Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Metalurji (ısıl işlem, testler, analizler, çeliğin yapısı vs.) => Konuyu başlatan: orkunaydin350 - 28 Şubat 2025, 10:42:58
-
Merhaba arkadaşlar,
Yeni bir macerayla karşınızdayım. Uzun süre atölyeden uzak kalınca ekranlardan hobiyi sadece izleyerek takip ediyorum. Bu süre zarfında hamon ilgim arttı ve hurda pazarlarından eğe toplamaya başladım. İlk akla gelen ve tavsiye edilen eğe markası olan Nicholson eğeleri özellikle arıyorum ve denk geldiğinde kaçırmıyorum. Bunun yanında farklı markalar denk geldiğinde test numunesi olarak birer tane alıyorum. Gene forumda çokça adı geçen Esaş eğeleri de fiyatı uygun oldukça topluyorum.
Nicholson eğelerde dikkatimi çeken bir nokta var, farklı üretim yerlerinde bu marka üretilmiş. Acaba üretim yerlerine göre yada eğenin uzunluğu yada şekline göre kullanılan çelikler farklılık gösteriyor mu? Bu sorunun cevabını da bulmaya çalışacağım. Ekte göreceğiniz örneklerde USA, Hollanda, Kanada ve Brezilya üretimine denk geldim. Her birini denedikçe bu başlık altında sonuçları sizlerle paylaşacağım.
Bana şans dileyin. :2up
-
Orkun hocam instagram hikayelerinden merakla takip etmiştim çalışmanızı. Başarılı sonuçlar alırsınız umarım.
Benim eğelerle bilgim yok da, ne güzel tertemiz eğeler bulmuşsunuz ya. Benim bulduğum her eğenin hem dişleri bitmiş gövdeye kadar inmiş oluyor, hem de markası okunması imkansız oluyor.
Bol şans. :2up
-
Orkun Ustam şimdiden bol şans diliyorum. Gelişmeleri merakla bekliyorum... :2up
-
Kolay gelsin. Takip. :2up
-
Uzun bir deneme süreci sonuçları bekliyoruz ustam kolay gelsin :2up
-
Orkun, şimdiden kolay gelsin. doğru işlemle doğru sonuç alacağından eminim :2up şimdiden bol şans.
-
Hepinize destekleriniz için çok teşekkür ederim. Aslında aktif bir kullanıcısı değilim ama Instagram'da hikaye paylaşmıştım. Burada derli toplu olsun diye aşamaları paylaşmaya devam edeceğim.
Orkun hocam instagram hikayelerinden merakla takip etmiştim çalışmanızı. Başarılı sonuçlar alırsınız umarım.
Benim eğelerle bilgim yok da, ne güzel tertemiz eğeler bulmuşsunuz ya. Benim bulduğum her eğenin hem dişleri bitmiş gövdeye kadar inmiş oluyor, hem de markası okunması imkansız oluyor.
Bol şans. :2up
Mustafa hocam benim bulduklarımın çoğu o şekilde. Bu paylaştığım görseller anlaşılır olsun diye internette bulduğum görseller. Ne olduğunu anlayabilmek için sert tel fırça ve sarı telli yumuşak fırça ile pasları kaldırmaya çalışıyorum.
-
İlk denemeyi USA üretimi olan Nicholson ile yaptık. Gemlik'te atölyesi olan Hüseyin Gül'e bana atölyesini açtığı için çok teşekkür ederim. Termokupl olan propan fırında dövme ve su verme yapıldı. Belgin marka termal transfer yağı kullanıldı. Çamur olarak Refsan şamot kullanıldı. Namluya çamuru uyguladıktan sonra fotoğraflayamadım ama fikir vermesi için benzer bir görseli internette buldum, ekte paylaşıyorum. Aynen buna benzer şekilde nispeten sırta yakın ve ince çizgiler ile aşağı uzanan uçlar yaptık. Uçların aralarında 2cm kadar mesafe var. Yani hamon hattı çamurdan daha aşağıda çıktı. Ayrıca çamurun çizgisi ile alakası olmayan ve uçların sayısı ile alakası olmayan bir hamon çıktı. Bunun sebebini anlayamadım.
