Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Güvenlik => Konuyu başlatan: merttt9 - 11 Kasım 2011, 19:17:03
-
selam arkadaşlar
elde oluşan siyah yağ kir bunları çıkarmak için neler yapıyorsunuz,sanırım faydalı konu olabilir
ben şu an sadece mutfaktaki yağ çıkarıcı limonlu pril kullanıyorum
sabun falan fayda etmiyor,birde elimi iyice yıkadıktan sonra 1 saat sonra tekrar yıkıyorum,bazen eller çok kötü oluyor,bazende tam çıkarmayabiliyor leke kalıyor
ama piyasada satılan hazır ürünler bildikleriniz varsa alabilirim
-
sıcak su+bulaşık süngeri+bulaşık deterjanı=gıcır gıcır eller. ;D
-
cif+sert firca
-
Cif
-
"Zeytinyağı" denediniz mi Sayın Hocam? sonra da herhangi bir sabun kullanınız.
-
Bir çok farklı yağ denedim ben ama eller kirlendiğinde yağ o kire kar etmiyor.
-
Bir çok farklı yağ denedim ben ama eller kirlendiğinde yağ o kire kar etmiyor.
Hımm, o zaman beni aşıyor. :)
-
solvent+ metil alkol+ oda olmazsa kendı yaptığım sabun. elımız 50 türlü katığa bulaşıyor sabunla fılan çıkması olanaksız. ancak kullandığım malzemeler derıyı resmen yakıyor. bır hafta içinde deriler soyulmaya başlıyor , ;)
-
askerde bozuk araba çok olurdu ellerimiz yağ içinde kalınca mazotla çıkarırdık
benzinlikte satılan mazot,ama burada pahalıya gelir
-
Arap sabununun üzerini örtecek kadar soğuk su eklerim . Birkaç saat sonra çorba kıvamında , incelmiş arap sabunu kullanılmaya hazır .
İki parmak alıp ellerimi iyice ovaladıktan sonra , bir tutam ince testere talaşını da avucuma alıp ovalamaya devam ederim . Daha sonra da suyla ( sıcak veya soğuk )durularım .
Tırnak kenarları , avuç içi çizgileri dahil hiçbir yağlı kir dayanamaz .
Özellikle soğuk günlerde deride gerginlik , çatlama ,allerji yapmayan doğal ve sağlıklı temizlik malzemesi bir kez denemenizi kesinlikle öneririm .
-
Bekir Bey, çok sağlam bir temizlik yöntemine benziyor bu. Teşekkürler, deneyeceğim.
-
ince kum yada talaş yada soğan çuvalını dene
-
Bulaşık süngeri artı sabun...
-
Ben genellikle cif+toz deterjan kullanıyorum.Toz deterjan'a eskiden FAY derdik.
Bu ikilinin parmak izindeki kirler dahil çıkaramayacağı kir görmedim...
-
Bu aralar çok pahalı demezseniz benzinin sökemeyeceği kir görmedim daha...
-
Arap sabununun üzerini örtecek kadar soğuk su eklerim . Birkaç saat sonra çorba kıvamında , incelmiş arap sabunu kullanılmaya hazır .
İki parmak alıp ellerimi iyice ovaladıktan sonra , bir tutam ince testere talaşını da avucuma alıp ovalamaya devam ederim . Daha sonra da suyla ( sıcak veya soğuk )durularım .
Tırnak kenarları , avuç içi çizgileri dahil hiçbir yağlı kir dayanamaz .
Özellikle soğuk günlerde deride gerginlik , çatlama ,allerji yapmayan doğal ve sağlıklı temizlik malzemesi bir kez denemenizi kesinlikle öneririm .
arap sabunu testere talaşı ile karıştırp sıvı macun kıvamında hazılarsanız bekir ustanın dediği gibi kir dayanamaz detejanlar zamanla alerji yapabilir kolay gelsin
-
Arapsabunu ve talaş eskiden beri ( meslek lisesinden beri) kullanılan bir yöntem ve kesinlikle çok işe yarar ama benim elimde egzemaya neden olduğundan ne yazık ki kullanamıyorum. Garip ama cif daha iyi geliyor.
-
evet cilt hastalıklarınıda düşünmek lazım kimisinde alerji yapabilir
ayrıca arada bir kullananla hergün kullanan arasında fark vardır,kimi iş yerleri ağırdır elemanların hergün eli yağ içinde olabiliyor
-
Fairy bulaşık deterjanı ve sert sünger ;D Şimdiye kadar gördüğüm en iyi deterjan.Reklam gibi oldu ama gerçekten çok iyi temizliyor.
