Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Kesici el aletleri => Konuyu başlatan: sefaçabuk - 27 Şubat 2012, 11:55:06
-
Malzeme, Böhler K510 nam-ı diğer civa çeliği. Daha önce bu malzemeyi önermiştim, önerdiğim zaman aslında bu malzemeden usturayı da yapmıştım ama daha sapını takmamıştım. 10 mm çapında malzemeden sıcak dövme, ama 10 mm yerine 12 mm olsa daha ideal olacaktı eni biraz dar oldu. Sertliği 62 HRC, sap malzemesi abanoz, suya sabuna sürekli dokunacağından üzerine zorunlu olarak vernik attım. Gayet güzel kesiyor, memnunum.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/4-3.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/3-4.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/2-4.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/1-3.jpg)
-
Elinize sağlık çok güzel olmuş.Saygılar.
-
eline sağlık hocam, gayet güzel gözüküyor. arka kuyruktaki o deforme olmuş zemini nasıl yaptın acaba?
-
Harika görünüyor Ustam :2up
-
Teşekkürler
eline sağlık hocam, gayet güzel gözüküyor. arka kuyruktaki o deforme olmuş zemini nasıl yaptın acaba?
Emin, dremel kullandım.
-
sefa hocam muhteşem olmuş
-
ustam eline sağlık gayet güzel olmuş
saygılar
-
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş.
-
Ustam eline sağlık. Rica etsem burun kısmından resmini koyabilir misin, yarı oluklu (half hollow) gibi görünüyor. Birde aklıma gelmişken bu sırtın bitimindeki tırtıkları özel bir eğeyle (checkering file ingilizcesi) açıyorlarmış eskiden. O eğeden olsa tutamak noktasına iç taraftan da rahatlıkla tırtık açılabilir.
-
Usta ellerine sağlık. Döktürmüşsün gene. :2up
-
Ustam eline sağlık. Rica etsem burun kısmından resmini koyabilir misin, yarı oluklu (half hollow) gibi görünüyor. Birde aklıma gelmişken bu sırtın bitimindeki tırtıkları özel bir eğeyle (checkering file ingilizcesi) açıyorlarmış eskiden. O eğeden olsa tutamak noktasına iç taraftan da rahatlıkla tırtık açılabilir.
Bu ustura diğer kullandıklarımdan daha rahat kesiyor. Solingenin ağzı o kadar ince ki traş sırasında esneyip duruyor, eğeden bileyip yaptığım tam düz, hiç iç bükeylik yok onda da rahat traş oluyorum ama takoz gibi bir şey, usturaya benzer bir tarafı yok. Bu iyi oldu, 180 lik tekerle açmıştım ağzı. İç tarafında da tırtık var zaten. Fotoğrafları ekliyorum.
Arkadaşlar herkese teşekkür ederim.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/DSCF2962.jpg)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/DSCF2964.jpg)
-
Elinize sağlık çok güzel bir ustura olmuş.
-
Sefa Hocam tebrikler güzel olmuş. Bu arada usturayı kaç defa kullandıktan sonra tam bileme yapmak lazım. Benim elimde rus yapımı veya enazından onlardan satınaldığım ustura var onunla traş olmak istiyorum ancak devamlı bileme olayı gözümü yıldırıyor( normalde jiletli usturayla taş oluyorum).
-
hocam ellere kollara sağlık çok şık ve güzel olmuş
-
harika olmuş ellerinize sağlık.
-
Çok güzel olmuş çok beğendim.Sefa hocam civa çeliğinin özellikleri nedir.ustura yaptığınıza göre yüksek alaşımlı bir çelik sanırım
-
Herzaman ki gibi harika hocam, eline sağlık. :)
Saygılar...
-
ustam ellerinize sağlık. ustura alanında da süpersiniz. :2up
-
.Sefa hocam civa çeliğinin özellikleri nedir.ustura yaptığınıza göre yüksek alaşımlı bir çelik sanırım
Civa çeliği diye geçer piyasada. Bir tür takım çeliğidir. İçinde karbon epeyce fazla ( % 1.15 C, 0.7 Cr, 0.10 V, 0.30Mn, 0.25 Si) diğer elementlerde böyle. Güzel sertleşen bir çelik, vanadyuma dayanarak ince taneli olduğunu sanıyorum, krom ve mangan da ağız dayanımını arttırıyordur.
-
Eline sağlık hocam.Merakla takipteyim. :2up
-
Sefa Abi sen bu işe karasevda ile tutulduğun yaptığın her eserde görülüyor. Ellerine sağlık.
