Yeni bir baltaya başlamayı uzunca bir süredir istiyordum. nasip bu güneymiş...
Yeni başladığım balta spike tomahawk dedikleri cinsten. henüz ağız açma ve sap işine girmedim. ilerleyen zamanlarda biraz daha uğraştıracak beni.! yaptıkça paylaşırım, (umarım!!!)
İşin eğlencesine kendimi kaptırdığımdan çok resim çekemedim kusura bakmayın,!
Elimden geldiğince asıl örneklerindekilere benzetmeye çalıştım.
Uzun bir süredir bu kadar yoğun bir dövme işi yapmamıştım, acayip özlemiştim,..
tekrar aynı tadı almak çok iyi geldi.. ;)
Burak, sapın gireceği küpüye bundan sonra artı bir işçilik yapmayacağım ama biraz düzeltmiş olmama rağmen içini biraz daha eğelemek gerekecek, zira dövme ve kama çakma esnasında oluşan bozuklukları düzeltmem gerek.
Gökhan Usta, seni tekrar ocak başında görmek güzel. Hep bu iş için çok emek harcıyoruz diyor ustalarımız, bu video yu da izleyince, cidden "Ne emek ne emek..." Çok güzel bir eser çıkacağı belli.... :2up Allah kolaylık versin !
Soytürk, sen atölye işlerini yerine koy ben her şekilde yardımcı olurum sana.
Sorma ustam bu kar kışta kuduruyorum resmen, işler yarım kaldı babam muhalefette olmasa kim takar karı kışı ama çaresiz havaların ısınmasını bekliyorum :(
Usta kenar kanalları çok güzel olmuş çok ^-^ yapmasan eksik kalacakmış, hadi sabırsızlıkla bekliyoruz, ellerine sağlık. ( buna şöyle sapa dik damarları olan bir ağaç bulsak ama nerden :()
Gökhan, iki ahşaptan ince birer çıta alıp kırmayı deneyip ona göre karar verebilirsin. Ne de olsa balta sapı. Eğer ikisi de sağlamsa o zaman keyfe keder....
iç çap ölçüleri 3'e 2 gibi tabii 0,5 fazlası olmalı ki sıkıştırmada sorun yaşatmasın. sapın boyunu da minimum 40, maximum 45 cm olmasını planlıyorum...!
Bu arada dişbudak ağacını bilirim de, bu ağacı daha koyu renkli yada eski göstermeyi nasıl başarabilirim.
Boyamak olmaz ama renkli pinoteks falan gibi daha başka bir yöntem biliyormusunuz.
haklısın Eylem, sonuçta bu çalışacak bir aksamın parçası olacak, yani görüntü kadar sağlamlık ta çok önemli.
Ceviz, ,dişbudak, akçaağaç, dut, kızılcık, kurumuş meşe, karaağaç ve akasya arasında gidip gelmekteyim. ama koyu renkli olmasını da istiyorum bir kenardan.
sanırım bir yerde elime geleni alıp takıcam, olmazsa söker başkasını takarım. görmeden içime sinmeyecek anlaşılan.
Valla kahverengi tonlarda pinoteks bence çok güzel durur, hatta dişbudak düşünürsen ( Emre usta söylemişti) dişbudağın tüm desenleride ton farklı olarak pinoteksli yüzeyde görünür.
Eline sağlık Ustam, harika bir çalışma olmuş, sap kısmında kullanılacak ağacın baya sağlam olması lazım , dışbudak görsel olarak şahane durur ama ne kadar sağlam olur bilemiyorum, kızılcık diyeceğim ama oda çok sade durur ::)
Gökhan usta, hiç şüphem yoktu çıkacak sonuçtan, hala sap bakıştırıyorum, havlu atmadım daha :-[ sapı aceleye getirme az daha bakalım olur mu? Şimdiden ellerine sağlık.
aylak kalmayı sevmeyen biri olarak, yavaş ilerlemesi benimde daha çok vakit geçirmeme yarıyor. zaten bir kenardan da yeni bir bıçağımı bitirmeye çalıştığımdan bu projenin öyle çok acelesi yok ;)
bu arada yüzü böyle parlak bırakmayı pek istemiyorum, biraz asitle karatsam daha sağlıklı olacak gibi geliyor, zira asitle karartma neticesinde malzeme küfe pasa karşı direnç kazanıyor. böyle parlak bırakırsam daha çabuk küf yapabilir.
ne dersiniz parlak mı? mat mı? olması daha güzel ve kullanışlı olur.
