Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Özel Yapım Araçlar => Şerit, Disk Zımpara Makinesi ve Ekipmanları => Konuyu başlatan: salih başpınar - 20 Ekim 2011, 19:53:53
-
iç bükey taşlama konusunda forumda teferruatlı bir bilgiye rastlayamayınca, sevgili youtube a bir başvurayım dedim. gezerken aşağıdaki videolara rastladım. herif acayip bir aparat yapmış bant zımparanın önüne. ve çoçuk oyuncağıymış gibi içbükey taşlama yapıyor.
ustalar bir göz atsınlar diye linkleri buradan veriyorum. yapılabilir birşeyse wilmont zımpara projeme bunu da ilave edeceğim.
saygılar Salih Başpınar
video 1: http://www.youtube.com/watch?v=08gPbxaXtXo&feature=relmfu
video 2: http://www.youtube.com/watch?v=NUdPe3N4Vis&feature=mfu_in_order&list=UL
-
yapılmayacak bırsey değil.. ufak bır kordınat sehpasına gereklı ılaveler ıle aynısı yapılır ;) ama bıraz fıyatlıca olur kordınat sehpalarını bır ara araştırıyordum kendım için.
aslında bu aparata gerek yok bır ara cızımlerını vereceğim ahşaptan bır aparat ıle gayet duzgun taşlamalar yapabılıyorum . bıraz elımızı alıştırmak ıçın alıştırma yaparak çok duzgun taşlamalar elde etmek mumkun..
-
arkadaşlar tabiki bu cihazlar başlangıçta epey cazip geliyorlar ancak insanı sınırladıklarını sonra fark edebiliyorsunuz. bunun fabrikasyondan farkı tek tek yapılmasından başka değil. bu iç bukey taşlamaya el yapımı mı diyecegiz, aparat destekli el yapımı mı?
resimler net olmasada bugunlerde elimdeki bıcagın çalışmalarını sizlerle paylaşmak isterim. sırtta et kalınlıgı 10 mm den 3 mm e kadar inceliyor, ocaktan çıkma. bahsettiginiz aparatlar böyle bir bıçakta işe yaramıyor. işin kolayına kaçmadan el ile yapmak hem kişiye tatmin hemde neyi hangi egimi ne derinlikte açacagınıza karar vermenizi saglıyan özgürlük veriyor. bence biraz daha sabırla herkesin ögrenebilecegi bir meleke. sırası gelirken bilgilerini benle paylaşan emre ustama buradan teşekkür ederim. kendisinden epey püf nokta ögrendim..
-
Tanere de Durukana da katılıyorum. Makinalaşmaya kaptırıp gidebilir insan, üretme işi zevkten çıkıp hırsa doğru yöneldi mi bir süre sonra tatminsizlikte beraberinde geliyor. Fazla kaptırmamak lazım, kesnlikle kişisel el becerilerimize bir şans vermekte yarar var, bırakalım gelişsinler ne sakıncası var.
-
Durukan, 10 mm ???, canavar olmuş, eline sağlık, iç bükey keyifli olduğu kadar kolay bir taşlama tipi gerçekten, bir aparata hiş ihtiyaç duymadım, aynen katılıyorum Durukan, hiç bir aparat serbest taşlamada yapılabilecek numaraları yapamaz, mesela ağız kalınlığını aynı bırakıp taşlama sınırını istediğin gibi kavis verebilirsin, ancak aparatta taşlama ağzı izler illaki...
-
Videolardaki gibi zımpara makinem olsada iç bükey önemli değil. Önce makineyi bulmak sorun bizim için. :D :D
-
konuyu hortlatayım :) içbükey taşlama yaparken nelere dıkkat etmelıyız bazen ne hıkmetde bır çızgı tutturuyorum ıyı cıkıyor bazende profılı dırek hurdaya atıyorum.
işin püf noktasını bılen ustalarımdan bıraz tıyo ıstıyorum ;) serbest taşlama için..
-
Aslında çok kolay Taner, keşke bir kere gösterebilsem birebir, hemen kaparsın.
İlk olarak dik bir açıyla ağız kalınlığına yakın bir miktarda açıyorum, sonra sırta doğru baskıyla oluğu genişletiyorum. Bu arada dikkat edilmesi gereken tek bir şey var o da tekerin öndeki temasını kaçırmamak, yani kontak tekerinin temasını kaçırdığında olan şey ikinci bir içbükey açı verilmiş olur.
Her zaman kollar gövdenin yanında kilitli pozisyonda vücut ile taşlama yapılmalı. Bıçağın kavisini ister bıçağın tekerdeki açısını değiştirerek isterse kuyruğu kaldırıp indirerek dönebilirsin, çok ufak bir fark yaratıyor iki tarz da, ama sonuç iki şekilde de güzel oluyor...
-
deneye deneye umarım düzgün bırsey yapabılırım ;) bırde bant hızı ne olmalı..? çok yavaş, çok hızlı..?
-
İçbükeyde zorluk çekenlere iki tavsiyem var. Ben acemiliğimi bu yöntemle atlatmaya çalışıyorum.
1. Bant zımpara hızını mümkün olan en alt seviyede kullanmak. Kesin rakkamı hatırlayamıyorum ama sanırım benim içbükey hızım 3-4 mt/saniyere civarında. Gerçi iş biraz uzun sürüyor ama, yanlış bir hareket de yapsam zımpara bir anda profili bozamıyor. Küçük hataların da telafisi kolay oluyor.
2. Kalın çeliklerle çalışmak da işi kolaylaştırıyor. İçbükeyin en zor safhası başlangıç safhası. Az çok bir kanal açıldıktan sonra iş kolaylaşıyor. Zira bant zımparayı mevcut kanalın içinde tutmak yeni kanal açmaktan çok daha kolay. İşte bu yüzden kalın çeliklerde başlangıçtaki kanal düzgün olmasa da, kanalı düzeltmek için çok fırsat var. Düzgüne yakın bir kanal açılınca da onu mükemmelleştirmek oldukça kolay.
-
tamamdır ;) bant hızı mınumumda olacak..
-
Kalın çeliklerle çalışmak da işi kolaylaştırıyor.
iç bükey ağız 2- 2.5 mm bir bıçakta belli olmuyor zaten
4-5 mm bıçaklarda iç bükey ağız çok daha belli oluyor
hele bi de ışığın bıçağa geliş açısı uygunsa
:2up favarim kalın bıçak+ iç bükey ağız :2up