Sormak istediğim 2 şey var. Bu civa çeliği zor dövülen bir malzemeydi diye hatırlıyorum. Eğer yanılmıyorsam şahmerdanda mı dövdün yoksa 10 mm avantajını kullanıp elde mi dövdün ?
İkincisi bu tırtıkların yanındaki pürüzlü yüzey dövülme esnasında yapıldıysa ; su verirken oluşan tufal nasıl bir temizlik yöntemiyle uzaklaştırıldı da böyle güzel bir görüntü oluştu ?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler Ustam.
-
Ellerinize sağlık. kazasız kullanırsınız inşallah...
-
Karasevda güzelmiş ^-^ iflah olmaz diyorsun yani ;) Civa çeliği zor dövülmüyor, bence çok kolay dövülüyor. zaten çap 10mm olunca elde hemencecik çıkıveriyor, gerisi zımparada ağız açma. 10mm zaten şahmerdan için çok ince bence. Hayri ağızın bittiği yerden 5 mm sonrası yumuşak, ama zaten izleri her iş bittikten sonra yapmıştım, karbür uç kullanınca sorun olmuyor.
-
Sefa hocam diğer eserlerinizde olduğu gibi yine hayran hayran izliyorum..Elinize sağlık..
-
Umarım hiç iflah olmaz da, biz de bu güzelliklerden mahrum kalmayız. ^-^
Abi teşekkür ederim cevaplar için. Benim de elimde sertleştirilmiş civa çeliği çubuklar vardı. Suyunu kaçırsam da sert olur diye kenarda duruyorlardı öyle. Dövme denemesi yapmak için iyi bir haber oldu bu.
-
Sefa usta ellerin dert görrmesin. Çok beğendimm.
-
ah bi girişemedim şu işlere içimde ukte olarak kaldı
-
hocam ellerin dert görmesin her yaptığın iş bize seyretmek dahi keyif veriyor enerjin üfkun daim olsun saygılarımla
-
ustaların bakış acısı bir başka oluyo onlar baktımı bızde seyrıne doyamıyoz :)süper olmuş sefa hocam :2up :2up :2up
-
Cümleten herkese teşekkür ederim, sağolun.
-
Ellerine sağlık Sefa ustam, sayende usturayı da sever oldum O0
-
.Sefa hocam civa çeliğinin özellikleri nedir.ustura yaptığınıza göre yüksek alaşımlı bir çelik sanırım
Civa çeliği diye geçer piyasada. Bir tür takım çeliğidir. İçinde karbon epeyce fazla ( % 1.15 C, 0.7 Cr, 0.10 V, 0.30Mn, 0.25 Si) diğer elementlerde böyle. Güzel sertleşen bir çelik, vanadyuma dayanarak ince taneli olduğunu sanıyorum, krom ve mangan da ağız dayanımını arttırıyordur.
Sefa hocam teşekkür ederim bilgileriniz için karbon oldukça iyi ama krom düşük paslanan bir çelik ama ağız tutuşu süperdir.Traştan sonra kurulamak ve yağlamak gerekir sanırım
-
Aslında bu çeliğe civa çeliği demelerinin nedeni yüzeyinin işlem sonrası çok iyi parlayabilmesi, yoksa zaten civayla falan bir ilgisi yok. Bu usturayla bugün dahil 2 kez tıraş oldum ama sadece yüzeyini kuruladım o kadar. Öyle şiddetli bir paslanma eğilimi olduğunu sanmıyorum. Bir örnek vereyim, 1989 da İstanbuldayken piyasadan bulunamayan bir anahtarı bu çelikten yapmıştım, hala paslanmadan duruyor, ama asitli meyveye vs bulaşsa sanırım aynı olmazdı ( bıçak için). Yanlış hatırlamıyorsam Bekir usta, ilk işlerinden birisini bu çelikten dövmüştü, ona da bir sormak lazım paslanma durumunu, okuyunca bilgi verecektir eminim.
-
sefa ustam, bu saatten sonra ustarayla traşa başlayacağız vesselam.... :( çok özendiriyorsun ;)
-
Ustam ellerine sağlık döktürmüşsün valla, ellerin kolların dert görmesin :2up
-
elinize sağlık hocam,
Traş olmayı ne kadar sevmiyorsam >:(, tam zıttı bu usturayı da o kadar çok sevdim :D
::) du bakalım bi kıpırdanma var ama hayra yormak lazım :P.
belki bende yaparım bi tane canım çekti yaa :-[...