Topraam, henüz bitmediğinden dolayı takdir içerikli yorumlara başlamıyorum, anti-nazar mantığı güdüyorum, yanlış anlamayasın.
Sizin oralarda hiç kalın ve düz bir kızılcık gövdesi var mı? Kızılcığın tahminen dıştaki 1,5-2 parmaklık kısmı beyaz daha içi ise gül ağacı gibi düz bir renkte. Bulabilirsen tavsiye ederim.
mat olması konusunda aynı fikirde olduğumuza sevindim. ;)
serdar bey kumlamayı pek düşünmüyorum, oluşan gözenek ve çukurların nemi ve rutubeti yakalayıp küflenmeyi arttıracağını düşünüyorum.
murat bey resimdeki soytürk, ve o malzemede Soytürk'ün. süngerimsi bir yapıya sahip. moptan yavaş, polisaj bezi-keçesinden hızlı bir aşındırma gücü var. ilginç bir malzeme..
mat olması konusunda aynı fikirde olduğumuza sevindim. ;)
serdar bey kumlamayı pek düşünmüyorum, oluşan gözenek ve çukurların nemi ve rutubeti yakalayıp küflenmeyi arttıracağını düşünüyorum.
murat bey resimdeki soytürk, ve o malzemede Soytürk'ün. süngerimsi bir yapıya sahip. moptan yavaş, polisaj bezi-keçesinden hızlı bir aşındırma gücü var. ilginç bir malzeme..
Murat bey, süper aşındırıcı yada non wowen denen bir malzeme, elimdeki 180 kuma eşdeğer değişik bir malzeme fakat çok nazlı, aşındırma yönü zırt pırt değişiyor , çabuk yeniyor ve balans yapıyor ama genede işe yaradığıda oluyor O0
Sapta kızılcık bencede sağlam olur, ama görsellik bakımından birşey söyleyemem, Ustalar daha önce dış budak tavsiyesinde bulunmuştu.
Gökhan bey matlaştırmada nasıl bir asit kullanmayı düşünüyorsunuz ? Bende yeni yaptığım bıçakları matlaştırmayı düşünüyorum , benim aklıma kumlama gelmişti. Suyu verilmiş çelikte kumlama çok gözenek oluştururmu, Birde elimde antifrize benzeyen asit olduğunu tahmin ettiğim mavi bir sıvı var. Çeliği sıvıya tamamen soktuğumda herhangi birşey olmuyor , ama bir bezle çelik üzerine sürdüğümde çaliği simsiyah yapıyor ? Nasıl kullanacağımı çözemedim henüz :)
serdar bey elinizdeki ürünün ne olduğunu tam bilemiyorum,
kumlama konusunda tam emin değilim, ama paslanmaz olmayan bir çelik için iyi sonuç vermeyeceğini düşünüyorum. bildiğim kadarıyla kumlamadaki gözenek iriliğini sağlayan şey kullanılan kumum kalınlığı iri kum iri gözenek ince kum ince gözenek gibi...
ben bu baltada nitrik asit kullanmayı düşünüyorum, biraz daha koyu yapmak isteseydim de eylemin verdiği perma marka silah boyasını kullanırdım sanırım. ;) (http://www.bedstargetsupplies.co.uk/images/perma_blue.jpg)
Birde elimde antifrize benzeyen asit olduğunu tahmin ettiğim mavi bir sıvı var. Çeliği sıvıya tamamen soktuğumda herhangi birşey olmuyor , ama bir bezle çelik üzerine sürdüğümde çaliği simsiyah yapıyor ? Nasıl kullanacağımı çözemedim henüz :)
Serdar elindeki karaca silah ve namlu boyası diye geçiyor. İçindeyken etki etmez oksijenle temas etmesi gerekiyor.