-
eskiden arap sabunu talaş karışımı hazır sabunlar olurdu sanayide, o olmadı koyu kıvamlı yeşil bulaşık sabunu elde köpürtülür ve bir miktar çamur ile iyice eller ovulurdu.
hala talaş bulamadığımda toprak kullanırım ;)..
-
güleceksin ama arap sabunu ile cuval cuval zamanla üstübü gibi oluyor cokta ise yarıyor acıkcası ben boyle yapıyorum cokta etkili cuvalı bira kullanmanız lazım ama eskimesi yani gerekiyor
-
Ciltleri sorunlu olanlar veya alerjik olanlar deterjan kullnması sakıncalıdır.
Gürgen, meşe gibi sert ağaçların ince talaşıyla yoğrulmuş arapsabunu karışımı en iyi temizleyicidir.
Kullanılma anında birde plastik halı fırçasıyla tırnak aralarını fırçalarsak ellerimiz temizlenir.
Sabunla birlikte toprak veya kum gibi gereçler kullanılırsa tırnakları ve elin ince derili bölümlerini çizer ve çok aşındırır, eller yaralı gibi kızarır.
-
Her konuda teknoloji hayatı kolaylaştırdığı gibi el temizliğinde de özel temizleme kremleri var.Örneğin ben sanayide çalışanlar için üretilmiş el temizleme kremi kullanıyorum. Sadece temizlemiyor,elleri pamuk gibi yapıyor(reklam gibi oldu).Geçenlerde Ostim'den almıştım,adı ''nanolin''.
-
havalar malum soğudu krem bu soguk havalarda pek fayda etmıyor tabıkı cıldt tıpıne gorede degisiyor ben vazelın suruyorum ise baslamadan once vazelın surdugum zamanlarda ellerımdekı kır cok cabuk cıkıyor kir yapısmıyor misal boyacılar yüzlerine ellerine bu tarz krem sürerler boya hep yapısmıyor ve kolay cıkıyor buda bir cözüm olabilir size
-
Scotch Bride
-
ben atölyede bunu kullanıyorum http://shop.wurth.com.tr/el-yikama-sabunu-4000-ml birde gizli eldiven diye bir ürünü var o bambaşka birşey kesinlikle tavsiye ederim, bunu eller temizken işe başlamadan elimize sürüyoruz iş esnasında elimizi kullanılmış motor yağına da soksak greslesekde hiç bir sabun kullanmadan sadece suyun altında pırıl pırıl temizleniyor özellikle taş motoru ve matkapların yağ -rulman değişimi gibi işlerini yapacağım zaman (eldiven kullanamıyorum bu gibi işlerde :S) kendi motorumun şanzımanını kurcalarken kesin çözüm oluyor..aynı zamanda varsa eldeki çizik ve küçük kesikleride hızlıca kapatıyor.http://shop.wurth.com.tr/koruyucu-krem-gizli-eldiven-1000-ml tam reklam oldu ama :D kesinlikle tavsiye ederim.
-
Ellerimi genelde sabunla yıkarım, yetiyor...
-
zeytin yağlı sabun yetiyor,oda yoksa normal sabun bulaşık süngeri ile temizliyorum.
-
Amma kirliymişsiniz be kardeşim, iki sayfadır sabun paylaşımı yapıyorsunuz :D
-
zamanında ellerini yıkamama yarışması yapan bi kaç insan tanımıştım 1. olan yemekhaneci bi arkadaştı ellerini 15 gün suya bile değdirmemiş ve kolları dirseklerine kadar sim siyah olmuştu çareyi yetkili büyüklerimize şikayet etmekde bulmuştuk :)
eğer bahçede falansam sabun + çamur şayet evdeysem sıvı el sabunu ve banyo lifi niyetine pazardan aldığım tül deriyi söker alimallah :) birde şimdi susuz el temizleme jelleri var hatta arada bir eczacı hanım da kullanıyor dükanda ama ne biliyim kimyasallarla pek aram yok 8)
-
Arkadaşlar biraz komik gelebilir ama,tornacı olarak çalıştığım yıllarda tesadüfen bir temizleme maddesi bulmuştum.Bekardık gençtik ellerimizdeki kir çıkmıyor ve hiç hoş gözükmüyordu.Birgüntornanın soğutma sıvısını hazırlarken boryağ bol miktarda elime bulaştı suda çözüldüğü için muslukta elimi yığkadım.bir gördümki elimdeki tüm yağ ve kirler çıkmış elimde yumuşacık olmuştu.O günden sonra atelyede herkes elini boryağla yıkamaya başklamıştı.Bu arada boryağ kimyasal bir yağ olmadığından sağlık yönündende problem teşkil etmediğini düşünüyorum.Saygılar
-
Bir staj sırasında ortamdaki atölyede elimi kirletecek çok fırsatım olmuştu. Arap sabunu ve endüstriyel keçe ile yıkıyordum elimi. Keçe öyle bildik bir keçe değildi. 5 yıl boyunca günde 24 saat ilerleyen bir kağıt hattının keçesinden parçaydı. İyi iş görüyordu.
