Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: sefaçabuk - 01 Mart 2010, 01:01:41

Başlık: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 01 Mart 2010, 01:01:41
Malzeme : AEB-L
Kalınlık    : uçta-1,5mm, Sapta-3,2mm
Genişlik   : En geniş yeri- 33mm
Uzunluk   : 215mm
Namlu      :115mm
Ostenizasyon: 1030 Derecede 16 dakika
Su Verme    :   Hava ile
Menevişleme 1: 180 derecede 2 saat
Menevişleme 2: 180 derecede 2 saat
Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat
Sap: tik yağı emdirilmiş demir ağacı

Sizde de olur mu bilmem, ama bir çok mutfakta gözlediğim şudur; mutfakta bir çok bıçak olmasına karşın bir bıçak vardır ki sürekli onu kullanırsınız. Hep elinizin altında olmasını istesiniz, kirlendiğinde başka seçeneğiniz olmasına karşın yine onu yıkar onu kullanırsınız. Bu gözleme göre bir bıçak yapayım dedim ortaya bu çıktı. ( Durukan zımparalar bence çok iyi bu bıçak onlar sayesinde ısıl işlemde geçen süre hariç toplamda bir günde bitti ;))
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 01 Mart 2010, 01:02:26
.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: deserteagle - 01 Mart 2010, 09:04:05
Güzel olmuş.  :)

Bunu masa üstünde gören pilav yapmaktan vaz geçer. Dolapta ne varsa başlar doğramaya.  ;D
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 01 Mart 2010, 17:00:05
 :D :D :D yorgun argın geldim hiç güleceğim yokken beni güldürdün Eylem, sağolasın :D
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: emrekipmen - 02 Mart 2010, 00:23:51
 :D
Ustam ellerine sağlık, tam olarak ne fazla ne eksik, tam bir mutfak bıçağı, tam anlamıyla da çok güzel bir işçilik...  :2up

Açıkçası dolaptakiler yetmez bir de ne kadar gazete kağıdı,karton vs. hepsini keserdim vallahi  ;)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: gökhan bakla - 04 Mart 2010, 11:15:06
sefa hocam eline, emeğine sağlık.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 04 Mart 2010, 19:49:54
Sağolun arkadaşlar.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: özgür - 05 Mart 2010, 20:55:55
çok güzel ve kullanışlı duruyor,emeğinize sağlık
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 05 Mart 2010, 23:05:35
teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: fatihaydın - 26 Haziran 2011, 13:39:09
çok güzel bir bıçak olmuş eline sağlık hocam.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: yusuf biçer - 26 Haziran 2011, 14:17:25
elinize sağlık

burada anladım ki foruma bi de mutfak bıçaklarından anlayan profesyönel bir aşçı lazım
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: merttt9 - 26 Haziran 2011, 14:56:00
ben evet diyorum  :)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: agel - 26 Haziran 2011, 14:59:14
sefa hocam güzel olmuş , harbiden bu bıçak elden düşmez herhalde , hele bir de sefa usta yaptıysa . . .

Hocam ve ustalarım , bir de sorum olacak ama , konuyu boş yere şişirmem inş. Ahşağ konusunda bilgi alabilir miyim . Ahşap niçin yağlanır , desenlerin daha güzel ortaya çıkması için neler yapılabilir (zımpara ve cila haricinde). Mesela sefa hocam niçin tik yağı kullandınız vs. . .
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: Soytürk Dönmez - 26 Haziran 2011, 16:52:29
    :2up Sefa ustam harika bir bıçak olmuş, ellerine sağlık, hele konunun başlığında yaptığın kullanılan malzeme hakkındaki açıklaman içinde ayrıca teşekkür etmek istiyorum, bazı ustalarımız nedense yazmıyorlar  O:-)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: murat8989 - 26 Haziran 2011, 20:24:43
Çok güzel görünüyor , ellerinize sağlık.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: SERDAR - 26 Haziran 2011, 21:15:17
Ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: tarpoon - 26 Haziran 2011, 22:25:20
 :) bu bıçak  konuşuyor..  resmen al benı doğramaya başla diyor..     eline koluna sağlık Sefa usta..
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: Ş.Kaan Eren - 26 Haziran 2011, 22:55:17
Ustam Eline sağlık. Mutfakla pek aram yoktur. Sadece iyi yerim. :))
Ama bıçak konuşuyor. Maşallah.... :2up
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 27 Haziran 2011, 00:23:44
Valla sağolun arkadaşlar, konuyu hortlatmışsınız :)) ben bunu yapalı sanıyorum 1,5 yıl kadar oldu. Ama yeni yorum yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum, sağolsunlar. Ahmet tik yağı emdirmemin nedeni sürekli ıslak ortamda kullnılacak olmasındandır.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: merttt9 - 27 Haziran 2011, 23:52:22
sefa hocam
ben 1200 kuma kadar zımpara yapıp mertlan metal parlatıcı kremle parlattım ama sadece ışıldama parlaklık oluşuyor,oysa senin bıçakta ayna gibi yansıma vermiş
bunun nedeni nedir diye sorabilirmiyim,acaba çelik türü menevileştirme olayı falanmıdır,daha öncede bu tarz sorum ve araştırmam oldu ama bizzat denedim işe yaramadı o yüzden  :)