Ustam çok güzel olmuş. Meneviş boya mı nedir bu ? Yüzeye tutunma gücü nasıl ?
silah boyası, kullanım esnasında yüz kısmında belli bir oranda kayıp olacaktır, ama işin aslı kullanmak nasip olmadığı için kesin konuşmakta zor. belkide tahmin ettiğimden kötüde olabilir. :-\
aslında bu boya bir silahta yıllarca duruyorsa bir baltada da iş yapabilir diye düşünüyorum. ::)
sap işini de ilk fırsatta çözebilirsem sağlam bir testten geçecek ;) o zaman görücez böye kara mı kalıyor yoksa kırlar düşüyor mu şakaklara...
Başlık: Ynt: Spike Tomahawk
Gönderen: bora atalay - 22 Şubat 2012, 14:03:33
Hocam silah boyasını biz pamukla sürüp soğuk su altında yıkayarak yapardık. Ama bir türlü iyi tutunamazdı yüzeye. Halbuki bu boyanın amacı ısıl işlem görmüş metali kimyasal yolla boyayabilmekti. Şu linkteki yöntemle yaptım. 2 sene falan oldu hala ilk günkü kadar canlı rengi var.
- Zaten temiz olan yüzeyi ince kum bir zımpara ile biraz da su altında temizledim - Bulaşık deterjanı ve temiz bir bez yarımıyla güzelce ovaladım ve yıkadım - Saç kurutma makinesi ile kuruttum - Fırça ile boyayı tüm yüzeye sürdüm - Saç kurutma makinesi ile kuruttum - Bol su ile temizledim - Saç kurutma makinesi ile kuruttum (bu boyama ve kurutma işlemini 2 yada 3 kere tekrar ettim) - Bol makine yağı ile her yerini yağladım ve daha sonra tüm bu yağı kâğıt havlu ile yüzeyden sildim. ( tabii çok az bir miktar yüzey de kaldı ki bu da onu küfe karşı koruyacak asıl faktör. )
bir diğer unutulmaması gereken faktör, ışıl işlemde sertleşen bölgeler ile diğer bölgeler arasında bir renk farkı oluşuyor. bir nevii hamon vari bir görüntü
yani boya, çeliğin iç yapısına göre bölgesel olarak farklı yerlerde farklı renkler alabiliyor. bu renk farkı çok bariz değil ama fark ettiriyor kendini. dikkatli bakılırsa baltanın resminde bile fark edebilirsiniz.
yok topram denemedim, iki tane sap yapmıştım ilki tamamen yukarıdan girip sıkışıyordu onunla bayaa bir odun kestim ama sapın biraz ince olması içime sinmeyince bu ikinciyi yaptım. zaman problem olduğundan kabasını köyde aldım, evde de zımpara işi ve yerine montajı ile uğraştım.
kahverengi meneviş boyayı cinkoklorür ile yapmaya çalıştım 120gr cinko klorurle 100 gr zeytin yağını ısıtırak macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz oluşan macunu çeliğin üzerine sürüyorsunuz 24saat sonra çelik paslanıyor oluşan pası bez yardımı ile silip tekrar macundan sürüyorsunuz kahverengine ulaşınca işlem bitiyormuş. bakalım istanbula dönüşte siyah oksiti deniyeceğim o daha kolay.
Sayın ÖZGÜR :
Forum biraz araştırdım. Ancak aşağıda belirttiğim hususlarda net bir açıklama görmediğim için , kısaca değinmek istedim.
Karartma yada renklendirme için :
A- Selenyum hidrooksit bazlı silah rutuş sıvıları
( Perma Blue ve tetra gun /colourreid) piyasada mevcut. Yağı alınmış, pürüzsüz hale getirilmiş yüzeye, pamuk yardımı ile sürülmekte. Kuruyunca deterjanlı su ile temizlenip, iki veyahut üç kat daha iaynı işlem yapılmaktadır. Koruyucu bir katman oluşturması için WD40 yağlayıcı ile yağlanmalı , yada bor yağı içerisine atıp 5- 10 dakika kadar kaynatma yapılmalıdır.
B- Mevneviş kaplama ; ( mat veyahut parlak )
Genel olarak karışım;
125 gram nitrat ( Sodyum nitrat) 125 gram nitrit ( Sodyum nitrit) 1250 gram kostik asit ( Sodyum Hidrooksit) 1250 gram/lt saf su
Korozyona uğramayan veyahut paslanmaz çelik malzemeden yapılma bir kaynatma havuzu ( İrice bir çelik tencere kullanılması önerilir) elde edilmek istenilen rek tonunu daha net ve daha temiz elde etmeyi sağlayacaktır.
