Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: ishak77 - 06 Ağustos 2011, 13:06:12
-
beyler elimde yaklaşık (http://www.canlarteknik.com/MTE-MAKINA-TESTERE-LAMASI-400X35X15-Z6,PR-2838.html) şunun gibi bi testere laması var tam modelini felan bilmiyorumda mte marka buna benzer birşey
neyse
şöyle bir şey yapmak istiyorum http://www.gerber-tools.com/Gerber-Machete-22-41576.htm
olurmu ?
olursa sap ve kılıf nasıl yaparız buna ?
-
Kalınlık ve uzunluk nedir lamada, eğer linkteki değerlerse kalınlık 1.5mm biraz az gelebilir bu işe. En azından 25 mm gibi bir kalınlık daha iyi olurdu. Yine de işe yarayabilir bir maşet olabilir, ancak umarım tüm lama karbon çeliği ya da öyle bişeydir, bimetal ya da HSS ise işe yaramaz. Testere dişleri bimetalde yüksek karbonlu çelik iken bunun arkası yumuşak çelik olur, genelde düşük karbonludur, ağız tutmaz sırtı. HSS ise çok kırılgan olur, bunun karbon çeliğinden yapılmış laması sizin işinizi görür, ama maalesef ısıl işlem yapmanız lazım çünkü testere o haliyle çok sert olur, maşet için esnekliği yetmez.
En güzel çözüm büyük bir ahşap testeresi almanız
(http://www.gorgoda.com/yukleme//testere.jpg)
http://www.gorgoda.com/agac-malzeme-testeresi.html (http://www.gorgoda.com/agac-malzeme-testeresi.html)
Bakın deliği bile hazır :)
Testerenin kabzasını sökünüz, büyükçe bir ateş yakıp közlere gömüp üstüne kum örtün, bir gün sonra yumuşacık olur. Demir testeresi veya spiralle rahatlıkla kesip profili çıkartabilirsiniz, eğe ile taşlamaya yapıp matkap ile kabza deliklerini delersiniz. Sonrasında ısıl işlem yapmak lazım, açıkçası uzun ve ince malzeme olduğundan ciddi normalizasyon lazım, oldukça dikkatli bir şekilde tüm çeliği homojen hale getirmek gerek, en ufak anomalide tüm bıçak deli gibi dalgalanır.
Su verme işlemini önce kesip de artan testerenin diğer parçalarında denemek lazım. İstediğiniz gibi sertleştirmek için birçok deneme yapıp hangi ısıda su veriliyor öğrenmek lazım. Bu tip testereler için genelde Türkiye'de 1075 (CK75) türü çelikler ya da yay çelikleri kullanılıyor. 1075 ise daha hızlı bir soğutma isteyecektir, eğer yay çeliği ise muhtemelen daha yavaş bir kaba yağda bile sertleşebilir, bunu uzaktan bilmenin imkanı yok, illa ki denemek lazım. Bir çözüm de testerenin üreticisi firma aranıp ne tür çelik kullandıklarını sormak ::)
Sap konusu ve kılıf konusu çok teferruat şu anda. Bir ara forumumuzdaki metalurji ve nasıl yapılır gibi bölümleri kolaçan ediniz, bolca bilgi bulacaksınız ayrıca. Bir de ev yapımı demirci ocakları ve ısıl işlem fırınlarımızı "Ev yapımı araçlar" kısmında görme imkanınız var. Sap yapma konusunda fazlasıyla bilgi olmasına rağmen baştan sona nasıl yapılacağını anlatan bir konu açılmadı daha. Ancak deri kılıf konusunu Sefa ustamız baştan sona anlattı...
-
Hidrolik testere lamasından zamanında bir bıçak yapmıştım (http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/hss-bicak/ ) eğer sırt kısmındaki dişleri temizlemeseydim buna benzer bir şey de yapılabilirdi. Emre ustanın dediğine katılıyorum, machete formu ve kullanımı amacıyla yapılacak bir bıçağın HSS den olması çok akıllıca gelmiyor banada. Darbeyle çalışacak bir amacı olduğundan esneme yeteneğide yüksek olmalı. Ancak örnek verilen ağaç testerelerinde ( pala testere) şöyle bir sorun var, malzemenin niteliği bu işe çok uygun olmasına karşın et kalınlıkları çok az, 1-2 mm arasında değişiyor hatta 0.8 mm bile var.
