerinde yoğun arı gezmeyen çerçeveleri alınız.
İkiye katladığınız çuvalın yarısını çerçevelerin üzerine diğer yarısını yana sarkıtınız ki kovan iç hacmi daralsın.
daralmış hacımdaki arılar kovanda daha iyi kışlarlar.
Yine ikinci katlanmış çuvalı kovanı tam olarak örtersiniz.

Kovan örtüsü olarak; ölçüleri açısından fenni gübre çuvalları daha uygun.( 50 x 100 cm ) katlayınca 50 x 50 olur, dışarıya çok taşmaz.

Amacımız temiz ve sağlıklı bal üretmek olduğuna göre yılda en az bir kere kovanlarımızı temizleyelim ve şerbetlik kaplarını çamaşır su karıştırılmış  suyla yıkayalım.

Körük içinde yaktığınız malzeme sürekli yanmalı.
Çalışma anında bir kaç kere körük sıkmak yeterlidir siz her arıyı tek tek arayıp sıkmaya çalışıyorsunuz.

Arıcı el demiri olmadan çalışılmaz hemen bir tane alınız.

Arıcılık mevsimi eylül ayında başlar.
Arıları kışa hazırlamak için beslemeliydiniz.
Beslenmeyen zayıf ve orta güçteki arılar yeteri kadar yavru çıkarmazlar ve bahara zayıf çıkarlar.

Asıl işlem kış konumunu aldıktan sonra arılara varroayla ilgili ilaçlama yapmalısınız.


Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Soracaklarınız elbette olacaktır.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 18 Temmuz 2013, 09:47:14
Forumdan uzunca bir süre uzak kaldım. Özlemişim bee...

Neyse konuya gireyim. Bu yıl arılarımı çoğalttım. 5 arım vardı. Geçen sene arı koyduğum yere koymadım bu sene. Daha fakklı ve daha kuzey bir yer seçtim. Burası çok ideal. Kuzey olmasından dolayı aynı bitkinin çiçeklenme dönemi daha uzun oluyor. Bu yıl 20 mayısa kadar köyde tuttuğum arılara şerbet verdim. Arılarımın hepsi hanayla birlikte yaylada ki yerine geldiği andan itibaren şerbet vermeyi kestim. Bir tane arıma ise 2 haftada bir 3/2 oranında şerbet verdim. O arımdan son bir haftada yemedilerse inşallah cumartesi günü bir kasa balım olacak. Geçen ay hanayda ana değiştirmiş..

Diğer 4 arımın 3 ü güzel, özellikle de bir tanesi... Bambaşka. hediye amaçlı 3 çıta karakovan yaptırdım. Geçen hafta 3/2 si sırlanmış 7 çıta aldım. Neme lazım, geçen yılda arı bir ayda yedi gitti. Bu sene yedirmem arkadaş. Ben yiyeceğim o balı.

Arılar son üç haftadır yavrudan kesti.Petek kabartma azaldı. Ama maşaallah buldukları yeri ballıyorlar. Birde sırlasalar.

Yaylamız bu sene rüzgarlı idi. Ama arılığım hendekler arasında olduğu için benim olduğum bölge rüzgardan az pay alıyor. Arılar şu an gevende çalışıyor. Kekik inşallah bu gün yağan yağmurla birlikte bu hafta açacak. İki hafta daha bekleyip olan balı almayı düşünüyorum.

İki tane arımdan 3 er çıtalık iki arı böldüm. Yanımdaki arıcı arkadaş yumurtadan kesen anasını öldürmüş arı  yeni ana çıkarmış ve 3 ana memesi de benim için yapmış:) İkisini alıp yeni bölmelerime yerleştirdim. İçimde bir merak acaba ne oldu?

Bu akşam üstü çıkabilirsem yeni bölmeleri köye dere kenarına indirmeyi düşünüyorum.Kışa kadar güçlendirmem lazım.

