Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: DUMRU - 02 Ocak 2012, 15:38:51

Başlık: Mazlum
Gönderen: DUMRU - 02 Ocak 2012, 15:38:51

Bu bıçağa başlayalı siz deyin 1 ben diyeyim iki ay oldu.  Avare kaldıkça tasarım defterime bir şeyler karalarım. Bu çizimim hoşuma gitmişti.  Taner abinin hediyesi ck67 levhadan bir parça kesip giriştik meseleye...İyi kötü profili çıkardım.Bu sırada elime geçen ceviz kökünden de kabza malzemesi düşündüm.
 
Su verme işi tam bir komedi. Sitede bir arkadaşın sobada ısıl işlem yaptığını görmüştüm. Denemekte fayda vardır deyip karlı bir kış günü gümbür gümbür yanan sobaya salladım profili. 10 dakikaya kalmaz mıknatıs tutmaz oldu. Hadi buda benden olsun dedim 3-5 dakika daha beklettiğim profili sobadan çıkarıp koşar ayak 8 metre ileride ki mutfakta hazır beklettiğim %10 luk tuzlu suya salladım. Cosssss.....

Lakin istediğim sertlik değildi bu.. Bir şeyler eksik ki ama ne??. Emre ustama sordum. Soba sıcaklığının yeteri seviyeye çıkmamış olabileceğini söyledi. Bize yeniden su vermenin yolu gözüktü.

Bilgisayar fanı ve pet şişeden imal ettiğim ve fiyasko ile sonuçlanan bir su verme denemem daha var ki onu anlatmamam daha iyi olur... Yalnız Soğla gölünün çamurundan iyi  hamon malzemesi çıkar.

Gara gara ne yapacağımı düşünürken evimde ki banyo kazanını yakmak için attığım odunların içinde menteşe çakılı bir parça vardı. Kazan yanarken bir baktım ki nar gibi kızarmış menteşe... Elma dalından kafam düşmüştü.. evraka.... Sobaya vurdum meşeyi vurdum meşeyi...attım bıçağı içine..25 dakika sonra kontol geldim. Renk skalasını gözümün önünde canlandırdım. Bu defa tamam olması gerekir deyip ön ısıtma yaptığım %10 tuzlu suya daldırdım..  Hiç sertliğine bile bakmadan tekrar banyo kazanına ama bu defa ızgaranın altına salladım. Sabaha kadar orda usul usul demlendi.

Isıl işlem tamam. Sıra kabzada.. Ceviz kökünden bıçağa göre kestiğim parçayı ikiye bölme işini demir testeresi ile yapınca ister istemez yamukluk oluyor. Parça profile bir türlü tam oturmuyordu. Canım sıkılmıştı. Malzeme dolabımda bulduğum iki parça meşe kökü ile yeniden yapmaya başladım. Bu defa olmuştu. Yahşi bir kabza yaptım .. Yapmamışım… Mengenede sıkışan malzemenin bir tarafı kalktı. Uç kısmında açıklık oluştu.
(https://lh4.googleusercontent.com/-Jwo_sItDQfY/Tv1eKqPc7UI/AAAAAAAAAv4/gB3qtOtOdfE/s720/DSC00158.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-YGX7Z8V2gk4/Tv1eLXOB6GI/AAAAAAAAAv8/2kSgzpH0VG8/s720/DSC00159.JPG)

Taner ve Emre ustalarımdan sorunun çözümü için öneri istedim. Gelen öneriler doğrultusunda   bıçağı alıp demir testeresi ile çaktığım pinleri yeniden keserek kabzayı ayırdım.


Emre ustamın önerisi üzerine düz bir zemine sabitlediğim zımpara üzerine kabzayı sürterek düz bir yüzey elde etmeyi başardım.

Haliyle yıpranan malzemede çöken yerleri zımpara tozu  ve Japon ikilisi ile hallediverdim. Dolgu ve yeniden zımpara… Bu Japon mücizevi bir yapıştırıcı.