-
Dövme ve şekillendirme sonrası 80 kum bant zımpara ile ağız açıldı, çamur sürüldü. Çamurun kuruması için ön ısıtma yada bekleme yapmadık. Çamurun kıvamını serte yakın, çok cıvık olmayan, eskilerin hatırlayacağı cam macunu kıvamına getirerek uyguladık. 840-850 derece civarı yaklaşık 3-4 dakika östenizasyon yapıldı ve su verildi. Bu videoyu eski bir zımpara ile yüzeyi temizlendikten sonra ve menevişten önce çektim: https://flic.kr/p/2qPNyyw
Videoda Ashi varmış gibi hamon görünüyor. Bu görüntüden sonra çok umutlanmıştım ama ne hikmetse namlunun ucu sertleşmemiş.
(https://live.staticflickr.com/65535/54362413525_0697175d8b_o.jpg)
Bu fotoğrafı 180C° elektrikli fırında 2 saat menevişledikten sonra çektim. 2000 kuma kadar elde perdah yapılmıştı ve 1µ-5µ inceliğinde elmas macun ile keçe polisaj yapılmıştı. Asitlemeden önce bulaşık süngeri ve bulaşık deterjanı ile iyice yıkadım. Porçöz ile asitleyip diş macunu ve peçete ile karartıyı temizledim. Hiç uğraşmadan bu görüntü oluştu ama gördüğünüz gibi namlunun ucu sert değil.
Bu noktada cevaplayamadığım sorular var. Östenizsyon için beklememe rağmen ısı metalin her yerine eşit dağılmadı mı ve sıcaklık farkı mı oldu? Yağa ilk giren kısım namlunun ucuydu, yani soğuması ile ilgili bir sorun olmamalı diye düşünüyorum. Acaba namlunun ucu daha ince olduğu için fırından yağa gelene kadar havada sıcaklığı diğer alanlara göre düşmüş olabilir mi? Saniyelik bir sürede ve 1 metre kadarlık bir alanda bu durumun oluşması pek mümkün değil gibi geliyor. Propan ocağın brülörü namlunun ortasına ateş püskürtmüş olsa bile 4-5cm ilerisi yada gerisi östenizasyonda ısınmamış ve soğuk kalmış olabilir mi? Hamon için uğraşsaydım bundan daha belirgin ve güzel görünebilir miydi? Ashi çıkar mıydı?
-
Bu bıçağı görünce hem çok sevindim hem de üzüldüm. İyi tarafı işin nasıl yapıldığını çözmüşsün abi. Kötü tarafı biraz daha emek vermek zorunda kalman. Propan ocakta bu tarz sıkıntıların olması her zaman muhtemeldir, bir yandan da yağda hamon için kilin kalınlığı çok önemli.
-
Sana attığım resimdeki bıçakta yağda su vermiştim, üzerine sadece oksidasyonu önlemek için çok ince bi şamot yüzey vardı, kendiliğinden hamon aldı. Çok eminim eğer ısıl işlem su ile yapılsaydı o bıçak hamon almadan her taraf aynı şekilde sertleşecekti. Buraya resim yükleyemedim.
Edit: Görsel yüklendi. (Orkun)
-
Çok teşekkürler Şeref ustam. Ben maalesef hala kendimi çözmüş olarak görmüyorum. Henüz ilk denemem ve onda da ucu sertleşmedi. Aynı hamonu ve efekti bir sonraki seferde başarılı sertleşme ile yakalayabilirsem bakarız. ;D
-
Dün gece tekrar su vermek için profili çamurla kapladım. Bu şamotu uygulamak cidden zor. Bir yandan yapışkan ve bulaşık, bir yandan da sürdüğünüz yerde durmuyor parmağınızla sürdüyseniz yüzeyden ayrılıp tekrar parmağınıza dolanıyor. Çay kaşığının sap kısmıyla sürmeyi denedim, bu sefer de çay kaşığını bırakıp uygulayacağım yüzeye yapışmıyor. Garip lanet bir şey. Bir şekilde ekteki gibi sürmeyi başardım fakat aşağıya uzatacağım çizgileri ince şekilde yüzeye tutunduramadım. Onun yerine kalın ve geniş bir blok halinde tek parça ekmek yağlar gibi sürdüm. İnce çizgileri de sırta doğru silerek oluşturmaya çalıştım.
