Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Ertarda - 25 Aralık 2011, 21:44:37

Başlık: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 21:44:37
Eylem 23 numarayı "Canadian belt knife" a benzetince, bu nasıl birşeydir diye bir araştırayım dedim. Fotoğraflarını görünce de dizayna aşık oldum. ve kendime bir tane yaptım.

Çelik:  1.4112
Kalınlık: 3,5 mm
Tam boy: 215 mm
Namlu: 110 mm
Sap: Wenge


(http://img17.imageshack.us/img17/4563/blade2701.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2011-12-24
(http://img191.imageshack.us/img191/1018/blade2702.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2011-12-24
(http://img715.imageshack.us/img715/489/blade2703.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2011-12-24
(http://img815.imageshack.us/img815/415/blade2715.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2011-12-25
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: ugurcan_20 - 25 Aralık 2011, 21:45:56
Eline emeğine sağlık Ertuğrul abi, form, işçilik çok güzel gözüküyor.

Saygılar...
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: ercan ertürk - 25 Aralık 2011, 21:52:36
usta eline sağlık  sayende gözümüz gönlümüz açılıyor bana kalsa senin yaptığın  bıçakları  ben on yılda yapamam iyiki varsın  saygılar
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: tolga arıkan - 25 Aralık 2011, 21:59:05
Abi ne güzel bir bıçak olmuş, eline sağlık  :2up
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: emin albayrak - 25 Aralık 2011, 21:59:42
abi yine oldukça güzel bir bıçak yapmışsın. tebrikler :2up
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: tarpoon - 25 Aralık 2011, 22:02:25
gayet şık olmuş   :)  anlıyamadığım bu ne hız  ;)  bırı bıtıyor hemen ardından dığerı gelıyor..   
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: yusuf biçer - 25 Aralık 2011, 22:07:09
elinize sağlık

nessmukun emmisinin oğlu bu  ;)

biraz daha kibarı
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 22:11:07
gayet şık olmuş   :)  anlıyamadığım bu ne hız  ;)  bırı bıtıyor hemen ardından dığerı gelıyor..

 :)
Aslında farkındaysanız bir hafta - on gün sessizlik sonra 3-4 bıçak birden şeklinde oluyor. Birkaç profile birden başlıyorum, ağız açma hepberaber, ısıl işlem hep beraber, zımpara hepberaber derken bir anda elimde sap takmaya hazır 3-4 bıçak oluyor. Öyle olunca da hergün birinin sapını yapsam, sanki forumdakilerde hergün bir bıçak bitiirmişşim imajı vermiş oluyorum.
Kısaca ortalama hızım 3-4 günde bir bıçak.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: ozgurozdemir - 25 Aralık 2011, 22:14:57
kolay gelsin ustadım 1,4112 ye yağdamı yoksa son yaptığım havalı makinadamı su veriyorsun
yağda su vermenin daha iyi olduğunu  okumuştum ve testlerimde yağda verilenle havada soğutulan arasında 1-2 hrc fark yapıyor .

bıcak ve işçiliği güzel olmuş elinize sağlık .
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 22:24:47
kolay gelsin ustadım 1,4112 ye yağdamı yoksa son yaptığım havalı makinadamı su veriyorsun
yağda su vermenin daha iyi olduğunu  okumuştum ve testlerimde yağda verilenle havada soğutulan arasında 1-2 hrc fark yapıyor .

bıcak ve işçiliği güzel olmuş elinize sağlık .

Emin ol aluminyum plaka + basınçlı hava yağdan daha hızlı soğutuyor. Sanırım senin okuduğun yerde yağ ile normal havada soğutmayı karşılaştırmışlar.  ;)
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: yusuf biçer - 25 Aralık 2011, 22:28:48
kolay gelsin ustadım 1,4112 ye yağdamı yoksa son yaptığım havalı makinadamı su veriyorsun
yağda su vermenin daha iyi olduğunu  okumuştum ve testlerimde yağda verilenle havada soğutulan arasında 1-2 hrc fark yapıyor .

bıcak ve işçiliği güzel olmuş elinize sağlık .

Emin ol aluminyum plaka + basınçlı hava yağdan daha hızlı soğutuyor. Sanırım senin okuduğun yerde yağ ile normal havada soğutmayı karşılaştırmışlar.  ;)

Ertuğrul bey sertliklerini bi ölçtürme imkanınız yok mu
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: sefaçabuk - 25 Aralık 2011, 22:28:59
Ertuğrul ben artık bir şey demiyorum, bıçağın tipi benim hoşuma gitmese de işçiliği ve kalitesi 10 numara olmuş, ellerine sağlık.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: ozgurozdemir - 25 Aralık 2011, 22:43:24
kolay gelsin ustadım 1,4112 ye yağdamı yoksa son yaptığım havalı makinadamı su veriyorsun
yağda su vermenin daha iyi olduğunu  okumuştum ve testlerimde yağda verilenle havada soğutulan arasında 1-2 hrc fark yapıyor .

bıcak ve işçiliği güzel olmuş elinize sağlık .