(https://lh6.googleusercontent.com/-Cz3fJurFpd8/Tv1eJ835-tI/AAAAAAAAAv0/pTbkgIkMpws/s720/DSC00157.JPG)


Ben epoxi yerine iran yapıştırıcısı olarak geçen ikiz yapıştırıcıyı kullanıyorum..

Bu arada hırdavatçının  birinde mm bakır çubuk buldum. Kesip kesip kullanacağım nasip olursa...

Son olarak 300 kum ve benim aşkım sia marka zımpara ile kabza ve bıçak parlatması..

Kestiğim zımparaları gravür makinesine takıyorum ayna gibi oluyor:) Son olarak Met-par ve peçete ikilisi sahne alıyor.

Netice budur….Kabza kaplama tabi ki  yine Japon ;D



(https://lh6.googleusercontent.com/-NtAQFnz481U/TwF4uM20j7I/AAAAAAAAAwI/crBqlJNlT0s/s720/DSC00177.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-8N0HdmlR5aI/TwF4x827XNI/AAAAAAAAAwU/Pmhi_xd88ro/s720/DSC00180.JPG)

(https://lh3.googleusercontent.com/-TOUmzrIaeS8/TwF4zIl5XhI/AAAAAAAAAwY/8bfP-a-6Dc0/s720/DSC00181.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-8zfKrOrbxWg/TwF42TSlIJI/AAAAAAAAAwk/vipac1B6McI/s720/DSC00184.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-rGPzhF2D0X0/TwF434JblSI/AAAAAAAAAwo/mqm5tci1eDg/s720/DSC00185.JPG)





Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: B.B - 02 Ocak 2012, 16:01:06
Ufak tefek aksiliklere rağmen muhteşem olmuş :2up Elinize sağlık  ^-^
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: DUMRU - 02 Ocak 2012, 16:29:46
Konuyu neden düzenleyemiyorum??? Fotoğraf eklemem gerekir ::)
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: B.B - 02 Ocak 2012, 18:33:46
Sitemizin yeni kuralı bu tam olarak rakamdan emin değilim ama mesajı attıktan sonra 45dk içinde düzenleme yaptınız yaptınız... Yapamadınız yapamıyorsunuz diye biliyorum.
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: tarpoon - 02 Ocak 2012, 18:46:08
Sitemizin yeni kuralı bu tam olarak rakamdan emin değilim ama mesajı attıktan sonra 45dk içinde düzenleme yaptınız yaptınız... Yapamadınız yapamıyorsunuz diye biliyorum.

evet düzenleme için belırlı bır suremız var,  yenı fotoları  başka bır ıletı ıle yayınlayabılrsın Hüseyın.
gelelım bıçağına   form olarak bana ılgınç ama kullanışlı geldı. ve senın çok daha ıyı işçilik çıkartacağına ınanıyorum. iyi olmuş desem hep bu şekılde devam etme ıhtımalın var , malesef ben  yaptığın işçiliği beğenmedim :-\   bu arada o bıçağı bana kargoluyorsun kardeşim :)

umarım kırılmazsın bu söyledıklerıme  ,  sen    " Bozkırlıysan"      o bıçağın  çok daha  ıyısını yaparsın dıyorum.. :)
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: yusuf biçer - 02 Ocak 2012, 18:56:47
eline sağlık formudeğişik olmuş
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: DUMRU - 02 Ocak 2012, 19:03:31
http://www.bozkirgezgini.com/2012/01/mazlum.html

Bu linkte tam fotoğraflar var. Editörümüzden desdur alana kadar burdan bakabilirsiniz.

Taner abi, ben beğenmedim ki işçiliğimi sen beğenesin. Ama bunlar öğrenme sürecinin bıçakları. Ben yaptım işte tamamdır dediğim zamana kadar bunun gibi titizlikten uzak çok çalışma çıkar benden.