(https://live.staticflickr.com/65535/54364559893_ee610754bc_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54364539034_a19bdcbec1_o.jpg)
-
Sürdüğüm şamotu geceden sabaha kadar oda sıcaklığında kurumaya bırakmıştım. Sabah kalktığımda şamotu çatlamış halde gördüm.
(https://live.staticflickr.com/65535/54363461897_854654f8b4_o.jpg)
Elimle dokunduğumda kolayca kırılıp dökülüyordu. Burada kopmuş bir parça eksik olarak görebilirsiniz:
(https://live.staticflickr.com/65535/54364334656_11f1d2b069_o.jpg)
Yüzeyden ayrılmış alanlar:
(https://live.staticflickr.com/65535/54364334661_bdc6af0571_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54363461922_d553b38ec2_o.jpg)
Tekrar çamurlamadan önce yüzeyi kalın bir zımparayla çizmeyi deneyeceğim. Bakalım bu sefer tutunacakmı.
-
Orkun, öncelikle önerim; yüzey işlemini çok ince kumlarda bırakma, önerim 120-150 kum arası maksimum. İkinci olarak, hangi çamuru uygularsan uygula, uygulama sonrası mutlaka çamuru tavla, bu bir pürmüz olur veya fırın olur, ne olursa olsun pişmemiş çamuru ısıl işleme sokma, tutunma olasılığı azalıyor.
-
Sefa ustanın yazdıklarına ek olarak; acaba kullandığın şamotun içindeki kalın parçacıkları elesen ya da inceltsen ekstra bir faydası olur mu? Ben sürerken bu parçacıklar bayağı bir işi zorlaştırıyor gibi hissediyorum, belki de yanılıyorum.
-
Orkun Ustam ellerine sağlık merakla takip ediyoruz. Yapmak istediğim işler listesinin en üstlerinde idi bu hamon işi. Çok güzel bir kaynak olacak inş.
Bu uç kısmın sertleşmeme sebebi acaba farklı karbon yapısı olabilir mi. Bu kısım eğenin tam ortası. Bazı eğelerde yalnızca dış ve kenar kısımların sert olduğunu okumuştum bir yerde. Birde yabancı bir usta deri parçaları ile kendi eğelerine karbon yüklemesi yapıyordu. Orda süreye göre merkeze karbonun işlemesinin testlerini yapmıştı. Yani sorun ısıl işlem prosesi değil de çeliğin yapısı olabilir mi?
Bu arada ben sonuca bayıldım keşke uç kısım da sertlik alsa imiş. Bir de acayip cesaretlendim. Yıllardır yapamam zaten ben diye başına geçesim gelmiyordu. Doğru işlem ile ilk seferlerde de böyle sonuçlar alınabiliyormuş. Şimdiden tebrik ederim.
-
Orkun, öncelikle önerim; yüzey işlemini çok ince kumlarda bırakma, önerim 120-150 kum arası maksimum. İkinci olarak, hangi çamuru uygularsan uygula, uygulama sonrası mutlaka çamuru tavla, bu bir pürmüz olur veya fırın olur, ne olursa olsun pişmemiş çamuru ısıl işleme sokma, tutunma olasılığı azalıyor.
Çok sağolun hocam. Aynen tavsiye ettiğiniz gibi yüzeyde namlu boyunca çizikler oluşturdum. Temiz yüzeyi çizmeye elim gitmiyordu ama bunu yapmam gerekiyormuş. Çamur kolayca tutundu. 180C° fırında tutunca rengi matlaştı ve koyu kremden açık sarıya döndü.
Sefa ustanın yazdıklarına ek olarak; acaba kullandığın şamotun içindeki kalın parçacıkları elesen ya da inceltsen ekstra bir faydası olur mu? Ben sürerken bu parçacıklar bayağı bir işi zorlaştırıyor gibi hissediyorum, belki de yanılıyorum.
