Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Ahşap ve marangozluk, micarta, G10, reçine, kompozit... => Konuyu başlatan: Şeref Acar - 25 Haziran 2023, 13:57:48
-
Arkadaşlar merhaba
Fırınlı ağaç fiyatları enerji sarfiyatından dolayı uçmuş durumda. Çoğumuz doğal kurutma işlemini tercih ediyoruz. Bu tercihler ağaçla ilgili başka sektörlerde de artık bir mecburiyete dönmüş durumda. Geçenlerde benim marangoz ustam, fırınlı meşenin metreküp fiyatı için 70.000 tl gibi bir rakam almış üreticiden. Bu fiyatlarla müşteriniz çok zengin değilse kimseye bitmiş bir ürün satamazsınız. Doğal kurutma için de kurtlardan muzdaribiz.
Burada geleceğin teknolojisi solar imdadımıza yetişebilir.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/765935
Linkte Politeknik dergisinde yayınlanmış akademik bir çalışma var bayağı işin teknik detaylarını anlatıyor.
Anladığım kadarıyla sistem kapalı bir odada gerçekleşiyor.
Ağaçlar biçilmiş ve istiflenmiş halde kapalı odaya alınmış. Bu odada gördüğüm kadarıyla sadece kapı var. Ağaçlar güneş görmüyor.
Güneş panelinden gelen sıcak hava 24 saat boyunca odaya bir radyal fanla aktarılıyor. Bu fan 1.1 kw’lık motorla çalışıyor.
Bu yöntemle yaz aylarında ortamın sıcaklığının +20 derece üzerine ulaşılabiliyormuş, bu geliştirilebilir.
Acaba diyorum ısı yalıtımlı bir oda olsa daha yüksek performans alınabilir mi. Ya da bundan fazlası ağaca zarar mı verir çatlama dönme açısından.
-
Güzel bilgi, sağol Şeref ustam. 20C bana çok normal geldi. Onu geliştirsek hadi olsun 50C. Bence ağaca zarar verecek bir sıcaklık değil.
-
Güzel bilgi, sağol Şeref ustam. 20C bana çok normal geldi. Onu geliştirsek hadi olsun 50C. Bence ağaca zarar verecek bir sıcaklık değil.
Abi sen bilirsin, profesyonel fırınlarda ağacı kaç derecede ne kadar tutuyorlar? Örneğin 5X5 dilimlenmiş tahtalar.
-
https://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=677179&
Şurayı bir inceleyin isterseniz.
-
https://www.turkeyforum.com/satforum/showthread.php?t=677179&
Şurayı bir inceleyin isterseniz.
Paylaşım için teşekkürler. Resimleri göremedim ama anladığım kadarıyla burda fan yok. Bu sistemi arıcılar yazın petek eritmek için kullanıyorlar. Balmumu 65de eriyormuş. O zaman böyle bir sistem daha yüksek bir sıcaklığa rahatça ulaşır.
-
Fana gerek de yok. Isınan hava yükselir prensibi ile devirdaim kendiliğinden oluşacaktır.
Linkteki konuda meyve vs kurutmak için yapılmış. Fazla suyu atmak için hava giriş çıkış delikleri geniş tutulmuş.
Bence ağaçtaki su oranı daha düşük olduğundan delikler minimum tutularak sıcaklığın daha fazla yükselmesi sağlanabilir.
Hem içerde hem dışarda nem ölçer konulup ideal ayar tutturulabilir sanıyorum
-
Güzel bilgi, sağol Şeref ustam. 20C bana çok normal geldi. Onu geliştirsek hadi olsun 50C. Bence ağaca zarar verecek bir sıcaklık değil.
Abi sen bilirsin, profesyonel fırınlarda ağacı kaç derecede ne kadar tutuyorlar? Örneğin 5X5 dilimlenmiş tahtalar.
Şeref ustam 50-55 arası diyorlar hep. Net bir sıcaklık söylemiyorlar. Bizim çalıştığımız genelde palet fırınlayan, pres kapı yapıştıran yerler. Premium kereste (mesela kestane, ıhlamur) için bu değer eminim farklıdır. Dekoratif ahşap doğramacılar için tedarikçilere ulaşmak lazım.