Velhasıl kelam ustalarım. Bu sene inşallah bal yiyeceğiz.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: emrekipmen - 27 Temmuz 2013, 13:31:12
 :2up Bak bu güzel haber :)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 27 Temmuz 2013, 14:49:11

Yanımdaki arıcı arkadaş yumurtadan kesen anasını öldürmüş arı  yeni ana çıkarmış ve 3 ana memesi de benim için yapmış:) İkisini alıp yeni bölmelerime yerleştirdim. İçimde bir merak acaba ne oldu?

Bu akşam üstü çıkabilirsem yeni bölmeleri köye dere kenarına indirmeyi düşünüyorum.Kışa kadar güçlendirmem lazım.


Sayın DUMRU:

İşin ayrıntılarını biliyorsanız bölmelerle yeni kovanınız olur.

Çerçevelere taktığınız ana arı memelerini inceleyiniz, günü gelmişse çıkmışta olabilir.

Kışa güçlü girmesi yakın bir yere getirip beslemeniz iyi olur.

*************************************************************

Çıta :  tek parçadır ve bir doğrudur.

Çerçeve: dört parçadan oluşur etrafı çevrili bir alandır.


Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 05 Eylül 2013, 19:39:12
Yenien merhaba ustalarım.

Nihayetine "balı bozdum" Şeker vermediğim arımdan 5 çerçeve takribi 10 kg bal alırken şeker verdiğim arımdan 7 çerçeve, takribi 15 kg kadar bal aldım. Bu sene en azından aileme yetecek kadar balım var.

Gelelim Murat ustama sorumuza. Kovalanlarımda şu an 7 çerçeve var. Bunlar az çilekli az sırlı çerçeveler. Geçen hafta süzdüğüm petekleri arıların yalaması için kovana verdim.

Kovanda  esmer ve bu yılın petekleri var. Arıların kışlaması için hangi çerçeveler kalmalı?

Arıcılık ile ilgili okuduğum bir yazıda bu yılın tüm ballarını alıp, süzüp boş petekleri kovana verip 1-1 şerbetle petekler sırlanana kadar düzenli olarak besleyip  kışa o balla sokulması gerekir diye okudum ne derece doğrudur?

Ve 10 luk kovanda en az kaç çerçeve kalmalıdır?

Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 06 Eylül 2013, 00:14:21
Sayın DUMRU:,

Sıfır süzüm olur ama önermem.
Şu anda altta yani kulukalıkta 3 - 6 çerçeve arası yavrulu petek vardır onları hiç elleme.
Bir yan, daha çok sağ tarafa, duvar çerçevesi dediğimiz tam bal dolu bir çerçeve bırak.
Sonra yavrulu çerçevenin dibine bal kemerli ve çiçek tozlu çerçeveleri koy.
Çünkü onları petek güvesinden korumak zordur ayrı bir işlem gerekir.

Ana arı  kış aylarında esmer peteklere yavru yapar, kuluçkalığınızı onlardan düzenlemelisiniz.

Artık kışa doğru gidiyoruz arıların kaplamadığı çerçeveler alınıp kovan içi bölme ile daraltılır.

Az, az şimdilk 1 /1 şerbetle besle ki, yeni yavrular çıksın, kışa yakın kovan içi bakılıp 2/1 şerbetle stoklama yaptırırsınız.

Bu arada varrao ilaçlamasını unutma.


Kışa ne kadar güçlü ve genç girerse önümüzdeki yıl verimli olur.

2014 arıcılık mevsimi eylül ayında başladı......

Takıldığınız yerde başka sorularını beklerim.

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 06 Eylül 2013, 19:11:55
 Değerli Murat ustam, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Varrao  ilaçlaması biraz sıkıntılı. Bizim burda Rulamit VA kullanılıyor. Onu da peş peşe en az 5 gün vermek gerekiyor. Arılar köyde ben ilçede, ben işten çıkıp köye gidene kadar hava kararıyor.  Sizin mücadele yönteminiz  ve bana öneriniz nedir?