-
Hımm evet kalınlık olayını atladım yahu ben :-[ Sanrım en güzeli bir 3 - 3.5 mm çelik lama alıp maşeti yapıp sonra sırtına testereyi eğe ile yapmak...
-
Tağra alın kullanın. Machette a la Turca olsun. ;D
-
Tağra alın kullanın. Machette a la Turca olsun. ;D
Aynen, ben de burada onu kullanıyorum, aslında maşet ile balta arasında biryerde, ama o ucundaki kanca muhteşem bir buluş bence, kestiğin dalları toplamak yahut çalıları bir yere toplayıp öyle kesmek vs. için acaip işe yarıyor...
-
Tağranın Avrupalı muadillerinin arasında iki ağızlı olanları da var. Bir tarafı bizimki ile aynı, diğer tarafı ise düz. Tabi bir maçet ile ağırlığını karşılaştırmadım ama en azından kimilerinden daha ağır olabilir. Böyle bir tasarımla daha farklı kullanımla mümkün olabilir, ağırlığı unutmamak kaydıyla...
Tağranın daha ağır olması aklıma farklı maçet-pala türlerinin olabildiği geldi. Aslında neyi kestiğiniz ne tür bir palaya ihtiyaç duyacağınızı, palanızın hangi tipte olabileceğinizi gerektiriyor.
Çok uzun otlar arasında yol açmak için herhalde uzun, ince, biraz enli bir pala tercih ederdim. Kabaca dikdörtgen olarak ilerleyen küt burunlu bir profil tercih ederdim. Otluk bir alanda çok defa palayı savurmam gerekeceğinden hafif bir pala işime gelirdi. Ha bu örneği verdim ama bu doğaya hangi diyarda denk gelirsiniz şimdi tasavvur edemedim.
Kimi palalar kestiği uzun ve dikenli bitkileri ileri yıkacak şekilde biçmek için özel olarak şekillenmiştir. Kimisi bambu, kimisi de bilek kalınlığında meşe dallarını biçmek için.
Tağra, bilek kalınlığındaki dalları kesip bunu kanca ile çekip eşeğe yüklediğiniz bir doğada kendini ana vatanında hisseden bir el aletidir.
-
Tağra alın kullanın. Machette a la Turca olsun. ;D
Aynen, ben de burada onu kullanıyorum, aslında maşet ile balta arasında biryerde, ama o ucundaki kanca muhteşem bir buluş bence, kestiğin dalları toplamak yahut çalıları bir yere toplayıp öyle kesmek vs. için acaip işe yarıyor...
Yahu biz birazda estetiğe önem versek aslında bizim kesici el aletlerimizden daha efektifi yok dünyada ama elin caponu deriler sarıp kınlar yapıp sedef medef ışıl ışıl çelikler yapıyor, beğenmedimiz fransız "opinel" deyu bi marka icat etmiş 70.000 çeşit değişik ebatta ve fakat aynı kalitede ağaç saplı kilitli (!) çakı yapıp 130 yıldır dünyaya satıyor, biz "dahra, tahra, tağra" veya adı her ne ise (daha tek tip bir ismi bile yok) bence çok kullanışlı ve estetik bir aleti simsiyah, yamuk yumuk ve ultratipsiz üreterek kendi adamımızı bile yabancı mallara yönlendiriyoruz...
Ustalar, hadi bir "Dahra" ya da ne ise yapalım, bir sürü değişik yorum çıksın ortaya, sonuçta ortaya çıkan ürünleride internette, gazetelerde vb. mecralarda yayınlayıp Türk Bişeyi (!) olarak tanıtalım, olma mı?
Sevgiler,
-
Çeliği güzel olursa tahranın görünümüyle elleşmeye hiç gerek kalmaz. Sadece ağızdaki o kaba zımparalayı adam etsek yeter.
-
Çeliği güzel olursa tahranın görünümüyle elleşmeye hiç gerek kalmaz. Sadece ağızdaki o kaba zımparalayı adam etsek yeter.
Yani güzel kabzalara, farklı ama orijinaline sadık namlulara, sırt süslemelerine, değişik kılıflara ve farklı ebatlara gerek yok mu diyorsun Eylem? Bence böyle bişeyler yapılsa daha hoş olur...
Sevgiler,
-
Japonlar yaptıklarını başkalarının beğenisi için değiştirmiyor ancak en kalitelisini yapmaya çalışıyorlar. Bence bu yeterli.