Şeref ustam aynen dediğin gibi sürerken büyük ve küçük parçaları hissediyorum. Ama bu malzeme macun gibi geldi bana. Elenebilecek bir toz halde değil. Şamot böyle mi satılıyor, yoksa bana gönderen bayi bunu su ile karıp hamur haline getirdikten sonra mı bana bölüp gönderdi bilmiyorum.
Orkun Ustam ellerine sağlık merakla takip ediyoruz. Yapmak istediğim işler listesinin en üstlerinde idi bu hamon işi. Çok güzel bir kaynak olacak inş.
Bu uç kısmın sertleşmeme sebebi acaba farklı karbon yapısı olabilir mi. Bu kısım eğenin tam ortası. Bazı eğelerde yalnızca dış ve kenar kısımların sert olduğunu okumuştum bir yerde. Birde yabancı bir usta deri parçaları ile kendi eğelerine karbon yüklemesi yapıyordu. Orda süreye göre merkeze karbonun işlemesinin testlerini yapmıştı. Yani sorun ısıl işlem prosesi değil de çeliğin yapısı olabilir mi?
Bu arada ben sonuca bayıldım keşke uç kısım da sertlik alsa imiş. Bir de acayip cesaretlendim. Yıllardır yapamam zaten ben diye başına geçesim gelmiyordu. Doğru işlem ile ilk seferlerde de böyle sonuçlar alınabiliyormuş. Şimdiden tebrik ederim.
Teşekkürler Atik ustam. Eminim senden çok daha güzellerini görebiliriz.
-
Dünkü tavsiyelerden sonra bugün başarılı şekilde çamurlayabildim ve su verme işlemini tekrarladım. Tek başıma yaptığım için su verirken video çekemedim. Aslında en önemli kısım orası ve orayı da sizlerle tartışmak isterdim. Yanımda biri olsaydı ve video alabilseydik daha iyi olacaktı, kısmet... Çamuru aşağıdaki gibi sürdüm ve yağı önceden ısıttım. Sefa hocamın tavsiyesi ile 870C°'de yağda su verdim. Bu derece muhtemelen su ve farklı ortamlarda değişmeli, o yüzden bu proses için özel seçilmiş bir derece olduğunu hatırlatmalıyım.
(https://live.staticflickr.com/65535/54365573992_c8a16a73bb_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54366845710_c6bd6e5737_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54366446426_f8249969d5_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54365769832_baaab203ef_o.jpg)
-
İkinci su verme ardından çıkan ikinci hamon ile karşınızdayım. İyi haber bu sefer namlunun ucu da sertleşti. Kötü haber ise ilk seferki kadar güzel bir hamon efekti oluşmadı. 2000 kuma kadar elde perdah ve ardından sırasıyla 10µ, 5µ, 1µ elmas macunlu polisaj yaptıktan sonra Porçöz ile hızlıca bir asitleme yaptım ve peçete ile diş macunu temizliği ardından fazla uğraşmadan bu görüntüyü elde ettim. Bu noktada bir karar vermem gerekiyor: Acaba bu namlu ve çelik ile uğraşmaya devam etmeli miyim yoksa ilk çıkış noktam olan başka marka eğelere yönelip onlardan da hamon çıkar mı, hangi yöntemler daha başarılı sonuç verir gibi konulara mı yönelmeliyim? Sizlerin tavsiyelerini bekliyorum. Bu hamon sizce kabul edilebilir mi? Sipariş vermiş olsanız ve bu şekilde bir hamon karşınıza gelse kabul eder miydiniz yoksa başarısız bir çalışma mı derdiniz? Kabul edilebilir ise bir sonraki eğeye ve projeye geçebilirim.