Bir ikinci konu, burada beraber arıcılık yaptığımız arkadaş kış için sahile götürmeyi teklif etti. Bende basit usul düşünüp, arıların en azından ana arının da istirahate ihtiyacı vardır diyerek kışı dinlenerek geçirsinler dedim. Sizin öneriniz nedir?

Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 06 Eylül 2013, 21:34:36
Sayın DUMRU:

Akşamları da geç vakitte olsa rulamitVA verebilirsiniz, arılar hepsi içereyken iyi olur.
Haftada bir gittiğinize göre; varroa ilaçlaması için "Perizin" kullanabilirsiniz.
Asitler var ama biraz daha özenli kullanmak gerekiyor.
Aslında uzun süre kovan içinde kullanılan ilaçlar da var.

Ilıman bölgeye götürürseniz kış boyunca beslemeniz gerekir.
Kış boyunca soğuk bölgede salkımda kalsın, erken baharda ılıman bölgeye götürürseniz daha iyi olur.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 23 Eylül 2013, 12:42:19
Değerli üstadım.

2 tane arımı Antalya/Manavgat/Kadılar köyüne indirdim. Şimdi püren ve keçi boynuzu çiçekteymiş. Eğer mevsim umulan gibi giderse besleme yapmaksızın arı bahara çıkarmış, öyle dediler bende götürdüm. Deneyeceğiz.

Bölme metoduyla çoğaltmaya çalıştığım arım söndü sönecek.İki avuç kadar bir arı kaldı. Ana yumurtlamayı düşürdü. Haftada bir 1/1 şerbet veriyordum. Şimdi ilçeye getireceğim. O kadar güzel bir anası var ki bu anayı yaşatmak istiyorum. Diğer arılarım mevsime göre biraz zayıf, onlardan çerçeveli arı almadan bu anayı nasıl bahara çıkara bilirim?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 21 Ekim 2013, 22:15:49
Sayın DUMRU:

Yorumunuzu görmemişim, kusura bakmayın.

Zayıf olan arı ailesini bahara kadar yaşatmak zordur.

Ancak güçlendirme uygulayıp yaşatabilirsiniz.

Ana arıyı, ana arı kutusuna bir kaç bakıcı arıyla hapsedin.
Kalan arıları çerçevesiyle birlikte yeni bir kovana koyun.
Yanına başka güçlü bir kovanlardan alacağınız birer çerçeveyle 3 veya 4 çerçeveli kovan yapın.
Kutu içindeki anayı, kutusu içinde  iki arılı çerçeve arasına sıkıştırın.

Koyu şerbetle beslemeye başlayınız.

Bu işlemleri yaparken yaşlı bakıcı  arılara ana kabul ettirmenin güçlüğünden dolayı ana arı kutu içinde bir hafta kadar kapalı kalsın, dışarıdan arılar beslesin.

Kabulün kolay olması bakımından kokulu bir şey sıkmayıda uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 24 Ekim 2013, 17:55:05
Merhaba Murat Hocam... Maalesef anamızı kaybettik.:) İnşallah önümüzde ki sezon tavsiyeleriniz ile birlikte yeni koloniler elde etmeye çalışacağım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: gokhand - 24 Ekim 2013, 18:38:28
Murat Hocam birşey sormak istiyorum. Fransada arıcılık çok yaygınmış. Pariste teraslarda, balkonlarda hatta apartman dairesinde evin bir odasında arıcılık yapanlar var. Bir belgeselde parisin opera binasının terasında arıcılık yapan biri şehirde tarım ilacı olmadıgından çok daha güzel arıcılık yapıldıgını söylüyordu . Bizim Ankarada Emek mahallesinde Rizelilerin oturdugu bi sokakta caminin yanındaki bir çam agacının tepesinde karakovan var. Hersene bal alıyorlar. Acaba ŞEHİR ARICILIĞI hakkındaki bilgilerinizden faydalanabilirmiyiz .Selamlar saygılar
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 25 Ekim 2013, 00:54:30
Sayın gokhand:

Bizde şehir arıcılığı sorunlu oluyor.
Eğer komşulardan birisi şikayetçi olursa belediye görevlilerle başınız derde girer ve hemen kaldırmanız gerekir.