-
elinize sağlık hocam,
Traş olmayı ne kadar sevmiyorsam >:(, tam zıttı bu usturayı da o kadar çok sevdim :D
::) du bakalım bi kıpırdanma var ama hayra yormak lazım :P.
belki bende yaparım bi tane canım çekti yaa :-[...
+1000
valla ben cıvadan yaptım usturayım abonozu kestim sefa ustam patlat abonoz saplı güzeli yok yahu yapmıcam artık küstüm >:D
-
Eline sağlık ustam. 8)
Kaçırdım mı bilmiyorum, civa çubuğunun çağı 10 mm'di ama bitmiş usturanın enini yazmamışsın galiba. Bu haliyle dar yerlerde kolay tıraş yapabilecek fazla enli olmayan bir ustura olmuş gibi görünüyor. Tabi ben sakal ve bıyığa ustura vurmadığımdan faydasını çok da hissedemem ama tam da oralarda kolaylık olur gibime geliyor.
Bu kadar ince çubuklarda yaymak daha enli bir parçayı yaymaya benzemiyor. Özellikle de lama yaymaya. Parça uzamaya meylediyor. Tabi benim de daha pişmem gerek. :-\
Civa çeliği, keskinlik için çok güzel bir seçim ancak paslanmaya karşı yine de çeliği boşlamamalı. Noolur noolmaz.
Taşlamasını çok beğendim. Umarım benim yaptıklarım da böyle güzel olur.
-
Kaçırdım mı bilmiyorum, civa çubuğunun çağı 10 mm'di ama bitmiş usturanın enini yazmamışsın galiba. Bu haliyle dar yerlerde kolay tıraş yapabilecek fazla enli olmayan bir ustura olmuş gibi görünüyor. Tabi ben sakal ve bıyığa ustura vurmadığımdan faydasını çok da hissedemem ama tam da oralarda kolaylık olur gibime geliyor.
Bu kadar ince çubuklarda yaymak daha enli bir parçayı yaymaya benzemiyor. Özellikle de lama yaymaya. Parça uzamaya meylediyor. Tabi benim de daha pişmem gerek. :-\
Taşlamasını çok beğendim. Umarım benim yaptıklarım da böyle güzel olur.
Eylem, haklısın ölçüleri unutmuşum. Ağız uzunluğu: 70mm, genişlik: 17mm, kalınlık:3.6mm. haklısın biraz dar oldu ama güzel iş görüyor doğrusu yeniden yapacağımıda yine benzer ölçüde yapacağım, ben çok memnunum. Hareket esnekliği konusunda hazır usturamdan daha güzel iş görüyor, yorumuna katılıyorum. Doğru uzamaya meyilli oluyor, ama noktasal dövüp sonra düzeltmek lazım. Önce kabaca yuvarlağı yassı yapıp ardından örsün yuvarlak tarafıyla sadece ağzı noktasal dövüp, arkaya doğru oluşan kaviside düzleyip düz yüzeyde son düzeltmeyi yaparak işi bitiriyorsun, çabucak olup bitiyor. Ben senin yaptığın usturayı çok beğendim zaten güzel olmuş, aynısını birde civa çeliğinden yapıp dene, kesme farkını yaşa derim ^-^.
elinize sağlık hocam,
Traş olmayı ne kadar sevmiyorsam >:(, tam zıttı bu usturayı da o kadar çok sevdim :D
::) du bakalım bi kıpırdanma var ama hayra yormak lazım :P.
belki bende yaparım bi tane canım çekti yaa :-[...
+1000
valla ben cıvadan yaptım usturayım abonozu kestim sefa ustam patlat abonoz saplı güzeli yok yahu yapmıcam artık küstüm >:D
Gökhan usturayla tıraş harbiden ayrı bir zevk, zaten bende hergün kullanmıyorum, haftada bir ustura günüm ;) ama yap bir tane, kaptırırsın.
Özgür, ne yapayım, bekledim bekledim senden ses çıkmayınca yayınladım ben de, hadi bitir artık >:D
Murat, usturayla tıraş hazır makinalardan çok farklı, yüzün ferahlıyor, masaj oluyor, ölü deriler vs toptan gidiyor. Bir de o çıtır çıtır ses çıkartması yok mu ^-^ daldırmamaya dikkat ;)
-
17 mm iyiymiş be usta. Ben 13-14 gibi tahmin etmistim. Göz aldanması işte. Eni tam kararındaymış. :2up
-
1850 yılında teknik bir kitaptan usturayla ilgili bölüm, 10 sayfa İngilizce:
http://www.4shared.com/office/49vYtGxZ/Binder1.html
Oluklama işleminin bıçağın çark taşına boylamasına pozisyonda tutularak da yapıldığını yazmış. Usturada taşlamadaki açıyla biley açısı arasında 2 dereceden fazla fark olmaması gerektiğinden bahsediyor. Ağızdaki esnekliği ağzın inceliğiyle (ağzın inceliği yazıdan anladığım ve tecrübe ettiğim kadarıyla güvenlik ve kolay bilemeyle ilgili) ilişkilendirmiş. Bileme, kayış seçimi gibi mevzulara da kısaca yer vermiş. Okunmaya değer buldum.