Emin ol aluminyum plaka + basınçlı hava yağdan daha hızlı soğutuyor. Sanırım senin okuduğun yerde yağ ile normal havada soğutmayı karşılaştırmışlar.  ;)
denemesini yaptık esasen vakumlu fırında lama üzerinde test sonucu 58hrc yada suyunu verme 59 hrc  sertlik ölçüm cihazı aynıydı  çeliklerde aynı ben yağda suyunu verirken 1038 derecede verdim ama ısıl işlemöci ne yaptı onu bilemiyorum onda kararsız kaldım diyebilirim

gerci önemli olan bıcağın kesiciliği değilmi  :2up

Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 22:45:09
Ertuğrul bey sertliklerini bi ölçtürme imkanınız yok mu

Şimdiye kadar sanayiye gidip ölçtürmedim. Isıl işlemden sonra ben önce ağzını açıyorum. İlk etapta pirinç çubuk testini uyguluyorum. Bu test sertlik hakkında kesin bir fikir vermese de ısıl işlemin başarısı hakkında bilgi veriyor. Isıl işlem başarılıysa bıçağın ağzı zaten esneyip geri geliyor, esnemeyip ağızda çatlamalar oluyorsa bu durumda da gereğinden fazla sert veya temperleme başarılı olmamış anlamına geliyor.
Ardından ahşaba ucunu saplayıp esnetiyorum bu da pirinç çubuk testine oldukça benzer bir test.
Fakat benim asıl sevdiğim yöntem inşaat demiri yöntemi. Nervürsüz inşaat demirini bıçak ile yontmaya çalışıyorum. Eğer bıçak demiri hasar görmeden yontabiliyorsa benim için sertlik sınavını geçmiştir.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: yusuf biçer - 25 Aralık 2011, 22:48:23
Ertuğrul bey sertliklerini bi ölçtürme imkanınız yok mu

Şimdiye kadar sanayiye gidip ölçtürmedim. Isıl işlemden sonra ben önce ağzını açıyorum. İlk etapta pirinç çubuk testini uyguluyorum. Bu test sertlik hakkında kesin bir fikir vermese de ısıl işlemin başarısı hakkında bilgi veriyor. Isıl işlem başarılıysa bıçağın ağzı zaten esneyip geri geliyor, esnemeyip ağızda çatlamalar oluyorsa bu durumda da gereğinden fazla sert veya temperleme başarılı olmamış anlamına geliyor.
Ardından ahşaba ucunu saplayıp esnetiyorum bu da pirinç çubuk testine oldukça benzer bir test.
Fakat benim asıl sevdiğim yöntem inşaat demiri yöntemi. Nervürsüz inşaat demirini bıçak ile yontmaya çalışıyorum. Eğer bıçak demiri hasar görmeden yontabiliyorsa benim için sertlik sınavını geçmiştir.

çok iyi

ama havalı ısıl işlem aparatlı ve havasız düz ısıl işlem arasındaki fark hakkında net fikir edinmek için sordum
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: ozgurozdemir - 25 Aralık 2011, 22:49:53
Ertuğrul bey sertliklerini bi ölçtürme imkanınız yok mu

Şimdiye kadar sanayiye gidip ölçtürmedim. Isıl işlemden sonra ben önce ağzını açıyorum. İlk etapta pirinç çubuk testini uyguluyorum. Bu test sertlik hakkında kesin bir fikir vermese de ısıl işlemin başarısı hakkında bilgi veriyor. Isıl işlem başarılıysa bıçağın ağzı zaten esneyip geri geliyor, esnemeyip ağızda çatlamalar oluyorsa bu durumda da gereğinden fazla sert veya temperleme başarılı olmamış anlamına geliyor.
Ardından ahşaba ucunu saplayıp esnetiyorum bu da pirinç çubuk testine oldukça benzer bir test.
Fakat benim asıl sevdiğim yöntem inşaat demiri yöntemi. Nervürsüz inşaat demirini bıçak ile yontmaya çalışıyorum. Eğer bıçak demiri hasar görmeden yontabiliyorsa benim için sertlik sınavını geçmiştir.

cumartesi 0-1den yaptığım bıcağın balçağına delik açmak için arkadaşın atölyeye gittiğimde bıcağı eline alıp st52 sacı yontmaya kalktı baktım yontuyor olmuş dedi  suyunu nerde verdin diye sordu biz verdik demim ama inanmadı :)
gercekten bıcak demiri yontuyor ve kırılmıyorsa olmuş demektir.