(https://live.staticflickr.com/65535/54370497593_f90cea988f_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54370257691_452d7a30e0_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54369387592_615f1c391e_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54370466109_f5217962b5_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54370466124_08d291abb1_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54370497603_25c8e251f5_o.jpg)
-
Orkun hocam ellerine sağlık ve tebrikler. Ben olsam hamon hamondur der tutardım. Hatta ben su verme çizgisini bile belirginleştirirdim şahsen, seviyorum görüntüyü :D Bence bir kaç asit döngüsünden sonra daha albenili görünecektir. Kendi kendinize modunuzu düşürmeyin derim. Kaldı ki tecrübe var, malzeme var, imkan da bulabiliyorsunuz, nasıl olsa ilk hamondaki gibi bir görüntüyü tekrar yakalarsınız. :2up
-
Abi bence hamon tamam. Ama sanki yüzeyde perdahın iyi değil. Bant zımparada yüzeyi kalın zımparayla bi temizlemek gerekiyor diye düşünüyorum. Güzel bi perdahla süper bir görüntü çıkar inşallah.
-
Alıcı gözle bakmak gerekirse ben kabul ederdim çünkü kabul görecek bir hamon ortaya çıkmış.
Daha ne olabilir deneme olarak diğer eğelere yönelmeni öneririm ustam ziyadesiyle bir kere emek çok belli ötesine bence gerek yok kolay gelsin :2up
-
Hamon gayet güzel çıkmış aslında, taşlama eşiğine yakın yerde biraz aşağıda kalmış ama yine de kabul edilebilir. Bir başka malzemeyle denesen bu sefer de yeni malzeme yeni deneyim vs. uğraştırır. En doğrusu her zaman bildiğin malzemede devam etmek daha avantajlıdır. Örneğin son işlemde sıcaklık biraz daha yükseltilse veya çamur biraz daha yukarıda uygulansa sonuç tamamen farklı çıkardı. Bence bunda daha fazla ısrar etme, asit döngüsünü bir kaç kez daha yapıp sonucu gör derim.
-
Fikirleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sağolun. Bunu böylece kabul edip mevcut hamonu daha belirgin hale getirmeye çalışacağım. ^-^
Abi bence hamon tamam. Ama sanki yüzeyde perdahın iyi değil. Bant zımparada yüzeyi kalın zımparayla bi temizlemek gerekiyor diye düşünüyorum. Güzel bi perdahla süper bir görüntü çıkar inşallah.
Şeref ustam gene ustalığını konuşturdun, hem sevindim hem fotoğraftan bunu anlayabilmene şaşırdım:) Evet haklısın, test asitlemesi yapabilmek için sadece bir yüzeyi bahsettiğim gibi 2000 kuma kadar perdahlayıp polisaj yapmıştım. Diğer yüzeyi sadece ısıl işlem kalıntılarını temizlemek için 220 kumla perdahlayıp bırakmıştım. :2up
Hamon gayet güzel çıkmış aslında, taşlama eşiğine yakın yerde biraz aşağıda kalmış ama yine de kabul edilebilir. Bir başka malzemeyle denesen bu sefer de yeni malzeme yeni deneyim vs. uğraştırır. En doğrusu her zaman bildiğin malzemede devam etmek daha avantajlıdır. Örneğin son işlemde sıcaklık biraz daha yükseltilse veya çamur biraz daha yukarıda uygulansa sonuç tamamen farklı çıkardı. Bence bunda daha fazla ısrar etme, asit döngüsünü bir kaç kez daha yapıp sonucu gör derim.
Tamamdır hocam. Aslında yola çıkış amacım hamonlu bir bıçak yapıp bitirmekten ziyade, bize hammadde olabilecek malzemeleri test etmek, farklı marka eğeleri denemek, diğer arkadaşlara fikir verebilecek bir çalışma yapmaktı. Tek bir bıçak hedefinde olmadığım için bu yolculuktan keyif almaya çalışacağım. Dediğiniz gibi birkaç asit döngüsünden ve detaylı temizlikten sonra bu namluya sap takmak bile istemeyebilirim. ;D Başka bir markada nasıl hamon çıkacak onu daha çok merak ediyorum.
-
Eline sağlık,
Bence yine güzel olmuş.
ilkinde daha "bence bunu olduğu gibi bırak, yada istersen namluyu hamona göre, suyunu kaçırmadan şekillendir" diyecektim ama geç kalmıştım.