Boraks zaten deterjanın temel maddelerinden biri diye biliyorum. (Yamuluyor da olabilirim tabii.) Yani boraks ile el temizlemek ile deterjan kullanmak arasında fazla bir fark yok diye düşünüyorum. Yabancı bir forumdaki ev yapımı deterjan tarifi çamaşır sodası, boraks ve sabun içeriyordu.
-
Bir staj sırasında ortamdaki atölyede elimi kirletecek çok fırsatım olmuştu. Arap sabunu ve endüstriyel keçe ile yıkıyordum elimi. Keçe öyle bildik bir keçe değildi. 5 yıl boyunca günde 24 saat ilerleyen bir kağıt hattının keçesinden parçaydı. İyi iş görüyordu.
Boraks zaten deterjanın temel maddelerinden biri diye biliyorum. (Yamuluyor da olabilirim tabii.) Yani boraks ile el temizlemek ile deterjan kullanmak arasında fazla bir fark yok diye düşünüyorum. Yabancı bir forumdaki ev yapımı deterjan tarifi çamaşır sodası, boraks ve sabun içeriyordu.
Sabunun hammaddesi olması konusunda bilgim yok.Ben sabunu sodyumhidroksit biliyorum.Neyse ben tesadüfen bulmuştum.Teşekkürler
-
Yamuldun Eylem :D Boraks sabunla pek alakalı diil bildiğim kadarıyla. Yağ ve kostik (sodyum hirdoksit)'den ibaret ana malzeme...
-
WD-40.
Ben bu WD-40'ı bir gün içerim de gibi geliyor...
-
Hepiniz bir çözüm önerdi arkadaşlar ben çok etkilendim.
Ama neden?
Önerilerinizden değil. İçimizden birinin daha elleri kirlendi sonunda.
Mert kardeşimizi de işin içine soktuk ne dersiniz??? :2up :2up Bence başarı burada.
Soru çok güzel ama bence o eller kirli kalsın birkaç gün be!
Siz benim elleri görseniz hanımlara dokununca parça koparıyor.
36 kum zirkonyum veya seramik hak getire...
Ben hepinizi Mert'i kutlamaya davet ediyorum.
Kirli eller kulubüne hoş geldin Mert!!!
-
Ben sabun yapmak için bir liste vermedim ki. deterjandan bahsediyorum. Daha doğrusu çamaşır deterjanı.
-
@ mehmethakan :2up
-
Ben sabun yapmak için bir liste vermedim ki. deterjandan bahsediyorum. Daha doğrusu çamaşır deterjanı.
Hımm deterjan olayında ben yamulmuşum :(, haklısın, borakslı deterjanlar var...
-
" Suda kolayca eriyen, görünüşüyle naftalini andıran boraks aslında doğal kaynaklı bir bor bileşiği... Genelde sabun ve deterjanların temizleme gücünü artırmak için kullanılıyor." Bu bir alıntı.
-
aslında boraks suyun temizleme gücünü arttırıyor. kaynak yaparkenki kullanım mantığıyla aynı, suyun yüzey gerilimini azaltıyor, yada suyu inceltiyor da denebilir sanırım.
-
aklıma gelmişken
kimyasal ürünleri yutmanın sonu kötü kana karışması,zehirle aynı etkiyi yapıyor
ürünleri tabak bardak tepsi vs ile temas ettirince eğer mutfak gereçleri iyi yıkanmazsa ve ellerde aynı oranda iyi yıkanmazsa eldeki atıklar bile yiceklere bulaşabilir
-
WD-40.
Ben bu WD-40'ı bir gün içerim de gibi geliyor...
