Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: the north face - 06 Şubat 2012, 15:07:12
-
Öncelikle merhaba;
Bende 1 adet opinel no7 inox çakı ve bir tane de victorinox huntsman bulunmakta bu iki bıçağı da uzun yıllar kamplarda falan tabiri caizse hunharca kullandım fakat opinel keskinliğinden bişey kaybetmemesine rağmen victorinox biraz köreldi daha sonra böyle forumlar buldukça bıçaklarımı bilemeye adam gibi bakımlarını yapmaya karar verdim...
Gittim victorinox'un bu kalem gibi olan bileyicisinden aldım seramik bileyleme yüzeyleri vardı. Opinel'i bunun ile biledim gayet güzel oldu fakat victorinox'un durumu kötü olduğundan onu önce bir bıçakçıya götürüp makinede bir kaba bileyleme yapmasını istedim daha sonra ben elde biledim düzelttim fakat şöyle bişey var ki o eski güzel çakım gitti eskisi gibi keskin değil..
Aklıma da şu sorun geldi acaba bu kadar ünlü victorinox kötü kalite çelik mi kullanıyor yoksa ben mi beceriksizim. Opinel bu kadar iyi bilenirken victorinox niye böyle oldu nerde yanlış yaptım kurtarmak için en yapmam lazım yardımcı olabilir misiniz ?
Not: Büyük ihtimalle bişeyi yanlış yapıyorum sorum bende ama neyi ? :)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
-
buyuk ıhtımal ıle taşta yuksek devırde bılemeye çalıştı eleman. ve ağızı yaktı ;) yanı ağız kısmının sertlığını düşürdü ısı sonucu..
yada sen bılerken acıyı olması gereken gıbı yapamadın.
-
buyuk ıhtımal ıle taşta yuksek devırde bılemeye çalıştı eleman. ve ağızı yaktı ;) yanı ağız kısmının sertlığını düşürdü ısı sonucu..
yada sen bılerken acıyı olması gereken gıbı yapamadın.
Valla aslında el becerim yüksektir aslında, sitesinden baktım 20 derece yazıyordu ağız açısı bende ona göre bileme yaptım opineli de gayet iyi biledim peki ağzı yandıysa kurtarma şansım var mı? Sertliği düşürülen çakı bir daha düzeltilir mi ?
-
+ 1
-
buyuk ıhtımal ıle taşta yuksek devırde bılemeye çalıştı eleman. ve ağızı yaktı ;) yanı ağız kısmının sertlığını düşürdü ısı sonucu..
yada sen bılerken acıyı olması gereken gıbı yapamadın.
Valla aslında el becerim yüksektir aslında, sitesinden baktım 20 derece yazıyordu ağız açısı bende ona göre bileme yaptım opineli de gayet iyi biledim peki ağzı yandıysa kurtarma şansım var mı? Sertliği düşürülen çakı bir daha düzeltilir mi ?
bir resmini yayınlarsan belki daha iyi yorum yapabilirz bıcak biliyen arkadaş düzgün bilemiş olabilir fakat agız açısını kacırmışta olabilir veya suyunu kaçırdı size göstermeden parlattı verdi bu nedenlede ilk bilemede iyi keser ama agız dayanımı düşer suyu kaçmış olsa suyunu vermek mümkün.
-
Tabi hemen fotoğrafladım...
Konu hakkında cehaletimi mazur görüm açıkçası bıçakları uzun zamandır kamplarda kullanırım ama bıçak tekniği konusunda yeniyim...
http://e1202.hizliresim.com/u/6/2h12q.jpg
http://e1202.hizliresim.com/u/6/2h13b.jpg (inanması güç ama üstteki çakı daha eski o da kamplarda kullanıldı)
-
Bir de aklıma 20 dereceyi nasıl ayarladığın sorusu geldi, iki tarafın 10'ar dereceden toplamda 20 derece olması lazım, genelde yanlış olarak iki tarafa da 20'şer dereceden toplamda 40 derece (baltalarda bulabilirsin bu açıyı) açarlar, bu kesme performansını ciddi düşürür. Tabii bileycinin ciddi ağzın ısınmasına neden olmuş olabileceği de mümkün.
Önce iki taraftan 10'ar derece ölçüp öyle iyice bileyleyin, biley sonrası da deride masat çekiniz, direkt seramikten çıkıp güzel bir keskinliğe kavuşması güzel bir tesadüf olabilir ancak. Deri masatı hızlı ve fazla güç harcamadan yapınız, sonuçta dokunduğunda kılları uçuracak kadar keskin olmalı. Bu noktadan sonra bol bol karton veya gazete kağıdı doğrayınız ağzın tek bir noktasıyla, eğer hızla keskinliğini kaybetmişse büyük ihtimal sertliği düşmüştür demek bileyde...
-
İl fotoda gördüğüm kadarıyla bol miktarda tırtık ve kılağı var hala bıçağın ağzında, iyi bir masat lazım bence...
-
Merhaba Emre Bey 10 derecelik açıyı nasıl belirleyebiliriz?
İlk fotoda kılağı var dediniz nereyi kastettiğinizi fotoğrafta işaretleyebilir misiniz?
Sorulardan anlaşılacağı gibi daha çok yeniyim:)sevgiler saygılar
-
Kılağı eklediğim fotoğrafta görünüyor,( ağızdaki beyaz olan kısım) Emre usta gelene kadar ben söylemiş olayım
-
http://vimeo.com/14815208
öneririm
ufakta bir uyarı çakı bilerken fazla bastırmamak gerekir yoksa döner kısımda gevşeme olur ve yuvada sallanmaya başlar .
yani az kilo bol tekrar :)
-
Sefa ve Metin Bey cevaplar için teşekkür ederim.