-
Elin oglu ne güzel taklit etmis bile bizim tarayi Finlandiya kökenli meshur fiskars marka ki ,ishak arkadasin gösterdigi gerberde ayni markanin alt ürün marka adi.ben kullaniyorum cok memnunum ergonomik uzun bir sap ,sert olmayan ama cok keskin bir yüz bileylemeye cok uygun,bicak gibi koldaki killari tras ediyor hakikaten.degisik boy ve kilolarda yarma,dilma ve kamp baltalarida cok kullanisli.tavsiye ederim.
-
Elin oglu ne güzel taklit etmis bile bizim tarayi Finlandiya kökenli meshur fiskars marka ki ,ishak arkadasin gösterdigi gerberde ayni markanin alt ürün marka adi.ben kullaniyorum cok memnunum ergonomik uzun bir sap ,sert olmayan ama cok keskin bir yüz bileylemeye cok uygun,bicak gibi koldaki killari tras ediyor hakikaten.degisik boy ve kilolarda yarma,dilma ve kamp baltalarida cok kullanisli.tavsiye ederim.
Bu form zaten genel olarak yaygın bir form. "Billhook" diye aratırsanız İngiliz, Fransız vs. milletin de geleneksel olarak kullandığı ürünü görebilirsiniz.
Tağra, fişek (soket) biçimli sapının, sonrasındaki kalın, dar kısmın ve kanca biçiminde sonlanan iç bükey kesici ağzın tek ve ayrılmaz bir parça olarak üretilmiş olmasıyla ve bilenmiş olan ağzı haricinde siyah olan bir alettir. Fişek biçimli sapına sopa takılabilmesi de belirleyici bir özelliğidir.
-
bu tahra genelde kaba işlerde kullanıldığından,ve köy için satılan ürünlerde ekonomik olduğundan,üreticisi genelde ilçenin sıcak demir işleri yapan ustalar,bir günlük mesaide ince perdah zımpara işleri ile uğraşacağına 3 veya 5 tahra fazla yaparım deyip,devam ediyorlar heralde.
birde köylünün böyle bir talebleride yok zaten,köylü ucuzmu sağlammı ona bakar alır tepe tepe kullanır.ben dedemin bağında çok kullandım.çok kullanışlıdır kendileri,rahmetli dedem biz küçük bir çocukken bağda budama filan yapılan ağaç dallarını odun yapardı, kendisi balta kullanır, ben ve kardeşimin kullanmasına izin vermez,ama birer tane tahra verir bunla yapın derdi,bizde kütük üzerinde küçük çalı ve çırpıları bölerdik,ve bundan acaip bir keyif alırdım ;D
o zamandan hatırlarımki,bu tahra çok kullanışlı ve pratik bir şey alınıp sapı veya yüzü zımparalanabilir,kendi isteğimiz üzere kendimizde yapabiliriz.sapını bıçak sapı gibi yapabiliriz.
-
Elin oglu ne güzel taklit etmis bile bizim tarayi Finlandiya kökenli meshur fiskars marka ki ,ishak arkadasin gösterdigi gerberde ayni markanin alt ürün marka adi.ben kullaniyorum cok memnunum ergonomik uzun bir sap ,sert olmayan ama cok keskin bir yüz bileylemeye cok uygun,bicak gibi koldaki killari tras ediyor hakikaten.degisik boy ve kilolarda yarma,dilma ve kamp baltalarida cok kullanisli.tavsiye ederim.
Bu form zaten genel olarak yaygın bir form. "Billhook" diye aratırsanız İngiliz, Fransız vs. milletin de geleneksel olarak kullandığı ürünü görebilirsiniz.
Tağra, fişek (soket) biçimli sapının, sonrasındaki kalın, dar kısmın ve kanca biçiminde sonlanan iç bükey kesici ağzın tek ve ayrılmaz bir parça olarak üretilmiş olmasıyla ve bilenmiş olan ağzı haricinde siyah olan bir alettir. Fişek biçimli sapına sopa takılabilmesi de belirleyici bir özelliğidir.
Geçen hafta Bozkırda pazarda satarlarken dikkatimi çekmişti bu konu.. Bizim burda baltalar nacaklar hep siyah oluyor. Bu siyah katman nedir ne gibi bir özelliği vardır ki silme gereği duyulmuyor?