Kanımca olduktan sonra düzeltmektense yeni başlangıç yapmak daha iyi. Hem elinde deneyimlerinin sonucu örnek olarak kalır.
-
Yüzeyi 2000 kumla temizledikten sonra 3 kez asitleme+2000 kum zımpara döngüsü uyguladım. Son görüntü bu şekilde. Neden bilmiyorum ama beni tatmin etmedi, böylece bırakıp başka eğeye geçip yeniden başlamak istiyorum. Devamında 1µ alüminyum oksit toz ve manolya kömürü tozu ile temizlik yapmam gerekiyordu ama nedense bu görüntü pek bir umut vermiyor.
(https://live.staticflickr.com/65535/54385667723_3989fa2c42_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54385667718_b884e66cd1_o.jpg)
-
Eline sağlık.
Ben bu kadarına da razıyım. :)
-
Eline sağlık.
Ben bu kadarına da razıyım. :)
İlk halini gördüm bir kere hocam. Potansiyelinin o olduğunu biliyorum artık. ::)
-
Orkun sıcaklık kontrollü bir fırında işemi bir kez daha denesen, ama bu kez 810 derecede yapsan bence sonuç çok daha iyi çıkacak gibi ::)
-
Orkun sıcaklık kontrollü bir fırında işemi bir kez daha denesen, ama bu kez 810 derecede yapsan bence sonuç çok daha iyi çıkacak gibi ::)
Hocam tabi ki denerim. Lütfen tavsiyelerinizi esirgemeyin. Her türlü denemeye ve tavsiyeye açığım. Sonuçta amacımız tek bir bıçak yapıp konuyu kapatmak değil. Denemeler sonucunda hangi yöntemin ne sonuç verdiğini gözlemlemek ve tüm foruma bir fikir verebilmek. Herkes kendine güzel gelen hamonu buradaki yöntemlerle çıkarabilsin.
Bu noktada soğutma ortamı olarak su kullanmak, benim gibi ısıl işlem aşamasında acemi biri için ne kadar büyük bir risk acaba? Daha efektli hamon için eğer su kullanmam gerekiyorsa biraz o tarafa yönelmeyi ve öğrenmeyi düşünüyordum. Sizce bu fikir ne derece doğru hocam? Yoksa Su diye diretmeye gerek olmadan sadece sıcaklık farkı ve çamur sürme yöntemiyle de daha iyi sonuca ulaşabilir miyim?
-
Su, elbette daha net bir sonuç veriyor ama riski gerçekten fazla, aradaki fark üstlenilen riske değer mi? bence değmez. Tanto vs işlerde su kullanıyorum ama bunun bir nedeni Sori çıksın diyedir, tek başına hamon amaçlı değil. Ayrıca, su kullanımında kesintili bir su verme işlemi yapmakta riski biraz azaltıyor ama deneyim gerektiriyor. Çamuru biraz daha ince uygulayıp, sıcaklık kontrollü bir fırın kullanmanı öneririm.
-
Tamamdır hocam. O zaman bir sonraki deneme daha ince bir çamur ile 810C° fırında yağ ile su verme. :2up
-
Hasetimden kenardan izliyorum. :)
-
Üçüncü kez su verme denemesi için dördüncü kez çamurlamayı yaptım. Yüzeyi 100 kumla zımparaladım. Bu sefer daha homojen olana kadar şamotu iyice karıştırdım. Çok zorladı fakat incelterek homojen bir kıvam yakalayabildim. Su gibi değil fakat pekmez kıvamına kadar inceltmek zorunda kaldım. Sefa hocamın tavsiyesiyle ince bir katman sürdüm. Hamon hattının aşağıda çıkacağını varsayarak çamuru sırta yakın sürdüm. Oda sıcaklığında bırakınca çamur çatlamıştı, bu yüzden fırında iyiçe pişirdim ve sağlam tutundu. Aşağıya uzanan uçların hamon efekti için riskli olduğunu düşünüyorum. Bu sebepten bu sefer noktalar koymayı denemek istedim. Bakalım nasıl bir efekt olacak. 810C° fırında aynı yağ ile su vereceğim. Sonuçlarda görüşmek üzere.