Vallahi daha içeni duymadım ama diş macununun üzerine püskürtüp dişlerini öyle fırçalayanı biliyorum... :) Nette wd-40 üzerine birsürü forum var, birisinde kullanım alanları belirleniyordu ve baktığımda 17binküsür farklı alan görmüştüm... Bulayım da adresi sizlerle de paylaşayım, adamlarda baskı balata artık hiç öpmüyor birbirini, kayış mayış hak getire zaten... :D
Sevgiler,
-
Biz iş yerinde bunu kullanıyoruz. Önce susuz ele sürülüp ovalandıktan sonra suyla durulanıyor. Loctite biraz pahalı olduğu için alternatifini bulduk ama adı aklıma gelmiyor şuan.
(http://www.starklips.com.tr/Images/Urunler/Buyuk/2075.jpg)
-
çelik zımpara işinden sonra eller siyah olunca deterjanla çıkarmayı denedim hem uğraştırıyor hemde tamamen çıkmıyor dahada deterjan gerekiyor
ama odamda zımpara yaptığım için denedim,kolonyalı mendil tamamen çıkarıyor ardından wc kağıdı ile duruluyorum tertemiz oluyor :2up
-
Konu eskiymiş ama olsun faydalı bilgi buda benim kullandığım ürün ... El Temizleme Kremi ....
-
En basiti ve en etkilisi bence kumlu sivi sabunlar elde kir birakmiyor ve cok hizli. Yoksa eger sivi sabunun icine kum atin gercekten cok etkili....
-
Bende eşimin asetonunu kullanıyorum yağı kiri hatta yapışkanları bile çok etkili şekilde çıkarıyor. Biraz ağır, kötü kokuyor ama gayet güzel iş yapıyor.
-
hidrolik veya makine
yağını tavsiye ederim.
-
tanıdığım bir bıçak ustası yağda su verdiği bıçakları külle temizliyordu dediğiniz yağ bitkisel yada hayvansal yağlarsa kül yada toprak elleri temizlemek içinde iş görebilir
-
çamaşır deterjanı,içindeki enzimler her türlü kiri yağı parçalar eline zarar verirmi? diğer kullanacağın ürünlere oranla daha az.
-
Merhaba,
İşe başlamadan önce stoko Travabon bitiminde stoko slig kullanın eğer uzun süre ellerinizi zorladıysanı stoko stokolan kullanılabilir ben bunları kullanıyorum. tavsiye ederim
-
Merhabalar ben gemi makinaları tamircisiyim yazılan kimyasalların çoğunu kullandım içlerinde gerçekten etkili olanları var. Kimyasal ürünler kullanmak istemediğimden birçok denemeden sonra karbonatla tanıştım müthiş bir yağ çözücü üstelik aktarlarda kilosu 2.5 lira. Umarım faydası olur.
-
Merhaba ,kir çıkarıcılar konusunda bir uyarıda bulunmak isterim .
Bildiğim kadarıyla mutfakta kullanılan bulaşık deterjanları , cifler vs cildin koruyucu PH seviyesini de sökecek kadar güçlü olduğu için deride hassasiyet , alerji ve çatlaklara sebep verebilir , dolayısıyla bence kullanılmamalı , arap sabunu , el sabunu en kolay bulunabilen ve sağlıklı ürünler bana kalırsa .
Bizim içinde bir dönem sorun olmuştu bu durum arkadaşlar ellerinin kirli kaldığından şikayet ederlerdi , bir çok marka ve ürün kullandık son 5-6 senedir kullandığımız ürünü değiştirmiyoruz. Atölyede çalışan arkadaşlar için aldığımız ürünü paylaşmak isterim yar-kim firmasının diamond markalı sıvı sabunu var , suyla seyreltilerek kullanılıyor .
-
Eldiven kullanın mümkün olduğunca , hem elleriniz fazla kirlenmez hem de bir nebze de olsun ellerinizi korumuş olursunuz.
Ben çalışırken en ucuzlarından iş eldiveni kullanıyorum genelde sabunla tek seferde tertemiz çıkıyor ;)
-
Bu konu aslında çok çok önemli. Biliyorsunuz kanser vakaları gün geçtikçe artıyor. El temizliği konusunda mümkün olduğunca doğal çözümler aramalı ve eldiven kullanmalıyız. Öncesinde vazelin kullanmak. Talaşlı arap sabunu, zeytinyağı, karbonat mantıklı çözümler.