tekrardan elinize sağlık

saygılar.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: yusuf biçer - 25 Aralık 2011, 22:51:20
bir şey daha soracam kusura bakmazsanız
sapta fireze kullnıyormusunuz ?

sapın kıvrımları ve geçişleri mükemmel de ondan sorma ihtiyacı duydum
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 23:17:49
kolay gelsin ustadım 1,4112 ye yağdamı yoksa son yaptığım havalı makinadamı su veriyorsun
yağda su vermenin daha iyi olduğunu  okumuştum ve testlerimde yağda verilenle havada soğutulan arasında 1-2 hrc fark yapıyor .

bıcak ve işçiliği güzel olmuş elinize sağlık .

Emin ol aluminyum plaka + basınçlı hava yağdan daha hızlı soğutuyor. Sanırım senin okuduğun yerde yağ ile normal havada soğutmayı karşılaştırmışlar.  ;)
denemesini yaptık esasen vakumlu fırında lama üzerinde test sonucu 58hrc yada suyunu verme 59 hrc  sertlik ölçüm cihazı aynıydı  çeliklerde aynı ben yağda suyunu verirken 1038 derecede verdim ama ısıl işlemöci ne yaptı onu bilemiyorum onda kararsız kaldım diyebilirim

gerci önemli olan bıcağın kesiciliği değilmi  :2up

Hem hava hem de su ile ısıl işlem yapılabilen çeliklerde kesinlikle yağ yerine hava ile soğutmayı tercih ederim. Nedenleri şunlar:

1. Hava ile soğutmada alu-plakalar arasında işlem yapılabildiğinden profilin dönmesinin önüne geçilmiş oluyor (Isıl işlem aparatı konusunda Eylem'in bahsettiği teoriyi hatırlatırım).

2. Yağda su verme esnasında profilin paslanmaz çelikten folyo içinde değil, çıplak olması gerekmekte. Bu ise 1040 dereceler cıvarında uzun östenizasyon süresince (20- 30 dk.) çeliğin oksijene maruz kalıp karbon yitimine yol açar.
Her ne kadar fırından çıkardıktan sonra paslanmaz zarfı kesip profili yağa daldırma teorisi ortalarda dolaşmaktaysa da, bu yöntemde fırın ile yağ arasında bir miktar zaman kaybı olacağı oldukça aşikar. Hiç kimse 1000 dereceden daha sıcak bir zarfın içinden 1000 dereceden daha sıcak bir çelik parçasını kolayca ve gerektiği kadar çabuk çıkarabileceğini sanmıyorum. Bu zaman kaybı esnasında da zaten havada soğumuş oluyor. Yağa daldırıldığında östenizasyon sıcaklığının çok altında oluyor.
Kısacası yağda su vermek adına oksijensizleştirilmiş östenizasyondan vazgeçmem.

3. Diğer taraftan 'ısıl işlem aparatı 2' kousunda bahsettiğim Aluminyum soğutma plakaları + basınçlı hava teorisi bence mükemmel çalışıyor. Basınçlı hava hem aluminyum plakaları çok hızlı soğutuyor hem de plakaların arasına üflendiğinden bıçak profilinin soğumasını da hızlandırıyor. Öyle ki, bıçağı 30 saniye kadar sonra plakaların arasından çıkartınca resmen elle soğuk metale dokunuyormuş hissi verecek kadar soğumuş oluyor. Herhalde aynı sürede bıçağı yağa sokup bekletsem çıkınca hala ılık olur.

Keşke yağda su verme işinin daha başarılı olduğuna inansaydım, o zaman  bu kadar masrafa gerek kalmazdı.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: Ertarda - 25 Aralık 2011, 23:26:19
bir şey daha soracam kusura bakmazsanız
sapta fireze kullnıyormusunuz ?

sapın kıvrımları ve geçişleri mükemmel de ondan sorma ihtiyacı duydum

Dremel ve silindirik zımpara kullanıyorum.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: whitefoxss - 26 Aralık 2011, 00:55:30
Herzamanki gibi harika işçilik ama bıçağın normu bana bir garip geldi nedense.
Başlık: Ynt: #27 ------- Canadian Belt Knife
Gönderen: deserteagle - 26 Aralık 2011, 04:11:29
Av hayvanlarının hazırlanması için tasarlanmış, bir şeyler yontarken de başparmağınızın kendine doğal bir yer bulacağı zarif bir bıçak.

Bıçak, internetteki kardeşlerinden daha güzel olmuş. Elinize sağlık.