Kaynatma isetinelen renk elde edilere kadar 10'ar dakikalık peyriyotlarda yapılır. 10 dakikada bir kaynatma yapılan malzeme , asit havuzundan çıkartılıp , deterjanlı sıcak su ve bez yardımı ile temizlenir ve yeniden asit havuzuna atılır.
Dikkat edilecek hususlar :
1- Hiç bir şekilde kapalı alanda bu asit karışımını kullanmayınız. Kostik asit kuvvetli bir aşındırıcı olup, fosfat tuzlarının buharlaşma özelliği vardır. Kapalı alanda solunduğu takdirde, nefes almada gfüçlük, balğam çıkartma , gözlerin görmesinde fulülük ( görme kaybı ) cilde temas etmesi halinde derin yanıklar oluşmasına neden olabilir.
2- Hiç bir şekilde aliminyum malzeme kullanmayınız. Bu asit karışımı içerisinde eriyerek, pelte kıvamına dönüşür.
3- Temizleme ve kaynatma esansında kalın eldiven kullanınız. Kostik asit ile unutulmaz bir anı yaşayabilirsiniz( Bizati denedim ve halen unutamadım. İzini halen taşıyorum)
4- Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100 derece ise , mat siyah renk elde edersiniz. Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.
5- Parlak bir siyah veya mavi tonları elde etmek için asit karışımı içerisine kurşun oksit katılması gerekir. Akü imalatçılarından kurşun oksiti rahatlıkla bulabilirsiniz.
6- Kaynatma yapılan malzeme asit havuzunun zeminine değmemelidir. Bu sebeple bakır tel ile asma yada, metal sepet kullanmanız önerilir.
7- Son olarak bor yağında kaynatma yapılarak , meneviş yüzeye koruyucu tabaka oluşturulur.
C) Üre karartması .......
Kahverenği, siyah karaşımı dalgalı ( alaca) bir renk elde edebilirsiniz. Uzun vadeli bekletme, yada kaynatma yapabilirisiniz. Üreyi asit olarak almamız gerekir. Uzun ve zahmeti bir iştir. Ayrıca , kendinizi '' aklen eksik hissedebilirsiniz ' Bu sebeple anlatmayım.
Gazi Üniversitesinde ki bir kaç arkadaşın , internet üzerinde yayımlanan, farklı metallere, yeşil, sarı, mavi , vs gibi renkler vermek için hazırladığı asit havuzu karışımları ile ilgili bir doktora tezi mevcuttu. Bİraz önce baktım. Ancak bulamadım.
Affınıza sığınarak bir düzeltme yapayım. "Kostik asit" ifadesi yanlış bir ifadedir. NaOH, kostik yahut sud kostik adıyla anılır. Bu bir baz olduğundan sonu "asit" ile biten bir biçimde adlandırılmamalıdır.
kahverengi meneviş boyayı cinkoklorür ile yapmaya çalıştım 120gr cinko klorurle 100 gr zeytin yağını ısıtırak macun kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz oluşan macunu çeliğin üzerine sürüyorsunuz 24saat sonra çelik paslanıyor oluşan pası bez yardımı ile silip tekrar macundan sürüyorsunuz kahverengine ulaşınca işlem bitiyormuş. bakalım istanbula dönüşte siyah oksiti deniyeceğim o daha kolay.
Sayın ÖZGÜR :
Forum biraz araştırdım. Ancak aşağıda belirttiğim hususlarda net bir açıklama görmediğim için , kısaca değinmek istedim.
Karartma yada renklendirme için :
A- Selenyum hidrooksit bazlı silah rutuş sıvıları
( Perma Blue ve tetra gun /colourreid) piyasada mevcut. Yağı alınmış, pürüzsüz hale getirilmiş yüzeye, pamuk yardımı ile sürülmekte. Kuruyunca deterjanlı su ile temizlenip, iki veyahut üç kat daha iaynı işlem yapılmaktadır. Koruyucu bir katman oluşturması için WD40 yağlayıcı ile yağlanmalı , yada bor yağı içerisine atıp 5- 10 dakika kadar kaynatma yapılmalıdır.