Bulaşık deterjanları çok ağır fosfatlı bileşikler içerir. Hele makine yağları, hidrolikler ???
Perdah-bileyleme yaparken bile ayçiçek/ zeytinyağı kullanıyorum. Lütfen dikkat edelim, uzun vadede ciddi sonuçları olabilir.
-
http://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/divortex-sanayi-tipi-el-temizleme-kremi-3kg-250969014?gclid=Cj0KEQiAwMLDBRDCh_r9sMvQ_88BEiQA6zuAQ5aa78kIuSMhhJC0nAR1-Zi4WhZlRvpfmvYe-e41SfwaAqw48P8HAQ&ggmktg=PaidSearch*PLA*232252887*22324021167*58375872927*pla**pla-79002696447&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0#
Linkteki gercekten kullanisli ve acayip is goren bi urun tornaci arkadas kullaniyo bende oraya gidince kullanmistm
-
Hiç deterjan kulanmadan sıcak su ile yumşatıp topuk taşı niyetine kullanılan tahta veya plastik üzerine yapıştırılmış zımpara süper ile yarıyor. Kozmetik mağazalarında ucuza satılıyor.
-
Eldiven kullanın mümkün olduğunca , hem elleriniz fazla kirlenmez hem de bir nebze de olsun ellerinizi korumuş olursunuz.
Ben çalışırken en ucuzlarından iş eldiveni kullanıyorum genelde sabunla tek seferde tertemiz çıkıyor ;)
Eldivenle hassas iş yapmak çok zor dokunma hissi olmuyor.Kaba kalır eldiven inşaat gibi işlerde güzel.Ama bir makineci bizim bıçak işide makine gurubuna giriyor zor
-
Köpüren temizlik maddeleri kullanıyorsanız çuvalla beraber köpüğü inceltip daha derin temizlk sağlayabilirsiniz.
-
valla hocam en güzeli taşalı sabun başka birşey bilmem :))
-
selam arkadaşlar
elde oluşan siyah yağ kir bunları çıkarmak için neler yapıyorsunuz,sanırım faydalı konu olabilir
ben şu an sadece mutfaktaki yağ çıkarıcı limonlu pril kullanıyorum
sabun falan fayda etmiyor,birde elimi iyice yıkadıktan sonra 1 saat sonra tekrar yıkıyorum,bazen eller çok kötü oluyor,bazende tam çıkarmayabiliyor leke kalıyor
ama piyasada satılan hazır ürünler bildikleriniz varsa alabilirim
Selam Kardeşim çok bildiğimden değil ama özel iş eldivenleri diktirebilirsin yaptığın işleme göre ısıl işlem için termo felan birkaç tane özel eldivenin olursa yaptığın iş hem güvenli hem de temiz bir hal alır
pahalı olur diyorsan sağlamından ikişer eldiven seni bayağı götürür
bu dediklerim ellerindeki kiri çıkardıktan sonraki iş tabi :)
EDİT: Tiner her türlü yağı ve kiri çözüyor sentetik ve seliozik diye ikiye ayrılır yağın ve kirin özelliğine göre çıkarır
Tavsiye:Maske Takmayı unutma tiner bu ne yapacağı belli olmaz :D
-
...
Selam Kardeşim çok bildiğimden değil ama özel iş eldivenleri diktirebilirsin yaptığın işleme göre ısıl işlem için termo felan birkaç tane özel eldivenin olursa ...
Bak, insanlar bu konu içinde 5 yıldan uzun bir süredir 60 kadar mesaj paylaştı. Elleri temizlemek, atölyede iş yapan insanların her gün karşılaştıkları bir mesele ve gerçek tecrübeleri var, yıllar önce bildiklerini sınadılar geliştirdiler. (Örneğin benim bu konudaki asla iddialı olmayan tecrübem 21 yıllık.) Sense bu durumda olan bu konuda bu söylediklerini tecrübe etmedin, faraziye yapıyorsun.
Senin, şu durumunda atman gereken adım, paylaşılanları takip etmek, bilgiyi hazmetmek ve tecrübe edinmek. Şimdi yaptıklarınsa dalga geçmekmiş gibi görünüyor.
-
Merhaba,
İşe başlamadan önce stoko Travabon bitiminde stoko slig kullanın eğer uzun süre ellerinizi zorladıysanı stoko stokolan kullanılabilir ben bunları kullanıyorum. tavsiye ederim
+1