Ama yine de şehirde arı kovanları bulunuyor, bende çatıda yaptım.

Şehirde bahçeler, askeri alanlar, mezarlıklar arıcılık için uygun yerlerdir ama hiç bir zaman doğal alan karşılığı değildir.
İnsanlar tarafından yeşillendirilmiş alanlar arılar için yeşil çöldür.

Emek camisinin yerini tam olarak hatırlamayadım ama etrafta boş olanlar vardı uygundur.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 25 Ekim 2013, 00:56:27
Merhaba Murat Hocam... Maalesef anamızı kaybettik.:) İnşallah önümüzde ki sezon tavsiyeleriniz ile birlikte yeni koloniler elde etmeye çalışacağım.

Ana arınızın yaşını bilmiyoruz.
Nasıl kaybettiniz?

Önümüzdeki yıl yeniden başlamak üzere yardıma devam.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: gokhand - 25 Ekim 2013, 18:20:03
teşekkürler Murat Hocam
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 28 Ekim 2013, 16:08:55
Murat hocam, anamız Ağustos 2013 doğumlu çiftleşmiş bir anaydı. Lakin kolonide arı kalmayınca muhtemel eşşek arıları tarafından  öldürüldü. "4 çerçeve arı ziyan ederek arı nasıl bölünür"ü öğrendiğimi sanıyorum:)

Dün ilçe merkezine getirdiğim arılarıma varroa için timool etken maddeli jel kıvamında bir ilaç verdim.
Kolonilerde 6 çerçeve olanı 4 çerçeveye düşürdüm. En sağdan aldığım iki ballı çerçeveyi gazete kağıdına sarıp bölme tahtası niyetine koydum. Bu uygulamam ne kadar doğrudur.

kalan 4 çerçevenin bal stoğu iyi olduğu için beslemeyi kestim. Devam etmeli miyim?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 29 Ekim 2013, 22:10:55
Sayın DUMRU:

Kovanı daraltmanız iyi olmuş.
Kovan içindeki her çerçeveye arı sarmışsa çok güzel olmuştur.

Gazete kağıdına sardığınız boş çerçeve de olabilirdi.
Gazeteye sardığınız ballı olunca arılar onu kemirir, bölme görevini yapması zor olur.
Gazete kağıdına sardığınız çiçek tozlu ise güve kelebeği yumurta da yapabilir.
Güve kelebeğini önlemek için bir gün derin dondurucuda tutun sonra verin.

Az, az koyu şerbet verebilirsiniz, kış için depolama yapsınlar.

Eşek arılarına pet şişeyle kapan yapıp etkisini azaltabilirsiniz.
Eşek arısı ve yağmadan korumak için uçma deliğini çok daraltınız ve zayıf olan kovanı kovan içinde tam ortaya getirip iki bölme arasına alırsanız kendini daha iyi korurlar.

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 25 Kasım 2013, 13:42:01
Sayın DUMRU:

Kovanı daraltmanız iyi olmuş.
Kovan içindeki her çerçeveye arı sarmışsa çok güzel olmuştur.

Gazete kağıdına sardığınız boş çerçeve de olabilirdi.
Gazeteye sardığınız ballı olunca arılar onu kemirir, bölme görevini yapması zor olur.
Gazete kağıdına sardığınız çiçek tozlu ise güve kelebeği yumurta da yapabilir.
Güve kelebeğini önlemek için bir gün derin dondurucuda tutun sonra verin.