-
Sefa ustam yeni gördüm çok beğendim bende bir ustura yapmaya karar verdim bakalım nasıl bir ustura çıkacak ama çok hoşuma gitti ellerinize sağlık.. :)
-
Sefa ustam yeni gördüm çok beğendim bende bir ustura yapmaya karar verdim bakalım nasıl bir ustura çıkacak ama çok hoşuma gitti ellerinize sağlık.. :)
hooppp, dur bakalım, başka işlerin var senin.... :-[
-
Tebrikler ustam çok güzel görünüyor,tam bir sanat eseri olmuş ,ellerine kollarına sağlık darısı inşallah bizim başımıza :2up :2up :2up
-
Teşekkürler arkadaşlar, sağolun.
-
Aslında bu çeliğe civa çeliği demelerinin nedeni yüzeyinin işlem sonrası çok iyi parlayabilmesi, yoksa zaten civayla falan bir ilgisi yok. Bu usturayla bugün dahil 2 kez tıraş oldum ama sadece yüzeyini kuruladım o kadar. Öyle şiddetli bir paslanma eğilimi olduğunu sanmıyorum. Bir örnek vereyim, 1989 da İstanbuldayken piyasadan bulunamayan bir anahtarı bu çelikten yapmıştım, hala paslanmadan duruyor, ama asitli meyveye vs bulaşsa sanırım aynı olmazdı ( bıçak için). Yanlış hatırlamıyorsam Bekir usta, ilk işlerinden birisini bu çelikten dövmüştü, ona da bir sormak lazım paslanma durumunu, okuyunca bilgi verecektir eminim.
aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Saygılar
-
ustam ellerine sağlık şahane olmuş. Resmen 'bana hiç birşey dayanmaz her türlü keserim' der gibi bir hali var :)
-
Teşekkürler Orhan.
-
Hocam eline sağlık, mükemmel olmuş :2up
-
hocam muhteşem olmuş ellerinize emeğinize sağlık güle güle iyi günlerde kullanın.
affınıza sığınarak bir sualim olacak bu civa çeliğini ;örn 25 mm çap sıcak olarak şahmerdanda dövülse sonra işlenip güzel ve kesici aynı zamanda sert bir bıçak olurmu ? paslanma olasılığını göz önüne almazsak böyle bir uygulamaya girişmek istiyorum tavsiye edermisiniz çok teşekkürler sevgi ve saygılarımla
-
Kesinlikle tavsiye ederim, mükemmel bir bıçak olacaktır eminim. Hele de sizin işçiliğinizle :2up
-
hocam yüreğime su serptiniz sağ olun var olun bu c.tesi müsait olabilirsem hem malzemeyi alıp hemde dövme işlemini gerçekleştirmek istiyorum bakalım hayırlısı çocuklar gibi sevindim vallahi suda sertleşebilmesi sertliği keskinliği ile yarı yolda bırakmayacak gibi hissediyorum.paslanması hiç önemli değil bakımlarını çok iyi yaparım fakat şimdi sevincik oldumya model seçemem sağ olun hocam sevgi ve saygılarımla
-
Sende sağol.
-
hocam slmlar bnde 20 lik civa celiginden kucuk bir bicak yaptim hersey cok guzel gidrken isil islemden sonra bicak carpildi sorun ne olabilir
-
Çarpılmada bir sorun yok, bıçak formuna gelmiş bir çeliğin her zaman için çarpılma olasılığı vardır. Çarpılma, aformal kesitlerin olduğu malzemelerde (ki bıçak zaten böyle bir malzeme) her zaman yaşanabilir. Menevişleme sıcaklığına getirip bir miktar doğrultabilirsiniz. Olmaz ise yeniden tavlayıp, düzeltip ardından tekrar su verebilirsiniz.
-
cevabiniz icin tesekkur ederim sefa ustam
-
Önemli değil ;)
-
Elinize sağlık çok güzel olmuş.xx