Bu arada Bozkırlı olduğumu zamanla kanıtlayacağımdır:)
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: ratbertovich - 02 Ocak 2012, 19:06:54
Aga en önemli konuyu atlamışsın. "Mazlum" nereden geliyor?
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: tarpoon - 02 Ocak 2012, 19:07:11
 :)
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: DUMRU - 02 Ocak 2012, 19:25:16
Bu bıçağın gördüğü işkenceyi ancak "Mazlum" görür de ondan....
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: yusuf biçer - 02 Ocak 2012, 19:26:27
mazluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: ilkser - 02 Ocak 2012, 23:19:53
Hüseyin, şef bıçağı olmasada ona benzer bir Mazlum olmuş  :D  :D
Acemilik zamanında hatalı bıçaklar çıkabiliyor.
Acemilikteki kazandığın tecrübeler sana çok şey kazandıracak.(Söyleyene bak sanki kendisi acemiliği atlatmış  :D  :D )
İlerde daha iyilerini yaparsın. Birazda ekipman takviyesi şart.
Özellikle sutunlu matkap...
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: DUMRU - 02 Ocak 2012, 23:28:51
İlkser ustam yapa yapa bir şeyler öğreniyorum. Elbette ki bu işi zamanla öğreneceğiz.
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: emin albayrak - 03 Ocak 2012, 09:35:09
Hüseyin emeğin belli oluyor bıçaktan, ellerine sağlık. ama kabza deliklerini sütun matkapla açsaymışsın ve namlunun yüzey temizliğine biraz daha fazla zaman ayırsaymışsın bu bıçak çok daha güzel gözükecekmiş. fakat eğer kesme performansı iyi ise, bıçak bıçaktır diye düşünüyorum ^-^
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: berdohan - 03 Ocak 2012, 09:53:52
Hüseyin emeğin belli oluyor bıçaktan, ellerine sağlık. ama kabza deliklerini sütun matkapla açsaymışsın ve namlunun yüzey temizliğine biraz daha fazla zaman ayırsaymışsın bu bıçak çok daha güzel gözükecekmiş.
Son kısma kadar sana katılıyorum Emin. Ancak nasıl güzel bir bıçak gördüğümüzde içimiz hopluyorsa bu estetik kaygısı taşıdığımız içindir. Bence bu forumda herkeste bu kaygı var. İşlevsellik tamam, ama azıcıkta estetik olmazsa olmaz. Emre hatırlar zamanında bir arkadaş çıkıpta "Bu kadar uğraşmanıza gerek yok demişti." koyduğu bıçağın resimini hatırlıyorum da.....neyse
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: ozgurozdemir - 03 Ocak 2012, 10:14:39
emek sarfedilmiş uğraşılmış güzelde bir profil cıkmış ama güzel bir son perdah yapılabilirdi ki olurduda  kabza kısmının malzemesi güzel ama bitiriş olmamış sanki aceleye gelmiş veya uğraşılmak istenmemiş gibi duruyor .
benim tavsiyem kabzanın sökülüp bıcağa tekrar zımpara ile girişilmesi  1saatte namlu gayet başarılı olur kabzayada aynı şekilde 1 saat ayırmak ve perçinlere gayet yumşak vuruşlar yaparak  halledilebilir kabza montajı yapılırken namluya kağıt bant sarmak ve kabza yapıştırılırken yapıştırıcı maddenin taşanlarını temizlemek  bıcağı daha bir başka gösterir diyorum.

eline sağlık ama birazdaha gayret.
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: mehmethakan - 03 Ocak 2012, 10:27:08
Bence Hüseyin bunu bakın neydi ne oldu demek için yapıyor atlamayalım arkadaslar.
Başlık: Ynt: Mazlum
Gönderen: damascus - 03 Ocak 2012, 11:07:07
Kabza sökülüp temizlense yenilense bu bıçak çok güzel olur... Şiimdiden kolay gelsin....