(https://live.staticflickr.com/65535/54406784773_04728dbb89_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54406721844_a5aef33d29_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54406916475_28e160d0a9_o.jpg)
-
Hamon da hiç hareket yok, sadece çizgi olarak çıkma olasılığı var, keşke biraz hareket verseydin.
-
Sefa hocam gün geçmiyor ki haklı çıkmasın... ^-^
(https://live.staticflickr.com/65535/54409092874_132ba91c8c_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54409287440_5570b3aaa1_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54408041282_dcd1843e35_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54409092859_0d16fec99e_o.jpg)
Bir önceki yöntem ve kullandığım yağ olumlu sonuç verince gene aynı yağ ile aynı şekilde yağı ısıtarak su verdim. Sıcaklığı 810C° olarak ayarladım ve 8 dakika östenizasyon'da tuttum. Sefa hocamın yorumuna başvuracağım ama galiba bu çelik(USA Nicholson eğe) için en ideal sıcaklık ve çamurlama yöntemi bu. Hamon dalga geçer gibi net ve kalemle çizmişim gibi keskin çıktı. :)) Önceki denemelerde hep aşağıda ve kontrolsüz efektler halinde çıkarken bu sefer tam çizgide ve tam şekilde çıktı. Bu olumsuz sonuç aslında beni çok mutlu etti çünkü artık hamon efektini kontrol edebileceğimi düşünüyorum. O0
-
Bu sonuçlar bende olsa hepsinin kabzasını hazırlar bitirir, denemeleri de yeni bıçaklarda devam ettirirdim çünkü bence gayet başarılı. Düz bir çizgi olsa bile -ki bazı yerlerde dalgalanmalar var ve gayet de hoş görünüyor- bunlar işin daha estetik tarafları. Ellerine sağlık Orkun hocam, kendim yapıyormuş gibi heyecanlanıyorum sonuçlara. Başarılarının devamını dilerim. :2up
-
Bu sonuçlar bende olsa hepsinin kabzasını hazırlar bitirir, denemeleri de yeni bıçaklarda devam ettirirdim çünkü bence gayet başarılı. Düz bir çizgi olsa bile -ki bazı yerlerde dalgalanmalar var ve gayet de hoş görünüyor- bunlar işin daha estetik tarafları. Ellerine sağlık Orkun hocam, kendim yapıyormuş gibi heyecanlanıyorum sonuçlara. Başarılarının devamını dilerim. :2up
Çok teşekkürler Mustafa hocam. :2up
Olayın devamını aşağıdaki görselleri hazırlamak için ikinci bölümde aktarıyorum; Muhtemelen aklınıza "neden 3 tane nokta belirgin şekilde çıkarken diğer noktalar çıkmadı" sorusu gelecektir. Su vermek için herşey hazır olduğu anda fırından pense ile namluyu tutup çıkarırdım. Fakat en gerideki iki nokta şeklindeki çamur bir taraftan fırının duvarına sürtüp düştü. Yani Bir yanda 4 diğer yanda 6 nokta kalmış oldu.
(https://live.staticflickr.com/65535/54408943546_00a7aebcdc_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54408074757_928441c04a_o.jpg)
-
Sonuç çok çok iyi, bence artık bu çelikle ilgili her veriye hakimsin, istediğin gibi ve istediğin desende hamon çıkarırsın :2up ufukta bir deneme daha görünüyor bence ;) ;)
-
Sonuç çok çok iyi, bence artık bu çelikle ilgili her veriye hakimsin, istediğin gibi ve istediğin desende hamon çıkarırsın :2up ufukta bir deneme daha görünüyor bence ;) ;)
Hocam kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim, artık neler çıkarabilirim ben de çok merak ediyorum. Ama şöyle bir sorun var, kalın kumlarla perdah yapmaktan ağızda pay kalmadı, şu an kesici ağız kadar ince bölgeler var. Bu şekilde 810C°'de sorun olur mu yoksa namluyu daraltarak 1mm kalınlığa getirmeli miyim?
