Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Yasin UZ - 27 Mayıs 2023, 22:25:16
-
Az önce denk geldim daha önce böyle birşey görmemiştim.
Benim gibi görmeyenler varsa görsün kullanışlımı değilmi üzerinde konuşalım istedim.
-
Ben de ilk kez gördüm Yasin hocam. Yani benim aklıma ilk gelen şey, yatay baskı uygulamanın zorluğu. İkincisi, uzun bıçaklarda uca doğru gittikçe baskıyla bıçağın mıknatıstan ayrılması, baskıyı azaltırsak da eşit bir bileme yapılamaması. Üçüncüsü ise bıçağı manyetik yapmak. Sanki kullanışlı değilmiş gibi geldi. Mantık güzel, fikir iyi ama.
-
Bıçak bilemedeki en büyük sıkıntı, zorluk, handikap, engel: üşengeçlik :))
Çoğu zaman bıçak bilemek zor geldiği için bastıra bastıra kesmeye çalışıyoruz. Bir domates keseceğiz 10sn, bıçağı bilemek 15dk. sürecek. Domatesin suyunu çıkarırcasına kesmeye çalışıyoruz. O sebeple bence alet pratik olduğu için güzel. Kıyaslamak gerekirse Aydın ustamın aparatı benim piyasada gördüğüm tüm rakiplerinden daha iyi. Ama onu yerinden çıkar, mutfak tezgahında yer aç, bıçağı sabitle, taşları ayrı ayrı sabitle-sök-diğerine geç falan falan... Tormek tarzı elektrikli aletlere zaten girmiyorum bile. Hem ağır, hem zahmetli, hem de zaman alıyor. Lansky tarzı pratik aletler açıyı sabit tutacağı için başarılı ve yer kaplamadığı için diğerlerine kıyasla cazip ama gene de bıçağı sabitleyip sökmek için tornavida lazım, taşları tek tek geçmek lazım, jig olarak kullanılan çubuk çok ince ve esnemeye müsait. Bastırdığınızda açıyı kaçırma ihtimali var. Aydın abinin aparatıyla sıfırdan profile ağız açan arkadaşlarımız olmuştu, Lansky tel maşa kalıyor Aydın abinin aparatıyla kıyaslandığında. Bu açıdan da bir dezavantaj. Velhasıl bu aleti ben sevdim. Serbest elle taş üstünde bileme yapamayan kişiler için bu alet hem açıyı sabitleyebildiğiniz için başarılı sonuç alınıyor, hem de pratik ve zahmetsiz olduğu için avantajlı. Tek sorun elmas plakanın hep sabit bir yeri bıçağa sürtündüğü için çizgi şeklinde aşınabilir ve dairenin geri kalanı sağlam olsa bile kullanılmaz hale gelebilir. Diğeri ise silindir şeklindeki bileme parçası masaya sürtünmekten dengesiz aşınırsa bilerken açıyı kaçırabilir. Bu iki nokta haricinde ben aleti beğendim.
-
Selamlar çok basit fakat olduk ca iyi bir performans gösteren bir tasarım yapanı tebrik ederim.
-
Selamlar çok basit fakat olduk ca iyi bir performans gösteren bir tasarım yapanı tebrik ederim.
Merhabalar, foruma hoş geldiniz. Sizi burada görmek güzel, foruma çok şeyler katacağınıza ve teknik bilgiler vereceğinize eminim. Kurallarımız (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1330.0) ve forum geleneğimiz olan kendinizi Merhaba (https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=21.0) başlığı altında tanıtırsanız memnun oluruz. :2up
-
Yıllar içinde işleri çok basitleştirdim.
Evdeki bıçakları Bauhaus'un iki kiraz markalı iki renkli bıçağı ile, musluğun sicim gibi akan hali altında bir dakika yada altı bir sürede bileyleyebildiğimi görüyorum. Tabi bıçağı yüksek bir keskinliğe getirmek istersem bu uzar ama mutfakta bu taşın beyaz tarafı ile elde ettiğim keskinlik yetiyor.
Videodaki çözüm yerine yukarda yazdığım onun yerini tutacaktır. Tabi el melekesi ile açıyı tutturmak gerekli.
-
Videodaki çözümde bıçağı iki farklı tarafına dönüşümlü olarak işlem yapmak zaman alır.