http://ressim.net/s/upload/a33923cb.jpg
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 28 Haziran 2011, 00:52:03
Sırayla gider ve her üst kuma geçtiğinde bir önceki kumdan geriye hiç çizik bırakmazsan, ve de en az 1500 kuma kadar gidersen ayna gibi parlar, hiç kaçmaz. Çelik türüyle doğrudan ilgili değil. Sıradan bir adi lamayı bile aynı işleme sokarsan o da aynı sonucu verir.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: merttt9 - 28 Haziran 2011, 01:32:25
peki sağol
ben alışveriş yerinde en son 1200 kum bulmuştum demekki sorun ordanmış 1500 aramak lazım  :)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 28 Haziran 2011, 01:45:37
Aslında 1200 e kadar getirip, ardından metpar vs ile geçersen yine ayna gibi olacaktır.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: merttt9 - 28 Haziran 2011, 02:21:04
Aslında 1200 e kadar getirip, ardından metpar vs ile geçersen yine ayna gibi olacaktır.
ok peki piyasada en fazla kaç kuma kadar gördünüz bizim burda büyük alışveriş yeri var en son 1200 kum satıyorlar,1200 den sonra kaç kum var bilgim yok
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 28 Haziran 2011, 02:31:04
3000 e kadar gördüm. Daha incelerinin olduğunu okudum ama kullanmadım ve de görmedim.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: merttt9 - 01 Temmuz 2011, 00:51:56
sefa abi nedense heryerde 1200 kumdan yukarısı yok bugün sanayi bölgesinde en büyük alışveriş yerine gittim bütün sanayi ordan takım alet alır sadece takım alet set ne ararsan var ve adamlarda sadece 1200 e kadar varmış 3000 kum yokmuş demekki piyasada fazla kullanan yok sadece internette satışları var  :)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: sefaçabuk - 01 Temmuz 2011, 01:16:49
2000 bulduysan yeteli 3000 zor bulursun zaten. Oto boyacılar kullanır genellikle.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: DUMRU - 31 Temmuz 2011, 16:33:28
Sefa Ustam ben şunu anlayamadım.
"Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat"  Bunun ne gibi katkısı oluyor?
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: emrekipmen - 31 Temmuz 2011, 18:14:49
Sefa Ustam ben şunu anlayamadım.
"Sıfır altı işlem   : -14 derecede 24 saat"  Bunun ne gibi katkısı oluyor?
Sefa Ustamın yerine cevap vereyim: Tüm kompleks çeliklerin martensit oluşumu (sertleşme) eğrisi 0 derecenin altında biter. Suverme sonrası olabildiğince çabuk bir şekilde ve olabildiğince soğukta bekletmek gerekiyor eğer yüksek performans almak istenirse. Aslında bizim kullandığımız -14  -25 derece aralığındaki derin dondurucu ısıları çok fazla bu iş için, en ideali -70 veya aşağısı (kurubuz veya sıvı nitrojen lazım). Bu olmayınca en azından biraz kalıntı östeniti martensite çevirsek kardır mantığıyla ben de tüm hava çeliklerini -20 derece civarındaki derin dondurucuya atıyorum en az 8 saat kadar. Bu en azından ısıl işlem sonunda oluşan kalıntı östenitin %10-20 civarını martensite çeviriyor ve en azından 0.5 HRC kadar serlik ekliyor. Bunun sonunda menevişlenen martensit daha az kalıntı östenit barındırdığından ağız tutuşu ve dayanımı derin dondurucuya koyulmamış çelikten daha yüksek oluyor. Bir uyarı, derin dondurma işlemini hemen su verildikten sonra yapmak gerekiyor, bir süre zarfında yoksa kalıntı östenit sabitleniyor, yani elinizdeki herhangi bir bitmiş bıçağı derin dondurucuya atmanız bıçağa bir katkı sağlamayacaktır, bu sadece ısıl işlemin devamı niteliğinde uygulandığında işe yarar...
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: DUMRU - 01 Ağustos 2011, 07:55:56
Sadece hava çelikleri mi yoksa diğer çeliklerde de uygulanabilir mi?
Bu benim  gibi atölyesiz çalışmaya çalışanlar için şu an çok kullanılabilir yöntem değil ama, bilgi bilgidir.Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: emrekipmen - 01 Ağustos 2011, 12:12:52
Sadece hava çelikleri mi yoksa diğer çeliklerde de uygulanabilir mi?
Bu benim  gibi atölyesiz çalışmaya çalışanlar için şu an çok kullanılabilir yöntem değil ama, bilgi bilgidir.Teşekkür ederim.
%0.8 karbon oranının üstündeki tüm çeliklerde az ya da çok iş gören bir uygulama. Ancak bunun altındaki karbon çeliklerinde filan (CK67 gibi) pek bir yararı olmaz, kalıntı östenit sorunu yok öncelikle onlarda, transformasyon oda ısısının çok üstünde bitiyor, mesela 1080'de MF noktası (martensit oluşumunun tamamlanma noktası) 80-90 derece civarında. Yani 80 dereceye düştüğünüzde su verirken iş bitmiş oluyor. Ancak örneğin D2'de MF noktası -100 dereceye yakın. Ancak bu düzeyde soğutulduğunda tüm östenit martensite dönüşebilir (ancak pratikte %100 östenit martensit olmaz). 1095, O2 ve 52100 gibi çeliklerde derin dondurma yöntemini kullanan ve bunun performansa etkisi olduğunu söyleyen deneyimli bıçak ustaları var yurtdışında...
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: bora atalay - 25 Ağustos 2012, 23:06:41
http://www.youtube.com/watch?v=tJfmBQH9biY&feature=related

bugün gördüm bu videoyu adam bıçağı yaparken derin dondurucuda bekletiyor  merak ettim  neden diye sormadan bir arayayım , forumda üstatlar  ne yazmışlar bunun hakkında diye sağ olsunlar sefa hocam ve beyazyıldız konuyu açıklamışlar...ellerine sağlık...:)
Başlık: Ynt: Gündelik Mutfak Bıçağı
Gönderen: tufan - 25 Ağustos 2012, 23:40:18
4000 kuma kadar erdem oto boyada bulabilirsin