-
Eline sağlık.
İyi uğraştın. Artısı bilgi ve tecrübe oldu. Gerisi içinde kolay gelsin. :2up
-
Eline sağlık.
İyi uğraştın. Artısı bilgi ve tecrübe oldu. Gerisi içinde kolay gelsin. :2up
Çok sağol Mehmet hocam. Bakalım bu sefer belli olacak tecrübe mi boşa kürek mi. ;D
Dördüncü su verme öncesi beşinci kez çamurlamayı aşağıdaki gibi yaptım. Sefa hocamın tavsiyesi üzerine çıkıntıları ağıza yaklaştırmadan bir ince bir kalın şekilde ince katman halinde uyguladım ve 500C° fırında pişirdim.
(https://live.staticflickr.com/65535/54411715634_2f36c2de3a_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54410657912_76335c209a_o.jpg)
-
Su verme sonrası bugün sırada perdah var. Dikkatimi çeken bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Çamur için Refsan marka şamot kullanmıştım. Hamon için kullanılan çamurlarda en çok şikayet yapışma-tutunma sorunundan geliyor. Ben bir kez küçük bağımsız noktaları sürtünmeden dolayı düşürdüm. Onun haricinde büyük blok olarak ayrılan yada dökülen hiç olmadı. Yağdan çıktın sonra hala tek parça ve sağlam şekildeydi. Kazıdığımda ise dağılmadan tek parça olarak çıktı.
(https://live.staticflickr.com/65535/54410677777_6991a5d752_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54411735399_c7c30482a6_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54410677722_10773b94af_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54411930820_91e0bd524b_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54411735319_03042a21a6_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54411735334_0dd8dd803d_o.jpg)
-
Dördüncü hamon bu şekilde çıktı. Porçöz ile bir kez asitleyip diş macunu ve peçete ile temizledim, o kadar. Gene Ashi yok gibi ve efekt tatmin edici değil. Sizin fikriniz nedir?
(https://live.staticflickr.com/65535/54415337360_0ea538c87f_o.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/54415196263_eddf7d7893_o.jpg)
-
Bu konu çok güzel bir konu. En güzel tarafı da akademik bir üslupla gelişerek devam ediyor. Okumuş adamın hali başka tabi.
Anlaşılan abi, aşiye kafayı taktın. Başarılar diliyorum.
-
Çok sağol Şeref ustam. Hamon olunca Ashi olsun istiyorum doğal olarak ama bu bıçakta artık pay kalmadı. Perdahlamaktan şu an kesici ağız oluştu. Bu asiti 2000 kumla temizlerken iki kez elimi kestim, o derece. Artık bunu mümkün olduğunca görünür hale getirip kenara kaldırmayı düşünüyorum. Belki sapını bile geniş bir bayram tatiline yada yaz tatiline bırakırım. Bir sonraki eğede görüşmek üzere. :2up
-
Konu çok iyi ilerledi. Orkun Ustam Vallahi çok teşekkür ederim. Öyle aklımda olan bir konuydu ki. böyle adım adım izlemek de çok güzel oldu. Saol varol
-
Sağol Atik ustam. Aslında ağızda pay olsa yada bunu bıçak yapmaktan vazgeçip düz bir lama muamelesi yaparak ağızı köreltmek için daraltsam daha iyi olacak. Bu çelikten istenen Ashi'li bir Hamon nasıl çıkarılır sorusuna cevap bulmuş olacağız. Şu haliyle tam bu soruyu yanıtlamış olamadım malesef. :-[
-
Orkun Ustam ellerine sağlık,
Bence hamonlarin hepsi çok güzel olmuş.
Çok keyifli bir süreç yaşıyorsun bence, başarısızlığa çok takılma, tadını çıkart.
-
Çok teşekkürler Bülent ustam, sağolun. Bu hafta ve önümüzdeki hafta fırını kullanmayla ilgili bir çomak söz konusu, sonraki hafta tam gaz çalışmalara devam. :2up