Kolay gelsin.


Murat ustam, Cumartesi günü koloniyi kontrol için baktığımda arılar tarafından gazete kağıdının nasıl tozlaştırdığını  gözlerimle gördüm. Gazete kağıdın tozunu kovanın dibinde görünce kendime, arılara çektirdiğim eziyetten dolayı çok kızdım.

Isı yalıtımında kullanılan straforu 3 cm lik ( sert olanını bulamadım.) iki kontraplak arasına sıkıştırıp bölme yerine kullandım. Boş kalan bölüme ise yine strafor koydum. Üste de yine kontraplak ve strafor koyup kovan kapaklarından sarkmayacak şekilde çuvalla kapadım. Arıların uçma deliğini elek teli ile kapatmayı düşünüyorum. 

Bu arıların bahara çıkacağından şüphe duymaya başladım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: adiyez - 25 Kasım 2013, 16:25:10
arı yaklaşık kaç çerçeve? Bir de elek teli ile kapatma düşüncesinde, komple kapama yok değil mi?
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 25 Kasım 2013, 16:54:26
3 çerçeve basarken bölme içerisinde 5-6 çerçeve var. Giriş deliğini iki arı çalışabilecek genişlikte boşluk bırakıp ger kalan alanı tel ile kapatacağım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Soytürk Dönmez - 25 Kasım 2013, 20:43:19
3 çerçeve basarken bölme içerisinde 5-6 çerçeve var. Giriş deliğini iki arı çalışabilecek genişlikte boşluk bırakıp ger kalan alanı tel ile kapatacağım.

     Babam rahmetli olunca 6 kovan arısı bana kaldı, ben kovan girişini bir parça mermerle daralttım, rahmetli de öyle yapıyordu bence telle uğraşmak yerine daha basit bir yöntem gibi. Ayrıca bu mevsimde kovanı bence açmamakta fayda var.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: adiyez - 25 Kasım 2013, 20:49:11
Boş çerçeveleri al,arıyı kovanın bir tarafına sıkıştır ve boşluk tarafından da strafor köpük levha ya da en azından bir çerçeveye sarılmış gazete kağıdı ile daraltmalısın. Bu sene  yabani arı bayağı bir sıkıntı oldu, arıları çok yağmaladılar, uçuş deliğini keşke çok daha önce daraltsaydın. Bu aya kadar yaşamış 3 çerçeve arının ilkbahara sağ çıkması  ihtimali var. (Eğer varoa mücadelesini iyi yaptıysanız ve balı varsa.)
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 25 Kasım 2013, 22:30:50
 :D ilahi ustalarım, kovan girişlerini bal bozmadan daraltmıştım. Kış ayında hava sirkülasonunu engelemeden aban arıları ile mücadele etmek için kovan girişine koyduğum çamuru söküp tel hatta bu gün verilen bir akılla bulaşık teli komayı düşünüyorum. Varroa için kekik yağı kullandım.
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: DUMRU - 15 Temmuz 2014, 19:16:33
Yaylam çok keyifli bu yıl.. Allah bozmasın. Murat hocam yorum bekliyorum. Yine ne yanlışlarım çıkacak Allah bilir
.
https://www.youtube.com/watch?v=UuUZ1D2W2ss
Başlık: Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
Gönderen: Murat AKIN - 16 Temmuz 2014, 22:36:03
Sayın DUMRU:

Yaylanız güzel balı da kaliteli olur.

Arılarınız zayıf yeterli balı toplayamazlar.

Koloni yönetimini iyi okumalısın.

Kovanlarınız yeterli güce ulaşmadan peteksiz bal üretimi zor olur.

Varrao ilaçlamasının zamanlamasına dikkat etmelisiniz.

Görebildiklerim basitçe bunlar, uygun bir zamanda yeniden izlerim.

İyi akşamlar.