B- Mevneviş kaplama ; ( mat veyahut parlak )
Genel olarak karışım;
125 gram nitrat ( Sodyum nitrat) 125 gram nitrit ( Sodyum nitrit) 1250 gram kostik asit ( Sodyum Hidrooksit) 1250 gram/lt saf su
Korozyona uğramayan veyahut paslanmaz çelik malzemeden yapılma bir kaynatma havuzu ( İrice bir çelik tencere kullanılması önerilir) elde edilmek istenilen rek tonunu daha net ve daha temiz elde etmeyi sağlayacaktır.
Kaynatma isetinelen renk elde edilere kadar 10'ar dakikalık peyriyotlarda yapılır. 10 dakikada bir kaynatma yapılan malzeme , asit havuzundan çıkartılıp , deterjanlı sıcak su ve bez yardımı ile temizlenir ve yeniden asit havuzuna atılır.
Dikkat edilecek hususlar :
1- Hiç bir şekilde kapalı alanda bu asit karışımını kullanmayınız. Kostik asit kuvvetli bir aşındırıcı olup, fosfat tuzlarının buharlaşma özelliği vardır. Kapalı alanda solunduğu takdirde, nefes almada gfüçlük, balğam çıkartma , gözlerin görmesinde fulülük ( görme kaybı ) cilde temas etmesi halinde derin yanıklar oluşmasına neden olabilir.
2- Hiç bir şekilde aliminyum malzeme kullanmayınız. Bu asit karışımı içerisinde eriyerek, pelte kıvamına dönüşür.
3- Temizleme ve kaynatma esansında kalın eldiven kullanınız. Kostik asit ile unutulmaz bir anı yaşayabilirsiniz( Bizati denedim ve halen unutamadım. İzini halen taşıyorum)
4- Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100 derece ise , mat siyah renk elde edersiniz. Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.
5- Parlak bir siyah veya mavi tonları elde etmek için asit karışımı içerisine kurşun oksit katılması gerekir. Akü imalatçılarından kurşun oksiti rahatlıkla bulabilirsiniz.
6- Kaynatma yapılan malzeme asit havuzunun zeminine değmemelidir. Bu sebeple bakır tel ile asma yada, metal sepet kullanmanız önerilir.
7- Son olarak bor yağında kaynatma yapılarak , meneviş yüzeye koruyucu tabaka oluşturulur.
C) Üre karartması .......
Kahverenği, siyah karaşımı dalgalı ( alaca) bir renk elde edebilirsiniz. Uzun vadeli bekletme, yada kaynatma yapabilirisiniz. Üreyi asit olarak almamız gerekir. Uzun ve zahmeti bir iştir. Ayrıca , kendinizi '' aklen eksik hissedebilirsiniz ' Bu sebeple anlatmayım.
Gazi Üniversitesinde ki bir kaç arkadaşın , internet üzerinde yayımlanan, farklı metallere, yeşil, sarı, mavi , vs gibi renkler vermek için hazırladığı asit havuzu karışımları ile ilgili bir doktora tezi mevcuttu. Bİraz önce baktım. Ancak bulamadım.
Saygılar
moderatörlerimiz renk verme konusunda bir başlık açabilirmi?benimde merak ettiğim bir konu (eğer varsa özür dilerim arama yatım çıkmadı)
Başlık: Ynt: Spike Tomahawk
Gönderen: ibrahim 1969 - 28 Kasım 2012, 11:42:17
Isı kaynağı nın sıcaklıgı 100 derece ise , mat siyah renk elde edersiniz. Isı kaynağının sıcaklığı 300 derecenin üzerine çıkarsa siyahlık derecesi ve kaplama kalınlığı artacaktır. 650 derece de kaynatma yapariseniz mavu tonlarını eldedebilirsiniz.
Gökmen bey önce merhabalar size sormaı düşünmüştüm ama tüm ustalarımıza da sormuş olalım yukarıda bahsetmiş olduğunuz ısı derecelerinde silahın yahut su verilmi materyalin suyu kaçmazmı?
ellerinize emeklerinize saglik benim görüsüm ilk basta beyaz renkte kalsaydi daha görünümlü duruyordu ama gecmis artik yinede cok süper olmus güle güle hayirli günlerde kullanin